13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DUPA PRUNA POTOPUL – Cititi in exclusivitate propunerile pe care ministresa Justitiei, Raluca Pruna, le-a facut Guvernului pentru modificarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea in sectorul bugetar. Aflati cum vrea Guvernul tehnocrat sa reglementeze situatia disfunctionalitatilor salariale din randul magistratilor si cine va mai putea beneficia de recalcularea salariilor si a indemnizatiilor (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

31 August 2016 15:00
Vizualizari: 12422

Lumeajustitiei.ro va prezinta in exclusivitate proiectul de act normativ si nota de fundamentare pe care ministresa Justitiei, Raluca Pruna (foto stanga), le va pune pe masa Guvernului in sedinta de miercuri, 31 august 2016, in vedere modificarii prevederilor OUG nr. 20/2016 privind salarizarea in sectorul bugetar. Propunerea de modificare a OUG nr. 20/2016 este motivata in documentul insusit de premierul Dacian Ciolos (foto dreapta) de necesitatea eliminarii de urgenta a disfunctionalitatilor salariale ale personalului din aparatul propriu al ministerelor tinand cont ca exista riscul real al generarii de inechitati intre functionarii publici sau personalul contractual din cadrul aceleiasi institutii prin diminuarea salariilor unor categorii importante de functii, inclusiv de conducere” si “luand in considerare faptul ca aceste efecte negative vor afecta, in lipsa adoptarii masurilor legale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, personalul din unele institutii publice din sfera puterii legislative si executive”.


In fapt insa, prin modificarile propuse de Guvernul tehnocrat in ce priveste salarizarea sectorului bugetar, se doreste schimbarea intru totul a prevederilor din articolul 3 din OUG nr. 20/2016 care se refereau la inlaturarea inechitatilor pentru toate familiile ocupationale ale sectorului bugetar, in asa fel incat sa se faca referire doar la majorarile salariale ale celor platiti din bani publici. Grav este ca noile propuneri de modificare se vor raporta doar la institutii, doar la nivel local, nu si national. Spre exemplu, salariile se vor “alinia” doar pe nivel de instanta si parchet, nu la nivel de Minister Public sau la nivelul tuturor instantelor din tara. Cu alte cuvinte, un judecator de la Judecatoria Sectorului 1 ar putea avea alta salarizare/indemnizatie fata de un judecator de la Judecatoria Focsani, asa cum un procuror de la Parchetul Curtii de Apel Oradea ar urma sa aiba un alt venit fata de cel al unui procuror de la Parchetul Curtii de Apel Constanta.

Practic, aceste modificari vor mentine acelasi haos al salarizarii ca si pana in prezent.

In mod concret, Guvernul trebuia sa stabileasca nivelul de salarizare, in vederea eliminarii disfunctionalitatilor indemnizatiilor intre magistratilor - caci judecatorii si procurorii au cerut alinierea veniturilor lor cu cele ale colegilor de la instantele de acelasi grad sau unitatile de parchet similare, tinandu-se cont de vechime, grad/treapta, gradatie, nu majorarea salariilor si indemnizatiilor.

Or, ca sa inlature inechitatile din sistemul judiciar, Guvernul Ciolos trebuia sa faca incadrarea corespunzatoare a functiilor, nu o pretinsa majorare pentru “fiecare functie”, asa cum se face referire in Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 57/2015 si implicit a OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului platit din fondurile publice.

Astfel, cea mai importanta si de efect modificare adusa OUG nr. 20/2016, este cea referitoare la continutul art. 3, caruia i se adauga noi alineate.

Iata ce prevede art. 3, indice 1: “Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin. (1), incepand cu luna august 2016, personalul platit din fonduri publice care beneficiaza de un cuantum al salariilor de baza/indemnizatiilor de incadrare mai mic decat cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, dupa caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”.

Iata modificarile propuse:

Dupa cum se poate observa, art. 3 indice 1 alin. 1 vine sa clarifice sintagma “fiecare functie”, urmand ca de prevederile acestui articol sa beneficieze toate categoriile personalului platit din fondurile publice, conform Legii nr.284/2010, referindu-se la majorari salariale/de indemnizatii, nu la inlaturarea inechitatilor.

In al doilea rand, la art. 3 indice 1 alin. 2, asa cum poate fi interpretat la prima vedere, se exclud drepturile salariale obtinute de judecatori, procurori sau personal auxiliar sau conex in baza unor hotarari judecatoresti, fiind valabile doar drepturile salariale stabilite in baza actelor normative privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

In final, la art. 3 indice 1 alin. 3 se prevede ca vor beneficia de prevederile art. 3 indice 1 doar institutiile care au patrimoniu propriu, buget propriu de venituri si cheltuieli, contabilitate proprie, iar conducatorul institutiei este ordonator de credite. Atentie, nu se mentioneaza daca este ordonator principal, secundar sau tertiar.

Nefacandu-se aceasta precizare, se poate intelege ca judecatorii de la judecatorii nu ar avea cum sa se incadreze in aceasta norma.

*Cititi aici textul integral al Ordonantei din data de 31.08.2016 pentru modificarea OUG. nr. 20/2016

*Cititi aici nota de fundamentare a Ordonantei din data de 31.08.2016 pentru modificarea OUG. nr. 20/2016

Comentarii

# outsider date 31 August 2016 16:47 +6

De nu sunt uniți cei juzi, e de jale . . .

# unul din lumea cea mare date 31 August 2016 22:18 -4

inca odata se DOVEDESTE CA AM AVUT DREPTATE!~!!!!!!!!!bai ,,hazliiilor,, (de la hazna) de minjitii statului ,minunati bucatari chinezi nu meritati NICI MACAR O LETCAIE GAURITAcaci sinteti IRESPONSABILI PENTRU CEEA CE JUDECATI SI MERMELITI.intr/o tara ultra SARACA VOI AVETI SALARII ULTRA MINJITE CU SINGE SI NEDREPTATI!!!(CHIAR DACA NU/MI PLACE AIA IN HALAT DE OAIE DE DATA ASTA ARE DREPTATE!!) DACA SE VOR MARI SALARIILE MINJITILORSTATULUI O SA SE INTRE IN RECESIUNE!!!!!!!!!(18% LA UN SALARIU DE MEDIC SAU PROFESOR NU REPREZINTA NIMIC, dar 18% la 8.000 de lei inseamna cca 500 de eu- atentie cca)ba minjitii statului de cind v/am spus ca nu o sa primiti nimic!!!!hai mai apasati cu transpiratie pe rosu?daca o sa vi se mareasca salariile pe care singur vi le/ati dat, LUMEA O SA VA URASCA SI MAI MULT!!!(CU 18%)

# Sanda date 31 August 2016 17:04 -14

Doamne, ca nu va mai satura de bani! Daca ati fi atat de inversunati si preocupati si de calitatea actului de justitie cum sunteti dupa salarii.... Aveti atatea drepturi ca ati omis sa va indepliniti si obligatiile. Loviti in doamna ministru Pruna in loc sa vedeti la judecatorii si tribunale daca chiar toti magistratii merita astfel de lefuri....

# Andrei date 31 August 2016 17:38 +10

Doamana Sanda sunteti asa de preocupata a va da cu parerea pe subiecte care va depasesc incat omiteti a va traia viata. Aceasta DUAMNA PRUNA, ministru al justitiei doreste cu ardoare sa vada instantele blocate. In fiecare zi a mandatulu nu a facut decat sa surprindă in mod neplacut pe toată lumea. Uneori ne intrebam cum poate debita asemenea prosti legislative cu o inclinatie malefica care nu fac decat sa starneasca o categorie profesională care cu greu mai face fata unui volum de munca care este pe zi ce trece mai mare.

# Sanda date 31 August 2016 22:40 -4

Cand nu mai faci fata unui volum de munca platit cu zeci de mii de lei lunar fara sa ai nicio raspundere, pleci....sa iti traiesti viata si lasi o alta generatie in care speri ca nu se va lasa coplesita de datul cu parerea.

# Adevărul date 31 August 2016 18:16 +4

Merită judecătorii salarii mai mari, dacă răspunde penal și civil pentru decizii strămbe cu știință date din obligație.

# Steluta date 1 September 2016 10:35 +2

acelasi lucru ar trebui aplicat si procurorilor dar nu o faci deoarece mani******rea este o arta . Romania este jefuita in primul rand cu ptotectia procurorilor politici carora Pruna a avut GRIJA sa le mareasca leafa discriminatoriu fata de cei care infraptuiesc cu adevarat Justitia adica Judecatorii

# pelin date 31 August 2016 18:26 +7

Putem spune ca avem o Romanie in haos cu o justitie pe potriva.Grav este faptul ca haosul pleaca de la politic si justitie,doua forte cheie ale statului,care daca nu functioneaza,restul societatii este ca turma fara stapan,functionand prost de multi ani.Reforma justitiei a fost gresita,pt.ca politicienii care au adoptat legile de functionare n-au vrut-o independenta,ci aservita.Magistratii s-au complacut in acest joc,in schimbul unor avantaje facile si nemeritate.De acest haos profita acum R.Pruna(dupa cum se vede)facand ceea ce doreste,fiind discipola lui Makovei,care dicteaza totul din umbra.S-a urmarit si reusit,ca sa mentina un rol al justitiei,cat mai aproape de era totalitarismului,iar romanii suporta consecintele!!!!!!!!!

# avocat traditional date 31 August 2016 20:32 +6

In mod sigur,in istoria postdecembrista a justitiei de nimic din Romania,madam pruna va fi pe locul I,inaintea monalisei(justitiara din Bruxelles).

# persoana date 31 August 2016 22:22 +5

De la nepunerea in aplicare a unei hotărâri statul democratic a încetat. Pruna a dat aviz de legalitate pe oug si acum inteleg ca si-l infirma. Nu mai e pruna e tuica si noi vom ramanem in anii 90. Lupta intre studenti si ortaci intre privatizare si preluare gratuita a companiilor mai nou intre doctori profesori si magistrati. Nimeni nu vrea sa vada ca asta e politica celor care neavând o meserie au intrat in politica. Bac la 30 ani doctorat scris din 3 carti presedinte de camera deputatilor muncitor necalificat oamenii împăratului mmv prim ministru romanul anilor 90 roman fiind el care tace cand e vorba de Iliescu privatizarea făcută de dimitriu etc.

# stiv job date 1 September 2016 06:43 +2

Aceasta pruna e un dezastru total, atat ea cat si ministrii tehnocrati, de fapt incompetenti. Nu se poate sa deturnezi scopul unei legi catre noi inechitati. Ordonanta noua este un non sens juridic, dovedeste un amatorism greu se imaginat, care nu va face decat sa umple uarasi rolul instnatelor cu actiuni pe care magistratii evident ca le vor castiga iar noi toti ceilalto vom fi obligati sa suportam din nou plata unor sume imense catre magistrati, pt ca pe kanga sumele la care sunt indreptatiti in baza legii, acestia vor primi si dobanzi. Si cine raspunde? Nimeni...iar pruna va fi o amintire oribila, la fell ca toti acesti ministri total incompetenti

# VOTATI date 1 September 2016 13:12 0

http://www.petitieonline.com/infractiuni_sau_nu_salvai_romania_de_mafihoii_din_justiie#form

# bugetarii date 1 September 2016 17:17 +1

traiasca bugetarii!!! ei sunt cea mai importanta categorie de po******tie din tara asta ... ei produc veniturile la buget, asa incat tre' rasplatiti pt asta :lol: :lol: :lol: :-* :-* :-* :eek: :eek: :eek:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva