19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA L-A REZOLVAT PE BANICIOIU CU FAPTE VECHI DE 11 ANI – Parchetul anticoruptie l-a trimis in judecata pe fostul ministru Nicolae Banicioiu pentru un pretins trafic de influenta si o pretinsa luare de mita: “Ar fi primit in numerar 1.292.122 lei... In schimb, ar fi promis ca isi va exercita influenta asupra ministrului sanatatii”. Banicioiu e acuzat ca ar fi actionat printr-o interpusa: “Ar fi primit prin intermediul complicei 1.805.942 lei”

Scris de: G.T. | pdf | print

3 December 2021 14:17
Vizualizari: 5651

DNA l-a trimis in judecata vineri, 3 decembrie 2021, pe fostul ministru al Sanatatii si al Tineretului, Nicolae Banicioiu (foto), pentru fapte pretins a fi fost comise chiar si in urma cu 11 ani. Este vorba despre trafic de influenta si luare de mita.


 

Concret, parchetul anticoruptie il acuza pe Nicolae Banicioiu ca ar fi primit in numerar, in perioada 2012-2015, de la doi oameni de afaceri, aproape 1,3 milioane de lei. In shimbul banilor, Banicioiu, la acea data ministru al Tineretului, ar fi promis ca va interveni pe lamga ministrul Sanatatii de la acea data pentru ca acesta sa mentina sau sa numeasca anumiti manageri ai unor spitale cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte.

De asemenea, acuza DNA, alti 1,8 milioane lei ar fi fost primiti de Nicolae Banicioiu prin intermediul unei complice, la randul ei trimisa in judecata in acelasi dosar, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la luare de mita.


Prezentam comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a fostului ministru Nicolae Banicioiu:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:

-BANICIOIU NICOLAE, la data faptelor ministru al tineretului si sporturilor, respectiv ministru al sanatatii, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de trafic de influenta si luare de mita

-o persoana fizica, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si complicitate la luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Banicioiu Nicolae, in perioada 21 decembrie 2012 - 07 aprilie 2015 (perioada in care ocupa functia de ministru al tineretului si sporturilor, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori in cauza) si ulterior ar fi primit in numerar, de la unul din cei doi oameni de afaceri, suma totala de 1.292.122 lei reprezentand dividende aferente anului 2013 distribuite de doua societati comerciale care comercializau bunuri catre spitale publice/institute. In schimb, ar fi promis ca isi va exercita influenta asupra ministrului sanatatii de la acea vreme, astfel incat sa il determine sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu, acte reprezentate de:

-mentinerea in functia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile,

-sau numirea pe functia de manager a acelor spitale publice/institute a unor persoane apropiate oamenilor de afaceri.

Inculpatul ar fi fost ajutat la comiterea acestei infractiuni de trafic de influenta de inculpata persoana fizica prin:

-dobandirea de catre aceasta a calitatii de asociat in cele doua societati comerciale, in conditiile in care titularul in fapt al partilor sociale era inculpatul Banicioiu Nicolae

-semnarea de catre aceasta a unui numar de doua dispozitii de plata prin casierie care atestau in mod nereal ca inculpata ar fi primit suma de 1.292.122 lei, desi suma de bani s-a primit in numerar de inculpatul Banicioiu Nicolae de la unul din cei doi martori

-asigurarea legaturii inculpatului Banicioiu Nicolae cu firmele in care avea interese financiare.

Inculpatul Banicioiu Nicolae, in perioada in care ocupa functia de ministru al sanatatii, respectiv in legatura cu aceasta calitate dupa ce nu a mai ocupat acea functie, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fara sa i se cuvina, prin intermediul complicei inculpata persoana fizica, de la cele doua firme, suma totala de 1.805.942 lei reprezentata de dividende aferente anului 2014. Foloasele materiale ar fi fost primite in legatura cu indeplinirea sau neindeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle acestuia de serviciu in calitate de ministru al sanatatii, acte reprezentate de:

-mentinerea in functia de manager/prelungire interimat/nerevocarea din functia de manager a persoanelor din conducerea unui numar de 5 spitale publice/institute din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov aflate in subordinea Ministerului Sanatatii, cu care firmele controlate de oamenii de afaceri derulau relatii comerciale profitabile, sau numirea pe functia de manager la aceste spitale publice/institute a unor persoane apropiate celor doi

-aprobarea alocarii de finantare spitalelor publice/institutelor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii pentru efectuarea de achizitii aferente unor proceduri pe care firmele controlate de oamenii de afaceri le castigasera sau intentionau sa le castige.

Totodata, in data de 06 iunie 2016, fata de refuzul unuia din oamenii de afaceri de a-i mai distribui dividende aferente anului 2015, inculpatul, prin intermediul complicei ar fi transmis solicitarea sa, sub forma pretinderii de a primi dividende din doua firme ale oamenilor de afaceri, complicea mai fiind la acel moment asociata doar in una dintre acestea. In anul 2018 ar fi fost incasata de catre complice, de la una dintre cele doua societati, suma totala de 806.447 lei reprezentata de dividende aferente anului 2015.

Pe parcursul urmaririi penale s-au instituit masuri asiguratorii asupra unui apartament din Spania, un loc de parcare in municipiul Bucuresti, a partilor sociale detinute in societati comerciale si asupra sumelor de bani din conturi apartinand inculpatului BANICIOIU NICOLAE, respectiv asupra unor sume de bani si actiuni apartinand complicei persoana fizica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# Lorenzo de Medici date 3 December 2021 14:40 +517

DNA=Direcția Nesimțirii Amplificate. Adică, îl găsim corupt pe Nicolae Bănicioiu după 11 (unsprezece ani), dar nu anchetăm megaafacerile din pandemie, vechi de doar 2 anișori și încă în derulare, ale lui Sică Mandolină și Câțu-Mâțu et company, care acoperă toată paleta de competență a acestei infatuate și distopice structuri de parchet. Și, ne mai și lăudăm în comunicate cu tupeul și nesimțirea. Hai sictir !

# a lu'Chioru date 3 December 2021 18:22 +332

Alo ! Ala , Voiculescu cu ciordelile nu se vede ? Sau a furat pentru cine trebuie ? Toti terminatii lu' Chioru si lu' Mutu de au ajuns sa conduca Ro Cociocul nu se vad, nu ? SI VA MAI MIRATI CA OAMENII INTREGI LA CAP NU MAI INTRA IN POLITICA !

# DODI date 3 December 2021 18:45 +620

1. Într-o țară normală o asemenea ”Direcția” ar trebui desființată. Dosarele, care au dospit sunt fundurile specialiștilor slujirii își arată abia acum roadele: numărul de ”succesuri” ale DNA este demn de Cartea recordurilor negative!. 2. În altă ordine de idei DNA actual a rămas fără obiectul muncii pentru că nu au voie de la ciolanISS să analizeze fărădelegile ”guvernului meu” iar așa zisele și blamatele afaceri ale pesedeilor ori chiar sunt prea mărunte ori au șanse maxime de a ajunge, într-un final, la fapta nu există sau nu este prevăzută în Codul penal.

# PSY date 3 December 2021 20:39 +204

Cat de profund .... Adica ciordeala de voturi a lu'reincarcabila Pisi de Clotilde este atat de evidenta incat nu benzineste si nici nu scanteieste nimic la DNA ? Pai in cazul asta nu pariati pe procurori, mana moarta ! Sanatate paraciosilor de la DNA ca daca ajung juliti in spital sa nu ia vre'o nosocomiala (pt.ei = carcalac)

# Rugăciune date 4 December 2021 10:45 +6

Doamne, incurca-le Tu planurile tuturor uzurpatorilor de țară şi neam, martorilor mincinoşi şi tuturor prigonitorilor! Sfânta Ta Dreptate sa-i ajunga pe toti mişeii care au acceptat sa fie unelte de prigoană împotriva SEMENILOR. Judecă Tu Doamne , că a pierit adevarul din gura oamenilor şi in inimile lor rău au grăit, căci s-au ridicat sus oameni de nimic, şi nelgiuiții mişună pretutindeni ! Doamne, fă-ne zid şi ne imputerniceste să fim uniți in fața celor care prigonesc şi asupresc pe orice seamăn de-al nostru! Cutremură Doamne pământul şi surpă temeliile in care se face nedreptate!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva