10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOSARUL GAZE IEFTINE PENTRU IOAN NICULAE – DIICOT a instituit sechestru pe o vila si patru apartamente ale fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Procurorii au pus poprire pe doua conturi, dar si pe sumele pe care Videanu urmeaza sa le incaseze cu titlu de dividente de la doua societati. Videanu este urmarit penal pentru sumbinarea economiei nationale si complot, intr-un dosar in care aceleasi acuzatii i se aduc si actualului ministru al Economiei, Varujan Vosganian

Scris de: G.T. | pdf | print

30 September 2013 13:05
Vizualizari: 10828

Inca o lovitura pentru fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu (foto). La aproximativ doua saptamani de cand a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa pentru subminarea economiei nationale si complot in dosarul “Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”, procurorii DIICOT au pus sechestru pe o parte a averii lui Videanu. Este vorba despre o vila si trei apartamente situate in Bucuresti, precum si un apartament din Mamaia.

De asemenea, DIICOT a pus poprire si pe doua conturi ale lui Adriean Videanu, dar si pe sumele pe care acesta urmeaza sa le incaseze cu titlu de dividente de la doua societati comerciale. Nu in ultimul rand, procurorii DIICOT au instituit sechestru si pe actiunile detinute de fostul ministru al Economiei la trei firme.


Iata comunicatul DIICOT:

In continuarea cercetarilor efectuate in dosarul penal in care procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus, la data de 9 septembrie 2013, inceperea urmaririi penale fata de Videanu Adriean, pentru savarsirea infractiunilor de complot si subminarea economiei nationale, prevazute de art. 167 alin. 1 C.pen. si art. 165 alin. 1 si 2 C.pen.,

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism face urmatoarele precizari privind masurile asiguratorii dispuse in cursul urmaririi penale:

Prin Ordonantele din datele de 24 si 26 septembrie 2013, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de 277.000.000 lei, asupra urmatoarelor bunuri imobile apartinand invinuitului Videanu Adriean:

-un imobil situat in localitatea Snagov, judet Ilfov,

-3 apartamente situate in municipiul Bucuresti,

-un apartament situat in localitatea Mamaia, judet Constanta.

In cauza s-a mai dispus indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor detinute in conturile deschise la 2 unitati bancare pe numele invinuitului precum si a sumelor datorate acestuia cu titlul de dividende de catre 2 societati comerciale.

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui numar de 66.906 actiuni detinute de catre inv. Videanu Adriean la trei societati comerciale.

Facem precizarea ca faptele invinuitului sunt analizate prin raportare la dispozitiile art. 66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie”.

DIICOT: “Prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale”

Amintim ca DIICOT a inceput urmarirea penala impotriva lui Adriean Videanu pentru complot si subminarea economiei nationale, intr-un dosar privind vanzarea de gaze la preturi preferentiale catre compania Interagro, controlata de afaceristul Ioan Niculae, la randul sau pus sub invinuire. In aceeasi cauza, actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, este acuzat tot de complot si subminarea economiei nationale, Senatul urmand sa se pronunte asupra solicitarii DIICOT cu privire la incuviintarea declansarii urmaririi penale.

Potrivit DIICOT, Varujan Vosganian (in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008) si Adriean Videanu (in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010) au aprobat, semnat si sustinut in Guvern mai multe ordine si Memorandumuri care aveau ca scop sprijinirea intereselor financiare “ale grupului infractional constituit de Ioan Niculae”. DIICOT sustine ca cei doi au folosit societatea Romgaz in interesul privat al Interagro, companie controlata de Ioan Niculae, care a primit reduceri comericale substantiale la livrarea de gaze. Reducerile ar fi fost acordate peste plafoanele practicate de Romgaz si in conditiile in care Interagro avea debite mari la plata gazelor consumate. DIICOT sustine ca in acest fel a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Conform procurorilor DIICOT, prin vanzarea de gaze naturale la preturi preferentiale catre Interagro, ministrii Varujan Vosganian si Adriean Videanu au plasat compania controlata de Ioan Niculae intr-o pozitie de monopol pe aceasta piata. De asemenea, in opinia DIICOT, a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii Romgaz, amenintandu-se bunul mers al economiei nationale.

Prezentam comunicatul DIICOT cu privire la acuzatiile la adresa lui Adriean Videanu si Varujan Vosganian:

Din referatul intocmit de catre procurorii D.I.I.C.O.T. rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD.

Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN ROMGAZ SA creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale.

Demersul ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-a realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.

Afectarea activitatii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN sI VIDEANU ADRIEAN, in favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.

In referat se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT exista suspiciunea rezonabila ca au fost cooptati in gruparea infractionala VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 si VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infractionala initiata, constituita si coordonata de IOAN NICULAE in scopul comiterii de fapte de natura sa submineze economia nationala. Prin actiunile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN a fost folosita SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional creandu-se astfel o stare de pericol atat pentru securitatea statului cat si pentru economia nationala.

Prin urmare, din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala”.

Comentarii

# egalitate date 30 September 2013 13:39 +5

Acum ar fi normal sa-i luati un interviu si lui videanu. Dar cum LUJU nu vede decat cu ochiul stang, asa ceva nu se va intampla.

# hunter date 30 September 2013 13:53 +9

treaba este delicata si interpretabila , spre exemplu de ce statul nu a acordat subventia sub forma de bani de la buget si a acordat sub forma de gaz ? nu cumva INTERAGRO nu avea dreptul si s-ar fi sesizat comisia europeana ?  se pare ca DIICOT are dreptate !!!

# Victor date 30 September 2013 15:06 +3

Nu inteleg de ce sunt bagati la gramada Videanu si Vosganian (doar pentru ca le incepe numele cu litera V?). Ei au operat in perioade diferite (deci cu factori economico-sociali diferiti), cu procente de reducere a pretului gazelor diferite (nesemnificative in cazul lui Vosganian) si in plus interceptarile cu \"grupul infractional Niculae\", care arata clar un interes nelegal al acestuia, sunt doar ale lui Videanu. Sustin parerea exprimata deja de unii politologi ca Base incearca sa discrediteze in continuare partidul liberal pentru ca nu a semnat pactul de coabitare (deci i se opune lui si grupului infractional care-l sustine) si in ca in acest context Videanu este bagat pentru a crea iluzia unei cercetari obiective a parchetului.Daca mai si cotizeaza la campania lui Nutzi presedinta, s-ar putea alege cu un NUP.

# emil date 30 September 2013 15:26 +2

Joc de glezna din partea DNA, vor da NUP lui Videanu si o a ramana judecat  doar Vosganian.Videanu stie prea multe despre afacerile necurate ale camarilei portocalii in frunte cu demisul. Gasca portocalie nu o sa riste ca Videanu sa \" ciripeasca\". Asa ca praf in ochii ......

# vidy varza videanu vulpea date 30 September 2013 17:47 +2

:D videanu din videle :lol: vanzator de varza uite ce bogat a ajuns taranul roscovanul in ce cavou sta langa cimitir strigoiul asta ce linge :P bine la basescu tortionarul si el infractor cu flota disparula $$$$$ dolarii in conturii in honduras,spaga dela alro,dela gold crporesien -rosia montana,popovicu,casa mihaileanu,casuneanu spalare de banii :lol: multe dosare,demis de noi cu 53% :eek: nerusinatu satana face dosare la voiculescu????sa jurat stranb pe biblie cu copilul lovit atunci blestemul pe capul tau ,cu d-zeu nu ne jucam nenorocitule vei plati dute si te pocaieste,recunoste in fata tari ca ai gresit ,ai mintit neai furat neai spionat cu sri cu procurorii,nei judecat stranb te dai un dictator odios supus lui satana tatal tau.

# TataMare date 30 September 2013 19:40 +6

Videanu era foarte zâmbitor şi rozaliu azi la DIICOT. Eu cred că toată povestea cu Videanu e ca să ne arate că Parchetele \"cercetează temeinic\" şi PDL-işti. Videanu ştie sigur că nu va păţi nimic.

# santinela date 1 October 2013 09:37 +3

Praf in ochii lumii.Se vor face audieri si presiuni pina cind va pleca Vosganian din functia de ministru.Asta este miza si asta depinde de Basescu.Apoi pentru toti se va da scoatere de sub urmarire penala.Cine tine pariul cu mine ?

# borfasul videanu hotul cu diploma date 1 October 2013 13:40 +1

gunoiul din gasca hotilor pdl lui chiorul basescu seful mafiei totii cu diplome la seral de hotii protezatii de procurorii si judecatorii cu epoletii dela bsinescu fura inpreuna fac dosare la cei care spun adevarul despre eii hotii,mincinosii,bogatii,prostii ca eba cu sucesurii in averii sodma si gomora din romania de azi :lol:

# niomati margareta date 2 October 2013 05:44 +1

pina nu avem un VLAD TEPES PT.aceste bestii care neu jefuit tara mai tare  ca turci si tatari la un loc ,liniste in tara nu o sa aiba nici copii nosti  pt.ca aceste bestii deja icearca  sa lase mostenitori,ex.eba.

# cetatean roman date 2 October 2013 16:31 +1

Pentru cei ce comenteaza pe acest site va rog sa cautati interviul lui I. Niculae acordat postulu B1 TV in 2012, restul este vrajeala pentru cititori.De ce nimeni nu isi pune nimeni intrebarea in legatura cu trecutul lui Niculae si pe cine sponsorizeaza el. :lol:

# roman date 3 October 2013 11:23 0

Si totusi acest mare zuz nu a devalizat singur!Vinovatul principal trebuie cautat putin mai sus! :lol: :lol: :lol:

# purice date 3 October 2013 21:06 +1

daca ancheta merge pana la capat,cea-ce nu cred,videanu va trebui sa ciripeasca . acuzatia de subminare a economiei nationale este grava si arogantul din videle va trebui sa coopereze. atunci vor cadea varfurile din umbra impreuna cu celebra REGINA AMIN si DA DOAMNE

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2023 – Prima adunare generala a judecatorilor in scandalul salariilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva