18 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOAR AREST LA DOMICILIU – Judecatorul Mihnea-Valentin Stoicescu de la Tribunalul Bucuresti a respins solicitarea DNA de arestare preventiva a inspectorilor sociali Andrei-Cornel Nastase si Florina Rontescu de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Ilfov. Cei doi functionari au fost retinuti 24 de ore in dosarul azilului de batrani din Voluntari, pentru abuz in serviciu

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 July 2023 16:50
Vizualizari: 4943

Judecatorul Mihnea-Valentin Stoicescu (foto) de la Tribunalul Bucuresti a refuzat DNA. Mai exact, acesta a respins cererea de arestare a doi functionari formulata de parchetul anticoruptie in cazul privind azilul din orasul Voluntari in care batranii erau tinuti in conditii inumane si batuti.Vineri, 14 iulie 2023, Stoicescu a respins solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva a celor doi inspectori sociali de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Ilfov, retinut pentru 24 de ore joi seara, 13 iulie 2023, pentru abuz in serviciu. In schimb, judecatorul TMB a dispus trimiterea celor doi inculpati – Andrei-Cornel Nastase si Florina Rontescu – in arest la domiciliu, de la 14 iulie la 12 august 2023, inclusiv.

Dosarul nr. 21483/3/2023 este momentan confidential (avand in vedere ca se afla in faza masurilor preventive), motiv pentru care Tribunalul Bucuresti nu a publicat minuta incheierii privind respingerea solicitarii DNA de arestare preventiva si dispunerea arestului la domiciliu.


Iata comunicatul DNA privind retinerea celor doi inspectori sociali de la AJPIS Ilfov:


In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 772/VIII/3 din 13 iulie 2023, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 13 iulie 2023, a inculpatilor:

NASTASE ANDREI-CORNEL si RONTESCU FLORINA, in calitate de inspectori sociali in cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpatii Nastase Andrei-Cornel si Rontescu Florina, in calitate de inspectori sociali in cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Ilfov, si-ar fi indeplinit in mod defectuos atributiile prevazute de legislatia primara, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare in teren in ceea ce priveste un centru de ingrijire si asistenta pentru persoane adulte cu dizabilitati situat pe raza judetului Ilfov.

Concret, cei doi inculpati ar fi procedat la o evaluare formala, doar in baza documentelor, a indeplinirii de catre centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, si ar fi omis sa constate starea de degradare a mobilierului si a dotarilor din spatiul cu destinatia de bucatarie, precum si problemele structurale de igiena pe care controalele inopinate ale celorlalte autoritati publice sau private le-au constatat. De asemenea, desi ar fi constatat ca centrul respectiv nu dispunea de resursa umana necesara prestarii serviciilor sociale respective, inculpatii ar fi dat instructiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare / completare a contractelor de prestari servicii medicale astfel incat, in final, sa se indeplineasca cerintele minime prevazute de lege.

Ulterior, inainte ca problemele constatate sa fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis catre Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati documentatia necesara pentru obtinerea licentei de functionare a centrului respectiv.

Inculpatilor Nastase Andrei-Cornel si Rontescu Florina li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 14 iulie 2023, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# DODI date 15 July 2023 00:42 +3

Doar fraierii și acoperiții din partide mai mușcă la făcăturile cusute cu ață albă ale Noii securități prin care ni se ”demonstrează” că membrii de partid PSD sunt coRUPȚI (în fund) iar cei din PNL sunt neprihăniți (ca și ciolANUSS-6 case). Așa încât cei doi miniștri pesedei (având demnitate și bunm simț) și-au dat demisiile de onoare (nu ca lepra de Popescu PNL care a ”liberalizat” prețurile la energie!) și s-a creat o pârtie liberă pentru viitorul PRIMAR al capitalei. Poate vă spune ceva numele de IADvig...

# santinela date 15 July 2023 07:06 +2

Incet,incet, se fasaie "marele dosar " pentru care se frasuiesc toti h-rezistii si jurnalistii "directionati". Cand incepi cu "abuz in serviciu" este aproape sigura achitarea in instanta !

# Ioana M. date 18 July 2023 08:43 0

In judetul Ilfov, in orase, doar Pandele e de la PSD. Majoritatea e de la PNL. Vin alegerile, vin executiile? Dosare penale sau politice?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva