15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EDI, BAGA MAI CU TALENT – In 2016, directorul SRI Eduard Hellvig se batea cu pumnul in piept ca lucreaza pentru transparentizarea Serviciului. Au trecut trei ani si SRI a ramas la fel de opac. SRI refuza in continuare sa faca public numarul de angajati, dar atinge noi culmi ale absurdului. Invocand protectia datelor cu caracter personal, SRI nu vrea sa dezvaluie ce functie ocupa colonelul Silviu Deatcu, inculpat pentru ucidere din culpa (Document)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

17 March 2019 11:43
Vizualizari: 7915

“In mandatul meu, SRI a inceput un proces de transparentizare, iar perceptiile sper sa se schimbe. Mai avem de lucru in ceea ce priveste transparenta institutionala”. Declaratia ii apartine directorului SRI Eduard Hellvig (foto centru). A fost facuta in martie 2016, la un an de la preluarea sefiei Serviciului, intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei si postat apoi postat pe site-ul SRI.


Ei bine, au trecut trei ani de atunci, anumite schimbari se vad la nivelul SRI, pentru unele dintre ele merite avand evident si Eduard Hellvig. Totusi, in ceea ce priveste relatia cu presa, implicit cu cetatenii, SRI a ramas la fel de opac. Transparentizarea pe care o anunta Hellvig nu se prea vede. Dovada este ultimul raspuns pe care SRI l-a acordat Lumea Justitiei, care confirma ca Serviciul Roman continua sa secretizeze aproape orice informatie care ar trebui sa fie publica, de la numarul de angajati pana la rapoartele anuale, lucru nemaintalnit in vreo civilizata.

Astfel, Lumea Justitiei a adresat trei intrebari punctuale directorului SRI:

-cati angajati are Serviciul in momentul de fata?

-ce functie ocupa in prezent colonelul Silviu Deatcu in cadrul SRI, cel care care a fost inculpat de procurori pentru ucidere din culpa si conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului?

-daca SRI are obligata legala sa faca public raportul anual/ bilantul referitor la activitatile desfasurate de institutie privind siguranta nationala?

Totul e la secret

Raspunsul oferit SRI este halucinant de-a dreptul. Astfel, la prima intrebare, Serviciul condus de Eduard Hellvig ne-a transmis ca numarul angajatilor este secret de stat. Practic, asa cum se intelege din raspuns, secret de stat il constituie nu doar numarul ofiterilor si al lucratorilor operativi, dar inclusiv numarul angajatilor din personalul auxiliar, cum ar fi spre exemplu soferii sau femeile de serviciu. Iata deci ca si sub SRI continua, si sub Hellvig, o practica total nedemocratica, de a tine la secret numarul de angajati. Asta desi alte servicii din tari membre UE nu au nicio problema in a-si dezvalui numarul angajatilor.

Si mai stupefiant este raspunsul SRI in ceea ce priveste informatiile cerute despre colonelul Silviu Deatcu, fost sef al SRI Prahova. Concret, Serviciul refuza sa faca publica functia pe care o ocupa in prezent colonelul Silviu Deatcu, invocand, nici mai mult, nici mai putin, ca daca ar face asta, ar incalca prevederile legale privind protectia datelor cu caracter personal. Trebuie precizat ca Lumea Justitiei nu a solicitat CNP-ul, adresa sau data de nastere a fostului sef al SRI Prahova, ci doar ce functie ocupa, solicitare perfect indreptatita in opinia noastra, mai ales in contextul in care acesta este inculpat pentru ucidere din culpa si conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului (click aici pentru a citi)

In ceea ce priveste cea de-a treia intrebare, cea privind obligatia SRI de a-si depune anual rapoartele de activitate, in conditiile in care ultimul raport postat pe site este din 2014, Serviciul a ofertit un raspuns in care a scaldat-o cu gratie.

Iata raspunsurile SRI la solicitarea Lumea Justitiei:

“1.Date referitoare la numarul angajatilor SRI

Potrivit art. 26 si art. 45 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, cu modificarile si completarile ulterioare, structura organizatorica si efectivele institutiei in timp de pace si in timp de razboi se aproba de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, iar documentele interne si activitatea operativa a Serviciului Roman de Informatii constituie 'secret de stat'.

Art. 17 alin. (1) lit. b) si f) din Legea nr.182/2002 privind informatiile clasificate precizeaza ca datele care se refera la efectivele si activitatea de informatii desfasurata de institutie pe linia sigurantei nationale constituie informatii secrete de stat. Ca urmare, avand in vedere caracterul clasificat al informatiilor solicitate acestea pot fi accesate numai de catre persoane autorizate, in conditiile legii, ele fiind exceptate de la accesul liber al cetatenilor, astfel cum prevede art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare.

2.Date referitoare la functia ocupata in prezent de dl. col. Deatcu Silviu-Dumitru

Datele solicitate cu privire la col. Deatcu Silviu-Dumitru constituie date personale conform art. 4 alin. (1) pct.1 din Regulamentul 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulament GDPR), iar acestea sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor, potrivit art.12 alin. (1) lit. d) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, modificata si completata.

3.Date referitoare la obligativitatea de a face public raportul de bilant al SRI

In conformitate cu art. 1 alin. (2) teza a II-a din Legea nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, modificata si completata, 'anual sau cand Parlamentul hotaraste, directorul Serviciului Roman de Informatii prezinta acestuia rapoarte referitoare la indeplinirea atributiilor ce revin (...)', fara a se stabili ca acestea sunt publice.

De altfel, in temeiul dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, modificata si completata, care statueaza ca informatiile care reprezinta sau care se refera la 'activitatea de informatii desfasurata de autoritatile publice stabilite prin lege pentru apararea tarii si siguranta nationala' intra in categoria informatiilor secrete de stat, raportul anual de activitate este clasificat.

Ulterior, datele continute in raportul anual de activitate sunt evaluate din perspectiva eventualelor prejudicii pe care diseminarea lor ar putea sa o produca securitatii nationale, acestea din urma fiind eliminate, iar un extras neclasificat al respectivului document este adus la cunostinta publicului”.

Comentarii

# BELGIANCA date 17 March 2019 12:54 +14

CHIAR CREDEATI CA VETI PRIMI UN RASPUNS DE LA CEI CARE TREBUIE SI SINT OBLIGATI SA SUPRAVEGHEREA TARI .VA INSELETI AMARNIC. SA LI SE DEA BUGETE CIT MAI MARI IAR RESTUL APA DE PLOAIE. DAR SA NU UITAM CA AU NEVOI DE ACESTE BUGETE NU PT SIGURANTA SI APARAREA CETATENILOR SI PT A FACE SI RESPECTA ALTE ORDINE CARE NU AU NICI UN REAL SAU ADEVAR CU INTERESELE NATIONALE

# DODI date 17 March 2019 17:21 +5

Că a fost o grelșală recunoașterea protocoalelor poate v-ați convins. Acum HELLvigul nu are vreme de finețuri pentru că este preocupat de pregătierea mânăriilor la alegerile din acest an. Doar că acum nu mai e la butoanele PSD acoperitul ponta ci ”îndosariatul” Dragnea, care, în nebunia sa benefică pentru țară, este în stare să răstoarne munții. Deocamdată a început cu Muntele Mic. Să sperăm că va ajunge și la Marele frânar ciolanis.

# ^^ date 17 March 2019 13:33 +6

Normal ca tin la secret nr de angajati, ca daca il zic ne speriem toti..

# Cetatenii sa verifice retrocedarile intreband Primarii... date 17 March 2019 15:23 +10

... si Prefectii care au eliberat Titluri de Proprietate prin Ordine - verificati daca au tinut cont de totalul suprafetelor disponibile in localitate/judet... Dupa 2 cererii succesive in baza legii 544 privind accesul a informatiile publice ramase fara raspuns.... instantele pot fii solutia... nu uitati ca serviciile trebuie sa fie si ele intrebate de "sanatate" .. nu trebuiau sa stie daca s-au eliberat titluri de proprietate in exces a caror suprafata insumata depaseste suptafata disponibila in localitate/judet... SRI poate sa explice apoi daca a sesizat sau nu Parchetele iar iarchetele/instamtele trebuie sa  explice solutiile... Cand Un Ministru cu ANCPI afirma in 2011 ca in Romania s-a Retrocedat mai mult teren in acte decat are tara si nu exista inca un raspuns sau o ancheta la nivel Guvern/Prefecturi/Parchete (prefecti = 41+municipiul Bucuresti), nu inseamna ca Mafia e la Putere ? Protocoalele salvau prin colaborare hotii ?

# Ene date 18 March 2019 08:20 0

Lujule,e o problea. Pai voi v-ati apucat sa ceretic chiar date/informatii absolut secrete de stat? Bunaoara, sa stiti daca acel colo0nel s-a nascut pe teritoriu Romaniei, intr-o localitate al carui nume incepe cu o litera der la mijlocul (in sus) al alfabetului, daca in clipa nasterii batea vantul sau era ceatza? Nu stiti ca prin divulgarea efectivului auxiliar (si a probelor de urina si fecale a unuia dintre astia se poate stabili cate rotatii mai are de facut Pamantul pana vinerea viitoare, sau pana la schimbarea lui Elwig? Fiti mai atenti cu intrebarile, va rog! Pace buna si mult succes, ca in voi ne e speranta.

# Microscop date 18 March 2019 14:12 0

Probele ca probele...dar dacă nu creăm noi tiparul holistic sau neholistic, uită dracu' Pământul să-și inverseze polii sau să se învârtă în jurul axei și al Soarelui.

# Gigi date 18 March 2019 09:16 0

https://vilceanuflorin.blogspot.com/2018/06/judecatorul-vilceanu-florin-pe-lista.html? jude agent SRI

# Parerea mea ca SRI e o banda de lichele parazite ! date 18 March 2019 19:11 +1

Bine , nu toti , dar grosul papa banii astronomici de pe spatele nostru , iasa la pensie la 45 de ani parca (intre 6000 -14000 EURO ) iar apoi se reangajeaza ca si consultanti sau frectzionari (ce mai conteza denumirea) si iau si salariu . Credeam ca doar DNA trebuie desfintat dar vad ca SRI se baga-n fata . :eek: Fiscul de ce nu face un control detaliat sa vedem si noi platotorii cu s-a dus si pe ce , bugetul SRI in ultimii 10 ani de exemplu ? Plesoianu presedinte !!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva