DUBLA MASURA NEMTEASCA – Iohannis invoca independenta justitiei ca sa-si justifice pasivitatea in fata abuzurilor, dar uita de aceeasi independenta cand se repede impotriva SIIJ: „Sunt de-a dreptul un fan al independentei justitiei... Chestiunile trebuie lamurite in CSM, fara presedintele Romaniei... Reclam de la toti politicienii sa nu se atinga de independenta justitiei... Comisia de la Venetia, GRECO, MCV spun ca nu e nevoie de SIIJ... Sunt de parere ca aceasta sectie nu trebuie sa existe”
De mult nu mai este o noutate ipocrizia prezidentiala. Cel mai recent, ea s-a manifestat marti, 19 noiembrie 2019, la asa-zisa dezbatere electorala organizata impreuna cu mai multi jurnalisti si analisti politici, dupa ce candidatul PNL Klaus Iohannis (foto) a refuzat orice confruntare cu contracandidata PSD Viorica Dancila.
De data aceasta, dubla masura a lui Werner s-a facut simtita in ceea ce priveste sistemul de justitie din Romania. Astfel, Klaus Iohannis a invocat independenta justitiei ca sa incerce sa isi justifice pasivitatea in fata abuzurilor, insa au uitat de aceeasi independenta a justitiei, cateva minute mai tarziu, cand s-a napustit asupra Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.
Mai exact, cand jurnalistul Radu Tudor de la Antena 3 l-a intrebat de ce el, Iohannis, nu a condamnat niciodata teribilele abuzuri din instantele si parchetele ultimilor ani (care au distrus cariere si chiar vieti de oameni declarati in final nevinovati), candidatul PNL s-a spalat pe maini, pretinzand ca el este „de-a dreptul un fan al independentei justitiei” si ca lasa sistemul sa se regleze singur – in special prin CSM.
Pe de alta parte, jurnalistul Silviu Manastire de la B1 TV l-a intrebat pe Klaus Iohannis daca isi mentine punctul de vedere privind desfiintarea SIIJ, in ciuda faptului ca sectia speciala ii investigheaza pe magistratii care au comis abuzuri. Mai mult: Manastire i-a dat ca exemple pe celebrul paraditor Mircea Negulescu „Portocala” (exclus din magistratura) si pe fostul judecator Corneliu-Bogdan Ion Tudoran (cercetat pentru inclusiv pentru presupuse fapte de coruptie – click aici pentru a citi). La randul lui, Werner a raspuns fara urma de indoiala ca in continuare vrea desfiintarea SIIJ, politicianul invocand obedient rapoartele MCV, GRECO si ale Comisiei de la Venetia, incropite doar pe baza lobby-ului activistilor #rezist din strada si din magistratura, desi este evident ca o asemenea pretentie a unui presedinte de desfiintare a unei institutii din sistemul judiciar reprezinta fix o incalcare a independentei justitiei, atat de clamate de Iohannis.
Redam cele mai importante declaratii ale lui Klaus Iohannis legate de justitie:
„Radu Tudor: Sunteti un politician de factura liberala, ati fost membru al Partidului National Liberal si candidati din partea Partidului National Liberal. Am considerat intotdeauna, ca jurnalist, ca datoria unui liberal este, din punct de vedere doctrinar, sa apere drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor. In mod indiscutabil, in mandatul dumneavoastra, din aceasta perspectiva, aerul a devenit mai respirabil in Romania. Dar, in acelasi timp, tot in anii primului dumneavoastra mandat, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala, CSM, Inspectia Judiciara au scris negru pe alb despre incalcari ale legii, ale Constitutiei si abuzuri savarsite de anumiti magistrati.
Dumneavoastra ati avut un discurs primit cu foarte multa caldura in ianuarie 2015, la sediul CSM. Si o sa va intreb: de ce atat de putine sanctionari ale abuzurilor din partea dumneavoastra? De ce nu iesiti mai des – in calitate de politician si om de stat cu viziune liberala – sa aparati drepturile si libertatile fundamentale? E o diferenta atat de radicala intre discursul din ianuarie 2015 de la CSM si ce a urmat in anii urmatori.
Klaus Iohannis: Aici ati atins o chestiune foarte sensibila si cred ca este foarte bine sa discutam despre aceste chestiuni. Este vorba – evident – de independenta justitiei. Sigur: as fi putut sa merg in CSM si sa incerc sa impun un anumit punct de vedere. As fi putut sa fac presiuni publice asupra sistemului de justitie. Dar eu cred, chiar cred in independenta justitiei si in nevoia independentei justitiei, si m-am abtinut de la toate aceste lucruri.
Daca in anumite abordari institutionale, in interiorul sistemului de justitie, au existat abateri de orice fel, atunci aceste chestiuni trebuie lamurite acolo unde spune Constitutia ca se lamuresc – in CSM, fara presedintele Romaniei. Faptul ca eu am dreptul sa merg acolo si sa iau parte nu inseamna ca am drept de vot. Si cred ca daca reclam de la toti politicienii sa nu se amestece in actul de justitie, sa nu se atinga de independenta justitiei, atunci acest lucru trebuie sa fie cu atat mai valabil pentru presedintele Romaniei si din acest motiv ma exprim si sunt de-a dreptul un fan al independentei justitiei si las entitatile care constitutional au dreptul sa se ocupe de aceste chestiuni sa se ocupe.
Radu Tudor: O scurta chestiune: dumneavoastra, spre deosebire de alti politicieni, aveti alte atributii constitutionale. In legea fundamentala, se scrie clar: vegheati la respectarea Constitutiei, aveti si aceasta calitate de a numi procurori si judecatori si evident ca nu mi-am dorit niciodata sa intrati in justitie sau sa aveti imixtiuni – asa cum au facut, din pacate, altii. Ma gandesc insa la exemplul public pe care puteti sa-l dati si la continuarea discursului in sensul protejarii drepturilor si libertatilor fundamentale si a unor mecanisme judiciare corecte de tip european.
Klaus Iohannis: Da. Cred ca trebuie sa fim foarte corecti aici. Nu putem sa punem in balanta drepturile omului contra independentei justitiei. Si unele, si celelalte trebuie aparate cu tot ce avem la dispozitie in Constitutie. (...)
Silviu Manastire: As vrea sa redeschidem tema abuzurilor din justitie. (...) In 2014, ati fost investigat de Agentia Nationala de Integritate (scandalul de rigoare). Judecatorii s-au pronuntat: s-a inchis acel dosar. Am avut cazul de la Ploiesti (cu Portocala) mediatizat. Va supun si eu atentiei un caz: judecatorul Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucuresti – investigat de sectia speciala: trafic de influenta, fals in declaratii, averi nejustificate... Asta creioneaza, domnule presedinte, o problema in sistemul de justitie. PSD-istii – cum ii numiti dumneavoastra – au infiintat sectia speciala. Dumneavoastra insistati pentru ca aceasta sectie sa fie desfiintata in totalitate. Ma intreb: oare nu ar fi mai bine ca aceasta sectie sa ramana, dar sa fie populata cu cei mai buni procurori ai Romaniei (prin selectie, prin concursuri adecvate)?
Si pentru a trata o tema importanta care exista in societate (abuzurile din justitie): multi politicieni importanti au fost investigati, au fost declarati nevinovati... Unii si-au pierdut carierele politice, altii au reusit sa ramana si sa ajunga in functii si mai importante dupa aceste investigatii... Va mentineti opinia de a desfiinta sectia speciala?
Klaus Iohannis: Da. Va spun si de ce: personal, nu sunt specialist in acest domeniu, dar opinia mea de simplu presedinte al Romaniei de la inceput a fost ca aceasta sectie nu trebuie infiintata. Insa pentru a fundamenta o opinie pertinenta, am solicitat si primit opiniile unor recunoscuti specialisti in materie – dintre care as enumera: Comisia de la Venetia (care spune ca nu este nevoie de aceasta sectie si ca nu este buna), GRECO (care spune ca nu este nevoie de aceasta sectie si trebuie desfiintata)... In fine: MCV-ul (care spune ca nu este nevoie de aceasta sectie)... Deci daca toti spun ca asa nu, eu sunt de parere ca asa nu, PNL-ul este de parere ca asa nu si alte partide sunt de parere ca asa nu. Inseamna ca totusi ne bazam pe ceva. Eu sunt de parere ca aceasta sectie nu trebuie sa existe. Este un instrument care prea usor poate fi transformat in ceva cu care se poate incerca un control neconstitutional asupra magistratilor.
Silviu Manastire: Dar de ce, domnule presedinte? Repet: aceasta sectie functioneaza ca si DIICOT, ca si DNA... Intr-adevar: este o chestiune legata de procurorii care activeaza acolo – asta toata lumea admite. Dar daca aceasta sectie este reformata la nivel de resurse umane (exact cum s-a intamplat cu DNA in trecut, care a fost transformat din PNA; mai departe, cu alte unitati de parchet), atunci alta intrebare: unde vedeti plasata aceasta sectie sau aceasta unitate care sa analizeze aceste abuzuri? Pentru ca in acest moment sectia nu functioneaza, sunt – cum spunea si doamna Kovesi – foarte multe plangeri facute de catre justitiabili, la suparare, impotriva magistratilor, dar exista si dosare care au o baza factuala cat se poate de adevarata. Va repet situatia pe care am prezentat-o si noi, la B1 TV, a judecatorului Ion-Tudoran: sectia nefunctionand, oamenii astia nu sunt investigati pentru infractiuni extrem de grave.
Klaus Iohannis: Eu raman la opinia pe care am spus-o: toti acesti specialisti pe care ii respect si pe care ii recunosc recomanda desfiintarea sectiei – opinie pe care eu o impartasesc. Evident: decizia nu o iau eu. Eu am o opinie (politica). Decizia se va lua in Parlamentul Romaniei”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanbu 20 November 2019 15:02 +7
# Eu, Barbarosa Iohannis 20 November 2019 15:17 +12
# unul din lumea cea mare 20 November 2019 15:30 +5
# Baran Gheorghe 20 November 2019 16:32 +12
# YES 20 November 2019 23:36 +5
# ABC 20 November 2019 23:56 +2
# santinela 21 November 2019 07:48 +1
# Marcel 21 November 2019 11:09 +2