18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DOCUMENTELE CARE IL INFUNDA PE NICUSOR – Exclusiv. Cititi sesizarea pe baza careia Agentia Nationala de Integritate l-a dat pe primarul Nicusor Dan pe mana Parchetului General pentru abuz in serviciu si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane. Inspectoratul de Stat in Constructii confirma ca Primaria Capitalei a platit din contul institutiei o amenda pe care ar fi trebuit s-o achite edilul personal (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 February 2023 15:49
Vizualizari: 4100

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate sesizarea care a pus in miscare Agentia Nationala de Integritate, determinand institutia sa constate starea de incompatibilitate si de conflict de interese fata de primarul Bucurestilor Nicusor Dan (foto), precum si sa-l dea pe edil pe mana Parchetului General pentru abuz in serviciu si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane (click aici pentru a citi).Este vorba despre doua sesizari trimise de catre Asociatia pentru Dreptul Urbanismului (ADU), condusa de urbanistul Alexandru Panisoara. Una dintre ele a fost adresata Curtii de Conturi, dar de acolo a fost redirectionata catre ANI.

Sesizarea adresata direct Agentiei Nationale de Integritate are in vedere faptul ca in 2021 Nicusor Dan a destituit directorii de la ALPAB, EXPO ARTE si Administratia Strazilor, numindu-se pe sine director interimar la toate cele trei institutii subordonate PMB. Lumea Justitiei a publicat respectiva sesizare in noiembrie 2022 (vezi facsimil 1). Cu aceeasi ocazie, mentionam ca ADU ii explica Agentiei Nationale de Integritate ca speta este asemanatoare cu cea a primaresei de la Sectorul 1, Clotilde Armand, pe care ANI tocmai ce o denuntase la PICCJ pentru folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane (click aici pentru a citi).

 ISC confirma: primaria a platit amenda in locul lui Nicusor


In plus fata de sesizarea de mai sus, ADU a mai trimis catre ANI o adresa, anexand un document care confirma oficial ceea ce pana acum circula ca zvon – si anume: faptul ca Primaria Generala a platit din bugetul propriu (al institutiei) mai multe amenzi pe care le primise primarul Nicusor Dan (ca persoana). O spune chiar Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), facand referire la diverse sanctiuni pe care Dan le-a primit in perioada 1 ianuarie 2021 – 16 februarie 2022 pentru neemiterea in termenul legal a certificatelor de urbanism, a avizelor si a autorizatiilor de construire, conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.


Iata precizarile ISC catre ADU (vezi facsimil 2):


Procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor incheiate in perioada 01.01.2021 – 16.02.2022 pentru primarul general al Municipiului Bucuresti au avut ca obiect contraventiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. h) si h/1), coroborat cu art. 26 alin. (2) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, privind incalcarea art. 6 alin. (2) si art. 7 alin. (1) din acelasi act normativ, respectiv neemiterea in termenul de 15 zile a certificatelor de urbanism si 30 de zile a autorizatiilor de construire de la data depunerii solicitarilor.

Potrivit documentelor depuse, ce fac dovada platii amenzilor contraventionale, plata a fost efectuata de unitatea administrativ-teritoriala.

In ceea ce priveste gestionarea sumelor provenite din amenzile incasate de catre stat prin organele de specialitate ale unitatilor administrativ teritoriale, precum si interogarea persoanei platitoare din punct de vedere at stingerii datoriei fata de stat, institutia noastra nu are competente”.

 Cu titlu exemplificativ, prezentam doua asemenea procese-verbale de contraventie, emise in 2 decembrie 2021, prin care ISC l-a amendat pe Nicusor Dan cu cate 20.000 de lei pentru urmatoarele abateri din Legea 50/1991 (vezi facsimil 3):


- alin. 1 lit. h si h/1:

Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:

h) neemiterea certificatelor de urbanism in termenul prevazut la art. 6 alin. (2), precum si emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate, care nu contin lista cuprinzand avizele si acordurile legale necesare in raport cu obiectivul de investitii, sau eliberarea acestora conditionat de elaborarea prealabila a unei documentatii de urbanism sau a oricaror documentatii tehnice de definire a scopului solicitarii, cu depasirea termenului legal, sau refuzul nejustificat ori conditionarea furnizarii informatiilor de interes public prevazute la art. 6 alin. (1);

h^1) neemiterea avizelor si autorizatiilor de construire in termenul prevazut de prezenta lege”;

- alin. 2:

Contraventiile prevazute la alin. (1), savarsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:

de la 5.000 lei la 30.000 lei, cele prevazute la lit. h), h^1) (...)”;

- art. 6 alin. 2: „Certificatul de urbanism se emite de autoritatile abilitate sa autorizeze lucrarile de constructii prevazute la art. 4 si art. 43 lit. a) si se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, mentionandu-se in mod obligatoriu scopul emiterii acestuia”;

- art. 7 alin. 1: „Autorizatia de construire se emite pentru executarea lucrarilor de baza si a celor aferente organizarii executarii lucrarilor, in cel mult 30 de zile de la data depunerii documentatiei pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care cuprinde, in copie, urmatoarele documente (...)” (n.r. urmeaza enumerarea lor).

 sursa foto: Cotidianul.ro

Comentarii

# Cetateanul date 16 February 2023 16:04 -7

Întreb pentru un prieten: Nelegalitatea cheltuirii banului public s-a mutat de la anticorupțe (aka beneficiul ptr sine) la integritate? Că parcă L78 impune ceva obligații organelor cu atribuții de control, asta desigur pentru a nu favoriza pe cineva. Sau poate declinătorii or fi toți ocupați cu deplasările unui duster la Constanța, cu tot cu plata unor amenzi? Răutăcisme desigur

# DODI date 16 February 2023 20:46 -6

Justiția română se mișcă cu celeritate doar atunci când se primește sentința în plic albastru cu antetul SRI. În caz contrar cauzele primesc termene descurajante, hilare sau inutile. Vezi cazul proceselor cu pandemia (soluționate după... terminarea pandemiei!) sau cazul ... de la Primăria Sector 1 care este bine merci în funcție cu voturi furate. Să nu mai vorbim de plicușor pe care mucureștenii (aflați în delir) vor să-l voteze încă o dată pentru că le-a adus... căldură în case, le-a descongestionat străzile, le-a creat parcări sub și supraetajate, le-a redus costul gigacaloriei și al parcărilor!

# poli-stiren date 17 February 2023 05:02 -4

Apelul va fi la ICCJ unde dosarul are termen un an pana la prima sedinta deci este posibil sa termine mandatul

# Pt Dodi date 17 February 2023 09:39 +3

Dupa rationamentul tau rezulta ca institutiile statului au conlucrat f bune astfel incat de 33 de ani PSD este partidul care castiga mereu toate alegerile. Sau galetile, kg-ul de faina 3 nule, sticla de ulei , 2 mici & 1 bere fac minuni! Chiar si mortii voteaza :lol: Bucurestenii sunt mai pretentiosi si de aceea Firea a trebuit sa pluseze din bugetul primariei cu excursii in Grecia si ochelari pentru pensionari, pentru cei care au implinit mai multi ani de casatorie, etc

# Pentru fanii lui Firea date 17 February 2023 10:11 +2

Pe perioada de vacanță a funcției de director al unor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, N. Dan a exercitat față de aceste instituții atribuțiile legale ale primarului (art. 154 alin. 4 Cod Administrativ), care prevede că primarul conduce instituțiile publice de interes local, precum și serviciile publice de interes local”, fără a ocupa funcția de director în aceste instituții și fără a fi retribuit. Sancțiunea dispusă de Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice Primarul Municipiului București, nu persoanei fizice Nicușor Dan, fapt confirmat de instanță.

# Florin date 17 February 2023 15:18 0

ND nu este perfect dar este infinit mai competent si de buna credinta decat panaramele anterioare care s-au peridat pe la primaria capitalei dupa 1990.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva