EXCLUSIV - Laura Codruta Kovesi declara pentru Lumeajustitiei.ro ca procedura de numire a sa a fost legala, legea nu s-a schimbat si “procedura declansata nu o comentez”. Kovesi dezvaluie cum l-a ales pe Morar: “Nu am avut discutii in acest sens, nici cu doamna ministru, nici cu membrii CSM, nici cu domnul presedinte. Nu am anuntat pe nimeni!”
Laura Codruta Kovesi nu mai este de azi procuror general al Romaniei. Dar, e posibil sa fie noul sef al DNA, rasucind astfel cutitul in rana USL-ului care s-a capcanat singur intr-o procedura de numire mult prea greoaie si care va dura mai mult decat se asteptau cetatenii acestei tari, dupa ce ministrul Mona Pivniceru a fost constransa sa accepte formula data de Executiv dupa de premierul Victor Ponta a achesat la cerintele lui presedintele Comisiei Europene, Barroso si ale comisarului pe Justitie, Viviane Reding. Dupa doua mandate, din 2006 pana in prezent, Kovesi spune ca a muncit din greu, ca a capatat experienta si nu vrea sub nicio forma sa lase cariera de magistrat pe una politica. In 26 august 2006, ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei a adus-o pe Kovesi de la Sibiu si a nominalizat-o in fata CSM pentru aceasta inalta functie in stat. In 2 octombrie 2009, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de reinvestire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru o perioada de trei ani, pentru Laura Codruta Kovesi chiar daca Sectia pentru procurori a CSM ii daduse aviz negativ. A doua oara a fost propusa de fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, in 25 septembrie 2009. Laura Codruta Kovesi a acceptat sa raspunda la intrebarile Lumeajustitiei.ro, azi, 1 octombrie 2012, dupa ce a ciocnit o ultima cupa de sampanie cu colegii si cu jurnalistii acreditati pe Parchete. Un ultim interviu, pe final de mandat. Kovesi era grabita, parca prea grabita sa plece din sediul Parchetului General, obosita si un pic agitata dupa aceasta miscare care a suprins MJ si in general opinia publica.
Cum v-a venit ideea sa-l alegeti succesor pe Daniel Morar?
Am avut in vedere vechimea pe care o are in functiile de conducere de la nivel central. Are cea mai mare vechime dintre toti cei care au functie de conducere, are experienta foarte mare in ceea ce inseamna implementarea obiectivelor pentru realizarea conditionalitatilor din Mecanismul de Cooperare si Verificare, are o buna colaborare cu institutiile europene care se ocupa in acest sens. Acestea sunt motivele pentru care am decis in acest sens si pentru ca in paralel ceilalti colegi care erau delegati pe functie si-au exprimat dorinta de a reveni pe posturile pe care sunt numiti.
Cand ati venit de la Sibiu in urma cu sase ani nu se stiau la Bucuresti prea multe despre dumneavoastra. „Laura Kovesi este un procuror tanar, a jucat baschet si are spirit de echipa”, se spune ca au fost atu-urile dumneavoastra, sustinute si la nivelul Administratiei Prezidentiale de catre fostul ministru Monica Macovei. Cu ce este azi diferita Codruta Kovesi? Ce schimbare ireversibila s-a produs in viata dumneavoastra?
Cred ca este o schimbare in ceea ce priveste experienta profesionala acumulata si in ceea ce am reusit sa realizez in cei sase ani. Plus ca exista o mare diferenta intre ceea ce faceam inainte de a fi Procuror General si ceea ce am facut ca si Procuror General. Inainte eram procuror la Sibiu, aveam activitati preponderent operative, solutionam dosare penale, ori in calitate de Procuror General am avut doar atributii de coordonare si conducere.
Experienta mea nu vizeaza numai latura care priveste investigarea faptelor de coruptie pentru ca in calitate de Procuror General am coordonat si DIICOT si DNA si celelalte parchete din teritoriu.
Ati fost un procuror general ales legal? Dar procurorul sef Daniel Morar si Codrut Olaru de la DIICOT? Intrebam si noi, asa, pentru ca procedura de numire la nivelul sefilor parchetelor si a procurorului General nu s-a schimbat. Legea e aceeasi, numai ca acum se incearca un experiment cam pe langa lege, cu acea procedura institutita la nivelul Ministerului Justitiei.
Nu comentez situatia altor colegi, pot doar sa spun ca legea prevede ca ministrul Justitiei propune Procurorul General, CSM-ul da un aviz care este consultativ si presedintele Romaniei numeste in functie de conducere. Din aceasta perspectiva, sigur ca numirea mea a fost legala. In ceea ce priveste procedura declansata acum nu as vrea sa o comentez. Comentariile care au trebuit sa fie facute cu privire la aceasta procedura s-au facut in cadrul intalnirii care a avut loc intre procurori si doamna ministru Pivniceru, s-au facut diverse observatii, si la CSM, unele au fost preluate, unele nu, dar nu as vrea sa comentez o procedura care este in curs.
Dar ce pozitie ati avut atunci?
S-au discutat cateva aspecte legate de aceasta procedura, au fost foarte multe observatii si din partea colegilor... Nu as vrea sa comentez eu in niciun fel procedura declansata mai ales ca este inca perioada in care se pot depune candidaturi si nu vreau sa fie interpretat mesajul meu in niciun fel. Eventuale comentarii o sa fac dupa ce se termina procedura.
V-ati depus candidatura?
Nu mi-am depus candidatura pana in acest moment, pana astazi.
O s-o depuneti?
O sa ma gandesc. Nu exclud sa candidez la DNA, ma gandesc, mai sunt doua zile. O sa ma gandesc in zilele astea, o decizie finala o sa o anunt public.
Doua mandate ca Procuror General e prea mult?
Din punct de vedere al prioritatilor si al obiectivelor care trebuie indeplinite, mandatele de sase ani pentru o astfel de functie de conducere pot fi apreciate uneori ca fiind insuficiente. Insa nu cred ca perioada este neaparat cea care conteaza, ci atributiile pe care le ai. Cred ca dupa o perioada de sase ani e bine si pentru institutie sa vina altcineva cu o alta viziune manageriala.
Care e cea mai frumoasa amintire cu care ramaneti din perioada acestor sase ani?
Au fost foarte multe intalniri cu colegii din teritoriu si cred ca fiecare intalnire este o frumoasa amintire. Poate cele mai frumoase momente in fiecare an au fost cele in care s-a prezentat bilantul Ministerului Public.
Si cea mai urata?
Sunt situatii in care am trecut prin momente mai grele in aceasta functie.
Cand? In vara aceasta?
Nu, nu neaparat, ci cand a fost foarte multa presiune pe activitatea procurorilor si ea a trebuit gestionata mediatic. Pentru ca problema aceasta a modului in care gestionezi mediatic o situatie nu este intotdeauna confortabila pentru un procuror, in sensul ca noi nu suntem pregatiti pe comunicare publica sau pe management asa de mult cum ne-am dori.
Ati avut o vara fierbinte. Ne referim aici la referendum. Sincer, chiar n-ati identificat niciun abuz, niciun exces de zel in anchetele hei-rupiste ale procurorilor care au sarit cu Biblia in curtile oamenilor? Doar au fost atatea declaratii televizate, atatea imagini...
Eu nu am luat la cunostinta de vreun abuz facut de procurori, dar, daca au fost astfel de situatii, cei care considera ca li s-au incalcat drepturile pot sa depuna o sesizare la Inspectia Judiciara sau sa depuna plangere penala.
S-a depus vreo sesizare?
Pana in acest moment nu s-a depus. Stiu ca Inspectia Judiciara a inceput o verificare pe aceste cazuri si o sa vedem la final daca au existat astfel de situatii.
Apropos, zilele trecute a aparut in presa declaratia directorului de la penitenciarul unde se afla atentatorul la viata judecatorului Aspazia Cojocaru, care sustinea ca acest condamnat nu avea cum sa ajunga la o imprimanta sau un calculator. Drept urmare, poate lamuriti opinia publica inainte de a pleca cat de reale sunt informatile date de dvs., care ati spus ca detinutul acela a fost autorul amenintarii concepute la o imprimanta?
Sunt doua declaratii. Una ca a fost identificata o persoana din penitenciar care a transmis si o alta ca a fost identificata o imprimanta care a fost folosita in cadrul amenintarilor. Amenintarile sau faptele impotriva doamnei Aspazia Cojocaru sunt constituite din mai multe fapte materiale si declaratia mea nu a vizat persoana din penitenciar ca ar fi folosit acea imprimanta.
Cum vi se pare CSM-ul de azi? Emblematic pentru sistemul judiciar romanesc? Lipsit de stralucire, pitoresc, grotesc? Aveti ceva de reprosat fostilor colegi din CSM?
Nu, ce am avut de spus am spus intodeauna in cadrul sedintelor CSM. Sunt Procurorul General care am prins, daca veti sa spun asa impropriu, doua Consilii. Consiliul anterior cu care am avut mai multe opinii diferite si cu actualii membri ai CSM. Colaborarea cu Sectia de procurori a fost intodeauna foarte buna si cu actualul CSM si cu vechiul CSM.
Daca ceva a mers ca pe roate in PICCJ atunci trebuie sa admiteti ca asta a fost relatia cu SRI-ul si interceptarile telefonice fara de care multe dintre dosare n-ar fi avut nici macar coperti. Italia a avut Mani Pulite si fara astfel de interceptari. La ei cum s-a putut?
V-as contrazice. Au fost mai multe lucruri care au mers ca pe roate, cooperarea cu Politia, cu structurile MAI. Intr-adevar, cooperarea cu SRI a fost foarte buna, insa aceasta colaborare s-a facut strict in conformitate cu legea si in conformitate cu competentele fiecarei institutii. Daca vreti sa comentez chestiunea referitoare la interceptari, pot sa va spun ca au fost puse in aplicare doar acele interceptari care au fost avizate de judecatori in conformitate cu dispozitiile legii.
Doamna Procuror General, dupa sase ani pe acest post multi spun ca ati fi destul de pregatita sa dati cariera de magistrat pe una politica. Ati face pasul?
Nu as trece in politica, va spun categoric. Vreau sa imi continui activitatea in sistemul de magistratura.
Cand v-ati vazut prima data cu Presedintele? Dar ultima data? Ce v-a spus?
Prima data a fost in 2006 cand am fost propusa in functie. Ultima intalnire a fost la una din activitatile publice, cand a fost dosarul cu Nastase, cu politistul. Si nu mai stiu, era simpozionul CCR in care s-au sarbatorit 20 de ani. Parca asa.
Pe firul scurt nu ati vorbit?
Nu, nu am vorbit. Nu am vorbit din primavara.
L-ati anuntat acum, pe canale oficiale, ca il veti lasa pe Daniel Morar la carma?
Nu am avut discutii in acest sens, nici cu doamna ministru, nici cu membrii CSM, nici cu domnul presedinte. Nu am anuntat pe nimeni.
Hotararea cand ati luat-o?
La sfarsitul saptamanii trecute. Am avut o discutie cu Daniel Morar, am avut o discutie cu mai multi colegi.
Nu demult, a fost mare tam-tam in presa cu gradele primite in rezerva de o gramada de procurori, inclusiv cel de colonel cu care v-ati ales dumneavoastra. Pe Gabriel Oprea. fostul ministru al Apararii, care a facut aceste nelegalitati, in sensul ca a dat si trei grade in unul singur unor procurori, politicieni si chiar jurnalisti, de ce nu s-a sesizat nimeni sa-l ancheteze? Dumneavoastra ce ati facut pentru a vi se acorda acest grad de ale carui facilitati ati putea sa beneficiati pe viitor daca spre exemplu, v-ati angaja in structura MApN sau a unor servicii secrete?
Nu am facut cerere sa obtin aceasta avansare, nu am cunoscut de aceasta avansare pana nu a fost declaratia ministrului Apararii, nu am facut niciun demers in acest sens. Stiu ca atunci ministrul Apararii a declarat ca va face o verificare. Daca va constata ca s-au comis fapte penale poate sesiza parchetul.
Dar nu puteati sa va autosesizati?
Eu nu am avut niciun indiciu ca s-a facut ilegal (n.n. - avansarea). Nu stiu procedurile lor interne au fost respectate sau nu. Asta verifica Ministerul Apararii.
Faceti cerere sa vi se ia inapoi acel grad?
Am facut o comunicare la Ministerul Apararii prin care am solicitat sa se verifice situatia modului in care s-a acordat acest grad. In aceeasi zi am primit trei raspunsuri diferite, ca am trei grade diferite: maior, locotenent-colonel si colonel. Nu au fost comunicari scrise, mi s-a comunicat telefonic.
Multumim si succes in continuare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Kovesi dottore colonel analfabet plagiatore 1 October 2012 18:48 +25
# Ciordutza Prostutza 1 October 2012 21:45 +20
# Mandat plin de succesuri 2 October 2012 06:46 +17
# RUSINE!!! 2 October 2012 07:31 +17
# Fleac 1 October 2012 18:55 +21
# Ana 1 October 2012 20:57 -1
# Transparency National 1 October 2012 19:27 +27
# Nulitate si abuz in serviciu 1 October 2012 19:41 +28
# Ciordutza la DNA 2 October 2012 00:33 +19
# Marinela 1 October 2012 19:28 +19
# buzoianu stefan 1 October 2012 23:51 -15
# Neputinta 1 October 2012 19:30 +13
# moni 1 October 2012 19:34 +19
# ADR 1 October 2012 20:05 +15
# bashescu 1 October 2012 20:15 +20
# Dr. Muresan 1 October 2012 20:35 +17
# Kovesi dottore colonel analfabet plagiatore 1 October 2012 20:49 +16
# ponta e omul grupului de la cluj 1 October 2012 20:47 -3
# mihaic3001 1 October 2012 20:48 +8
# sile 1 October 2012 20:53 +16
# LICA 1 October 2012 20:57 +12
# pakypara 1 October 2012 21:27 +8
# Laurenţiu 1 October 2012 22:16 -8
# Gâlci peste glci 1 October 2012 22:37 +2
# Laurenţiu 1 October 2012 22:49 -11
# Laurentiu, te cunosc din postari 1 October 2012 23:22 +8
# ana 2 October 2012 15:06 0
# nicoli 2 October 2012 00:44 +4
# gah 2 October 2012 08:45 0
# jo 2 October 2012 08:43 +1
# Soarele 2 October 2012 11:25 +5
# Maximmouse 2 October 2012 12:38 +2
# Soarele 2 October 2012 11:43 +1
# Maximmouse 2 October 2012 12:40 +3
# Kovesi dottore colonel analfabet plagiatore 2 October 2012 14:27 +4
# Schyd 2 October 2012 16:06 +2
# Schyd 2 October 2012 16:07 +2
# TITI GUTAN 2 October 2012 16:52 +3
# IP-B 2 October 2012 19:15 +4
# Mikidutza 2 October 2012 22:02 +3
# Bistrita 3 October 2012 08:05 +1
# george 3 October 2012 18:43 +1