22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOAMNA MINISTRA S-A FACUT DE BAFTA – Alina Gorghiu a explicat de ce insista sa i se spuna “ministra Justitiei”, nu “ministrul Justitiei”: “Sigur, avem varianta de feminin in dictionarul ortopedic si ortografic al limbii romane... E imbucurator ca macar din perspectiva asta egalitatea de sanse functioneaza” (Video)

Scris de: G.T. | pdf | print

9 May 2024 11:25
Vizualizari: 5251

Ministra Justitiei Alina Gorghiu (foto) a reusit sa distreze o tara intreaga. S-a intamplat dupa ce a inventat un nou dictionar. Este vorba despre “dictionarul ortopedic al limbii romane”.


 

Invitata miercuri serara, 8 mai 2024, la Europa FM, Alina Gorghiu a explicat de ce insista sa i se spuna “ministra Justitiei”, si nu “ministrul Justitiei”. In acest sens, Gorghiu a precizat ca termenul de “ministra” este inclus in “dictionarul ortopedic si ortografic al limbii romane”. Bineinteles, este vorba despre ortoepie, nu despre ortopedie – adica despre disciplina care se ocupa cu pronuntarea corecta a cuvintelor, nicidecum despre ramura chirurgiei care trateaza bolile sistemului osteoarticular. Asadar, dictionarul este ortoepic, nu ortopedic, asa cum a spus Alina Gorghiu.

Mai mult: recunoasterea aceluiasi termen de “ministra” reprezinta, in viziunea Alinei Gorghiu, un pas catre egalitatea de sanse si de gen intre barbati si femei.


Iata momentul in care “ministra” Alina Gorghiu vorbeste despre “dictionarul ortopedic al limbii romane”:


Intrebare: Invitata mea in aceasta seara este Alina Gorghiu, ministra sau ministrul Justitiei?

Alina Gorghiu: Ma bucur ca puneti intrebarea aceasta, pentru ca de cate ori scriu pe Facebook ca 'ministra' cutare, de exemplu, a fost in judetul Arges primesc comentarii in care lumea inca ma admonesteaza ca n-am scris corect. Sigur, avem varianta de feminin, acum in dictionarul ortopedic si ortografic al limbii romane. E imbucurator ca macar din perspectiva asta egalitatea de sanse functioneaza, ca altfel suntem probabil pe ultimul loc in clasamente la egalitatea de gen si egalitatea de sanse”.

 


Comentarii

# Mihai date 9 May 2024 12:27 +4

Eu zic ca de la nume i se trage. E predestinat…

# Csaba D date 9 May 2024 13:18 +4

Șefa poterei a făcut școala generală la "fără frecvență"

# Ion date 9 May 2024 13:30 +115

Doamna are dreptate! Dicționarul este ortopedic pentru ca biata limba română a fost schilodită fără milă! Îndată intră în vigoare și Dicționarul Ortupopii unde doamna Ministră poate găsi termeni care s-au dus pe apa sâmbetei și sigur nu mai au corespondent în realitate: Justiție, Lege, Bun-simț, etc…

# Asavsrsit infracțiunea de jigneala date 9 May 2024 13:36 +5

a limbii romane

# Deraiere lexicală date 9 May 2024 13:38 +1

Este o discuție lungă cu privire la forma corectă a cuvintelor care desemnează funcții publice, legată în special de tradiție. Vă recomand să verificați și formele de feminin ale următoarelor: vicepreședinte, președinte, magistrat, cu ale lor prescurtări (chiar articulate enclitic) nerecomandate de normele limbii literare, de genul: preș., grefu, vice, vicea, viceaua ș.a., ce duc la alte nazdrăvănii lexicale, cum ar fi: domnul președintă sau chiar domnișorul jude. Să se observe că, în pofida faptului că se discută despre forma acceptată sau mai degrabă recomandată, interlocutoarea evită cuvântul ministră și i se adresează doamnei ministre (acceptăm și forma de dativ!)cu formularea doamna ministru. Oricum, așa cum spuneau înaintașii, uzul impune vorbirea, iar Academia trebuie să le accepte. PS Este interesant de observat că însuși titlul folosit de către autorul articolului este, în definitiv, o deraiere lexicală, evident în sensul tehnic.

# DODI date 9 May 2024 13:47 +14

De regulă cei slab pregătiți profesional, nesimțiții, tupeiștii și cei cu diplome cumpărate au pretenții de acest fel pentru că ei știu că n-au valoare intrinsecă și extrinsecă. Au doar fumuri, aere și damfuri. Este de înțeles pentru că lipsa lor de inteligență trebuia înlocuită cu ceva. Așa că ori MINISTRUL ori MINISTRA valoarea ei tot egală cu ZERO este. Ceea ce este mai mult decât o noțiune vidă. În fapt la așa ministru/ă se aplică filosofia iederii: te poți înălța doar cățărându-te.

# mitrofan date 9 May 2024 13:53 +2

De acord du duoamna M(s)inistru al justiței cum zice mult plimbăretzu. Sică zice ceva despre cum au agiuns mari niște duoamne din Penele. Cred ca zicea ceva și despre escelenta sa dna Alina. Mai țineti minte cum zicea mneai de încălcare Constituței prin ceva artificii smecherii. Cu vacsinoul obligatoriu și certificatul kcacăniu. Într-o tară civilizata duoamna era pe faras și cu ceva declaratii la parchet N-ai cu cine. Cel mai rau este sa fii penibil dar să nu pricepi. E doar duoamna Alina. Daca n-ar fi de plans ar fide ras

# maxtor date 9 May 2024 15:43 0

@A savsrsit infracțiunea de jigneala a limbii romane -"crima de lezmajestate" e in vigoare,cautati in index la "incitare,ridiculizare" ; la f.f inseamna "fara fregventa", cu G de la pct.g.

# DERAIERI LEXICALE date 9 May 2024 16:45 +1

De amorul artei, trebuie spus că în text sunt foarte multe deraieri lexicale, ceea ce dovedește că acestea pot apărea nu numai în vorbirea curentă, ci și în scris. De exemplu: seară, sub influența lui serată, a dat SERARA. Pluralul Bărbați a devenit barbati, adică un fel de bărbați cu barbă (confuzia, de data aceasta, are conotații etimologice). Evident că nu discutăm cauzele acestor tipuri de erori, care pot fi dintre cele mai diverse, ci modul public de exprimare.

# Gogu date 9 May 2024 16:59 +4

Cand esti mort, nu stii ca esti mort! E greu doar pentru ceilalți din jur...la fel e si cand esti prost!

# Către Dl. Maxto date 9 May 2024 17:15 +3

Vă rugam sa nu mai ștergeți ecranul cu spirt,deoarece ne doare ochi (uite așa).

# Ministroooo ! date 9 May 2024 17:25 +1

Sau ministreasooo, 1) ori dați afară consilierii care va scrie mesajele 2) ori nu mai citiți de pe ecran/prompter, că altfel le veți denumi pe lucrătoarele de la PECO,pecoae.

# Io date 9 May 2024 17:51 +2

In dictionarul ortopedic, corect, se numeste "ministreasa".:) Doamna ministreasa Alinutza.

# Pisuuu (sau Pisiii) date 9 May 2024 19:17 +1

sa iti scriu eu o vorba, ca'i ca in Shostakovitch : 1. dictionaru' e de fapt indreptar (asta, fiindca ORTOEPIA=Pronunțarea corectă a cuvintelor unei limbi; disciplină care se ocupă cu studiul regulilor de pronunțare corectă; or, dicționar / lexicon=o lucrare lexicografică care cuprinde o parte semnificativă dintre cuvintele unei limbi, ale unui dialect, ale unui domeniu al științei, literaturii, artei etc., așezate într-o anumită ordine (de obicei alfabetică), având în general definiția sensurilor cuvântului împreună cu pronunție).Sssssst, sa nu afle nimeni ; 2. ortopedicu', e de fapt ortoepic,si, 3. e si și morfologic (sic!) ... iar in rest cum vrei tu sa te apelam:feminin,masculin,neutru,..Ca acu e la liber,nu ? Te pup ! Pa

# satanel catranescu date 9 May 2024 19:58 +2

Io cred ca defapt a citit dictionarul oligofrenic si ortodontic, si-n urmatoarea peroada o sa tot auzim fraze si citate din putul gandirii ei de ministrela sau minustra sau miss_sinistra sau cum i-o zice.

# Dr. Botomei Vasile date 10 May 2024 03:40 -1

Întrebați va rog pe dna ministra a justitiei: Cât timp mai vrea sa rămână în vigoare art.59 alin.6 din legea 51/1995, r, prin care este inventata infractiunea de folosire fara drept a denumirilor de barou,avocat, unbr? Prin art 10 alin 1 din CEDO este garantata libertatea de exprimare fara interventia autoritatilor statului, iar prin art. 15 din CEDO este interzis statelor membre la CEDO sa deroge de la art.7.1 din CEDO. Pentru a se ascunde realitatea ca avocatura este neautorizata în România a fost inventata infractiunea de folosire fara drept a cuvintelor de tip barou,avocat, unbr. Avocatura a fost scoasa din subordinea Ministerului de justitie cu incepere de la intrarea in vigoare a Comunicatului nr.145 din 28.02 1990 emis de CPUN in aplicarea Decretului-lege nr.90/28.02.1990 De atunci si pana astazi, nu a mai fost reinfiintata Uniunea Avocatilor din Romania prevazuta sa preia organizarea profesiei de avocat.Astfel au fost emise decizii în fals în numele acestei organizații.

# Botomei Vasile,doctor in drept date 10 May 2024 03:43 0

Dr.Botomei intreaba: Cât timp mai vrea dna ministru sa rămână în vigoare art.59 alin.6 din legea 51/1995, r, prin care este inventata infractiunea de folosire fara drept a denumirilor de barou,avocat, unbr? Prin art 10 alin 1 din CEDO este garantata libertatea de exprimare fara interventia autoritatilor statului, iar prin art. 15 din CEDO este interzis statelor membre la CEDO sa deroge de la art.7.1 din CEDO. Pentru a se ascunde realitatea ca avocatura este neautorizata în România a fost inventata infractiunea de folosire fara drept a cuvintelor de tip barou,avocat, unbr. Avocatura a fost scoasa din subordinea Ministerului de justitie cu incepere de la intrarea in vigoare a Comunicatului nr.145 din 28.02 1990 emis de CPUN in aplicarea Decretului-lege nr.90/28.02.1990 De atunci si pana astazi, nu a mai fost reinfiintata Uniunea Avocatilor din Romania prevazuta sa preia organizarea profesiei de avocat.Astfel au fost emise decizii în fals în numele acestei organizații.

# basicuta date 10 May 2024 09:38 0

ministreasa Alinutza Bombardier...corect.

# carlanul vesel date 10 May 2024 20:22 +2

Doamna este ministru sau ministreața justitiei ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva