EXECUTARE IN DOSARUL FNI – Fondul Proprietatea a fost obligat sa dea banii datorati celor 130.000 de pagubiti ai FNI. CNVM, in sarcina careia revine plata, inventeaza cheltuieli pentru a impiedica plata banilor. La CNVM se dau intr-o veselie bonusuri si prime pentru a se acoperi bugetul
Fondul Proprietatea a fost executat in "Dosarul FNI", fiind obligat de cei peste 130.000 de creditori ai Fondului National de Investitii, care nu si-au recuperat nici pana in prezent creantele, sa le vireze acestora banii. Masura popririi a fost luata in data de 11 martie 2013, Fondul Proprietatea fiind acum obligat ca in termen de 15 zile sa vireze sumele de bani datorate celor 130.000 de persoane care si-au depus banii la FNI. In cazul in care in termenul legal de 15 zile nu vor fi virati bani catre creditori, se va ajunge in instanta unde se va trece la procedura de urgenta de validare de poprire prin care judecatorul va urma sa aplice penalizari si va obliga Fondul Proprietatea sa plateasca banii imediat. Fondul Proprietatea datoreaza Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o cota anuala stabilita la valoarea activului net, creditorii FNI poprind sumele pe care Fondul Proprietatea le datoreaza CNVM. Legea obligat acum Fondul, sub sanctiunea amenzii, sa vireze banii in contul creantei pe care creditorii FNI o au asupra Comisiei.
In acest caz, CNVM a facut contestatie in anulare, atacand hotararea Curtii de Apel Bucuresti care, in 2010, a dispus astfel. Dupa ce contestatiile CNVM au fost respinse, o lege aprobata de Parlament a stabilit ca CNVM, aflat sub controlul Parlamentului, poate fi obligata sa plateasca datoriile doar din sumele de bani care depasesc veniturile necesare activitatii CNVM, si care au fost evaluate lunar la 5 milioane de lei. Practic, pentru a nu putea fi silita sa plateasca sumele de bani datorate de Fondul Proprietatea creditorilor FNI, CNVM a apelat la toate mijloacele, ajungand chiar sa promoveze proiecte de lege prin care sa faca imposibila executarea silita a CNVM. Asa se face ca dupa ce si-a stabilit un buget necesar activitatii institutiei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare face tot posibilul ca luna de luna sa cheltuiasca fiecare suma de bani care intra in cont. Mai mult, tot pentru a nu plati datoriile catre creditorii FNI, CNVM creeaza noi cheltuieli pentru a-si justifica refuzul de plata a datoriilor. Surprinzator este ca aceste noi cheltuieli se concretizeaza in majorarea veniturilor personalului CNVM prin bonusuri si prime.
Avocata Ioana Sfiraiala arata cum CNVM s-a pus la adapost pentru a nu executata silit: "S-a aprobat o lege prin care se spune ca sunt executate doar sumele ce depasesc veniturile necesare activitatii CNVM, evaluate lunar la 5 milioane de lei lunar. Nici in cele mai fericite scenarii nu or sa depaseasca acei 60 de milioane de lei. Practic s-a dat in asa fel incat niciodata sa nu poata fi executata"
Avocata Ioana Sfiraiala (foto2) de la SCP Sfiraiala si Asociatii a explicat pentru Lumeajustitiei.ro care sunt mecanismele prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare reuseste de mai mult timp sa amane plata creantelor catre cei peste 13.000 de creditori ai Fondului National de Investitii care nici pana in ziua de astazi nu si-au recuperat bani: "Fondul Proprietatea datoareaza CNVM bani conform regulamentelor proprii, in procentaj pe care le datoreaza din valoarea activelor. Masura popririi este facuta de executor. Ei vor trebui sa vireze banii sub sanctiunea unor amenzi. Iar daca ei intre timp, in loc sa vireze banii celor care au instituit poprirea, in cazul nostru celor de la FNI, vireaza CNVM-ului, atunci judecatorul ii va obliga sa vireze inca o data banii catre FNI si dupa care sa ii recupereze CNVM. In momentul instituirii popririi orice act care se face impotriva actului executor capata deja o alta conotatie. La momentul la care s-au instituit popririle catre Trezorerie unde CNVM avea si are banii, s-a facut contestatie la executare. In mai multe dosare s-a dispus suspendare executarii silite, dupa care contestatiile au fost respinse. Atunci cand s-au respins irevocabil au dat un ordin de ministru prin care se spunea ca ei nu pot fi obligati sa plateasca decat sumele ce depasesc cele necesare activitatii lor curente, si asta facea practic imposibil sa depasesti activitatea lor curenta. Acel ordin a fost anulat in instanta. Dupa ce a fost anulat in instanta au promovat un proiect de lege in Parlament, pentru ca CNVM este supravegheat de catre Parlament, care a aprobat o lege prin care se spune ca sunt executate doar sumele ce depasesc veniturile necesare activitatii CNVM, care sunt evaluate lunar la 5 milioane de lei. Asta in conditiile in care, CNVM a avut anul anterior un buget total in jur de 48 de milioane de lei. Nici in cele mai fericite scenarii nu or sa depaseasca acei 60 de milioane de lei la care s-ar ajunge daca am inmulti cele 5 milioane de lei cu 12 luni. Practic s-a dat in asa fel incat niciodata sa nu poata fi executata, pentru ca ei fac niste lucruri in instanta si nu mai demonstreaza ca au sau nu nevoie de bani pentru activitatea respectiva. Spun doar ca au un plafon stabilit de lege care se ridica la 5 milioane de lei. CNVM raporteaza cheltuirea celor 5 milioane de lei fara a mai fi nevoiti sa demonstreze cum sunt cheltuiti. Si-au facut un buget estimativ inainte si au constatat ca incasarile lor nu or sa depaseasca 60 de milioane. Ca atare, niciodata nu vor putea fi executati. Chiar daca ar depasi, nu este niciun fel de problema pentru ca se maresc salariile si atunci vor spune ca au nevoie de bani pentru activitatea lor si nu au de ce sa ii dea celor la FNI. Cam asta este mecanismul.
Din punctul meu de vedere, sumele care nu au ajuns inca la ei nu sunt intrate in buget. Nefiind intrate in buget scapa controlului prevazut de lege pentru ca nu sunt necesare activitatii lor. Atat timp cat banii nu sunt la ei si isi desfasoara in continuare activitatea, nefiind inchisi inca, inseamna ca pot sa functioneze si fara acei bani. Cert este ca daca in termen de 15 zile banii nu vor fi virati, vom ajunge in instanta. Este o procedura numita validare de poprire, o procedura urgenta, in care judecatorul, verifica daca CNVM datora banii, a avut cele 15 zile la dispozitie si daca a platit. Daca nu au fost respectate cele 15 zile inseamna ca nu si-a indeplinit obligatia legala si ii penalizeaza si ii obliga sa plateasca banii imediat".
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliara este una din cele mai putin transparente institutii de stat. Spre exemplu, salariile conducerii institutiei dar si ale personalului sunt tinut la secret in cadrul declaratiilor de avere postate pe site. Mai mult, comunicarea unor informatii din interiorul declaratiilor de avere este refuzat, sub pretextul ca singura institutie care poate avea acces la aceste informatii este Agentia Nationala de Integritate.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Nelu 14 March 2013 18:15 +1
# nu-i compatimesc 14 March 2013 20:32 -6
# beloia 29 March 2013 08:45 +3
# jhfjdsfcj 9 December 2013 15:24 +2
# Feneica 14 March 2013 23:59 +1
# Beloia 29 March 2013 08:50 -1
# adrian 18 April 2013 22:28 +4
# PANCU GHEORGHE 8 May 2013 15:09 +4
# sotirca alexandru 14 July 2013 22:11 +4
# dionisie marian adrian 11 September 2013 23:16 +1
# mariana 9 October 2014 16:43 0
# Ileana 16 January 2015 21:19 +1
# stoica adrian 1 March 2015 15:49 0
# STOICA ADRIAN 1 March 2015 16:42 0
# peter laszlo 20 April 2015 22:27 +1
# YAMUR DENIZA 12 October 2016 09:54 0
# ValerIa ciubotariu @yaho.com. 16 February 2022 11:25 0