EU VREAU SA FIU AVOCAT SI MAINE, VOI!? – Candidatura de forta pentru sefia Baroului Bucuresti. Avocatul Mihnea Stoica: "Nu sunt alarmist, insa profesia se indreapta senin spre uitare... Asistenta judiciara, oaia neagra a sistemului... Masura viziunii liderilor locali? Sabotarea onorariilor minimale... Am propus sa taxam plangerile. Nuuu! Ca afectam dreptul omului muncii! Nu mai bine prigonim putin avocatul? Daca am percepe 100 lei/sesizare am obtine fix bugetul Comisiei de dsiciplina"
S-a dat startul campaniei electorale pentru alegerea organelor de conducere ale Baroului Bucuresti din anul 2019. Conform calendarului publicat pe site-ul Baroului bucuresti, prima convocare a Adunarii Generale Elective va avea loc in data de 4 mai 2019, data la care vor fi alesi noul decan al Baroului Bucuresti, membri Consiliului Baroului, membri Comisiei de cenzori, membri Comisiei de disciplina, dar si delegatii Baroului pentru Congresului avocatilor din 2019.
Pe lista candidatilor la functia de decan al Baroului Bucuresti ii regasim astfel pe actualul decan al Baroului, avocatul Ion Dragne, dar si avocatii Aurel Ciobanu, Cristian Alin Gadea, Sorin Dinu Manduta, Claudia Ramona Pop, Maria Marcu si Mihnea Stoica.
Acestia din urma, respectiv Mihnea Stoica si Maria Marcu, sunt cei doi avocati care initial au fost invalidati de Comisia de organizare si votare, Comisia nr. 1, pe motiv ca nu ar fi indeplinit conditiile prevazute in Regulamentul de organizare a Adunarii Generale de alegere a organelor de conducere a Baroului bucuresti pe anul 2019. Ce sa vedeti insa, in urma contestatiilor, Comisia nr. 2 a stabilit ca cei doi indeplinesc conditiile prevazute pentru a candida, fiind astfel inclusi in lista finala a candidatilor.
Si ar fi fost si pacat, credem noi, ca un avocat recunoscut precum Mihnea Stoica sa nu poata candida din cauza unei erori. Caci, pentru cine nu stie, avocatul Mihnea Stoica (foto) a fost respins, printre altele, pe motiv ca nu si-a depus CV-ul, desi CV-ul acestuia era depus din timp, numai ca dintr-o eroare a fost inregistrat in folderul de "spam".
Dupa ce a fost luat la puricat si cu platile la zi ale contributiilor si taxelor la Baroul Bucuresti si UNBR, Mihnea Stoica a fost in cele din urma "admis" astfel ca il regasim pe lista candidatilor finali pentru conducerea Baroului Bucuresti, cu un program electoral extrem de curajos si sincer in care promite schimbarea la fata a avocaturii.
Am citit si noi programul electoral al avocatului Mihnea Stoica, fiind placut surprinsi de planurile marete (dar nu imposibil de realizat) pe care le are pentru conducerea Baroului Bucuresti.
In stilul sau caracteristic, avocatul Mihnea Stoica trage un semnal de alarma si isi invita confratii sa ia pozitie in fata posibilitatii ca profesia de avocat sa piara, si sa lupte pentru aparara avocatilor.
Prezentam in continuare programul electoral al avocatului Mihnea Stoica:
"Programul meu electoral are trei componente:
1.Pregatirea profesiei fata de socul viitorului
2.Reprezentarea vizibila a baroului
3.Implementarea unor masuri pe care le propun inca din 2007
1.Eu vreau sa fiu avocat si maine, Voi? 1-0 0-1
Nu sunt alarmist. Insa, profesia se indreapta senin spre uitare, fara ca cineva sa ia o masura sau fara ca macar vreun reprezentant al sau sa isi previna colegii.
Scenariul care va determina extinctia profesiei in forma cu care suntem obisnuiti este urmatorul: scaderea costurilor marilor societati va determnia initial inlocuirea auxiliarilor (proaspat implementati prin modificarea dispozitiilor art. 186 din Statut), apoi a colaboratorilor cu inteligenta artificiala. Ceea ce spun se intampla in timp ce vorbim in Statele Unite si in Regatul Unit. Initial, colaboratorii astfel eliminati se vor uni si isi vor concura fostele societati, consolidand astfel nevoia de scadere a costurilor.
Apoi se vor refugia in practica obisnuita, comuna, crescand concurenta si aici, generand astfel nevoia de a reduce costurile intr-un domeniu in care ea nu exista.
Treptat, vor aparea aplicatii informatice accesibile oricui care vor spulbera orice concurenta din partea noastra – de ex. Kitul on line de divort cu 49,99 lei. Sau plangerea contraventionala cu 29.99 lei. Accesul avocatului nealiniat la piata va fi din ce in ce mai stingherit de concurenta cu mediul online si de inlocuitii din societati.
Toata lumea se va refugia in oficii. Care rastimp au fost organizate minunat, astfel incat sa putem pretinde statutui scaderea pragului de acces la asistenta judiciara. Dar, vai! Asistenta judiciara a ramas un fel de asistenta sociala, acum electronica. In toata tara, asistenta judiciara este oaia neagra a sistemului.
In toata Europa, asistenta judiciara pastreaza in fiinta profesia, facilitand accesul a varii categorii de cetateni la avocat, al carui onorariu devine subventionat (in parte sau in intregime) de catre stat. De ce? Cum? Fiindca au un sistem de asistenta judiciara pus la punct de niste organe de conducere care au avut viziune.
Masura viziunii liderilor locali? Sabotarea onorariilor minimale si acceptarea auxiliarilor absolventi de drept. Error!
2.Masa semicirculara
O initiativa comuna BB - UNBR a vizat serbarea zilei europene a avocatului prin organizarea unei mese rotunde, moderate de Mihai Tatulici. La biblioteca, chic, cu catering discret. Pe tema vizibilitatii in media, in perceptia publica.
Dezbaterile nu au fost chiar inchise. De aceea am botezat initiativa “masa semicirculara”. Am auzit o gramada de argumente care scuzau lipsa de implicare a alesilor nostri, carora le revenea semicirculat randul – nu era oportun, s-a suprapus cu nu stiu ce campanie, perceptia era eroanta s.a.m.d.
Domnul Tatulici intreba in continuu “Dar unde ati enuntat asa ceva?” Stai sa vezi! Concluzia moderatorului, ales de organizatori – “Nu existati!”
Atunci, va propun o reprezentare vizibila a baroului! Prin decan si prin delegare. Ai ocazia unui sincron – da-l, nu mai sta!
3.A scris la radio
Am zis ca voi tine consiliile in parc. Inamovibilii au ras. Azi, la Craiova, consiliul e online. Ma rog, partea publica, nu cea de interes privat (transferuri, actiuni disciplinare etc.)
Am propus sa taxam plangerile. Nuuuu! Ca afectam dreptul omului muncii! Nu mai bine prigonim putin avocatul? Care de multe ori e reclamat de adversari. Succesiv. La Ilfov se poate percepe o taxa. Si nu i-a nenorocit nimeni. La noi sunt inregistrate 750 de plangeri annual. Daca am percepe 100 lei/sesizare am obtine 75.000 lei, fix bugetul Comisiei de dsiciplina.
Starea delegatiei – activa sau incetata? De aceea e prevazuta cu cod de bare. Sa poata fi permanent verificata online. Pentru ca baroul ar trebui sa constate ca delegatia a incetat atunci cand a aparut imputernicirea avocatului ales (trimisa oricum, ca poza bunaoara, de insusi avocatul ales sau de avocatul din oficiu). Dar de ce sa suparam? Uite ce frumos le-am colorat – bleu! Vreau sa vad baroul amendat ca a constatat potrivit legii incetarea unei delegatii!"
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Intrebare: care este cartea de vizita a domnului avocat? 4 April 2019 18:59 +2
# Andreea 5 April 2019 07:42 0
# nu conteaza 5 April 2019 14:52 0
# nu conteaza 5 April 2019 14:55 0
# nu conteaza 5 April 2019 15:02 0
# un mizantrop 4 April 2019 20:12 +1
# nu conteaza 5 April 2019 15:08 0
# un mizantrop 5 April 2019 18:40 0
# nu conteaza 5 April 2019 16:22 0
# TITULESCU 4 April 2019 20:25 +1
# TITULESCU 4 April 2019 23:15 0
# nu conteaza 5 April 2019 15:14 0
# alta intrebare 4 April 2019 20:37 +4
# vlad 4 April 2019 23:51 0
# Alta intrebare 5 April 2019 09:13 0
# Alta, alta intrebare! 5 April 2019 16:26 0