“EROII DIN LINIA INTAI” SI-AU BATUT JOC – Doua femei au fost tinute ore bune pe holurile Spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti fara sa fie tratate. DSP a amendat spitalul cu 20.000 lei, iar Judecatoria Sectorului 2 a confirmat sanctiunea: “Instanta constata ca starea ambelor paciente era considerata urgenta, iar timpul de preluare trebuia sa fie de cel mult 60 de minute... Pe fisele UPU nu figureaza nicio investigatie, nicio examinare a unui medic si nici un tratament administrat” (Sentinta)
Bataie de joc fata de pacienti la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti. Directia de Sanatate Publica a amendat unitatea sanitara cu 20.000 lei pentru ca nu a respectat dispozitiile legale privind procedura de preluare si internare a cazurilor de urgenta.
Concret, doua femei care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgente de la Sf. Pantelimon au fost tinute ore bune pe holurile spitalului, fara sa fie consultate si tratate de medici, asa-zisii "eroi din linia intai". Spitalul a contestat amenda in instanta, insa nu a avut castig de cauza.
Lumea Justitiei prezinta Hotararea 5760/2020 din dosarul 23591/300/2019 prin care Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti a respins, ca neintemeiata, plangerea Spitalului Sf. Pantelimon.
In procesul verbal de contraventie s-a retinut ca in cazul pacientei A.M., care s-a prezentat la Unitatea Primiri Urgente (UPU) in 15 august 2019, ora 04.26, vizualizata pe camerele de luat vederi din UPU pana la ora 05.48, precum si in cazul pacientei M. M., prezentata in UPU in 26 august 2019, ora 17.05, a carei lipsa din UPU a fost constatata decat la 21.15, nu este mentionat nici un consult pe fisele UPU. Asta in conditiile in care timpul maxim de preluare in zona de tratament este de 60 de minute, conform prevederilor Ordinului MS nr. 443/2019. Mai mult, s-a retinut ca pe fisele UPU ale celor doua paciente nu figureaza nicio investigatie, nicio examinare a unui medic si nici un tratament administrat.
Spitalul s-a aparat in instanta, potrivit motivarii publicata de rolii, sustinand ca pacienta A.M.a fost adusa cu ambulanta la spital, desi starea de sanatate era una buna. S-a precizat ca pacienta a solicitat un consult si efectuarea unui test de sarcina, insa i-a adus la cunostinta ca spitalele nu au obligatia de a efectua teste rapide: “A invederat ca, pana la momentul plecarii din spital, pacienta nu a fost consultata de nici un medic, insa cazul sau nu constituia o urgenta. In ceea ce o priveste pe pacienta M.M., a aratat ca a fost preluata de asistentul de triaj si directionata in zona de ortopedie, zona in care ar fi trebuit sa se afle un alt asistent si medicul de garda. Pacienta primise codul verde, motiv pentru care trebuia sa fie consultata de medic in cel mult 60 de minute de la data sosirii. A fost directionata de catre medicul ortoped in zona de urgente minore pentru a fi examinata de un medic urgentist, insa nu a mai fost consultata deoarece nu a ajuns in zona respectiva”.
Sanctiune corecta
Judecatoria Sectorului 2 arata in motivarea hotararii, care a fost atacata cu apel la Tribunalul Bucuresti, ca starea ambelor paciente era considerata urgenta, iar timpul de preluare trebuia sa fie de cel mult 60 de minute: “In consecinta, instanta constata ca in mod corect a fost intocmit procesul-verbal de contraventie contestat, din probatoriul administrat reiesind in mod evident faptul ca petenta a incalcat dispozitiile legale privitoare la preluarea si internarea cazurilor de urgenta”.
Iata pasaje din hotararea Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, pe care o atasam integral la finalul articolului:
“Conform art. 59 din OMS nr. 1706/2007, medicii de garda din spital sunt obligati sa raspunda prompt chemarii la UPU sau CPU, indiferent de ora solicitarii, ori de cate ori medicul de garda din UPU sau CPU considera acest lucru necesar. In cazul pacientilor stabili care se afla in UPU sau CPU, medicii specialisti chemati din spital au obligatia sa raspunda chemarii in cel mult 60 de minute.
Personalul de garda in UPU sau CPU este obligat sa consemneze in fisa individuala a pacientului ora la care a fost chemat un medic din spital si ora la care s-a prezentat. In cazul intarzierilor justificate, motivul intarzierii va fi trecut langa ora de prezentare. In cazul intarzierilor nejustificate sau al intarzierilor repetate din partea unor medici, medicul-sef al UPU sau CPU va informa conducerea spitalului, care are obligatia de a investiga si rezolva problemele respective.
Instanta constata ca starea ambelor paciente era considerata urgenta (f. 26 si 27), iar timpul de preluare trebuia sa fie de cel mult 60 de minute. In cazul pacientei M.M. s-a consemnat in fisa UPU ca s-a prezentat la 26.08.2019, ora 17.05, iar la 21.25 a parasit UPU fara aviz medical. In fisa UPU nu au fost consemnate investigatii/consultatii. De asemenea, in ceea ce o priveste pe pacienta A.M. ,ora prezentarii a fost 15.08.2019, 04.26, iar fisa UPU din nou nu contine nicio investigatie/consultatie, ci doar mentiunea ca a parasit spitalul fara aviz medical.
(...).
Aspectele referitoare la numarul ridicat al persoanelor care se prezinta in UPU in mod nejustificat nu prezinta relevanta din moment ce timpul de preluare este stabilit cu ocazia efectuarii triajului. Or, timpul de triaj este de la 0 minute (cel mai grav) pana la 240 minute, iar acesta este stabilit de personalul medical.
De asemenea, petenta nu a invocat si nici nu a probat o supraaglomerare a unitatii de primiri urgente de natura a justifica incalcarea timpilor de preluare. In plus, in ipoteza in care ar fi existat o intarziere justificata, art. 59 din OMS nr. 1706/2007 prevede ca aceasta trebuia sa fie consemnata pe fisa UPU, insa niciuna dintre fise nu contine observatii”.
* Cititi aici integral hotararea Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu
28 October 2020 18:45
+1
# imun/teanu
28 October 2020 19:12
+1
# imun/teanu
28 October 2020 19:33
+1
# imun/teanu
28 October 2020 19:50
+4
# VIKY
29 October 2020 09:38
+4
# VIKY
29 October 2020 12:52
+4