24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOCTORATUL LUI KOVESI ESTE FERECAT – Senatorul Valer Marian cere sesizarea PICCJ pentru anchetarea acuzatiilor de plagiat la adresa sefei DNA: „Specialistilor care au studiat teza de doctorat le-a fost teama sa se pronunte public asupra acuzatiilor de plagiat avand in vedere functia detinuta de Kovesi, precum si functiile detinute de principalii sai sustinatori, printre care directorul SRI, George Maior, si generalul Florian Coldea, prezenti la Timisoara cu ocazia sustinerii acesteia”

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 September 2016 14:45
Vizualizari: 25776

In plina isterie legata de plagiate, senatorul Valer Marian solicita anchetarea acuzatiilor de plagiat la adresa sefei DNA Laura Kovesi (foto dreapta). Intr-o interpelare adresata ministresei Justitiei Raluca Pruna, Valer Marian ii cere acesteia sa-l sesizeze pe Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, astfel incat acesta sa dispuna efectuarea unor cercetari in urma carora sa se stabileasca daca Laura Kovesi a plagiat sau nu in lucrarea sa de doctorat. Senatorul solicita declansarea unor asemenea verificari si din partea Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor, Doctoratelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

In aceeasi interpelare de luni, 5 septembrie 2016, intitulata „Verificarea de catre CNATDCU si PICCJ a acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a procurorurului sef al DNA”, Valer Marian dezvaluie ca la Biblioteca Nationala a Romaniei se afla un singur exemplar din teza de doctorat a sefei DNA, insa acesta este ferecat, fiind nevoie de o cerere speciala catre conducerea institutiei pentru a putea consulta lucrarea. De asemenea, Valer Marian arata ca nu se elibereaza copii dupa teza de doctorat a Laurei Kovesi. Totusi, pasajele din teza de doctorat a sefei DNA suspectate de plagiat pot fi citite pe site-ul Grupului de Investigatii Politice, grupul.ro (click aici).


Pe de alta parte, Valer Marian acuza ca specialistilor care au consultat teza de doctorat a sefei DNA le-a fost frica sa se pronunte asupra acuzatiilor de plagiat avand in vedere functia detinuta de Laura Kovesi, dar si avand sustinatorii sai politici si institutionali, printre care fostul director SRI George Maior si inca actualul prim-adjunct al SRI Florian Coldea (foto stanga). Iar despre cei doi, senatorul dezvaluie ca au fost prezenti la sustinerea de catre Kovesi a tezei de doctorat.

Iata interpelarea senatorului Valer Marian:

Adresata: Domnului ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru

Doamnei ministru al Justitiei, Raluca Alexandra Pruna

Senator: Valer Marian

Circumscriptia electorala: nr. 32 Satu Mare

Colegiul electoral: nr. 1

Grup parlamentar: independent

Obiect: Verificarea de catre CNATDCU si PICCJ a acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a procurorurului sef al DNA

Sedinta Senatului din: 05.09.2016

In temeiul art.112 alin.1 din Constitutia Romaniei si art. 162 din Regulamentul Senatului, va inaintez prezenta

INTERPELARE:

In calitate de senator, in cursul ultimelor trei ani, am fost printre primii si putinii politicieni care au luat atitudine, prin declaratii politice si interpelari parlamentare, fata de acuzatiile de plagiat aduse fostului prim-ministru Victor Ponta si fostului viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea. Dupa ce initial au fost absolviti de acuzatiile de plagiat, consider ca Consiliul National pentru Atestarea Titlurilor, Doctoratelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a restabilit adevarul si legalitatea prin recentele decizii care au confirmat ca lucrarile de doctorat ale celor doi fosti demnitari ai statului roman sunt plagiate. In ultimii ani am semnalat si am solicitat insa si verificarea acuzatiilor de plagiat aduse actualului procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, anterior procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la teza sa de doctorat, intitulata 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal'. Teza a fost sustinuta in decembrie 2011, in perioada in care doamna Laura Codruta Kovesi era procuror general al Romaniei, la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii de Vest din Timisoara si a fost notata cu calificativul magna cum laudae.

Grupul de Investigatii Politice (GIP) si Militia Spirituala au publicat in data de 18 mai 2012 o analiza insotita de documente prin care se apreciaza ca teza de doctorat a doamnei Laura Coduta Kovesi este un plagiat, sens in care citez urmatoarele:

<Aceasta reproduce cuvant cu cuvant, fara sa citeze, prima fraza din studiul 'Lupta societatii organizate impotriva criminalitatii organizate', publicat de col. (r) prof. dr. Ion Dragoman si drd. procuror Aurel Mihai Ciorobea in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare 'Carol I' in nr. 2 din 2007, cu patru ani inainte ca Laura Codruta Kovesi sa-si sustina teza de doctorat.

Laura Codruta Kovesi a copiat fara sa foloseasca ghilimelele sau sa indice sursele, lucrari cunoscute in domeniu, studii din reviste de specialitate, strategii guvernamentale, dar si referate disponibile pe internet, pe site-uri specializate. Procurorul general a copiat inclusiv lucrari disponibile pe site-uri precum: http://www.referate-scolare.ro/, http://www.referat.ro/, http://6profu.ro, http://facultate.regielive.ro/etc.

In incercarea de a-si ascunde frauda, Laura Codruta Kovesi a inserat in lucrarea sa note de subsol si referinte bibliografice, ca si cum ea ar fi citit lucrarile respective. In realitate, procurorul general a copiat pasajele din lucrarile plagiate cu tot cu note. Pentru ca ridicolul sau fie deplin, nici macar aceasta copiere nu a fost facuta cu acuratete. Fara sa citeze sursa, Laura Codruta Kovesi a copiat, la pagina 16 din teza sa, pasaje intregi din lucrarea lui Nicolae Lupulescu, 'Spalarea banilor si finantarea terorismului', publicata in 2006 pe site-ul Institutului National al Magistraturii. In lucrarea sa, la pagina 16, Nicolae Lupulescu citeaza articolul 'Conexiunile intre terorism si criminalitate' publicat in Jane’s Intelligence Review in 2004 de Tamara Makarenko, o cunoscuta specialista in domeniul crimei organizate şi terorismului. 'Copy-paste-ul' i-a jucat aici o festa Codrutei Kovesi. Copiind pasajele din lucrarea lui Lupulescu, procurorul general copiaza si notele in care se facea trimitere la lucrarea lui Makarenko, dar greseste numele autoarei, botezand-o 'Tamam M.'

Lucrarea inexistentei 'Tamam M.' apare inclusiv in bibliografia tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, ceea ce demonstreaza o data in plus intentia de frauda a acesteia.

Laura Codruta Kovesi a copiat inclusiv pasajele in care a subliniat faptul ca formuleaza concluzii personale. La pagina 20 din teza de doctorat, procurorul general spune: 'Putem concluziona ca in era globalizarii organizatiile criminale nu mai au nevoie de o baza teritoriala de unde sa-şi coordoneze actiunile, pentru ca progresul tehnologic a creat posibilitatea sa-şi conduca afacerile indiferent de locul unde se afla, datorita multiplelor retele de calculatoare şi telecomunicatii'.

'Concluzia' personala a Laurei Codruta Kovesi este, in realitate, copiata dintr-o alta lucrare: 'In era globalizarii, organizatiile situate in afara legii nu mai au nevoie de o baza teritoriala de unde sa-si coordoneze actiunile. Revolutia tehnologica a creat posibilitatea sefilor de retele sa-si conduca afacerile, indiferent de locul unde se afla. Multe dintre actiunile lor pot fi duse la indeplinire prin intermediul retelei de calculatoare si telecomunicatii'. (scritube.com: Amenintari la adresa securitatii si apararii nationale si colective)>>.

Grupul de Investigatii Politice si Militia Spirituala au publicat un tabel in care sunt puse fata in fata pasaje plagiate (circa 50) de doamna Laura Codruta Kovesi si textele originale. Tabelul nu reproduce decat o mica parte din textele copiate de aceasta fara a folosi ghilimele si fara a cita sursa, potrivit autorilor.

Grupul de Investigatii Politice a transmis documentele care demonstreaza plagiatul doamnei Laura Codruta Kovesi CNATDCU si Universitatii de Vest din Timisoara solicitand retragerea titlului de doctor si tragerea sa la raspundere penala. Sesizarea Grupului de Investigatii Politice a fost inregistrata la CNATDCU sub nr. 4363/22.05.2012, dar, cu o graba suspecta, aceasta institutie a transmis-o, prin adresa nr. 4470/24.05.2012, catre Consiliul National de Etica a Cercetarii stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI), unde a fost intregistrata sub nr. 606/25.05.2012.

Prin raportul final nr. 940 din 05.09.2012, CNECSDTI a apreciat ca fiind neintemeiate acuzatiile de plagiat referitor la teza de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal', sustinuta de catre doamna Laura Codruta Kovesi in decembrie 2011, indicate in sesizare, constatand indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat si considerand ca titlul de doctor in stiinte Juridice a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2011. Raportul susmentionat nu a fost semnat de presedintele CNECSDTI, ci de vicepresedintele Vergil Muraru, motiv pentru care se ridica problema validitatii juridice a acestuia.

Ulterior, un profesor universitar care a studiat teza de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi a afirmat ca aceasta are o slaba valoare stiintifica si contine elemente de plagiat, precum si ca lucrarea contine numeroase si flagrante greseli gramaticale de la dezacorduri la semne de punctuatie. Este evident ca specialistilor care au studiat teza de doctorat le-a fost teama sa se pronunte public asupra acuzatiilor de plagiat avand in vedere functia detinuta de doamna Laura Codruta Kovesi, precum si functiile detinute de principalii sai sustinatori politici si institutionali, dintre care unii, ca directorul SRI, George Maior, si primul sau adjunct, generalul Florian Coldea, care au fost prezenti la Timisoara cu ocazia sustinerii acesteia.

Cel putin alte doua imprejurari intretin suspiciunile lansate la adresa tezei de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi. Prima este aceea ca doamna Laura Codruta Kovesi s-a inscris la doctorat la o facultate de drept mai putin cunoscuta si mai putin consacrata sub aspect stiintific, respectiv la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, infiintata dupa anul 1990, desi ar fi fost firesc sa-si sustina doctoratul, raportat la importanta functiei sale, la una din facultatile prestigioase, respectiv la Facultatea de Drept a Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca, pe care a absolvit-o in anul 1996, sau la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde isi avea locul de munca si domiciliul din 2006.

A doua este aceea ca l-a avut indrumator de doctorat pe un apropiat al familiei sale, respectiv pe profesorul universitar Viorel Pasca, un cadru didactic relativ necunoscut, fost procuror sef al Procuraturii Judetene Timis in timpul regimului comunist, care a fost coleg si era in relatii de prietenie cu tatal sau Ioan Lascu, fost procuror sef al Procuraturii Locale Medias in aceeasi perioada, amandoi fiind cunoscuti drept colaboratori ai Revistei Romane de Drept, denumita ulterior Dreptul. In aceasta revista au fost publicate mai multe articole semnate de catre doamna Laura Codruta Kovesi, impreuna cu tatal sau Ioan Lascu.

Mentionez ca la Biblioteca Nationala a Romaniei se afla un singur exemplar din teza de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi, dar aceasta este aproape ferecata intrucat trebuie formulata o cerere speciala catre conducerea bibliotecii pentru a fi consultata si nu se elibereaza copii de pe aceasta.

In consecinta, raportat si la noile imprejurari invocate, consider ca se impune reanalizarea de catre CNATDCU a acuzatiilor de plagiat formulate la adresa lucrarii de doctorat a doamnei Laura Codruta Kovesi, ca si in cazul fostului prim-ministru Victor Ponta si a fostului viceprim-ministru Gabriel Oprea. O noua analiza este necesara atat pentru a se aplica egalitate de tratament, nu standarde diferite, cat si pentru a elimina orice dubiu asupra probitatii unei persoane care, prin functia detinuta, a devenit simbolul luptei anticoruptie din Romania si un model de corectitudine nu numai national, ci dupa unii si continental si planetar.

Pentru considerentele expuse, va solicit, domnule ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice, sa solicitati CNATDCU sa reanalizeze acuzatiile de plagiat formulate la adresa lucrarii de doctorat a doamnei Luara Codruta Kovesi, intitulata 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal'.

Pentru aceleasi considerente, va solicit, doamna ministru al Justitiei, sa cereti procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dispuna efectuarea de cercetari sub aspect penal cu privire la acuzatiile de plagiat aduse actualului procuror sef al DNA referitor la teza sa de doctorat.

Totodata, solicit pe aceasta cale Senatului Romaniei, care este camera decizionala in materia proiectelor de legi si a propunerilor legislative privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti si a Ministerului Public, conform prevederilor art. 75 din Constitutia Romaniei, sa adopte o hotarare prin care sa solicite CNATDCU si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa verifice acuzatiile de plagiat aduse procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Solicit raspuns scris si verbal.

Senator

Valer Marian

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 6 September 2016 14:55 +18

o poza face cit 1000 de cuvinte!!!!!!!!CE TEATRALI SINT ASTIA PE SCENA TEATRULUI DE COMEDIE MERMELICA!!!!!

# mulder, agentul mulder date 6 September 2016 16:06 +11

teatru ieftin ci circ prost. Totusi, ca sa te distrezi mai tare citeste si ce interviu a dat fostul maior, pardon fostul sef la srlll, maior, Emilie Sercan. O sa crape invidia in toti ambasadorii romani din lume - fosti si viitori - cand or vedea ce talent la abureala are (fostul viitor prim ministru al ROmaniei), cel care isi face campanie publicitara/politica prin declaratiile (eculubratiile) folosite si prin faptul ca la un moment dat se enerveaza foarte tare si ii spune jurnalistei ca nu mai continua interviul (intrebari prea incomode) 8)

# Ioan B. date 6 September 2016 17:53 +6

Unde putem gasi interviul celui mai Ambasador dintre maiori sau celui mai Maior dintre ambasadori, dat Emiliei Sercan?

# Ioan B. date 6 September 2016 20:54 +6

Unde putem gasi interviul celui mai Ambasador dintre maiori sau celui mai Maior dintre ambasadori, dat Emiliei Sercan?

# Albumița date 6 September 2016 16:59 +5

Din ciclul „Când sonorul îl punem... NOI (subordonații fostului nostru șef)”, imaginea poartă titulatura: „„Лулуца Каренина” - перезаряжен сценарий - Румынская служба информации режиссер - Национальный департамент по борьбе с коррупцией” iar dialogul se rezumă la următoarele diatribe: Lucien: „Lulutza, maia liubimaia liubovința, izvinite menia! Ia bîl vcera vecerom na stadione s druziami i patom mî napivalisi. Prastite menia, Lulutza!” /// Lulutza Karenina „Pașiol na turbinka, tî certovschii durak! Certovschii alcogolic!”

# dodo date 6 September 2016 20:03 +7

Doctoratul plagiatoarei este facatura procurorului general Dungan de la P CA Timisoara ! Bota v-a spus acum 8 ani.

# Eu raspund la intrebarile pe care le apreciez date 7 September 2016 07:52 +1

Intrebat cat timp mai poate sta in functie prin delegari, Dungan a raspuns iritat: „Prea ma iei la chestionar! Eu dau examen in fata ta acum? Prea ma iei la intrebari! Sa ne intelegem, eu raspund la intrebarile la care vreau eu! Nu dau examen acum, ca sa iti raspund tie. Eu raspund la intrebarile pe care le apreciez. Nu dau examen anticipat, sa-ti raspund la tot felul de intrebari”. http://www.evz.ro/examinatorul-dungan-tinut-in-functie-de-doctorandul-kovesi-438466.html

# pelin date 6 September 2016 21:18 +7

Plagiatul e un furt.De natura intelectuala ce-i drept,dar tot furt ramane.Iti insusesti ce nu-i al tau.Este cazul lui Kovesi,acuzata ca si-ar fi construit teza de doctorat furand pasaje intregi din alte lucrari de specialitate.Fapta lui Kovesi este mult mai grava chear decat cea a fostului ministru al educatiei IOAN MANG,din punct de vedere moral.De ce?Pt.ca Kovesi in calitatea pe care o are,urmareste hotii,coordoneaza strategii si echipe pt.prinderea si depistarea marilor escroci ai neamului,iar in fata legii toti trebuie sa fim egali!Cel putin disciplinar ar trebui trasi la raspundere si cei care au protejat-o si tolerat acest lucru.Cu ce tupeu aceasta femeie,mai pomeneste cuvantul PLAGIAT!Ba chear ancheteaza astfel de infractiuni?!!!!!!!!!!!!!

# SANCHI date 6 September 2016 21:26 +5

Kovesi respinge acuzele de plagiat! Procurorul general consideră acest subiect o tentativă de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară. În același timp, va sesiza CSM pentru apărarea reputației. Acesta cică fu un articol, dar nu mai poate fi regăsit. Verificați: http://www.evz.ro/kovesi-respinge-acuzele-de-plagiat-982148.html

# NEGOCIERE Ko-EGU date 6 September 2016 22:03 +5

Ko a făcut pierdute cele 60-80 CD-uri cu înregistrări conversații STOLO-EGU iar patroana EVZ i-a șters articolașu' :P

# Iosif T. date 6 September 2016 23:53 +2

Despre disparitia CD-urilor trebuie intrebat sau anchetat procurorul Vasilache Sorin de la DIICOT Brasov, cel pe care Alina Mihaela Bica si CSM l-au adus ilegal director in MJ la INEC. Dupa serviciul facut de a-l plimba la Bucuresti, la scurt timp dupa intoarcerea la Brasov a lui Vasilache CD-urile au disparut fara urma.

# avocat traditional date 6 September 2016 23:18 +4

Mai multe probleme:1,Asa cum rezulta din interpelare,Luluta a plagiat f.f putin asa ca nu s-ar impune o verificare.2.E ,totudi,rusinos pentru ea episodul cu Tamara (nu matusa).Denota ca ,pe buine,nu a citit lucrarea.3.A studiat lucrarea ei de doctorat si am ajuns la concluzia ca nu are valoarea juridica.E un amalgam de idei bazate pe lege/legi care nu prea sunt bine plasate in plaja legislatiei noastre.Si amintesc doar legea privind criminalitatea organizata,o lege facuta pe coltul mesei,menita sa deschida lantul abuzurilor DIICOT.4.Dupa mine,ca si dupa altii .lucrarea are valoarea ,eventuala,a unei lucrari de masterat.5.Nu cred ca demersul parlamentarului va avea urmari.Procurorul general este o persoana care n u-si asuma astfel de actiuni,madama Pruna nu are inters iar CSM va disparea curand prin oamenii sai.Asa ca Luluta va ramane doctor in drept.Pierde cineva ceva?

# un roman prostit date 7 September 2016 10:07 +2

Cred ca astia doi joaca intr-o piesa de teatru!

# mitica date 7 September 2016 10:09 +3

Pai celui care trebuie sa verifice si sa dea un derdict tremura izmana pe el, asa ca "nu a plagiat"! :cry:

# Titu Ion date 7 September 2016 21:15 +2

Noul ministru al Educatiei,a fost numit doar sa-i "ridice"titlul de doctor,ca apoi faimoasa comisie sa spuna ca n-a mai plagiat nimeni... Bravo mai comisie,sunteti"tari"; bine ca pa'lu Luluta ati incuiat-o...!

# Titu Ion date 8 September 2016 08:39 +2

Ministrul Educatiei a fost numit _cine trebuia_ca sa-i retraga doctoratul lui Ponta...ceilalti nu mai conteaza ! Pai bine mai tovarasi,ori faceti dreptate peste tot(?),ori puneti lacat(?)...dmna.Kovesi este...intangibila ;nu poate fi luata de coada(de topor)decat de...stapan ! Bravo tovarasi...mergem inainte pe drumul...luminos al patriei !

# Vladimarrr...!!! date 9 September 2016 15:51 +1

Poza canta: "HAI SA DAM MANA CU MANA, SA-NVRAJBIM NATIA ROMANA !!!"

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva