EXCLUSIV - Motivul pentru care PICCJ l-a pus sub invinuire pe expertul Catalin Grigoras: In 2006, a solicitat radierea expertilor din Clasificarea Ocupatiilor Profesionale din Romania-Grupa JURISTI, aceasta fiind o calitate oriunde in lume, si nu o profesie! Parchetul incearca, astfel, blocarea expertizelor audio ale lui Grigoras in marile dosare cladite pe interceptari!
La Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se „coace” un dosar impotriva lui Catalin Grigoras (foto) singurul expert audio video recunoscut international pe care l-a avut Romania ultimilor ani. Acesta, dupa cum se stie, a plecat scarbit din tara dupa ce la INEC s-au incercat tot felul de mizerii impotriva lui, iar conducerea Ministerului Justitiei n-a facut nimic impotriva neavenitilor pripasiti in institut. Grigoras este, de mai bine de un an, profesor la Universitatea din Denver, si seful catedrei unde preda cursurile de expertize audio-video. Colac peste pupaza, Catalin Grigoras a fost pus sub invinuire. Pistonat de mass media, care cerea detalii despre acest dosar scos din maneca, PICCJ a trimis o caricatura de comunicat, de cateva randuri, din care nu reiese, de fapt, nimic. Nici macar numele invinuitului. Silenzio stampa.
Cu toate acestea, Lumeajustitiei.ro a aflat care e ”vrajeala” din acest dosar. Un presupus abuz de la finele lui 2006. Ne intrebam daca nu cumva asta a fost misiunea procurorului Catalin Ceort cand a fost uns, recent, director la INEC: sa scotoceasca si sa gaseasca ceva care l-ar putea pune sub inviuire pe Grigoras, pentru o vreme, chiar daca dosarul n-ar avea nici o sansa de a ajunge in instanta. In acest mod, lui Grigoras i-ar fi sifonata imaginea si ar fi blocat sa faca expertize in marile dosare in care a fost numit ca expert pentru verificarea autenticitatii interceptarilor telefonice. Cititi si va cruciti!
Un dosar cusut cu ata alba
Plangerea penala pe care se bazeaza deschiderea dosarului, ne-au declarat surse judiciare, a fost facuta de cativa angajati din INEC, care pretind ca Grigoras, in urma cu sase ani (atentie, sase ani!) ar fi facut un abuz in serviciu care i-ar fi prejudiciat. De fapt, este vorba despre perioada in care Grigoras a ocupat functia de director adjunct si, in decembrie 2006, a solicitat Ministerului Muncii radierea din Clasificarea Ocupatiilor Profesionale din Romania-Grupa JURISTI a ocupatiei/profesiei de expert criminalist. Din datele pe care le detinem, Ministerul Muncii a considerat argumentatia acestei solicitari perfect legala si temeinica si ca atare, intr-un timp scurt, ianuarie 2007, a si dat raspunsul afirmativ si a scos, ulterior, pe expertii crimnalisti de la profesiile din categoria Juristi.
Procurorii nu au nevoie de prea multa documentare pentru a intelege ca aceasta plangere a fost una facuta ”la ordin„ si ca Grigoras nu a savarsit nicio nelegalitate intrucat oriunde in lume, intrucat expertul contabil, expertul medico-legal, expertul tehnic judiciar, expertul criminalist autorizat reprezinta CALITATI prevazute de OG 2/2000 si O.G.75/2000 care fac referire explicita la calitatea de "expert tehnic judiciar" si "expert criminalist autorizat". Meseria/profesia/ocupatia este de contabil, medic, sau inginer, chimist, biolog, etc. Ca atare, Grigoras, in calitatea pe care o avea in 2006, nu avea cum sa atenteze la profesiile reale pe care acestia le au si acum si care se regasesc in nomenclatorul profesiilor. Din abilitatile si experienta profesionala decurge calitatea lor de expert. In diverse domenii.
In aceeasi ordine de idei, trebuie mentionat ca nu exista nicaieri facultati sau universitati in urma careia sa iesi licentiat in expertize criminalistice. Conform practicii internationale, inclusiv CEDO, expertul este un martor, martor stiintific sau martor expert. Este evident ca ”martorul„ nu este echivalent cu o profesie. Iata de ce acest dosar in care urmarirea penala s-a inceput din ratiuni pe care doar Parchetul le cunoaste, nu are cum sa inventeze probe in sustinerea unui probatoriu in presupusul abuz in serviciu
Hotii striga ”hotul!”?
Aceleasi surse judiciare ne-au dezvaluit ca semnatarii plangerii penale sunt, culmea, persoane din INEC care au la activ diverse potlogarii cum ar fi: intalniri nelegale cu reprezentanti ai partilor, masluiri de expertize favorabile acestora, instantele dispunand anularea expertizelor dupa aflarea acestor aspecte, persoane cercetate penal pentru fals, uz de fals si contrafaceri de documente in INEC sau care ar fi fost identificate intr-un raport oficial de catre Ministerul Justititei din Olanda, in 2007, ca fiind cele care se opun reformei sistemului judiciar din Romania.
In mod suspect, conducerea MJ nu a tinut cont de aceste avertismente ale Ministerului Justitiei din Olanda si a numit in functii de conducere la INEC tot felul de personaje aciuate pe la INEC pe sistemul relational, iar Parchetul Inaltei Curti nu s-a sesizat nicodata pe dezvaluirile facute de presa despre ilegalitatile anumitor ”experti” din INEC.
* Cititi aici comunicatul lapidar al PICCJ despre acest dosar!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxu08 14 December 2011 17:02 +7
# Zexe 14 December 2011 17:40 +6
# DOREL 15 December 2011 04:53 +6
Citeza pe Zexe
# Nu e adevarat ! 15 December 2011 09:37 +4
# June 14 December 2011 23:09 +5
# Atomicul 16 December 2011 06:39 +2
# Mihai 15 December 2011 13:06 -4
# DOREL 15 December 2011 15:35 +2
# Toma 16 December 2011 06:25 +3
# Agache 16 December 2011 06:56 +4
# Rafael 15 December 2011 14:30 +2
# Mihai 16 December 2011 10:09 -3
# Tonola 21 December 2011 23:59 +2
# POPESCU GEORGESCU IONESCU POMPILIU 22 January 2012 09:50 +3