10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOSARUL FRAUDEI BANCARE DE 22 DE MILIOANE EURO – Vicepresedintele BRD, Alexandru Cercel Duca, a fost retinut de DIICOT. Duca va fi dus la Tribunalul Bucuresti pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva

Scris de: L.J. | pdf | print

2 November 2012 11:05
Vizualizari: 14781

UPDATE - Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat, vineri, 2 noiembrie 2012, referindu-se la frauda bancara de 22 de milioane de euro, ca nu exista o caracatita a bancilor: “E vorba de trei banci, iar situatia nu e clara in cazul uneia. Nu exista o caracatita a bancherilor, e mai degraba un grup infractional din afara bancilor”. Totusi, Mugur Isarescu a precizat ca astfel de cazuri sunt periculoase, putand produce instabilitate in sistemul bancar: “Sunt periculoase, de asemenea si agitaţia exagerata din jurul acestora. Nu protejam pe nimeni, legea trebuie sa fie aplicata, justitia se aplica. In cazul sistemului bancar trebuie evitate mediatizarile exagerate pentru ca toata lumea va avea de suferit”.

Vicepresedintele BRD, Alexandru Cercel Duca (foto) a fost retinut vineri, 2 noiembrie, de procurorii DIICOT in dosarul fraudei bancare de peste 22 de milioane de euro. Alaturi de Cercel Duca procurorii au emis ordonante de retinere si pentru alte 32 de persoane. Printre acestea se numara si fostul general DIE Florin Dragos Georgescu, dar si Daniel Ruse, liderul gruparii care, potrivit anchetatorilor DIICOT, a obtinut, cu ajutorul unor functionari din Ministerul Economiei si folosind documente falsificate, 40 de credite de la 16 unitati bancare. Toate cele 33 de persoane retinute urmeaza sa fie prezentate in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva.


In acelasi dosar este cercetat si Aurel Saramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, suspendat din functie intre timp. Saramet a fost audiat la DIICOT, joi, insa procurororii au decis ca acesta sa fie cercetat in stare de libertate.

Peste 100 de persoane audiate si 50 de perchezitii

Peste 100 de persoane au fost duse la audieri, joi, 1 noiembrie 2012, in dosarul privind frauda bancara de peste 22 de milioane de euro. Procurorii DIICOT au realizat de asemenea 50 de perchezitii domiciliare si la sediile unor firme. DIICOT a precizat intr-un comunicat de presa ca gruparea infractionala este formata din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei: “Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor. In acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat un numar de 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

In fapt, se retine ca, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate. Se mai retine ca invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Saramet Aurel, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de euro.

Comentarii

# Bancile si banii nostri date 2 November 2012 11:33 +7

Uite pentru infractorii astia din banci se taie salariile bugetarilor si se imprumuta de la FMI. Pentru recapitalizarea bancilor private. Numai Norvegia a avut curajul sa lase bancile sa moara, fara sa le dea bani de la buget si asa are crestere economica cand toate celelalte tari pompeaza banii publici in banci care se scufunda.

# Romanica date 2 November 2012 11:35 +7

La noi cu nemuritorul Isarescu vandut bancherilor, nu e rost de alta viziune.

# Poporul date 2 November 2012 13:22 +5

Bravo DIICOT.  Esti tare

# stai calm date 2 November 2012 15:47 +1

Stai sa vezi ce dosar trimit in judecata. Daca ii "ajuta" pe infractori cu un dosar de achitare, ce mai zici? Asteapta finalul.

# M_M date 2 November 2012 13:23 +4

Omul de rand se chinuie sa scoata credit,are nevoie de 1000 de acte si plateste dobanzi la greu.Alti trag tunuri si alti se chinuie....

# Popular date 2 November 2012 13:26 +3

Procurorii DIICOT bine pregati si bine condusi...impartiali, incorruptibi  si apolitici.  Bravo diicot

# nu te agita date 2 November 2012 15:50 0

Stai sa vezi ce dosar trimit in judecata. Daca ii "ajuta" pe infractori cu un dosar de achitare, ce mai zici? Asteapta finalul.

# visu date 2 November 2012 14:11 +3

De i-ar lua si pe cei ce ancheteaza preferential....

# Popular pentru visu date 2 November 2012 15:47 +3

O sa I ridice si pe dumnealor ...o sa vedeti.....DIICOT isi face treaba

# calmooooo date 2 November 2012 15:53 0

Vreau sa vad dosarul trimis in judecata. Ca sunt satul de achitari pe dosare prost facute! Daca ii "ajuta" pe infractori cu un dosar de achitare, ce mai zici? 

# iulia date 2 November 2012 21:50 +4

Tocmai pe asta s-a mizat , si anume pe faptul ca nu avem procurori si judecatori pe descalcirea unor astfel de spete . Realitatea este alta si stupoarea este maxima din partea celor care au creat si protejat plasele.

# livia date 3 November 2012 10:53 0

Negresit in cazul acestei fraude bancare statul isi va recupera prejudiciile ,daca DIICOT nu execurta doar ordine politice telenovelistice in ajun de alegeri electorale.Extrem d egrav este insa indiferenta parchetelor a DIICOT si a BNR fata de infractionalitatea de la Credit Europe Bank Romania SA  si d ela divizia sa executant-frauduloasa Credit Europe Ipotecar IFN care sub acoperirea atragerii a cator mai multi imprumutati spala bani din crima organizaat si tyerorism internatioanl.IFN desi radit din registrele BNR continua sa-si desfasoare activitatea frauduloasa de aceasta data si sub protectia bancii olandeze pe care o scoate tap ispasitor.Contracte de cesionare a portofoliillor de creante in care cesionarul/olandez NU SEMNEAZA contractul ci semantura doar a  unuia din cei prezenti la incheiere contract este imitata,nefiind bineinteles certificata prin stampila,iar cel de al doilea nici nu semneaza ,o fi avut vreo semnatura greu de imitat!

# livia date 3 November 2012 11:04 +2

Sa mai spunem ca din vina infractionalitatii si criminalitatii bancare de la Credit Europe Bank Romania SA ,banca a carui actionar principal este banca olandeza Credit Europe bank NV,banca straina ce nu exista pe teritoriul romanesc conf. OUG 99/2006,banca inselata si furata prin fraude de turcii din Romania.Trei romani  s-au sinucis, altii zeci au parasit Romania pentru a-si plati creditele care reprezenta,printr-un fraudulos calcul al bonitatii imprumutatilor peste 130% din venituri, sa mai spunem ca sunt executori judecatoresti care le sunt complici ,sa mai spunem ca documetele bancare ilegal incheiate au consecinte juridice , sa mai spunem ca DIRECTIA DE SUPRAVEGHERE A BNR este instiintata dar refuza sa-si faca datoria,doar "reclamagii" sunt oameni simpli fara aparare, multi dintre ei batrani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva