29 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOUA ESECURI DEFINITIVE. TIC-TAC IN AL TREILEA DOSAR – Fix in ziua de bilant, DNA a fost din nou invinsa de catre fostul primar din Targu Mures Dorin Florea. Judecatoarele Ancuta Pura si Georgiana Hingan de la CA Cluj au mentinut achitarea pe „fapta nu exista” primita de Florea intr-un dosar de abuz in serviciu. E al doilea dosar in care DNA a incercat sa-l faca pe Florea, dar a incasat achitare definitiva. In a treia cauza, soldata cu achitare la fond, instanta a ramas in pronuntare (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

3 February 2023 13:35
Vizualizari: 2146

O crunta ironie s-a abatut peste Directia Nationala Anticoruptie chiar joi, 2 februarie 2023, in ziua in care parchetul condus de Crin-Nicu Bologa isi facea bilantul – fireste: pe un ton triumfator, trecand sub tacere cresterea numarului de achitari, de restituiri si de prescrieri (click aici pentru a citi). Exact in aceeasi zi, DNA incasa o noua achitare definitiva. Si nu orice fel de achitare, ci una pe „fapta nu exista” (art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala).Mai precis, judecatoarele Ancuta Pura si Georgiana-Rodica Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj au mentinut achitarea pronuntata la 15 noiembrie 2021 de catre magistratul Virgil Ioan Ogrean de la Tribunalul Mures fata de Dorin Florea (foto 1), fost primar al municipiului Targu Mures, pe care DNA l-a trimis in judecata pentru o presupusa fapta de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

Pentru aceeasi acuzatie – si tot pe „fapta nu exista” – a fost achitata Maria Cioban (fost secretar al municipiului Targu Mures) si la fond, si la apel (click aici pentru a citi).


Iata minuta deciziei nr. 197/2023 pronuntate de CA Cluj in dosarul nr. 1883/102/2016:


In baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b) Cod procedura penala, respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu-Mures si Municipiul Targu-Mures impotriva Sentintei penale nr. 160/15 noiembrie 2021, pronuntate de Tribunalul Mures in dosar nr. 1883/102/2016.

In temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor promovate in cauza raman in sarcina statului.

Definitiva. Pronuntata azi, data de 02 februarie 2023, prin punerea deciziei la dispozitia participantilor prin intermediul Grefei Curtii”.


Reluam minuta sentintei nr. 160/2021 a Tribunalului Mures:


Tip solutie: fapta nu exista (art. 16 lit. a C.P.P.)

Solutia pe scurt: Admite exceptia de nelegalitate a dispozitiilor art. 1 literele b (inscrierea in inventarul domeniului public al municipiului Targu Mures a terenului in suprafata de 20.400 mp, situat in … si d (efectuarea concomitenta a procedurilor legale pentru inscrierea dreptului de proprietate al municipiului Targu Mures asupra terenului in cauza) din Hotararea Consiliului Local al Municipiului Targu Mures nr. 110 din data de 4 septembrie 2008, exceptie invocata de inculpatul F.D. Constata nelegalitatea dispozitiilor art. 1 literele b si d din Hotararea Consiliului Local al Municipiului Targu Mures nr. 110 din data de 4 septembrie 2008.

In baza art. 396 alin. 5 din Codul de procedura penala coroborat cu art. 17 alin. 2 din Codul de procedura penala, raportat la art. 16 alin. 1 litera a din Codul de procedura penala, achita pe inculpatii Florea Dorin si Cioban Maria de sub acuza comiterii infractiunii de participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu - prevazuta de art. 52 alin. 3 din Codul penal raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 din Codul penal.

In baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat in cauza raman in sarcina acestuia. Cu apel in 10 zile de la comunicarea copiei prezentei hotarari. Pronuntata in sedinta publica din data de 15 noiembrie 2021. Document: Hotarare 160/2021 15.11.2021.


Amintim comunicatul din 16 septembrie 2016, in care DNA anunta trimiterea edilului in judecata:


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

FLOREA DORIN, la data faptei si in prezent primar al municipiului Tirgu Mures, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul,

CIOBAN MARIA, la data faptei secretar al municipiului Tirgu Mures, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Florea Dorin, in calitatea mentionata mai sus, in cursul anului 2008, prin incalcarea atributiilor de serviciu si a prevederilor legale, a intocmit si semnat o expunere de motive, prin care s-a supus dezbaterii Consiliului Local adoptarea, in regim de urgenta (desi situatia nu o impunea), a propunerii de atribuire, cu titlu gratuit catre o asociatie sportiva, a unui teren in suprafata de 20.400 mp, situat in municipiul Tirgu Mures.

Ca urmare a acestui demers, la data de la data de 25 septembrie 2008, Consiliul Local a adoptat hotararea respectiva, prin votul a 19 consilieri locali, la determinarea edilului si fara ca acestia sa cunoasca caracterul nelegal al acelei propuneri.

Hotararea respectiva, dupa adoptare, a fost contrasemnata (fiindu-i astfel acordata viza de legalitate fara de care nu putea produce efecte juridice) de catre secretarul municipiului, inculpata Cioban Maria.

Ulterior, asociatia sportiva beneficiara a terenului - care nu se incadra in niciuna din categoriile de persoane juridice fara scop lucrativ precizate in legea administratiei publice si nici nu detinea statutul de utilitate publica pentru a putea beneficia de folosinta gratuita a unui astfel de bun - a inchiriat terenul respectiv unei alte entitati sportive, obtinand foloase materiale in suma de 2.563.041,86 lei.

Pentru folosirea acelui teren, asociatia sportiva ar fi trebuit sa plateasca o redeventa anuala calculata conform prevederilor legale, in functie de categoria bunului concesionat/inchiriat, astfel ca prin faptele susmentionate bugetul municipiului Tirgu Mures a fost prejudiciat cu suma de 1.182.520 lei.

Pana la aceasta data Primaria municipiului Tirgu Mures nu s-a constituit parte civila in procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


Doua achitari definitive, a treia in prima instanta


Amintim ca Dorin Florea – aparat de catre avocatul Vasile Ghere (foto 2) – a mai invins Directia Nationala Anticoruptie in doua dosare. Ba chiar definitiv intr-unul dintre ele, in care DNA il acuza de nu mai putin de 9.198 de acte materiale constand in complicitate la uzurparea functiei, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, savarsita in forma continuata (click aici pentru a citi). A treia cauza – vizand o presupusa fapta de abuz in serviciu – a produs momentan doar o achitare in prima instanta (click aici pentru a citi). Curtea de Apel Targu Mures a ramas in pronuntare pentru data de 6 februarie 2023.

Comentarii

# Magistratii tarii date 3 February 2023 18:17 +3

Si in dosarul Tandarei, instanta (Curtea de Apel Targu Mures) i-a achitat pe toti cei 25 de inculpaţi, trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, trafic de minori şi spălare de bani întrucât faptele nu există... Tara e furata de diverse personaje dar nu auzim decat despre achitari. Nici judecatorii nu mai breji fata de procurori. Toti o apa si un pamant dar cu pensii speciale pentru activitatea laborioasa

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2023 – Adriana Stoicescu pleaca de la tribunal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva