27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DOUA EXCLUDERI IN DOI ANI – Judecatorul TMB Robert Eugen Moise a fost exclus din magistratura pentru neredactarea hotararilor judecatoresti in termenele legale. In 2020, Moise a fost dat afara pentru aceeasi abatere. ICCJ l-a reprimit, suspendandu-l din functie 6 luni. In afara de cele doua excluderi, Moise a fost pedepsit in 2015-2019 cu doua mutari disciplinare si o suspendare pe 5 luni pentru o abatere asemanatoare. ICCJ i-a transformat mutarile in taieri de salariu (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 September 2022 18:23
Vizualizari: 6244

Este din ce in ce mai bogat peisajul cazurilor spectaculoase de magistrati sanctionati disciplinar. De miercuri, 28 septembrie 2022, judecatorii Sergiu Leon Rus de la Curtea de Apel Bucuresti si Camelia Bogdan nu mai sunt singurii dublu exclusi din magistratura. Desi judecatorul din speta de fata mai are pana sa-l egaleze pe colegul de breasla Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj (care se poate mandri cu trei excluderi), magistratul despre care vorbim acum iese in evidenta prin faptul ca se afla la a cincea sanctiune disciplinara din ultimii sapte ani.



Ne referim la judecatorul Robert Eugen Moise de la Tribunalul Bucuresti (Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal), care miercuri, 28 septembrie 2022, a fost sanctionat disciplinar cu a doua excludere din magistratura din ultimii doi ani. Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM – condusa de judecatorul Marian Buda (foto) – l-a gasit vinovat de abaterea disciplinara de la art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”. Pedeapsa nu a fost dispusa cu unanimitate de voturi, existand o opinie separata in sensul unei sanctiuni mai blande – respectiv: suspendarea din functie timp de 6 luni.


Redam minuta din dosarul nr. 10/J/2022:


Cu unanimitate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Moise Robert Eugen – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti.

Cu majoritate,

In baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Moise Robert Eugen – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea din magistratura' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in ceea ce priveste individualizarea sanctiunii, respectiv in sensul aplicarii domnului Moise Robert Eugen – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – a sanctiunii disciplinare constand in 'suspendarea din functie pentru o perioada de 6 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.


Cinci pedepse in sapte ani. A doua excludere


Judecatorul Robert Eugen Moise se afla la a cincea sanctiune disciplinara. Penultima (a patra) a fost dispusa de catre Sectia pentru judecatori in materie disciplinara in 2020 si a constat tot in excludere din magistratura, pentru aceeasi abatere disciplinara: „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”. Totusi, in 2021, la recurs Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a imblanzit magistratului pedeapsa, transformand-o in suspendare timp de 5 luni.

Anterior, Robert Moise mai fusese sanctionat disciplinar de trei ori (in 2015, in 2016 si in 2019) pentru abaterea de la litera h) teza a II-a: „intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”. Chiar daca par asemanatoare, cele doua abateri difera prin faptul ca prima dintre ele se refera doar la motivarea hotararilor propriu-zise (prin care sunt solutionate fondul, apelul, recursul sau caile extraordinare de atac), iar a doua are in vedere intarzieri la orice altceva in afara hotararilor: aplicarea rezolutiilor pe cererile primite, solutionarea cererilor de indreptare a erorilor materiale, inaintarea cauzelor in caile de atac, nerespectarea termenelor pentru camera preliminara etc.

Revenind la sanctiunile disciplinare primite de catre judecatorul Robert Moise, trebuie sa spunem ca prima dintre ele (cea din 28 ianuarie 2015) a constat in mutarea disciplinara la Tribunalul Arges, timp de doua luni. A doua oara, in 7 decembrie 2016, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM l-a suspendat din functie timp de 5 luni. A treia oara, la 28 martie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus mutarea disciplinara a judecatorului la Tribunalul Giurgiu, dar nu pentru doua luni (ca data trecuta), ci timp de un an intreg.


Suspendarea ii foloseste


Magistratul Robert Eugen Moise a atacat cu recurs la Inalta Curte doar prima si a treia sanctiune – adica cele vizand mutarea lui disciplinara la alte instante (Tribunalul Arges, respectiv Tribunalul Giurgiu). De fiecare data, instanta suprema i-a dat dreptate, dar nu total. Adica ICCJ i-a mentinut sanctiunile disciplinare, dar le-a imblanzit, inlocuind mutarile disciplinare cu taieri de salariu: prima data cu 10% timp de doua luni (la 12 octombrie 2015), iar a doua oara cu 20% vreme de 6 luni (in 21 octombrie 2019).

Din informatiile noastre, Moise nu a atacat a doua pedeapsa disciplinara, intrucat acea suspendare pe 5 luni i-a priit, magistratul avand timp sa-si finalizeze restantele. De altfel, oricine l-a cunoscut profesional pe Robert Moise are numai cuvinte de lauda pentru calitatea hotararilor pronuntate de catre acest judecator si pentru soliditatea argumentatiilor din motivari.

Chiar daca in 2020 CSM nu a mentionat in minuta, prima excludere din magistratura a fost, la fel ca acum, dispusa cu opinia separata in sensul suspendarii lui Eugen Moise timp de 6 luni, pe aceeasi idee: ca magistratul sa aiba timp sa-si efectueze lucrarile restante. Dupa cum ati vazut, ICCJ a fost partial de acord cu aceasta varianta, dar a dispus suspendarea pe 5 luni, nu pe 6.

Comentarii

# Rokko date 6 October 2022 19:09 0

mai sunt astfel de personaje "nesimțite" la Tribunalul Bucuresti: a se vedea exemplele: Cipariu Monica Claudia Simionescu Adrian Gabriel Zgondea Gheorghe Tudorel daca indivizii sunt atât de incompetenți încât nu sunt în stare sa finalizeze ce au de facut, sa plece în alta parte, ca stau "cu curu" pe sute de mii de lei lunar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva