3 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOAR AVIZUL NEGATIV NU E DE AJUNS – CSM se opune abrogarii abaterii disciplinare constand in refuzul de a aplica deciziile CCR sau deciziile ICCJ pronuntate in solutionarea recursurilor in interesul legii. Proiectul de lege initiat de USR pentru scaparea magistratilor care ignora deciziile CCR a primit aviz negativ din partea CSM. Consiliul are obligatia de a sesiza Inspectia Judiciara fata de judecatorii care au nesocotit deciziile obligatorii ale CCR (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 June 2022 12:31
Vizualizari: 3418

Foarte buna solutia Consiliului Superior al Magistraturii in cazul unei initiative extrem de periculoase a USR prin care se dorea scaparea magistratilor care refuza sa puna in aplicare deciziile obligatorii ale Curtii Constitutionale a Romaniei. CSM se opune aborgarii abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR.


 

Concret, joi, 2 iunie 2022, Plenul CSM condus de Marian Buda (foto) a avizat negativ proiectul de lege initiat de 30 de parlamentari USR prin care propunea aborgarea literei ș) a art. 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care stabileste ca nerespectarea deciziilor CCR si a decizilor ICCJ pronuntare in solutionarea recursurilor in interesul legii reprezinta abatere disciplinara: “Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat avizarea negativa a propunerii de abrogare a dispozitiilor art. 99 lit.ş) din Legea nr. 303/2004. (majoritate: 10 voturi pentru 'avizare negativa', 4 voturi pentru 'avizare favorabila', 1 vot NUL)”.


Iata prevederile art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

Constitutie abatere disciplinara: nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.


Iata propunerea USR (proiect de lege Pl-x 89/08.03.2022):

„Articol unic – Litera ș) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga”.

 

Trebuie spus ca proiectul de lege privind abrogarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR a fost respins intre timp si de Camera Deputatilor.


CSM are obligatia sa sesizeze Inspectia Judiciara


De altfel, solutia CSM de avizare negativa a proiectul de lege al USR era una asteptata, avand in vedere decizia luata de Consiliul Superior al Magistraturii in 30 martie 2022, intr-una dintre Comsiile de lucru: “Comisia a decis transmiterea lucrarii la Plen, in vederea avizarii, cu opinia maoritara in sensul exprimarii unui aviz negativ in ce priveste propunerea de abrogare a dispozitiilor art. 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004, fiind necesara, dimpotriva, completarea textului de lege cu ipoteza nerespectarii deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene. A fost exprimata si opinia minoritara, in sensul exprimarii unui aviz pozitiv, fara observatii”.

 

Desi unul corect, avizul negativ al CSM nu este insa de ajuns. Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa mearga si mai departe, avand obligatia, credem noi, de a sesiza Inspectia Judiciara fata de judecatorii care au nesocotit deciziile obligatorii ale CCR. S-a intamplat de curand, spre exemplu, in dosarul Elenei Udrea si cel al fratilor Mazare, unde cativa judecatori de la Inalta Curte au mentinut condamnari sau au pronuntat condamnari cu incalcarea grava a deciziilor CCR 685/2018 si 417/2019 privind compunerea nelegala a Completelor de 5 judecatori de la ICCJ, respectiv lipsa completelor specializate in materia coruptiei la ICCJ.

De asemenea, Inspectia Judiciara are la randul ei obligatia de a se autosesiza fata de judecatorii care au refuzat sa aplice deciziile CCR, obligatorii potrivit art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei.

Comentarii

# M date 3 June 2022 14:04 +103

Nu pot sa cred ca acest fata de mafiot joaca la doua capete sau joaca rolul lui Anica cinstita. Cata perversitate poate exista in acest minister de justitie. Ori cum hotsrarile CSM eu nu dau nici doi bani...

# LucianConstantinescu date 3 June 2022 16:55 +154

Foarte bună soluția dată de CSM! Judecatorii trebuie sa respecte Constitutia, Legile Țării și Codul Penal! În cazul în care ei încalcă Codul Penal, trebuie sa fie pedepsiți la fel ca noi, ceilalți!

# cris date 3 June 2022 23:26 +4

Solutia initiala era poate mai rezonabila. CJEU constanta ca ceva la nivel national nu era in concordanta cu legislatia UE si solicita in termen de... adoptarea de masuri reparatorii de catre stat, in caz contrar fiind penalitati de milioane de euro. Insa decizia era a statului respectiv care era obligat sa gaseasca solutii reparatorii. Cum se repara acum in Polonia. Insa interventia directa prin care se stabilesc de catre CJEU de competente unor entitati nationale care duc la variatii arbitrare de la un sistem juridic este riscanta. Pentru toate partile.

# cris date 4 June 2022 00:06 +4

O alta abordare.... Cine a aderat la UE?...statul Romania. Cine isi incalca obligatiile? statul Romania. Atunci de ce nu se da partii “stat Romania” obligatii pentru a repara daca ceva din cadrul juridic national este contrar dreptului comunitar. Ca in alte cazuri..sau actioneaza acum Polonia... daca pana la data de.. nu se repara..ex.sanctiuni financiare de mil. de euro de platit de "statul Romania". Asa este un echilibru intre superioritatea dreptului comunitar si respectarea suveranitatii. Statul, ca entitate suverana, trebuie sa ia masurile de reparare. Insa daca prin hotararile CJEU se intra in structurile statului roman, si se dau competente unor entitati- parti ale statutului sa nu respecte sistemul juridic bun, rau asa cum e - al statului ... pare intr adevar o problema de suveranitate. Maine poate ii se da prin hotare CJEU obligatii Consiliului Legislativ sa nu mai emita avize, .... or ICJ or CSM ...ori ...cutia pandorei..o dezbatere pe principii si limite ....e poate utila..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 2.12.2024 – Se stiu viitorii sefi ai CSM. Reteaua sorosista din SRI, justitie si mass-media, devoalata in CSAT

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva