20 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA VREA ACCES PERMANENT LA SECRETELE DE STAT – Inalta Curte a sesizat CCR, la solicitarea DNA, in dosarul Oprea-DIPI. DNA critica practic ordinul CSAT prin care i s-a interzis ministrului Internelor Petre Toba sa declasifice documentele secret de stat pentru ca procuroarea DNA Florentina Mirica sa vada cum au fost cheltuite fondurile operative ale DIPI. Kovesi: “Orice institutie a Statului este obligata sa prezinte modul in care se fac cheltuielile publice”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

5 October 2016 15:53
Vizualizari: 7166

Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat, Curtea Constitutionala a Romaniei cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 351 alin. (11) si (12) din Noul Cod de procedura penala, dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a reclamat incalcarea prevederile art. 53 alin. (1) si (2) din Constitutie, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, precum si art. 16 alin. (1) din Constitutie, privind egalitatea in fata legii. Sesizarea CCR, la cererea DNA, s-a facut in cadrul dosarului aflat in camera preliminara in care fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, alaturi de ofiteri DIPI, sunt acuzati de abuz in serviciu, respectiv complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri. Cererea de sesizare a CCR cu solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate a fost formulata, conform minutei ICCJ, de “procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie”, care a solicitat sa se stabileasca daca excluderea probelor clasificate in procesul penal, prin hotararea unei autoritati administrative, este constitutionala sau nu.


Solicitarea a fost facuta in contextul in care, in timpul cercetarilor, procuroarea DNA Florentina Mirica i-a solicitat ministrului de Interne de la acea data, Petre Toba, sa ii puna la dispozitie o serie de documente privitoare la modul in care au fost cheltuite fondurile operative al DIPI pentru continuarea anchetei care ii viza pe Gabriel Oprea si alti ofiteri DIPI.

In baza unui ordin al CSAT, emis de presedintele Klaus Iohannis, lui Petre Toba i-a fost interzisa remiterea catre DNA a documentelor clasificate secret de stat, acest lucru fiind interpretat, probabil, de procurori ca o tentativa de zadarnicire a anchetei.

Laura Kovesi: “O sa vedem decizia pe care Curtea Constitutionala o va pronunta in acest caz”

Prezenta la sediul CSM in data de 5 octombrie 2016 pentru a-si sustine subalterna la sedinta Sectiei disciplinare pentru procurori a CSM unde procuroarea Florentina Mirica este cercetata disciplinar – pentru “nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, precum si formularea de cereri repetate si nejustificate de abtinere in aceeasi cauza, care are ca efect tergiversarea judecatii” – sefa DNA Laura Codruta Kovesi a facut o serie de precizari cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata in dosarul Oprea-DIPI, subliniind ca dosarul “nu vizeaza asa zise operatiuni secrete sau alte activitati desfasurate de asa zise operatiuni secrete si de ofiteri acoperiti”.

Iata ce a declarat sefa DNA in fata sediului CSM:

"Dosarul este la acest moment in camera preliminara. Noi am solicitat instantei si prin decizia de ieri instanta a admis cererea formulata de DNA pentru a se transa de catre Curtea Constitutionala daca secretizarea sau desecretizarea unor aspecte privind cheltuirea banilor publici se poate face printr-o decizie arbitrara a unei autoritati administrative. O sa vedem decizia pe care Curtea Constitutionala o va pronunta in acest caz. Este important de amintit ca acest dosar nu vizeaza asa zise operatiuni secrete sau alte activitati desfasurate de asa zise operatiuni secrete si de ofiteri acoperiti. Obiectul acestui dosar este unul clar si foarte simplu: modul in care au fost cheluiti banii publici in activitatea DIPI. Si este important sa aflam in urma deciziei Curtii Constitutionale daca modul in care o institutie publica foloseste aceste sume de bani se poate face prin clasificarea cheluielilor publice. Orice institutie a Statului este obligata sa prezinte modul in care se fac aceste cheltuieli. O sa vedem decizia Curtii Constitutionale. In continuare, dosarul este in camera preliminara.

Prezentam in continuare minuta pronuntata de Inalta Curte in dosarul nr. 1926/1/2016/a1 in care fostul ministru Gabriel Oprea are calitatea de inculpat, prin care a fost admisa cererea de sesizarea a CCR formulata de DNA:

Admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei formulata de procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. Sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 352 alin. (11) si (12) din Codul de procedura penala, in sensul ca excluderea probelor clasificate in procesul penal, prin hotararea nemotivata si discretionara a unei autoritati administrative, incalca prevederile art. 53 alin. (1) si (2) din Constitutie, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, precum si art. 16 alin. (1) din Constitutie, privind egalitatea in fata legii. La incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei se ataseaza toate documentele necesare constatarii cadrului procesual al cauzei, precum si cele care au legatura cu exceptia de neconstitutionalitate. Se trimite Curtii Constitutionale a Romaniei si numele partilor din proces cuprinzand datele necesare pentru indeplinirea procedurii de citare a acestora”.

 

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 5 October 2016 18:01 +12

koivesi/i ca si ciinele in turbare cum sa vrea ASA CEVA!!!!!!!!VORBESTE PROSTII!!!!!! IN SUA O SINGURA IBSTITUTIE ARE DREPTUL SA VERIFICE BANII SI AIA SE CHEAMA GAO ( government accountability office)LA ORICE INSTITUTIE A STATULUI CHIAR SI CASA ALBA SI CHELTUIELILE PRESEDINTELUI,LA NOI SE CHEAMA CURTEA DE CONTURI,dar la noi doar se fac ca controleaza.in sua TOTI ,INCLUSIV PRESEDINTELE TREMURA DE GAO.deci coivesii viseaza cai verzi pe pereti,acum arunca balast pe piata crezind ca pacaleste scandalul plagiatului.fraieroooo!!!!!in spate este SUA,AIA DE TI/AU DAT DIPLOMELE,SI TI/AM PREZIS CA TI LE VOR ANULA!!!!PROBABIL N/AI CREZUT DAR O SA ,,CONSTATI,,!!

# 3litere date 5 October 2016 18:27 +2

Doar in mintea unui militian CSAT emite ordine! Si de cand le semneaza KWJ? Ce va mai plange buza dupa petrica, opinca si compania !! PS vorbeste lumea ca e neste baiesti pe la marele secretariat care nu e straini de poveste si a aflat si seful al mare. Rabdare ca ajung si ei da' la ala militar!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva