11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EVAZIUNE DOAR IN MINTEA DNA – Sentinta de achitare a fostului presedinte al Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu, in dosarul girat de colaboratorul SRI Cornel David Deca: “Nu exista niciun fel de manopera de ascundere a tranzactiilor in discutie, dar ele au fost reflectate intr-o multitudine de acte publice, la indemana autoritatilor statului... Simpla controversa cu privire la tratamentul fiscal adecvat al acestor operatiuni poate constitui, cel mult, un litigiu fiscal” (Sentinta)

Scris de: B.G. | pdf | print

2 February 2020 10:05
Vizualizari: 6591

Fapta nu exista. Asta a constatat Tribunalul Brasov in dosarul in care DNA l-a trimis in judecata pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu pentru o pretinsa evaziune fiscala. Un dosar in care rechizitoriul a fost intocmit de procuroarea Felicia Vlad si confirmat de fostul sef al DNA Brasov Cornel David Deca (foto), acesta din urma, plecat intre timp din DNA, un procuror vestit pentru achitarile sale si pentru colaborarea cu SRI pe care o avea in anchetele sale.


 

Lumea Justitiei prezinta sentinta penala nr. 172/S din 16 octombrie 2019, din dosarul 1260/62/2017, prin care Tribunalul Brasov a dispus achitarea fostului sef al Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu si a altor patru inculpati, toate solutiile fiind pronuntate in baza art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”

Trimis in judecata in 5 aprilie 2017, Aristotel Cancescu a fost acuzat de DNA ca ar fi vandut reteaua unui post de radio pe care-l detinea catre o societate de profil, pretul fiind de 5 milioane euro, cu eludarea taxelor si impozitelor catre stat. In schimb, odata ajuns dosarul in instanta, Tribunalul Brasov a stabilit ca acuzatiile DNA la adresa celor cinci inculpati, printre care doua societati comerciale, nu au fost sustinute de vreo proba. Spre exemplu, in sentinta sa Tribunalul Brasov arata ca nu doar ca nu s-a incercat ascunderea tranzactiilor la care s-a facut referire in rechizitoriul DNA, dar ele au fost reflectate intr-o multitudine de acte publice, la indemana autoritatilor statului. In acest sens, judecatorul explica faptul ca simpla controversa intre autoritati si contribuabili cu privire la tratamentul fiscal al acestor operatiuni nu poate constitui vreodata ascunderea sursei impozabile in sensul legii penale, ci, cel mult, un litigiu fiscal.

Decizia definitiva urmeaza sa fie pronuntata de Curtea de Apel Brasov.

 

Iata pasaje din sentinta Tribunalului Brasov, pe care o atasam integral la finalul articolului:


Instanta apreciaza ca niciunul din elementele factuale descrise in rechizitoriu nu poate fi circumscris actiunii de 'ascundere', ca element material al laturii obiective a infractiunii prevazuta si sanctionata de art. 9 lit. a) din Legea nr. 241/2005. Numai ca nu exista niciun fel de manopera de ascundere a tranzactiilor in discutie, dar ca ele au fost reflectate intr-o multitudine de acte publice, la indemana autoritatilor statului.

Simpla controversa intre aceste autoritati si contribuabili cu privire la tratamentul fiscal adecvat al acestor operatiuni, controversa intretinuta pe baza unor evidente transparente ale contribuabilului, nu poate constitui vreodata 'ascundere a sursei impozabile', in sensul legii penale, ci, cel mult, un litigiu fiscal.

Actele materiale descrise in rechizitoriu nu sunt apte a intruni elementul material al infractiunii de evaziune fiscala prevazuta si sanctionata de art. 9 lit. a) din Legea nr. 241/2005, intrucat ne aflam exclusiv in prezenta unor acte cu caracter public, in rechizitoriu nu se mentioneaza existenta nici macar a unui act ocult, ascuns, de natura sa inlature efectele actelor publice.

Astfel, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de ascundere a sursei impozabile sau taxabile, atat sub aspectul laturii obiective cat si sub aspectul laturii subiective.

Prin actele efectuate nu s-a urmarit ascunderea sursei impozabile sau taxabile, actele au fost inregistrate in contabilitate si au fost verificate de organele fiscale, contractele de cedare a licentelor si toate actele juridice care au stat la baza acestora au fost prezentate in prealabil Consiliului National al Audiovizualului.

Contractele de cedare a licentelor au fost intocmite in forma autentica; facturile emise in urma contractelor au fost inregistrate in contabilitate si declarate in termenul legal la organele fiscale; prin controale fiscale au fost cercetate la sediile C SRL, RT SRL  si C SRL toate actele juridice prin care au fost cedate licentele catre C SRL.

Nici sub aspectul laturii subiective nu s-a urmarit diminuarea sumelor platite statului ca urmare a tranzactiilor efectuate, de altfel, expertiza judiciara demonstrand inexistenta unui prejudiciu”.

 

* Cititi aici integral sentinta Tribunalului Brasov

Comentarii

# pista date 2 February 2020 14:03 +5

În acest dosar pe latura fiscală, prejudiciul a fost stabilit de inspector antifrauda LUNGU IULIANA detașată LA DNA Brașov. Detașarea a încetat în luna iunie 2018 După încetarea detasării a revenit la ANAF- DRAF Suceava unde a lucrat în intervalul iunie 2018 - noiembrie 2019 , deci 1 an și 6 luni. În mod ilegal, în luna noiembrie 2019 a fost preluată din nou la DNA Brasov cu toate că la publicarea Legii d-na Iuliana Lungu nu mai era la DNA Brașov de 1 an și jumătate , totuși a fost trecută pe liste și preluată ilegal/ abuziv apoi repartizată la DNA BRASOV deși la publicarea legii nu mai era în activă în vreo structura a vreun parchet din țară!!!!!!. Si uite asa ”specialisti” aduși cu mânuța pe căi nelegale vor lucra in dosarele DNA, unde se vor da achitari pe fapta nu exista!!!!!!! iar specialistul pus cu mânuța va încasa lunar 10.500 lei!!!!!!! pentru paradeală la cetațeni ......

# DOREL date 3 February 2020 10:31 0

Dragii mosului, nu mai plecati dupa fenta, dosarul lui Aristotel Cancescu a fost construit pentru altceva, de ex., isi mai aminteste cineva de bascularea misterioasa (si intempestiva) a lui Crin Antonescu ? Si b): ei...asa mai venim de acasa ! Parerea mea....

# Valter Cojman date 3 February 2020 16:55 0

De 2 ani de zile ploua cu dosarele fabricate ale DNA sub conducerea lui Kovesi... Oare cate astfel de dosare mai trebuie sa apara pentru ca vinovatii, procurori si judecatori, sa fie dati afara din magistratura si apoi pe mana magistratilor onesti si competenti?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2024 – EUROINS risca sa intre in capcana bulgareasca, pe 12,7 milioane euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva