22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV: GRUP ORGANIZAT LIBERAL – Iata plangerea penala depusa la DNA in care PSD devoaleaza operatiunea PNL de racolare a primarilor social-democrati. Ministrul Ion “Grinda” Stefan e cap de lista, urmat de oamenii premierului Orban, Virgil Guran si Costel Barbu. Marturiile primarilor PSD: “Costel Barbu mi-a spus despre un proiect: iti poti lua gandul de la el daca nu treci la noi. Daca treci, ti-l pun la CNI si ai lucrarea... Patru primari au fost santajati de Virgil Guran” (Plangerea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 August 2020 15:59
Vizualizari: 6829

Lumea Justitiei publica in exclusivitate plangerea penala depusa de PSD la DNA in legatura cu o ampla operatiune de racolare a primarilor social-democrati de catre PNL. Plangerea vizeaza comiterea unor fapte de grup infractional organizat si folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic pentru obtinerea de foloase necuvenite, iar principalii vizati de actiunea PSD sunt ministrul Dezvoltarii Ion Stefan (foto 2), zis “Grinda”, si doi dintre cei mai importanti colaboratori ai premierului Ludovic Orban – consilierul de stat Virgil Guran (foto 3) si secretarul general adjnct al Guvernului Costel Barbu (foto 1 centru).


 

In plangere se detaliaza modul in care liderii liberali, ajutati de reprezentanti in teritoriu si chiar institutii publice, incearca prin presiuni, santaje si amenintari sa convinga primari PSD sa se inscrie in PNL. Sunt oferite chiar si marturii ale unor edili care au dezvaluit cum ar fi fost amenintati cu blocarea proiectelor daca nu trec la PNL.

De altfel, in plangerea depusa de PSD la DNA sunt prezentate principalele metode prin care se incearca de catre liderii PNL convingerea primarilor PSD sa se inscrie in partidul condus de Ludovic Orban:

-refuzuri de acordare de fonduri proiectelor aflate deja in curs de derulare necesare comunitatii si la care aceasta este indreptatita, conform prevederilor legale;

-neaprobarea unor proiecte de investitii si/sau stoparea unor proiecte in derulare, prin blocarea finantarilor,

-amenzi aplicate nejustificat si in cote maxime in cadrul unor actiuni de control cu caracter represiv;

-initierea unor controale repetitive, cu caracter abuziv, in mod simultan;

-alte forme de reprimare in mod nelegal a unor solicitari justificate.

 

Iata fragmente din plangerea PSD impotriva PNL, pe care o atasam integral la finalul articolului:


“Plangere penala impotriva numitilor:

1. STEFAN ION, Ministru al Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei din Guvernul Romaniei, pe care va rugam sa il citati la Cabinetul de Ministru din Bd. Libertatii, nr. 16, Latura Nord, sector 5, Mun. Bucuresti,

2. BARBU COSTEL, Secretar General adjunct al Guvernului, pe care va rugam sa il citati la sediul Guvernului Romaniei, Palatul Victoria din Piata Victoriei nr. 1, Sector 1, Mun. Bucuresti;

3. GURAN VIRGIL, Vicepresedinte al Partidului National Liberal si Consilier de stat pentru ordine publica si siguranta cetateanului, in cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, pe care va rugam sa il citati fie la sediul Partidului National Liberal din str. Modrogan nr. 1, sector 1, Mun. Bucuresti, fie la sediul Guvernului Romaniei, Palatul Victoria din Piata Victoriei nr. 1, Sector 1, Mun. Bucuresti;

si fata de persoane neidentificate care actioneaza sub directa coordonare a susnumitilor,

cu privire la care solicitam efectuarea de cercetari in vederea stabilirii raspunderii penale, sub aspectul savarsirii infractiunilor de 'constituirea unui grup infractional organizat', fapta prevazuta si sanctionata de dispozitiile art. 367 Cod Penal si 'folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in partid politic pentru obtinerea de foloase necuvenite', fapta prevazuta si sanctionata de dispozitiile art. 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, solicitandu-va luarea cu celeritate a masurilor legale ce se impun in vederea lamuririi situatiei de fapt, stabilirii adevarului judiciar si tragerii la raspundere penala a persoanelor vinovate.

(…)

Semnalam in consecinta organelor de urmarire penala necesitatea declansarii cu celeritate a unor investigatii sub aspectul savarsirii unor fapte asociate faptelor de coruptie si constituire a unui grup infractional organizat de catre membri marcanti ai Partidului National Liberal (P.N.L.) si ai Guvernului Romaniei care, uzand in mod ilicit de functiile detinute in cadrul acestei entitati politice, au initiat si constituit o grupare al carei unic scop este denaturarea procesului electoral, prin exercitarea de presiuni, amenintari si acte de santaj - direct sau indirect - asupra membrilor Partidului Social Democrat (P.S.D.) ce detin calitatea de primari sau consilieri, in vederea determinarii acestora sa-si paraseasca entitatea politica, respectiv P.S.D. - formatiune politica din partea careia au candidat si obtinut increderea electoratului in anul 2016 si din care inca fac parte - si sa candideze in viitorul scrutin din postura de membrii P.N.L..

Optiunea politica a unei persoane, respectiv exercitarea deplina a dreptului de a fi ales, trebuie sa fie expresia liberului sau arbitru, consecinta unui proces volitiv independent de factori exteriori. Subminarea acestui proces reflexiv intern, prin metode si strategii de natura a anihila vointa, exclude de plano insusi conceptul de libertate, convertindu-se intr-o privare de un drept fundamental.

Astfel, incepand cu sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august 2020, dar si in prezent, subscrisul Partidul Social Democrat a primit, din partea mai multor organizatii teritoriale, sesizari cu privire la abuzurile ce au fost comise de catre reprezentanti ai Partidului National Liberal, fiindu-ne semnalate multiple cazuri in care membrii organizatiilor noastre locale au fost supusi, asa cum am aratat mai sus, unor presiuni si constrangeri de natura a-i obliga sa paraseasca entitatea noastra politica - P.S.D., pentru a candida in cadrul alegerilor locale din septembrie 2020, din partea Partidului National Liberal.

Abuzurile semnalate au caracter repetitiv si pun in evidenta o actiune concertata din partea liderilor Partidului National Liberal - atat la nivel de Structura centrala, cat si la nivel de organizatii teritoriale - de a exercita in mod repetat multiple forme de presiune asupra reprezentantilor Partidului Social Democrat din teritoriu - actuali candidati la alegerile locale din septembrie 2020. Scopul acestor actiuni este, asa cum rezulta din obiectivarea aspectelor factuale, deturnarea si coruperea membrilor Partidului Social Democrat care au calitatea de primari si/sau consilieri, prin mijloacele de intimidare folosite, de la formatiunea politica de care apartin si determinarea acestora sa se inscrie si sa candideze pe listele electorale ale Partidului National Liberal.

Formele de presiune utilizate, asa cum reiese si din informatiile aparute in spatiul public, imbraca de la modalitati simple de manifestare la forme elaborate, complexe, raportate la natura specifica, concreta a problemelor cu care se confrunta, cel mai frecvent, comunitatea in care acestia isi desfasoara activitatea sau la persoana celui asupra caruia se exercita abuzurile de catre liderii P.N.L..

Mai exact, mecanismul infractional dezvoltat de faptuitori consta in utilizarea abuziva a influentei politice detinute si, in mod subsecvent, a autoritatilor cu atributii de control sau a celor implicate in procesul de alocare a fondurilor publice aflate sub conducerea Ministrului Ion stefan si care actioneaza dupa placul celor trei lideri PNL, pe care acestia le transforma in adevarate instrumente ilicite in vederea obtinerii de foloase necuvenite.

Institutiile publice cu atributii de control, verificare sau aprobare devin astfel, urmare a influentei detinute si exercitate in mod ilicit, simple parghii in obtinerea unui produs infractional - capitalul electoral necuvenit. in aceasta maniera se produce urmarea socialmente periculoasa, atat din perspectiva penala dar si constitutionala, si anume deturnarea ilicita a capitalului electoral al Partidului Social Democrat.

Sursele deschise de informare mai sus indicate dar si sesizarile primite de la colegii nostri din teritoriu reclama ca, in masura in care primarii/consilierii formatiunii noastre politice nu vor da curs solicitarii reprezentantilor Partidului National Liberal de a-si da demisia din P.S.D. pentru a se inscrie in P.N.L. si a candida pentru aceasta formatiune politica la alegerile locale din septembrie 2020, repercusiunile suferite constau in:

-refuzuri de acordare de fonduri proiectelor aflate deja in curs de derulare necesare comunitatii si la care aceasta este indreptatita, conform prevederilor legale;

-neaprobarea unor proiecte de investitii si/sau stoparea unor proiecte in derulare, prin blocarea finantarilor,

-amenzi aplicate nejustificat si in cote maxime in cadrul unor actiuni de control cu caracter represiv;

-initierea unor controale repetitive, cu caracter abuziv, in mod simultan;

-alte forme de reprimare in mod nelegal a unor solicitari justificate.

In anumite situatii sunt utilizate, in sfera influentei traficate de liderii Partidului National Liberal, si proferarea unor promisiuni de acordare de bani din fondul de rezerva al Guvernului, acestea avand acelasi scop, convingerea ilicita a membrilor Partidului Social Democrat.

Esenta activitatii infractionale derulate de catre faptuitori - liderii Partidului National Liberal sau persoane care actioneaza sub directa coordonare a acestora - de natura a le agrava in egala masura raspunderea penala, consta in dublarea propriei activitati nelegale de exercitare a influentei politice cu utilizarea distorsionata a institutiilor statului, acestea fiind conceptate in mod exclusiv cu titlu de arme de represiune impotriva membrilor Partidului Social Democrat care refuza sa dea curs solicitarilor de inscriere in Partidul National Liberal.

Caracterul programat si metodic al activitatilor ilicite desfasurate, dar si perfecta sincronizare institutionala, pun in evidenta elemente specifice unui grup infractional organizat cu o conducere bicefala ce actioneaza de o maniera unitara, coordonata si stratificata ierarhic, cu sarcini si atributii predeterminate, ce converg spre atingerea scopului infractional.

Apreciem ca tipologia complexa, extrem de elaborata, a acestor de activitati ilicite este de natura a aduce atingere nu doar principiul suprematiei statului de drept, dar si libertatii de asociere in partide politice, cu consecinta nefasta a denaturarii rezultatului electoral, elemente in raport de care se impune cu necesitate interventia prompta a organelor de urmarire penala in vederea stoparii actiunilor cu caracter infractional si reinstaurarii legalitatii.

Cu titlu de exemplu, vom mentiona o parte din situatiile unor primari din teritoriu (pe care ii propunem martori in sustinerea prezentei) asupra carora au fost exercitate abuzuri si presiuni a caror finalizare a fost conditionata de acceptarea calitatii de membru al Partidului National Liberal si depunerii candidaturii sub sigla acestei entitati politice, in cadrul alegerilor locale, cu mentiunea ca ritmul ascendent al cazurilor identificate si caracterul sistemic al situatiilor analizate face in momentul de fata imposibila, din partea subscrisei, o analiza individuala exhaustiva, aceasta fiind insa sustenabila in cadrul cercetarilor penale ce urmeaza a fi declansate in prezenta cauza:

1. Narcis Pietreanu, primarul comunei Blejesti, jud. Teleorman. Acesta reclama ca primarii Partidul Social Democrat din Teleorman sunt santajati cu blocarea lucrarilor de infrastructura in diferite localitati daca nu migreaza si se inscriu in P.N.L., presiunile fiind exercitate in mod direct de catre Costel Barbu, ce detine doua functii: Secretar general adjunct al Partidului National Liberal si Secretar general adjunct al Guvernului. Potrivit acestuia, asa cum rezulta si din declaratiile sale publice, negocierile s-au purtat in jurul sumelor alocate pentru comuna sa la rectificarea bugetara:

„Cristi Barbu mi-a spus: la rectificare vei primi intre 5 si 7 miliarde lei vechi si daca nu iti ajung iti mai dau eu un miliard de lei vechi. I-am spus ca rectificarea trebuia facuta in iunie. Mi-a spus ca se va face rectificarea in momentul cand e gata toata situatia cu pimarii PSD care vor trece la PNL. Cine trece la ei, va primi bani. Eu am un proiect pentru asfaltare drumuri, altul la canalizare. Mi-a spus despre un proiect: iti poti lua gandul de la el daca nu treci la noi. Daca treci, ti-l pun la CNI si ai lucrarea. Daca nu treci, nu se asfalteaza nimic. Apoi m-a intrebat: si ce mai vrei sa faci prin comuna. I-am spus: stai, ba, putin, ai fost primar, ai idee cum este. Mi-a spus: termina repede, te bag si cu alt proiect pe CNI. Sunt in licitatie acum cu 39 km de gaze naturale. Mi-a spus: te bag si cu ala la ceva cu POS Mediu. I-am spus: bun, imi mai dai si altceva. Mi-a raspuns: da, orice vrei. Mi-a spus ca imi da o masina noua la Primarie. O da prin Inspectoratul de Stat in Constructii”, afirma Narcis Pietreanu ca s-a discutat la negocierea pentru trecerea sa la PNL.

2. Corneliu Stefan, presedintele PSD - Organizatia Dambovita relateaza aspecte privind utilizarea de catre lideri PNL, fata de primarii locali, a unor metode ilicite de a-i determina sa-si paraseasca formatiunea politica din care fac parte:

”In judetul Dambovita avem presiuni din partea liderilor PNL asupra primarilor PSD. Patru primari din partea PSD au fost santajati, o spun public, de dl Virgil Guran, impreuna cu prefectul judetului Dambovita. Este o acuzatie reala si ma bucur ca dl Guran este aici azi, ca sa spuna clar ce face zilnic in Dambovita. Poate sa ne spuna dl Guran cum au fost santajati, dar eu va pot spune ca santajul a mers departe si sunt primari din PSD carora li s-au promis bani din fondul de rezerva al Guvernului, primari ale caror familii sunt amenintate, dar si primari carora nu li se acorda nici macar o cerere de concediu”.

3. Claudiu Predescu, primarul orasului Ocna Sibiului - face parte din categoria celor santajati ca, in situatia in care nu va accepta sa candideze din partea Partidului National Liberal, urmeaza sa nu mai primeasca finantare pentru proiecte, in special pentru cele finantate de Consiliul Judetean si Compania Nationala de Investitii, institutie aflata sub autoritatea ministerului condus de Ion stefan, potrivit disp. art. 1 din OG 25/2001.

Acestuia i-a fost blocat deja un proiect cu finantare de catre Directia Generala de Turism din cadrul Ministerului Economiei, Energie si Mediului de Afaceri, fiindu-i transmisa o notificare de catre aceasta Directie in sensul ca proiectul nu ar mai putea fi finantat intrucat ar fi fost depasit termenul de depunere a documentatiei. in urma discutiilor pe care le-ar fi avut cu reprezentantii Partidului National Liberal, i s-ar fi promis deblocarea proiectelor, cu conditia sa accepte sa se inscrie si sa candideze pentru Partidul National Liberal.

In aceeasi situatie se gaseste si proiectul de asfaltare a sapte strazi din interiorul statiunii, proiect blocat la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza imediat ce Partidul National Liberal a preluat guvernarea si cu privire la care i s-a promis ca, in schimbul trecerii la acest partid, va fi deblocat.

4. In cadrul judetul Suceava, in localitatile cu edili din partea Partidului Social Democrat, au fost stopate investitiile si/sau le-au fost promise facilitati de catre reprezentantii Partidul National Liberal.

5. In judetul Alba, Ion Dumitrel presedintele Consiliul Judetean (membru P.N.L.) realizeaza zilnic presiuni asupra primarilor si conditionari in materie de investitii in schimbul trecerii lor de la Partidului Social Democrat la Partidul National Liberal. Totodata, decontarea unor sume in cadrul proiectului de investitii 'PNDL 2' de catre Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei nu se realizeaza, desi sunt intrunite cerintele legale, iar etapele contractuale prevad decontari.

6. In judetul Bacau, primarii din comunele Dofteana si Solont sunt santajati cu proiecte de refacere infrastructura calamitati din 2019, blocate de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei condus de catre ministrul Ion stefan si cu privire la care se fac promisiuni de deblocare doar in masura in care se vor inscrie in Partidul National Liberal.

7. In judetul Dambovita, atat consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Virgil Guran, cat si domnul Popa Aurelian - prefectul judetului (membri PNL), creeaza presiuni asupra primarilor in cadrul multiplelor intalniri initiate de catre acestia si al caror unic scop este demisia din PSD si inscrierea in Partidul National Liberal.

8. In judetul Giurgiu, domnul BARBU COSTEL, Secretar General adjunct al Guvernului, impreuna cu alti lideri PNL, precum prefectul ANA MATEI, exercita acte de represiune fata de alesi locali PSD, in sensul ca in mod concertat sunt efectuate controale abuzive prin intermediul Institutiei Prefectului Giurgiu pe care o conduce, prin care sunt aplicate amenzi succesive - si cu titlu de exemplu avem situatia domnului Rusu Daniel Cezar - primar al comunei Adunatii Copaceni si a domnului Constantin Carapanceanu - primar al comunei Ghimpati.

9. Situatii similare se regasesc si in cadrul Organizatiilor Judetene Prahova, Olt, Valcea, Mehedinti si Suceava, mijloacele utilizate fiind cvasiidentice. Pe baza acelorasi instrumente de folosire a influentei politice de catre lideri marcanti ai partidului, ca efect al unei strategii conjugate, membrii Partidului National Liberal creeaza factori de presiune asupra primarilor PSD pentru a-si parasi formatiunea politica din care fac parte si sa se inscrie in PNL.

Toate aceste acte de constrangere, controale, verificari, blocari, promisiuni de fonduri si investitii sunt justificate in mod exclusiv de catre initiatorii lor, respectiv conditionate, de intrarea in randul membrilor Partidului National Liberal, conform informatiilor prezentate inclusiv in mass - media locala sau la nivel central, fiind astfel o modalitate ilicita de obtinere a unui folos necuvenit.

Actele materiale descrise formeaza, asa cum am aratat, un tot unitar si pun in evidenta o coordonare a unor actiuni ilicite de proportii, din partea liderilor Partidului National Liberal, cu scopul obtinerii unui folos necuvenit, si anume capital electoral, crestere a numarului de membri, atragere in mod fraudulos a unui electorat, respectiv diminuare a sanselor legitime ale Partidului Social Democrat in cadrul procesului electoral ce urmeaza a se derula in septembrie 2020.

Aceste fapte sunt de natura a intruni, in primul rand, elementele de tipicitate ale infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, fapta prevazuta de dispozitiile art. 367 Cod penal.

Conform normei de incriminare, prin grup infractional organizat se intelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumita perioada de timp si pentru a actiona in mod coordonat in scopul comiterii uneia sau mai multor infractiuni.

Analiza obiectiva a activitatii faptuitorilor evidentiaza un grad ridicat de organizare, o coordonare de atributii, o interdependenta si ritmicitate a actelor ilicite si alaturarea eforturilor intr-un consens ilicit neechivoc, pentru o durata suficienta pentru a imprima stabilitate si durabilitate grupului, in vederea realizarii unor scopuri infractionale comune, si anume deturnarea ilicita a electoratului Partidului Social Democrat prin obligarea alesilor locali sa demisioneze din PSD si transferul lor la PNL in vederea candidarii din partea acestei formatiuni politice.

La grupul infractional organizat, initiat si constituit la nivel central, in mod progresiv au aderat si lideri P.N.L. din teritoriu (organizatiile locale la care am facut referire), persoane a caror identificare o solicitam prin prezenta in vederea lamuririi depline a participatiei penale, maniera concertata de actiune si viteza rapida de diseminare a directivelor cu caracter infractional trasate de la centru amplificand rezultatul socialmente periculos.

Functiile detinute de faptuitori, atat in aparatul de stat dar si in cadrul Partidului National Liberal sunt de natura a reflecta in oglinda o atribuire a rolului infractional in cadrul gruparii, autoritatea si semnificatia acestora conducand la atribuirea unui rol in esalonul superior, ai factorilor decizionali”.


Prezentam integral plangerea depusa de PSD la DNA impotriva liderilor PNL:

 

Comentarii

# M date 17 August 2020 16:22 +11

Clasat nu exista probe, asta va fi soarta acestei plângeri. Încă nu va dați seama în ce pericol suntem cu acest grup organizat, politicieni și magistrati

# Liţă date 17 August 2020 16:41 +7

DNA îi va ancheta pe PNL-işti cum l-au anchetat şi pe comandantul lor suprem pentru casele furate.

# Vio date 17 August 2020 20:34 +10

Fals în înscrisuri, evaziune fiscală, condamnat la 4 ani, internat la psihiatrie ca să scape: portret de vicepreședinte PNL, consilier al lui Orban In anul 2000, Virgil Guran a fost reţinut în baza unui mandat de arestare preventivă emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru o perioadă de 30 zile. El a fost condamnat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi evaziune fiscală. Ulterior, Virgil Guran a contestat sentinţa în apel, iar procesul a continuat încă doi ani la Tribunalul Cluj, până când faptele pentru care fusese iniţial condamnat s-au prescris. Instanţa a decis încetarea procesului penal, iar cazierul lui Virgil Guran a rămas astfel ”curat”. Chiar dacă procesul penal a încetat, intervenind prescripţia răspunderii penale, condamnarea civilă nu s-a prescris. Instanţa l-a găsit vinovat şi l-a obligat pe Virgil Guran la plata prejudiciului adus STATULUI ROMÂN.

# Vio date 17 August 2020 20:35 +8

”Consilierul premierului Orban și vicepreședintele PNL național, Virgil Guran, a ignorat prevederile stării de urgență și ale ordonantețelor militare și a organizat o petrecere cu peste 30 de invitați de ziua lui. Virgil Guran, consilierul premierului Ludovic Orban, a chefuit marți seara, 12 mai 2020, alături de peste 30 de invitați la un restaurant din București. Astel, atât Guran cât și invitații săi, au incălcat împreună prevederile ordonanțelor militare. Liderul liberal a avut însă un motiv întemeiat: și-a serbat împlinirea vârstei de 55 de ani.”( stirioradea.ro) Virgil Guran este același lider PNL care și-a angajat soția și sora pe funcții înalte și pe bani mulți la Ministerul Dezvoltării, la prietenul său Ion Ștefan. În plus, sora sa a devenit și membru al Consiliului de Administrație la EXIMBANK, pentru modestul salariu lunar de 4.000 de euro…

# nae girimea date 18 August 2020 06:49 +2

Il reclami pe Dracu la Tac'su !

# imun/teanu date 18 August 2020 09:36 +3

Pare pitoaresc acest Virgilica /"domnul" Guran. Un gurist guraliv /de neconfundat cu Guta sau Ady Minune. Pe fata cu masca de om cumsecade, bonom, nareaza (pe gura) aceleasi povesti. Ai zice ca-i un Sadoveanu pentru care "lumina vine de la..." madama Loumieres (cea cu delapidarea "pedepsita" la ei doar prin dat inapoi suta milioanelor /euroi!), via madama Merkel (fosta UTC-ista din fostul RDG) si aialalti stahanovisti "noii" democratii. Mai degraba, insa, vorba prefacut tihnita si asezata il duce spre cel mai povestitor din Cenaclul Junimea. Plagiindu-l pe Creanga, el din Cenaclul "rezist" spune mereu, pe diferite aspecte, aceeasi poveste, a VORBEI. Sub brat si cu cosul din care-si vinde produsele pe care si le vrea erectate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva