DRAGNEA PUTEA SA MOARA – Exclusiv: 172 de detinuti si 39 de politisti din Penitenciarul Rahova au fost infectati cu coronavirus in primele patru luni din 2021. Toti detinutii au fost internati. Fostul presedinte al PSD Liviu Dragnea, inchis tot la Rahova, a avut COVID-19 in decembrie 2020, dar ar fi putut oricand sa se reinfecteze, ba chiar cu o forma mai grava decat cea initiala (Documente)
Pe langa hartuielile judiciare la care a fost supus in ultimele luni, ex-liderul PSD Liviu Dragnea (foto) s-a confruntat inclusiv cu o situatie care i-a pus viata in poericol. S-a intamplat la Penitenciarul Rahova, unde Dragnea a fost inchis in urma binecunoscutei si scandaloasei condamnari politice pronuntate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul DGASPC Teleorman.
Dupa ce i-a fost refuzat pe nedrept dreptul la munca (abuz constatat prin hotarare judecatoreasca definitiva), Dragnea a fost expus unui risc asupra sanatatii. Chiar daca a contractat coronavirusul SARS-CoV-2 in decembrie 2020 si s-a vindecat, fostul sef al PSD ar fi putut oricand sa se reinfecteze. Caci unul din opt detinuti aflati la Rahova in primele patru luni ale acestui an a fost confirmat cu coronavirus. Ca sa nu mai punem la socoteala politistii care s-au imbolnavit si ei de COVID.
Lumea Justitiei a adresat doua solicitari Penitenciarului Rahova, dorind sa aflam situatia infectarilor in perioada ianuarie-aprilie 2021, avand in vedere ca, potrivit informatiilor noastre, avusese loc o explozie a cazurilor de coronavirus in respectiva inchisoare.
Mai exact, am dorit sa aflam:
- numarul total de persoane infectate;
- cati bolnavi au necesitat internarea;
- cate decese s-au inregistrat cu COVID-19;
- ce masuri a luat penitenciarul pentru limitarea raspandirii coronavirusului.
De asemenea, pentru fiecare dintre cazurile de persoane infectate, internate si decedate, am solicitat sa ni se spuna, in mod defalcat, cati dintre acestia sunt / au fost detinuti si cati sunt / au fost angajati ai Penitenciarului Rahova.
Dupa primirea celui dintai raspuns, am trimis o revenire, intreband care fusese numarul mediu de detinuti in intervalul 1 ianuarie – 5 mai 2021. Este vorba despre 1.367 de persoane, conform celui de-al doilea raspuns (vezi facsimil 2). Or, tinand cont de faptul ca in perioada de referinta au fost consemnate 172 de infectari in randurile detinutilor, rezulta ca procentajul celor infectati a reprezentat 12,58% (deci 1 din 8 detinuti). La cei inchisi se adauga 39 de politisti infectati si ei cu coronavirus.
Iata primul raspuns al Penitenciarului Rahova (vezi facsimil 1):
„1. In perioada 01.01.2021 – 05.05.2021, au fost inregistrate in Penitenciarul Bucuresti Rahova 211 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 39 de politisti de penitenciare (un singur membru al personalului a necesitat internarea) si 172 de detinuti, toti detinutii fiind internati in Penitenciarul Spital Bucuresti Jilava, unitate desemnata pentru supravegherea si asigurarea asistentei medicale in cazul persoanelor private de libertate testate pozitiv SARS-CoV-2.
2. La nivelul unitatii, nu a fost inregistrat niciun deces cauzat de SARS-CoV-2.
3. In cazul membrilor personalului testati pozitiv, s-au efectuat anchetele epidemiologice, s-au stabilit contactii acestora, iar ulterior au fost izolati medical 14 zile.
4. De la debutul situatiei epidemiologice actuale, atat pe perioada instituirii Starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, de la incetarea acesteia pana in prezent si in perioada urmatoare, la nivelul sistemului penitenciar si, implicit, la nivelul Penitenciarului Bucuresti Rahova a fost elaborat si implementat un Plan de masuri pentru diminuarea riscului epidemiologic in toate sectoarele de activitate, in mod special pentru mentinerea sigurantei medicale a persoanelor private de libertate si a personalului, cu scopul desfasurarii eficiente a activitatilor si misiunilor specifice.
Astfel, intrarea / iesirea in / din serviciu a personalului se efectueaza cu respectarea spatiului de distantare sociala si, in mod obligatoriu, cu triajul epidemiologic (cu monitorizarea temperaturii corporale si chestionarea anamnestica (n.r. legata de simptome), conform instructiunilor pe linie medicala). Intregul personal poarta permanent echipament individual de protectie. S-a adoptat masura aplicarii programului de lucru secvential, astfel incat s-a limitat contactul social in momentul efectuarii schimbarilor in serviciu.
S-a asigurat difuzarea informatiilor privind masurile de protectie medicala, care se mentin la nivelul locului de detinere, inclusiv dupa incetarea starii de urgenta, pentru protectia sanatatii populatiei carcerale si a personalului, prin intermediul punctelor de informare electronica, reteaua radio-TV cu circuit inchis sau afisarea la avizierele / panourile informative din cadrul sectiei.
Astfel, prin acest Plan de masuri, a fost stabilita obligatia dezinfectarii tuturor spatiilor (de detinere sau administrative) din unitate de cel putin o data pe saptamana si ori de cate ori este necesar, punctual, in functie de rezultatul eventualelor anchete epidemiologice desfasurate. Totodata, detinutilor le sunt puse la dispozitie materiale igienico-sanitare si dezinfectante, precum si masti individuale de protectie, cel putin una pe zi.
S-a procedat la actiuni de dezinfectie generala, dezinfectie cu solutii pe baza de clor, respectandu-se intocmai indicatiile producatorului, dezinfectarea spatiilor intens circulate, a autospecialelor, a spatiilor destinate cazarii pesoanelor private de libertate (cu respectarea conditiilor de scoatere a detinutilor din camere si ventilarea camerelor dupa dezinfectare).
Au fost acordate comunicari on-line in toate situatiile solicitate de persoanele private de libertate, in scopul mentinerii legaturii cu familia. In cazul detinutilor pentru care nu a fost posibil contactul telefonic cu membrii familiei, din cauza lipsei fondurilor financiare, a fost realizata la nivelul unitatii o procedura care a reglementat posibilitatea transmiterii si primirii informatiilor spre si de la familie prin intermediul asistentilor sociali, la solicitarea persoanelor custodiate.
La nivelul penitenciarului, in vederea respectarii masurilor de distantare sociala, au fost reorganizate activitatile desfasurate in afara camerelor de detinere, prin limitarea numarului de persoane private de libertate participante cazate la nivelul aceleiasi camere de detinere sau participarea in serii de maximum 5 persoane simultan la o activitate.
Acordarea dreptului la vizite s-a efectuat cu dezinfectarea spatiilor inainte si dupa fiecare serie de vizita, cu aerisirea spatiilor intre seriile de vizitatori, cu informarea persoanelor vizitatoare despre obligativitatea purtarii, in momentul prezentarii si accesului in unitate, a mastilor si manusilor de protectie”.
Iata cel de-al doilea raspuns al Penitenciarului Rahova (vezi facsimil 2):
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 4 July 2021 21:01 +91
# Neanae 4 July 2021 23:32 +79
# Suciu 5 July 2021 16:04 +83
# maxtor 5 July 2021 19:47 +34
# Albano 8 July 2021 15:47 +26