28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EFECTELE NEGATIVE ALE UNEI LEGI ABERANTE - UNNPR se opune modificarii Legii notarilor publici: "Propunerea crearii unor birouri notariale de stat ar fi unica in Europa democratica... Argumentele care tin de concurenta sunt incompatibile cu infiintarea unor birouri notariale de stat. Notariatul nu constituie o piata in sine... Notarii publici au dreptul la onorarii... Finantarea activitatii notariale realizata de notarii de stat ar implica alocarea unor resurse bugetare suplimentare"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 April 2018 10:08
Vizualizari: 12372

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania considera inoportuna propunerea legislativa depusa la Parlament in 2 februarie 2018 de deputatii Neculai Iftimie (PSD), Florin Toma Petcu (ALDE) si Ica Florica Calota (ALDE) pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995. Este vorba despre proiectul de lege respins in 2016 de cele doua Camere ale Parlamentului si repus pe ordinea de zi in 2018, prin care se propune infiintarea de birouri notariale publice de stat si notari publici de stat si inlocuirea actualilor notari publici cu functionari platiti de stat, care sa primeasca gratis sedii in toate judetele si sa isi desfasoare activitatea, la program, cu remuneratie de la stat.


Vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notarul public Ion Marin (foto), a transmis in data de 19 martie 2018 catre Parlamentul Romaniei un punct de vedere referitor la Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 in care semnaleaza care vor fi efectele aplicarii unei astfel de propuneri legislative.

De departe, in opinia noastra, cel mai important aspect evidentiat de vicepresedintele UNNPR, Ion Marin, ca efect al modificarii Legii notarilor, in forma propusa de cei trei parlamentari in 2018, este cel privitor la latura financiare, respectiv faptul ca finantarea activitatii notariale realizata de notarii de stat ar implica alocarea unor surse bugetare suplimentare.

Mentiunea este cu atat mai importanta cu cat initatorii legii nu au efectuat o analiza financiara la momentul depunerii proiectului de lege si a expunerii de motive pentru a estima impactul financiar pe care aceasta propunere legislativa l-ar avea asupra bugetului statului, singura lor motivare fiind de o jumatate de pagina, copiata din proiectul de lege din 2015.

Analiza financiara pentru infiintarea "notariatelor de stat" era esentiala, dat fiind ca in prezent notariatul public "nu utilizeaza resursele financiare publice, ci dimpotriva este un important angajator, precum si un important colector de taxe si impozite pentru bugetul de stat".

In opinia comunicata de vicepresedintele UNNPR, Ion Marin, Parlamentului, se arata ca propunerea infiintarii unor birouri notariale de stat ar fi unica in Europa si ar constitui un regres in raport cu reforma profesiei notariale din 1995, folosindu-se argumente fara acoperire.

Cum ar fi, spre exemplu, invocarea necesitatii existentei concurentei intre notari, invocate de cei trei parlamentari. Vicepresedintele UNNPR, Ion Marin, precizeaza in punctul de vedere ca argumentele care tin de concurenta sunt incompatibile cu infiintarea unor birouri notariale ale statului, dat fiind ca notiunea de concurenta exclude orice interventie a statului. A precizat in acest sens vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici si faptul ca legislatia europeana demonstreaza ca notariatul nu constituie o piata in sine, iar tinand cont de legislatia nationala, notarii au dreptul la onorarii pentru fiecare serviciu prestat.

In final, arata vicepresedintele UNNPR, notarul public Ion Marin, "exercitarea unor atributii de interes public imperativ presupune un control al activitatii notarilor", control care este exercitat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si de Ministerul Justitiei, autoritate a Statului Roman care investe in functie notarul, si care joaca "rolul de autoritate de control": "Consideram ca abordarea problematicii notariatului roman prin perspectiva propusa de initiatorii Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, ar avea consecinte negative, atat pe plan intern, cat si european, periclitand rezultatele pozitive de pana acum ale eforturilor de integrare europeana si de aliniere la standardele statelor membre cu traditie ale Uniunii Europene".

Prezentam in continuare Punctul de vedere transmis de vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notarul public Ion Marin, catre Parlamentul Romaniei in data de 19 martie 2018:



Comentarii

# şişu date 17 April 2018 17:27 +11

Sigur ca e inoportună!Să piardă domnii notari ciolanul gras de sute de mii de euro anual?Să ajungă funcţionari publici la stat?Muritori de foame?Să le facă cineva concurenţă pe bani puţini si nu pe onorarii nesimţite?

# nuibai date 17 April 2018 17:48 +1

M-am dus recent la un notar - colegă şi prietenă din tinereţe - să fac o procură generală. Răspuns ferm: nu se poate, trebuie să spui exact ce faci, adică să faci o procură separată pentru orice operaţiune. În realitate, majoritatea actelor notariale le-ar putea face bine mersi secretarul primăriei, iar o mare parte din cerinţele unor birocraţi pentru copii autentice etc., sînt perfect inujtile.

# corvasing date 18 April 2018 17:42 +2

Exact acceasi situatie am intilnit-o si eu in Tg.Mures,unde am incercat sa inchei un contract de mandat pentru sotia mea,eu fiind in majoritatea timpului plecat,ba in tara ,ba in strainatate si nici un notar din cei trei consultati au refuzat sa emita o procura.Cu toate ca m-am dus cu Codul Civil si le-am aratat ca exista la articolul 2011 si urmatoarele, posibilitatea legala de a incheia un asemenea document mi-au replicat ca este decizia Camerei Notarilor Publici si gata...dar bine cum se poate ca o breasla prin regulamente interne sa anuleze prevederile Codului Civil ?,a fost intrebarea mea...si raspunsul:iata ca se poate..! Credeti ca un proces cu CNP ar avea cistig de cauza ?Ma indoiesc si de aceea spun "traim in tara lui Papura Voda,unde in lipsa justitiei fiecare face ce vrea

# linaura date 19 April 2018 23:01 0

si totusi, cred ca astazi in EPOCA DIGITALA se poate produce un FALS REPEDE SI BINE... deci autenticitatea unui document are importanta ei; doar daca nu este statul centralizat si se poate verifica orice hirtie, atunci nu mai este nevoie AUTENTIFICAREA... cit despre protectia NOTARILOR -care este urmarita dinduse aceasta lege - este alt pas spre o CENTRALIZARE STATALA... nu credeti??? STATALA SI FEDERALA... caci vor exista multi pasi ce vor duce pe acest drum... ACEASTA ESTE CALEA... !

# ion date 17 April 2018 19:27 +3

In America, pentru a deveni notar, se face o scoala de notari de 3 ani, dupa care oricine poate deveni notar. Scoala de 3 ani, nu facultatea de drept. Doi: locurile sunt nelimitate, nu ca in Romania. Rezultatul? Notarul e ceva mai mult ca un scrib care constata (nu vreo somitate plina de ifose ca in Romania), asa cum erau de fapt, notarii inainte de 89. Al doilea rezultat sunt preturile decente (ca sa nu zic mici - cu mult mai mici ca in Romania). Se pare ca revolutia a avut un efect invers in lumea noatarilor, nu tu concurenta, nu tu preturi in functie de cerere, ci locuri limitate si preturi nesimtite (precum multi dintre ei)

# ubuu date 17 April 2018 20:44 +1

daca nu primec si partidele politice dreptul de a avea notari in piata, nu numai statul, atunci legea nu-i buna.

# Valter Cojman date 17 April 2018 20:59 +5

Daca notarii, pentru o simpla adeverinta legalizata, iti iau 25-50% din salariu, prefer sa se revina la metoda comunista, cand plateai niste timbre juridice de la 0,25 lei si pana la maxim 50 lei, accesibile si celui mai sarac cetatean.

# z date 17 April 2018 23:25 0

Crearea unor notariate de stat ar duce la indulcirea fiilor de judecatori ce se cred notari buni dar nu pot dovedi profesionalism !

# Botomei Vasile,doctor in drept,0744191717 date 18 April 2018 08:21 -2

Buna ziu.Daca notiunea de concurenta exclude interventia statului,atunci va rog sa implentati notiunea de pluralism de Uniuni a Notarilor Publici,potrivit conceptului de pluralism de Uniuni Nationale de Barourilor din Romania,aurorizat ca proiect stiintifix in teza de doctorat Botomei Vasile. Iata ca rezultatul stiintific al tezei de doctorat,si-a gasit aplicabilitatea mai intai pentru profesia de notar public,inainte de a fi aplicat efectiv in profesia de avocat. Analizand cu atentie atributiile notarilor,am isenrificat ca prea au obtinut activitati wxclusive in materia actelor juridice.Din acesy punct de vedere ar fi echitabil ca piata serviciilor juridice sa fie impartita si pentru mediatori Din start s-a gresit cand divoeturile amiabile s-au dau in competenta notarilor,cand acest domeniu este cel mai potricit mediatorilor. Recomans ca actele de mediere facutw de mediatorii juristi sa fie intabulate in Cartea Funciara in materia drepturilor reale.Legalizarea traducerilor,la fel.

# Mihailescu date 18 April 2018 09:22 +1

bunicul meu in perioada interbelica era notar la primarie - adica un fel de secretar de primarie azi. Recunoasterea și acceptarea de către stat a actului de vânzare cumparare a unei proprietăți se face prin notar. Nu inteleg de ce statul nu poate recunoaste aceste tranzacții facute și prin notari publici - funcționari ai statului

# teo date 18 April 2018 19:53 +4

bine ar fi sa se aprobe. ajungi notar daca mama, tata e notar . meserie liberala de forma: preturi mari si dca nu faci parte din gasca nu ai sanse sa devii notar. idiotul de stoica in 98 le-a dat liber la jegmanit oamenii. ar fi o concurenta benefica nu un cerc inchis ca acum. pana la urma e si interesul statuliui ca oamenii sa faca acte oficiale nu de mana.

# Lila date 19 April 2018 05:52 0

Onorariile notarilor sunt stabilite prin ordjn al ministrului justiției și NU de notari. Ee sunt publicate in M.Of. al României și le puteți vedea. Pe lângă faptul că notarii publici își platesc angajatii, suportă cheltuielile de functionare a birourilor, platesc impozitele pe venit, TVA-ul( cum fac toți angajatorii, nu ?

# linaura date 19 April 2018 11:01 0

pentru o anumita protectie a NOTARILOR DIN TOATA EUROPA ACEASTA A FACUT LEGI PRIN CARE NOTARII SA APARTINA NUMAI STATULUI. FRANTA SI A LEGALIZAT PROBLEMA NU DE MULT SI A DAT LEGI SI ORDONANTE DE URGENTA- imaginati-va Ordonante de Urgenta in FRANTA este o atitudine parlamentara cu mult risk si totusi TOATA LUMEA A FOST DE ACORD; dupa ce deja toate mirsaviile sau cele mai importante au fost savirsite, si in ROMANIA se poate trece la protectie; EUROPA PRIN LEGILE SALE OFERA PROTECTIE SI EXPERTILOR CONTABILI SI AVOCATILOR. SA IA AMINTE CINE A FACUT PREA MULTE POATE CA ESTE TIMPUL SA SE OPREASCA SI SA INTRE IN RINDURILE CELOR CE RESPECTA LEGEA. oricum nu cred ca NOTARII sunt in afara legii-din contra cred ca sunt singurii ce mai respecta legea si mai ales in ROMANIA,in fine poate in ROMANIA notarii au fost si sunt cei mai respectuosi de lege; cred mai degraba ca PROBLEMA ESTE DE ORGANIZARE NATIONALA care trebuie sa raspunda la o organizare europenizata!

# Daniel date 25 April 2018 15:33 -1

Exista multă dezinformare in unele din comentarii. Sa va ferească Dumnezeu sa va autentifice un act de transfer al dreptului de proprietate secretarul primăriei! Notarii din SUA. nu au studii juridice , ei doar certifica semnătura . Acolo avocatii redactează actele și nu sunt ieftini. Văd ca regretați Notariatele de stat. Ați uitat ca funcționau in sedii necorespunzătoare, notarii de stat erau niște funcționari cu salariu fix indiferent de cate acte făceau și de aici o oarecare lipsa de interes In rezolvarea problemelor. Nu cred ca v-ați dori sa mergeți la un notariat de stat dacă ați avea de ales sa mergeți la unul privat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva