16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DON'T MESS WITH TEXAS! – Apelul judecatoarei Viorica Costiniu dupa ce ministrul Muncii a anuntat recalcularea pensiilor pentru magistrati: „Parlamentarii stau sau nu in sedinta, butoneaza telefoanele, citesc presa, ies la o tigara. Judecatorul intepeneste in sala chiar si pana a doua zi... Nicio recompensa pentru magistrati... Magistratii americani, cand cineva aduce vreun afront justitiei de la ei, spun: 'Don't mess with Texas!'”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

2 March 2023 16:24
Vizualizari: 7553

Guvernantii nu au niciun drept sa se joace cu pensiile magistratilor, in conditiile in care un politician nu se confrunta nici pe departe in cariera cu restrictiile pe care trebuie sa le indure un judecator sau un procuror, si nici cu volumul de munca al unui magistrat.

 Judecatoarea Viorica Costiniu (foto) – presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania – le-a transmis mesajul de mai sus membrilor guvernului PSD-PNL-UDMR joi, 2 martie 2023, imediat dupa ce ministrul Muncii Marius Budai anuntase recalcularea pensiilor pentru judecatori, procurori si orice alta categorie profesionala a carei pensie depaseste salariul (click aici pentru a citi).

In acelasi context, Viorica Costiniu le atrage atentia guvernantilor ca generatiile de judecatori si procurori care acum se afla la pensie au fost unele constranse sa faca performanta inca de la admiterea in facultate, cand se bateau zeci de candidati pe fiecare loc. Spre deosebire de zilele noastre, cand „facultatile sunt societati comerciale si scot juristi pe banda”, adauga Costiniu.

Nu in ultimul rand, presedinta de onoare a AMR le aminteste politicienilor ca puterea judecatoreasca „nu sta cu mana intinsa”, ci dimpotriva: Justitia este singura dintre cele trei puteri ale statului care aduce bani la buget, spre deosebire de puterile legislativa si executiva, care doar cheltuie banii.

In incheiere, Viorica Costiniu mentioneaza o formula folosita de catre magistratii americani ori de cate ori justitia din SUA este supusa vreunui afront: „Don't mess with Texas!” („Nu va jucati cu Texas!”)


Redam intregul mesaj al judecatoarei Viorica Costiniu:


„Strainatatea vrea sa ingenuncheze magistratura romana, iar politicul crede ca va culege culege voturi electorale?

Ce de buni romani exista in Guvernul Romaniei care isi calca romanii in picioare cu motivarea ca pretuieste pe ceilalti romani, carora le da stipendii cu taraita pana la alegeri, sa nu uite unde sa puna votul!

Dupa o viata muncita in respectul legilor pe care le-au facut PSD+PNL, acum aceiasi PSD +PNL vin si vorbesc de echitate, egalitate, al caror sens doar mimeaza ca il inteleg si taie si spanzura pe cei care si-au indeplinit toate obligatiile si in conditii in care niciun magistrat european n-ar fi lucrat.

Parlamentarii stau sau nu in sedinta ori zic ca sunt la Comisii si acolo ca sunt in plen, mai butoneaza telefoanele, citesc presa, ies la o tigara, o barfa etc... Judecatorul intrat in sala intepeneste acolo chiar si pana a doua zi cand nu stie ce data sa treaca in incheierea de sedinta si cate si mai cate... Zile nationale, sarbatori nationale, religioase, weekenduri, parlamentarii le petrec in familii sau la vorbarie printre tinerii pasiti in politica. Magistratii redacteaza, sunt in sedinte ori ziua, ori noaptea, profita ca nu sunt multi in birou si se duc sa gandeasca pronuntari...

Nicio recompensa pentru magistrati. In schimb, de la orele 16 ale oricarei zile se dubleaza (100%) onorariile din oficiu ale avocatilor.

Recent, s-au marit indemnizatiile parlamentarilor, celor din administratia locala, judeteana, dar s-a spus ca e o corectura. Noi, pentru gresita calculare a veniturilor personalului din sistem de catre Guvern (Ministerul Justitiei), a trebuit sa ajungem justitiabili, sa ne ocrotim drepturile legale prin instante.

Si cumea: Guvernul, persoana juridica egala cu persoana fizica, debitor fiind, are tupeul sa stabileasca el cand, cat si cum restituie banii luati pe nedrept din buzunarul cetateanului!

Doar cand e vorba de parlamentari este 'corectura'.

Toate drepturile pecuniare ale celor care muncesc ce se alatura salariului nu se regasesc si in retributia celor din magistratura.

Ati facut o evidenta a drepturilor de la neplata de impozit, la cumparare de vechime, reducere de vechime, sporuri, tichete etc., sa le puteti da o valoare globala per persoana, intr-o luna?

Ati cuantificat cate incompatibilitati au magistratii, de ce natura sunt, cate restrictii de la lege au si de ce natura sunt, cate interdictii, de ce natura sunt pentru ei si familiile lor, cate retineri se fac si in ce cuantum (inclusiv retineri pentru somaj, desi judecatorul nu va fi niciodata somer; ori e in slujba, ori nu)?

Si cand e suspendat din functie pentru varii motive, are dezlegare sa munceasca cu atentie la interdictiile legale.

Unde sunt compensarile legale, ce valoare au ele in activitate?

Niciuna.

Singura minima compensare se primeste DOAR dupa pensionare – de 1% anual – si acesta nu pe degeaba, ci pe anii munciti peste 25 de ani!

Unora li se da drept sa-si cumpere vechime, si in magistratura dupa ce iesi la pensie dupa 25 de ani tot e prea putin..

NU explicati oamenilor ca daca un judecator poate face oricate si orice alte munci din justitie sau alte domenii, toti ceilalti nu pot face munca judecatorului, care are ca supreme obiective legale viata si starea materiala a fiecaruia – de la infans conceptus (n.r. copilul conceput) si pana dupa moarte.

Cand generatiile de magistrati, acum pensionari, au dat concursuri de admitere la facultate, erau 24 de candidati pe un loc.

Acum, facultatile sunt societati comerciale si scot juristi pe banda...

Justitia nu sta cu mana intinsa. Ea e singura Putere care aduce bani la buget, iar Legislativul si Guvernul cheltuie, se imprumuta...

Politicul in 2004 a hotarat ca in magistratura contributivitatea sa fie doar de un anumit procent, iar diferenta pana la 25% sa se acopere din bugetul justitiei.

Si acum Guvernul are tupeul sa ma intrebe de diferenta de contributivitate, dupa 20 de ani, luandu-si proptele institutii straine care calca in picioare principii fundamentale, pe care in tari ca Germania, Spania, Franta etc. nici n-ar indrazni sa le evoce?

Cum PNRR s-a facut pe ascuns (pentru ca din start se stia ca se calca in picioare Constitutia, drepturi fundamentale), asa s-a incropit si acest proiect al legii pensiilor, si tot in secret s-au purtat discutii cu Banca Mondiala, care a primit 1,5 cu multe zerouri de euro ca sa dea o consultanta de pomina.

De ce?

Pentru ca Ministerul Muncii nu are specialisti sa inteleaga si sa dezlege ce-au cugetat asa-zisii specialisti ai BM, de care Ministerul Muncii este multumit ca s-au incadrat in directivele guvernamentale, dar trebuie, culmea, acum sa apeleze la specialistii din ministerele arondate proiectului, pentru care se mai infiinteaza si o Comisie ca sa gaseasca, subterfugii, portite care sa le permita sa calce in picioare Constitutia, tratate internationale, drepturile fundamentale ale omului.

Colegii mei din magistratura americana mi-au spus ca ei, cand cineva aduce vreun afront justitiei de la ei, spun: 'Don't mess with Texas!' (n.r. Nu va jucati cu Texas!)

Lasam traducerea la apreciere”.

Comentarii

# maxtor date 2 March 2023 18:30 0

Judecatorul intepeneste in sala -si nu are scrupule in a face porcarii in public: evidenta ca acelasi judecator,acelasi individ la care se refera doamna Pensionara.

# Gabriel date 2 March 2023 20:39 +7

Dar cand judecatorii nu respecta legile si mai rau nici Constitutia Romaniei si dau sentinte in afara legii, oare meritati sa aveti aceste pensii speciale cand nenorociti destinele oamenilor!

# Stan date 2 March 2023 22:13 +6

Ținta pe magistrați. Au găsit politicienii cine stă în calea rezilienței și redresării. Vă dați seama? Ditamai planul național stă pe loc. Dar și când i-or da drumul, atunci să te ții. Apropo, era vorba la un moment dat să devină obligatorii declarațiile de avere pentru toți cetățenii, evident cu sancțiuni pentru declarare falsă sau incompletă. S-a renunțat. S*ar fi văzut amploarea fenomenului ,,mătușa Tamara” și averile din venituri nefiscalizate ale celor care țipă cel mai tare când e vorba de împărțirea bugetului (la care nu contribuie cu nimic). Iși pun tot câștigul obținut ,,la negru” în buzunar, iar când le bate bătrânețea la ușă, își trag pensii de boală pe șpagă și țipă că de ce au unii pensii mari și ei nu. Și vor și justiție cu corupții în pușcărie, dar să nu înceapă de la ei.

# Exact: intepeniti in scaun si astfel usor opariti la ... date 3 March 2023 05:22 +19

Macar daca era scaun la cap dar e la capatul celalalt. Acesti magistrati se asteapta la salarii babane pentru conditii grele de munca: sex la serviciu pe birou, conducere sub influenta alcoolului, participarea la sedinte de judecata sub influenta alcoolului, paradirea justitiabililor, initierea si conducerea de misiuni politice, etc. Sa aiba salarii ca in constructii daca sunt conditii grele de munca. Atat merita pentru maximul pericol de hemoroizi.

# IMI VINE SA PLING... date 3 March 2023 07:05 +10

<img src=ops:' /> :lol: :-) <img src=ops:' /> :-x :eek: :zzz Ajunge, imi dau lacrimile... FARISEI, COZI DE MACIUK, AIA SINTETI...Cu ce sinteti mai presus fata de noi astia care ne vedem de treaba, raspundem pentru tot ce facem... Voi sinteti zei !!! :P

# santinela date 3 March 2023 07:40 +3

Toata stima pentru dvs. doamna judecator dar oricit o dati la intors si oricite explicatii dati NU este corect,si nu exista niciunde in lume ca pensia sa fie mai mare ca salariul !

# Mihai date 3 March 2023 08:31 +17

In Romania, independenta justitiei inseamna ca magistratii sa gaseasca diferite metode pentru a-i scapa de pedepse pe politicieni iar acestia din urma sa-i recompenseze cu tot felul de beneficii sti******te in tit felul de legi speciale. Prin aceasta metoda, cetatenii sunt furati de 2 ori. Indiferent de cate prostii au facut magistratii (cati infractori au "spalat") in anii de activitate, pensia lor nu este deloc afectata.

# Adrian date 3 March 2023 10:15 +11

Dintre toti specialii, parlamentarii si magistratii au cele mai mari beneficii obtinute de la stat, adica de la noi ceilalti. Si alti speciali (ex militari) au o gramada de restrictii dar pensia lor este de cateva ori (5-6) mai mica decat a magistratilor. Culmea tupeului si a nesimtirii este ca pensia sa fie mai mare ca salariu! Asa sunt si cei care sustin aceasta aberatie! Niste profitori abjecti!

# Mya date 3 March 2023 11:31 -13

Pentru toți dinainte care au comentat cum au știut ei ,eu va dau un sfat.Mergeți și dați examen pentru magistratura ca posturi sunt.Sigur aveți o facultate făcută la apelul de seara,dar va asigur ca dacă vor pleca și acei judecători corecți cu știință de carte și care țin instanțele pe linia de plutire, va asigur ca situația va fi fff gravă veți ajunge sa va judece doar hastagistii .Succes

# Dragu date 3 March 2023 13:32 +12

Nu toata lumea vrea sa se prostitueze intrand in magistratura din Romania. Sunt f multi care au demnitate si se respecta si nu isi vand sufletul politicienilor si altor infractori pentru beneficiile obtinute de magistratura. Hai sictir!

# Pt Mya date 3 March 2023 16:57 +1

Deci exista ceva si sub linia de plutire, adica pescajul,e ... mare, nu ? Vreau sa scriu balast . In rest , este doar inceputul sfsrsitului. Loviturile vi le va da UiE. Judecătoarea începătoare care a speriat Europa i-a iertat pe ... https://newsweek.ro › investigatii › judecatoarea-incepat... — Frații Micula iertați de o judecătoare începătoare Pe golaneste, a sa ...: ati belit-o, cand va suiti UiE'n cp !

# un mizantrop date 3 March 2023 20:12 +3

Poate ca acum intelegeti de ce (si)facultatile de drept au ajuns societati comerciale...si poate va intrebati daca aveti vreo vina cand ati acceptat egalizarea diplomelor de licenta (stat si privat), ba, chiar favorizarea privatilor cand ati introdus media de licenta (ca niciodata ala cu zecele privat nu stia carte de saptele la stat) drept criteriu de departajare, cand v-ati facut ca nu vedeti caum se strecoara repetentii in magistratura, via procuratura si va pupati pe gura rituaalic, ca aveti aceleasi interese, cand v-ati judecat voi voua restante de sume, impotriva legii...asta a fost modelul pe care l-ati dat societatii, pe tiparul asta avem inalti functionari publici analfabeti, dar, rai si lacomi...ati lasat, voi, putere in stat, ca statul sa fie acaparat de impostura...macar vreo rejudecare de proces stalinist v-ar mai fi sporit credibilitatea, dar, ati continuat cu cominternul in san...mare pacat! In rest, toata stima pentru doamna judecator!

# Social-liberal date 3 March 2023 22:58 +4

Ni se da aceeasi tema de cativa ani, cu pensiile speciale. Amintiti-va ca Guvernul Ciuco-Lacu a reincalzit ciorba de prin septembrie anul trecut si era vorba ca pana in decembrie 2022 legea sa fie votata. Iaca se face un trimestru din 2023 si nu stiu ce organism international sa mai invoce ca s-o mai ameteasca in continuare. In tot acest timp, alte generatii de magistrati fac vechime de pensionare si pleaca satui de statutul incert. Cu bune si cu rele, sistemul judiciar e destabilizat si vulnerabilizat cu buna stiinta. La fel fac si cu armata si cu politia. Puteti sa va bucurati, dar nu stiu cui foloseste si cine plateste consecintele. Existenta unor categorii de profesionisti cu pensii mari da dreptul altor categorii sa ceara si ele mai mult. Asa, ii aplaudam ca vor sa le faca pe toate la fel de mici. Sa vedem ce iese, dar parca a mai fost asa. Social-liberalism!?

# Don't mess with SECU! date 3 March 2023 23:10 +3

Înţepenesc în sala de judecată de la câte ordine pe unitate execută şi câte dosare prescriu!

# blind date 4 March 2023 09:49 -4

Toate problemele tarii au fost rezolvate!A mai ramas de rezolvat cazul pensiilor asa zis speciale care acum au trecut din nou in prim planul discutiilor publice!Nu mai avem alte probleme,astea au mai ramas de rezolvat!Nu conteaza argumentele juridice,economice, impactul bugetar,despre care Guvernul nu sufla o vorba (a facut-o CCR intr-una dintre deciziile sale recente),nu conteaza incalcarea principiilor constitutionale(printre care si neretroactivitatea legii civile)etc!Pe mai toti politicienii si pe altii care se pricep la toate ii auzi doar cu argumente ca a zis Banca Mondiala(care nu e decat un consultant) si ca zice PNNR(scris de unul si tinut secret,inclusiv fata de Parlament) pana dupa negocierile externe(asa afirma unii politicieni pe la TV)!Din cauza pensiilor speciale nu mai primeste tara banii de la U.E ca sa se dezvolte(sper ca nu ca pana acum)!Dupa MCV alta marota e invartita!Totusi,al cui mandat de reprezentare l-au avut cei ce au scris si au negociat PNRR pt.tara?

# Pentru blind date 4 March 2023 14:06 +4

Despre impactul bugetar a vorbit BNR: pensiile speciale au ajuns la 0,85% din Produsul Intern Brut și ar putea crește până la 1,5% din PIB în doi – trei ani Marea majoritate a celor care au muncit/muncesc/vor munci isi doresc pensii pe baza contributivitatii. O minoritate, beneficiarii pensiilor speciale isi doresc mentinerea avantajelor pe care le-au mentinut pana in prezent si care nu au nicio legatura cu contributivitate, cu varsta de pensionare a nespecialilor etc Asa ca se ne mai scutiti cu mandatul de reprezentare pentru PNRR ref reforma pensiilor. Pensiile nespecialilor bazate pe controbutivitate au fost majorate doar cu 10% adica nu s-a acoperit nici macar rata inflatiei.

# Manifest date 4 March 2023 22:42 +3

Stimată doamnă judecător, ne puteți spune ce vindeți pentru venitul la bugetul de stat ,pe care afirmați că-l aduce justiția

# Avramescu Nicusor date 5 March 2023 11:27 0

Buna ziua, Cei care o blameaza pe dna judecatoare in legatura cu suspendarea provizorie a executarii silite a fratilor Micula ar trebui sa se informeze mai bine si sa citeasca legea. Legea permite acest tip de suspendare nu a inventat-o dna judecator. Va urma judecarea cererii de suspendare care va decide pe cale de consecinta. O zi buna va doresc.

# Maya date 5 March 2023 14:16 -3

Doamna nu vinde nimic.La justitie se fac bani din taxele de timbru,care nu sunt de neglijat.85/%din bugetul M justitiei este de la noi domnule mai citește sau ai făcut școala la apelul de seara?Parlamentarii cu scoli la apelul de seara consuma ați știut?. De ce le trebuie și ăstora pensii de servicii? Ce produc au doar interese sa facă averi cât mai multe simți mari,iar legile lor sunt de nimic. Mai bune legi se facem înainte de 1989 .Știți ce averi au acești parlamentari de carton?Stiti câte ore muncesc?stiti ce salarii au, nu sunt acelea ce se spun la tv.

# Cosmin date 6 March 2023 08:44 +2

Daca se fac asa de multi bani din taxele judiciare, pensiile magistratilor sa fie platite din acesti bani Dupa zicerile Mayei, magistratii sunt unii din principalii contributori la PIB

# Maya draga, date 6 March 2023 15:23 +1

Și încă 60% din dările plătite de Av,nit,execut, liquid.. La asigurări sociale,toată lumea,,cu mic cu mare contribuie pt juzi,rude,soți și rudele soților,până la grad 4 inclusiv...

# Avrămescu N date 6 March 2023 15:27 0

1. Inst poate...2. daca sunt îndeplinite cond.... Ideea era că dacă a putut,juzii,nu vor mai putea multe. Și asta de la UE pt care au virat în toamna,. Prin reprezentant. Cel care dă bani,nu vrea sa se mai piata.

# blind date 7 March 2023 08:26 -3

Pentru pentru blind. Zau,asa? In numele tarii,negociaza oricine,orice,asa,la secret? Ce legatura are asta cu ce si cat munceste fiecare cetatean?Cat despre impactul bugetar despre care vorbesti,mai informeaza-te!!Nici Guvernul nu stie concret!Iar daca nu cunosti ceea ce e mandatul de reprezentare si valoarea lui juridica,in orice domeniu,mai citeste! Incepe mai intai cu Constitutia tarii!

# draga maya date 7 March 2023 17:13 +4

scuteste-ne de veniturile aduse de voi la buget si de smiorcaiala cu întepenitu in sala. întepeniti o zi la 2/3 saptamani. restu timpului va faceti ca munciti, de-aia dati solutiile alea grozave!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva