DNA NU-L IARTA PE TARICEANU – Sistemul vrea sa il execute pe Calin Popescu Tariceanu cu pretinse mita indirecta de acum 14 ani. Ciorba reincalzita a DNA despre mita de la Mircrosoft se afla pe masa presedintelui Iohannis: "Ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD... Si-ar fi exercitat atributiile, astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei"
Directia Nationala Anticoruptie incepe show-ul pe 2021. Unul dintre cei mai mari critici ai abuzurilor procurorilor anticoruptie din ultimii ani, care a reclamat indelung modul de actiune al anchetatorilor, a reintrat in malaxorul DNA, fiind acuzat de o presupusa luare de mita de acum vreo 14 ani. Vorbim despre fostul premier Calin Popescu Tariceanu (foto) fata de care DNA a trimis luni, 11 ianuarie 2020, Presedintelui Romaniei Klaus Werner Iohannis o cerere de efecutare a urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in valoare, zice DNA, de 800.000 dolari. Banii, astfel cum se precizeaza in comunicatul de presa al DNA, ar fi provenit de la Microsoft, in schimbul acestora Tariceanu, urmand sa adopte cateva hotarari de guvern in beneficiul companiei.
Tinta pe Tariceanu
Nu este insa pentru prima data cand DNA tine dinadins sa il prinda cu ceva pe Calin Popescu Tariceanu. Astfel cum ne amintim, in 2019, prin hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a fost achitat definitiv in dosarul fabricat de seful DNA Brasov David Deca si procurorul Claudiu Dumitrescu, fiind acuzat de o presupusa fapta de marturie mincinoasa in dosarul "Ferma Baneasa".
Deloc de negliat este faptul ca acelasi Calin Popescu Tariceanu este cel pe care DNA-SRI l-a ascultat vreme de 8 ani pentru a descoperi ceva compromitator pe numele sau. Un filaj continuu fata de fostul premier care a costat statul roman peste 7 milioane de euro. Cu privire la urmarirea continua, Calin Popescu Tariceanu a fost informat in urma doi ani printr-o adresa primita in plic.
Astfel, revenind la dosarul cu care DNA vrea de aceasta data sa il inhate pe fostul premier, potrivit comunicatului de presa, cei 800.000 dolari ar fi reprezentat un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie si ar fi fost folosita in beneficiul lui Tariceanu, "pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore".
Dosarul Microsoft-Tariceanu nu este nici pe departe unul nou, fiind aceeasi speta cu care DNA a mai incercat in noiembrie 2018, prin sesizarea Senatului cu incuvintarea urmaririi penale, sa il prinda pe fostul premier, la acea data senator.
Calin Popescu Tariceanu: "Genul de dosar facut de DNA pe considerente politice"
Intr-o interventie telefonica la Antena 3, la scurt timp dupa publicarea comunicatului DNA, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca dosarul DNA este facut pe considerente politice si reprezinta o insailare de presupuneri. De asemenea, Tariceanu a punctat faptul ca acesti bani nu aveau cum sa ajunga la el, ori la PNL, partidul pe care il conducea la acea data, pentru simplul motiv ca in timpul mandatului sau de premier nu au fost facute plati:
"Genul de dosar facut de DNA pe considerente politice. Un dosar cu 17.000 de pagini trimis la Parlament, in care nu am gasit nimic acuzator la adresa mea. O insailare de presupuneri. Nimic nu este intamplator. La mine nu a ajuns niciun ban. Acest dosar Microsoft este legat de licentele pe care statul roman trebuie sa le achite Mitcrosoft. Aceste patru hotarari nu au facut decat sa inventarieze licentele si nu s-a platit niciun ban in perioada mandatului meu. Nu avea cum sa ajunga niciun ban la mine. Din ce? Nu avem ce bani sa folosesc. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Aceste sume sunt in capul DNA-ului. Eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume si nici PNL".
Redam comunicatul DNA:
"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de o persoana, la data faptelor avand functia de prim ministru, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoana respectiva are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
Persoana respectiva ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, de la reprezentantii unei companii austriece, foloase materiale in valoare de 800.000 USD, constand in plata unor servicii de consultanta. In schimb, acesta si-ar fi exercitat atributiile, astfel incat sa fie adoptate o serie de hotarari de guvern in favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentand un comision din valoarea platilor facute de statul roman catre companie, ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.
Prezentul dosar a fost constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autoritatilor judiciare austriece.
La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul Romaniei sa incuviinteze efectuarea urmaririi penale fata de aceeasi persoana (la acea data avand functia de senator), pentru savarsirea unei infractiuni de luare de mita, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de incepere a urmaririi penale a persoanei respective.
Ulterior, au fost efectuate acte de urmarire penala cu privire la fapte si alte persoane, intre care un om de afaceri trimis in judecata (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9668).
Ca urmare a administrarii unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus mentionata cu referire la fostul demnitar.
Prezenta cerere de efectuare a urmaririi penale intra sub incidenta art. 305 alin 4 din C.P.P. In prezent, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019".
Sursa foto: Agerpres
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# adrian 11 January 2021 15:31 +26
# Neanae 11 January 2021 16:04 +16
# Antisistem 11 January 2021 16:23 -9
# ARVATU 11 January 2021 18:37 +7
# mitica 11 January 2021 19:13 +2
# ?????? 11 January 2021 22:16 +1
# Paduraru 16 January 2021 05:50 0