DOSARELE BINOMULUI SAR IN AER – Cititi noua lege care permite revizuirea tuturor dosarelor fabricate pe baza protocoalelor secrete: „Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale in perioada de existenta a documentelor sunt supuse revizuirii”. Vedeti lista cu cei 97 de deputati care nu au votat legea pentru declasificarea protocoalelor SRI (Legea)
Devin din ce in ce mai intemeiate sperantele pentru romanii abuzati de Binomul SRI-DNA, condus ani de zile de generalul Florian Coldea (foto stanga) si Laura Kovesi (foto dreapta). Camera Deputatilor a votat miercuri, 14 noiembrie 2018, in calitate de for decizional, proiectul de lege care va permite revizuirea condamnarilor obtinute in baza protocoalelor SRI-PICCJ.
Initiativa de act normativ le-a apartinut presedintilor PSD si ALDE, Liviu Dragnea, respectiv Calin Popescu-Tariceanu, precum si deputatului PSD Mircea Draghici. Proiectul se refera atat la desecretizarea Hotararii CSAT nr. 17/2005, care a stat la baza protocoalelor, cat si la revizuirea spetelor instrumentate pornind de la aceleasi protocoale. Forma trecuta de Senat este mai dura decat cea votata in octombrie de Camera Deputatilor (click aici pentru a citi), intrucat extinde aplicabilitatea legii la protocoalele incheiate de catre Serviciul Roman de Informatii cu toate institutiile, nu doar cu DNA sau PICCJ.
Totusi, Camera a facut o concesie: a introdus un alineat prin care-i absolva de raspundere pe lucratorii din Serviciul Roman de Informatii si din alte institutii care din proprie initiativa vor pune la dispozitia Comisiei parlamentare comune de control al SRI documente intocmite in baza Hotararea nr.17/2005 a CSAT, care a creat baza legislativa pentru protocoalele secrete.
Prezentam legea votata de Camera Deputatilor:
„Art. 1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.24 din Legea nr.182/2002 privind protectiainformatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare, se declasifica Hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr.17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si toate documentele care continin informatii clasificate avand ca temei sau sunt incheiate in conformitate ori in baza Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr.17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, documentele prevazute la alin. (1) sunt declasificate de drept, fara a mai fi necesara o alta procedura.
(3) De la intrarea in vigoare a prezentei legi se desecretizeaza toate planurile de cooperare realizate de Directia Nationala Anticoruptie si Serviciul Roman de Informatii in baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr. 003064 din 4 februarie 2009.
(4) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi se desecretizeaza toate protocoalele si/sau acordurile de colaborare si cooperare incheiate intre institutiile statului roman, Serviciul Roman de Informatii, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Art. 2. – Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, inceteaza efectele juridice ale documentelor prevazute la art. 1.
Art.3. – (1) Documentele prevazute la art.1 sunt centralizate de Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii si pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a documentelor si eliberarea de copii de pe acestea.
(2) Informatiile cuprinse in documentele de la art. 1 dobandesc, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, caracter de informatii de interes public.
Art. 4. – Persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele prevazute la art. 1 au posibilitatea, in termen de 3 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa se adreseze instantelor competente pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit.
Art. 5. – Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale in perioada de existenta a documentelor prevazute la art. 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei instante care a solutionat fondul cauzei.
Art. 6 – Lucratorii din Serviciul Roman de Informatii precum si cei din toate institutiile emitente, care pun la dispozitia Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii documente si declaratii care au ca temei Hotararea nr.17/2005 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, nu raspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru actiunile intreprinse in acest sens”.
Pretinii SRI
Legea a trecut de Camera Deputatilor cu 174 de voturi „pentru”, 92 „impotriva” si 4 abtineri (click aici pentru a citi). Cele mai multe dintre voturile „impotriva” au venit de la PNL, USR si PMP. Aproape toate abtinerile le-au apartinut unor deputati plecati de la Partidul Social Democrat la Pro Romania – formatiunea lui Victor Ponta. De altfel, PNL a anuntat, prin vocea fostului PDL-ist Gabriel Andronache (vicelider de grup), ca va ataca la CCR proiectul de act normativ:
„Va anunt ca Partidul National Liberal, prin grupul senatorial, va ataca la Curtea Constitutionala aceasta reglementare, pentru ca, din pacate, pe procedura ati gresit, ati introdus o serie de amendamente – sau cel putin unul dintre amendamente este un amendament de continut, care ar fi trebuit in mod evident discutat si in prima Camera. Si totodata, pentru ca v-a fost teama ca nu aveti numarul de voturi necesare, i-ati conferit legii un caracter ordinar, desi, in mod evident, daca vom analiza continutul reglementarilor, vom vedea ca se refera la modificarea sau completarea unor acte normative care au caracter organic”.
Iata cum au votat deputatii:
1. Respingeri:
- PNL: Vasile-Cristian Achitei, Costel Alexe, Roberta Alma Anastase, Gabriel Andronache, Ben-Oni Ardelean, Ioan Balan, Danut Bica, Lucian Nicolae Bode, Marius Bodea, Aurel-Robert Boroianu, Cristian Buican, Sorin-Ioan Bumb, Mara-Daniela Calista, Florica Chereches, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, Ioan Cupsa, Victor Paul Dobre, Andrei Daniel Gheorghe, Tinel Gheorghe, Bogdan Gheorghiu, Gavrila Ghilea, Nicolae Giugea, Vasile Gudu, Lucian-Ovidiu Heius, George Ionescu, Antoneta Ionita, Tudorita Lungu, Mara Mares, Dumitru Mihalescul, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu, Romeo Florin Nicoara, Corneliu Olar, Dumitru Oprea, Nechita-Adrian Oros, Ionel Palar, Pavel Popescu, Virgil-Daniel Popescu, Cezar-Florin Preda, Marian-Catalin Predoiu, Razvan Sorin Prisca, Ovidiu Alexandru Raetchi, Cristinel Romanescu, Ana Adriana Saftoiu, Robert-Ionatan Sighiartau, Ovidiu-Ioan Sitterli, Vasile-Florin Stamatian, Ionut-Marian Stroe, George Siscu, Ion Stefan, Gigel-Sorinel Stirbu, Raluca Turcan, Glad-Aurel Varga, Vasile Varga, Dan Vilceanu;
- PMP: Corneliu Bichinet, Nicoleta-Catalina Bozianu, Doru-Petrisor Coliu, Catalin Cristache, Petru Movila, Emil-Marius Pascan, Ionut Simionca, Adrian-Mihaita Todoran, Robert-Nicolae Turcescu;
- USR: Ilie Dan Barna, Tudor-Vlad Benga, Mihai-Catalin Botez, Iulian Bulai, Lavinia-Corina Cosma Silviu Dehelean, Catalin Drula, Vlad-Emanuel Durus, Cristian Ghinea, Stelian-Cristian Ion, Cristina-Ionela Iurisniti, Dumitru Lupescu, Liviu-Ionut Mosteanu, Claudiu-Iulius-Gavril Nasui, Tudor Rares Pop, Nicolae-Daniel Popescu, Adrian-Claudiu Prisnel, Cristina-Madalina Pruna, Dan-Razvan Radulescu, Bogdan-Ionel Rodeanu, Cristian-Gabriel Seidler, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, Emanuel-Dumitru Ungureanu, Sergiu Cosmin Vlad, Cornel Zainea;
- ex-USR: Oana-Mioara Bizgan-Gayral, Adrian-Octavian Dohotaru.
2. Abtineri:
- Pro Romania: Marilena-Emilia Meirosu, Catalin-Ioan Nechifor, Victor-Viorel Ponta;
- minoritati: Dragos Gabriel Zisopol.
3. Nu a votat deloc: Cornel-Mircea Samartinean (PMP).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Maris 14 November 2018 16:05 +23
# DODI 14 November 2018 18:14 +5
# Valter Cojman 14 November 2018 16:40 +7
# faracatuse 14 November 2018 18:19 +4
# indignata 14 November 2018 18:23 +4
# Ultimul Charlot 14 November 2018 18:28 +4
# IonelC 14 November 2018 18:47 +1
# UE tocmai ne-a spus ca suntem colonie, deci ce Parlament? 14 November 2018 19:27 +2
# megiesu 15 November 2018 07:03 +2
# Coldea si Covesi sa plateasca cheltuielili cu interceptari 15 November 2018 17:19 0
# cand platesc ilegalitatile 15 November 2018 18:26 +1
# Puie Monta, s-a abtinut el fiind cu SIE ... 15 November 2018 17:35 +1