16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EMOTIA, CAUZA INTERPRETARILOR ERONATE – Asociatia Magistratilor din Romania cere alarmistilor din Magistratura sa nu mai interpreteze pe langa lege art. 140 CPP: “Niciun text din noul cod nu obliga organele de urmarire penala sa aduca la cunostinta invinuitului probele pe care le administreaza, in scopul dovedirii invinuirii sale, decat la terminarea urmaririi penale”

Scris de: L.J. | pdf | print

2 February 2014 21:59
Vizualizari: 10008

 

Asociatia Magistratilor din Romania considera regretabil faptul ca in ultimele zile o serie de magistrati s-au apucat sa comenteze in fel si chip art. 140 din Noul Cod de procedura penala, privind interceptarile si obligativitatea organelor de urmarire penala de a dispune masuri de monitorizare exclusiv dupa inceperea urmaririi penale. AMR pune pe seama emotiilor firesti faptul ca in spatiul public unii magistrati au lansat mesaje alarmiste si isi exprima regretul ca nu s-au pus in discutie adevaratele necorelari, dificultati determinate de intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala, pe fondul unui deficit de personal, a unei baze materiale rudimentare, dar si a inexistentei unor resurse financiare corespunzatoare unui eveniment de asemenea amploare, nu au fost puse cu adevarat in discutie publica de catre cei indreptatiti sa le indice si ca, numai aspectele ce nu corespund deloc realitatii, fac obiectul preocuparii lor”. Redam integral in continuare mesajul AMR.


Comunicatul AMR

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) isi exprima ingrijorarea pentru interpretarile prezentate in spatiul public, pe langa lege, de catre unii reprezentanti ai sistemului judiciar, privind continutul art. 140 din Noul Cod de procedura penala. Astfel, problema invocata artificial, referitoare la obligativitatea organelor de urmarire penala de a aduce la cunostinta existenta unor masuri de interceptare, odata cu inceperea urmaririi penale, este una falsa.

Asociatia Magistratilor din Romania nu intelege care sunt considerentele ce au determinat persoane cu functii importante in cadrul sistemului judiciar sa vehiculeze ipoteze care nu au nicio legatura cu dispozitiile legale existente, in conditiile in care institutia inceperii urmaririi penale nu este similara celei care vizeaza finalizarea acesteia. Niciun text din noul cod nu obliga organele de urmarire penala sa aduca la cunostinta invinuitului probele pe care le administreaza in scopul dovedirii invinuirii sale decat la terminarea urmaririi penale.

Asociatia Magistratilor din Romania spera ca doar emotia majora a intrarii in vigoare a noilor dispozitii in materie penala este cauza interpretarilor eronate, regretabile si distorsionate ale continutului legal. Articolul 140 din Noul Cod de procedura penala este in stransa concordanta cu prevederile art. 6 alin. (3) pct. a) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dar si cu Decizia nr. 962/2009 a Curtii Constitutionale, decizie ce retine, printre altele, faptul ca, urmarirea penala poate a fi inceputa, atat ,,in rem” cat si ,,in personam”.

Mai mult decat atat, este inexplicabila ingrijorarea organelor de ancheta privind posibila compromitere a activitatii lor de cercetare in materie penala in conditiile in care metodele speciale de supraveghere intr-un proces penal nu trebuiesc absolutizate, fiind necesar a fi coroborate cu alte probe.

De asemenea, in mod cu totul surprinzator nu au fost mentionate, pentru o abordare deplina a problemei ,,interceptarilor” si existenta dispozitiilor art. 141 din Noul Cod de procedura penala care reglementeaza situatia cazurilor urgente, ce nu suporta amanare, a imprejurarilor in care organele de urmarire penala au posibilitatea de a proceda direct la autorizarea interceptarilor pe o perioada de cel mult 48 de ore, cu obligatia ulterioara de a se adresa in termen de cel mult 24 de ore de la expirarea masurii judecatorului de drepturi si libertati pentru confirmarea acesteia.

Asociatia Magistratilor din Romania este ingrijorata de posibila modificare a
art. 309 din noul Cod de procedura penala, avand in vedere propunerilor inaintate de CSM catre Ministerul Justitiei, in sensul inlaturarii din text a notiunii ,,de indata”, sintagma care, in prezent, se poate aprecia ca elimina orice suspiciune de abuz, ca in sfarsit raspunde exigentelor impuse de CEDO care a stabilit cu valoare de principiu ca: ,,Orice acuzat are, in special, dreptul: a) sa fie informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa.” [art. 6 alin. (3) pct. a)].

Este regretabil faptul ca adevaratele necorelari, dificultati determinate de intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala, pe fondul unui deficit de personal, a unei baze materiale rudimentare, dar si a inexistentei unor resurse financiare corespunzatoare unui eveniment de asemenea amploare, nu au fost puse cu adevarat in discutie publica de catre cei indreptatiti sa le indice si ca, numai aspectele ce nu corespund deloc realitatii, fac obiectul preocuparii lor.

Asociatia Magistratilor din Romania a evidentiat permanent, in luarile sale de pozitii, in dezbaterile, dar si in numeroasele comunicate transmise atat autoritatilor, cat si opiniei publice, toate neajunsurile pe care sistemul judiciar le cunoaste, provocarile pe care acesta este nevoit sa le depaseasca, cu resurse aproape inexistente, deficiente ce nu sunt deloc neglijabile, intrucat in centrul lor se afla de fiecare data soarta cetatenilor.

Asociatia Magistratilor din Romania mai spera inca in maturitatea si buna credinta a celor care nu o singura data au afirmat ca independenta justitiei ramane principalul lor obiectiv!” - Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecator Gabriela BALTAG

* Cititi aici comunicatul AMR

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 2 February 2014 22:41 -8

asa cum ne/ati obisnuit ,,DEOSEBITI DE PROMPTI,, SAU POATE A TREBUIT SA LUATI APROBAREA DE LA COTROCENI CA SA IESITI CU UN PUNCT DE VEDERE???? ma intreb daca azi ne invadeaza omuletii verzi din luna peste vreo 6 saptamini o sa comentati ca a fost o invazie ilegala????de ce dracului nu ati avut singe in INSTALATIE SA IESITI IMEDIAT DUPA STRAMUTATA ORA FATIDICA A GUNOIULUI SI SA COMENTATI???mie chiar imi mirositi a slugile gunoiului dupa plecarea onorabilei pivniceru si costiniu,ati ajuns paparudele gunoiului

# avsen date 2 February 2014 23:03 +2

Felicitari Doamnelor si Domnilor magistrati! Nu lasati impostorii si neavenitii sa intineze imaginea profesionistilor ! Inlaturati jocul murdar! Atentie si la memoria marelui penalist VINTILA DONGOROZ! Am observat ca pretinsi profesorasi universitari debiteaza enormitati  asupra eforturilor acestui mare inaintasi la elaborarea codurilor penale( Carol al II-lea si cel din 1968 )

# GOGU date 3 February 2014 00:07 +15

cei din AMR se fac că nu au citit (sau poate ca nu au facut-o) art. 94 din noul cod de proc pen... Inculpatul are DREPT DE ACCES la dosar în niște conditii mult mai convenabile decât pe vechiul cod, când, intr-adevar, doar la sfarsitul urmaririri penale vedea dosarul.

# Valeriu Mangu date 3 February 2014 09:24 -3

Articolul \"Neconstitutionalitatea trecerii coordonarii Serviciului de Telecomunicatii Speciale de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la Guvern\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# Koko date 3 February 2014 09:59 +9

Tanti de la AMR a citit codul? Art 94: avocatul partior si al subiectilor procesuali principali are dreptul de a consulta dosarul pe tot parcursul procsului penal. consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informatii din dosar, precum si de a obtine fotocopii. Doamna judecator stie ce inseamna terminarea urmaririi penale? Daca habar nu are, mai bine sa se abtina.

# Kiki date 3 February 2014 18:10 +2

inchipuie-ti ca tanti asta de la AMR e JUDECATOR, ca mintea ei influenteaza destine.

# viper date 3 February 2014 12:14 -3

de ce v-ati mai facut magistrati daca sinteti asa emotivi?????? cinci ani nu ati vazut codurile facute de portocalii sau nu va convine ca azi sint alti guvenanti ??? v-ati dat pe fata apartenenta politica si nu e cuser pt casta voastra

# Koko date 3 February 2014 12:32 +7

Si inca o precizare pt doamna judecator de la AMR, ca vad ca nu e lamurita deloc cu procedura penala. Sintagma\"pe tot parcursul procesului penal\" inseamna si in faza de urmarire penala, doamna judecator, pentru ca procesul penal incepe cand se incepe urmarirea penala. Deci, dupa ce se incepe urmarirea penala impotriva lui, suspectul poate nu numai sa consulte dosarul, ci si sa faca niste copii xerox de pe dosar si sa se pozeze cu ele pe facebook. SUSPECTUL are acest drept, doamna judecator, nu invinuitul, pentru ca notiunea de invinuit nu mai exista. Ati pierdut o foarte buna ocazie de a tacea. Doamnelor si domnilor de la AMR care ati semnat comunicatul, stitit penal pana la genunchiul broastei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva