27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

EXECUTARE IN DOSARUL FNI – Fondul Proprietatea a fost obligat sa dea banii datorati celor 130.000 de pagubiti ai FNI. CNVM, in sarcina careia revine plata, inventeaza cheltuieli pentru a impiedica plata banilor. La CNVM se dau intr-o veselie bonusuri si prime pentru a se acoperi bugetul

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

14 March 2013 15:39
Vizualizari: 24604

 

Fondul Proprietatea a fost executat in "Dosarul FNI", fiind obligat de cei peste 130.000 de creditori ai Fondului National de Investitii, care nu si-au recuperat nici pana in prezent creantele, sa le vireze acestora banii. Masura popririi a fost luata in data de 11 martie 2013, Fondul Proprietatea fiind acum obligat ca in termen de 15 zile sa vireze sumele de bani datorate celor 130.000 de persoane care si-au depus banii la FNI. In cazul in care in termenul legal de 15 zile nu vor fi virati bani catre creditori, se va ajunge in instanta unde se va trece la procedura de urgenta de validare de poprire prin care judecatorul va urma sa aplice penalizari si va obliga Fondul Proprietatea sa plateasca banii imediat. Fondul Proprietatea datoreaza Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o cota anuala stabilita la valoarea activului net, creditorii FNI poprind sumele pe care Fondul Proprietatea le datoreaza CNVM. Legea obligat acum Fondul, sub sanctiunea amenzii, sa vireze banii in contul creantei pe care creditorii FNI o au asupra Comisiei.


In acest caz, CNVM a facut contestatie in anulare, atacand hotararea Curtii de Apel Bucuresti care, in 2010, a dispus astfel. Dupa ce contestatiile CNVM au fost respinse, o lege aprobata de Parlament a stabilit ca CNVM, aflat sub controlul Parlamentului, poate fi obligata sa plateasca datoriile doar din sumele de bani care depasesc veniturile necesare activitatii CNVM, si care au fost evaluate lunar la 5 milioane de lei. Practic, pentru a nu putea fi silita sa plateasca sumele de bani datorate de Fondul Proprietatea creditorilor FNI, CNVM a apelat la toate mijloacele, ajungand chiar sa promoveze proiecte de lege prin care sa faca imposibila executarea silita a CNVM. Asa se face ca dupa ce si-a stabilit un buget necesar activitatii institutiei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare face tot posibilul ca luna de luna sa cheltuiasca fiecare suma de bani care intra in cont. Mai mult, tot pentru a nu plati datoriile catre creditorii FNI, CNVM creeaza noi cheltuieli pentru a-si justifica refuzul de plata a datoriilor. Surprinzator este ca aceste noi cheltuieli se concretizeaza in majorarea veniturilor personalului CNVM prin bonusuri si prime.

Avocata Ioana Sfiraiala arata cum CNVM s-a pus la adapost pentru a nu executata silit: "S-a aprobat o lege prin care se spune ca sunt executate doar sumele ce depasesc veniturile necesare activitatii CNVM, evaluate lunar la 5 milioane de lei lunar. Nici in cele mai fericite scenarii nu or sa depaseasca acei 60 de milioane de lei. Practic s-a dat in asa fel incat niciodata sa nu poata fi executata"

Avocata Ioana Sfiraiala (foto2) de la SCP Sfiraiala si Asociatii a explicat pentru Lumeajustitiei.ro care sunt mecanismele prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare reuseste de mai mult timp sa amane plata creantelor catre cei peste 13.000 de creditori ai Fondului National de Investitii care nici pana in ziua de astazi nu si-au recuperat bani: "Fondul Proprietatea datoareaza CNVM bani conform regulamentelor proprii, in procentaj pe care le datoreaza din valoarea activelor. Masura popririi este facuta de executor. Ei vor trebui sa vireze banii sub sanctiunea unor amenzi. Iar daca ei intre timp, in loc sa vireze banii celor care au instituit poprirea, in cazul nostru celor de la FNI, vireaza CNVM-ului, atunci judecatorul ii va obliga sa vireze inca o data banii catre FNI si dupa care sa ii recupereze CNVM. In momentul instituirii popririi orice act care se face impotriva actului executor capata deja o alta conotatie. La momentul la care s-au instituit popririle catre Trezorerie unde CNVM avea si are banii, s-a facut contestatie la executare. In mai multe dosare s-a dispus suspendare executarii silite, dupa care contestatiile au fost respinse. Atunci cand s-au respins irevocabil au dat un ordin de ministru prin care se spunea ca ei nu pot fi obligati sa plateasca decat sumele ce depasesc cele necesare activitatii lor curente, si asta facea practic imposibil sa depasesti activitatea lor curenta. Acel ordin a fost anulat in instanta. Dupa ce a fost anulat in instanta au promovat un proiect de lege in Parlament, pentru ca CNVM este supravegheat de catre Parlament, care a aprobat o lege prin care se spune ca sunt executate doar sumele ce depasesc veniturile necesare activitatii CNVM, care sunt evaluate lunar la 5 milioane de lei. Asta in conditiile in care, CNVM a avut anul anterior un buget total in jur de 48 de milioane de lei. Nici in cele mai fericite scenarii nu or sa depaseasca acei 60 de milioane de lei la care s-ar ajunge daca am inmulti cele 5 milioane de lei cu 12 luni. Practic s-a dat in asa fel incat niciodata sa nu poata fi executata, pentru ca ei fac niste lucruri in instanta si nu mai demonstreaza ca au sau nu nevoie de bani pentru activitatea respectiva. Spun doar ca au un plafon stabilit de lege care se ridica la 5 milioane de lei. CNVM raporteaza cheltuirea celor 5 milioane de lei fara a mai fi nevoiti sa demonstreze cum sunt cheltuiti. Si-au facut un buget estimativ inainte si au constatat ca incasarile lor nu or sa depaseasca 60 de milioane. Ca atare, niciodata nu vor putea fi executati. Chiar daca ar depasi, nu este niciun fel de problema pentru ca se maresc salariile si atunci vor spune ca au nevoie de bani pentru activitatea lor si nu au de ce sa ii dea celor la FNI. Cam asta este mecanismul.

Din punctul meu de vedere, sumele care nu au ajuns inca la ei nu sunt intrate in buget. Nefiind intrate in buget scapa controlului prevazut de lege pentru ca nu sunt necesare activitatii lor. Atat timp cat banii nu sunt la ei si isi desfasoara in continuare activitatea, nefiind inchisi inca, inseamna ca pot sa functioneze si fara acei bani. Cert este ca daca in termen de 15 zile banii nu vor fi virati, vom ajunge in instanta. Este o procedura numita validare de poprire, o procedura urgenta, in care judecatorul, verifica daca CNVM datora banii, a avut cele 15 zile la dispozitie si daca a platit. Daca nu au fost respectate cele 15 zile inseamna ca nu si-a indeplinit obligatia legala si ii penalizeaza si ii obliga sa plateasca banii imediat".

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliara este una din cele mai putin transparente institutii de stat. Spre exemplu, salariile conducerii institutiei dar si ale personalului sunt tinut la secret in cadrul declaratiilor de avere postate pe site. Mai mult, comunicarea unor informatii din interiorul declaratiilor de avere este refuzat, sub pretextul ca singura institutie care poate avea acces la aceste informatii este Agentia Nationala de Integritate.

Comentarii

# Nelu date 14 March 2013 18:15 +1

Fraieritii de la F.N.I., au viata lui berila pe langa viata de lux pe care o duce bine mersi Vantu in puscarie ! Strigati fraierilor va nu va aude nimeni, dar nici nu va baga in seama nimeni !

# nu-i compatimesc date 14 March 2013 20:32 -6

Ar trebui vazut cat au depus fiecare, pentru ca actiunile lor au crescut exponential. Nu sunt de acord sa le platim din banii nostri lacomia. Cel mult puteau pretinde cat au depus. Este absurd sa le platim din bani publici un castig camataresc.

# beloia date 29 March 2013 08:45 +3

\"Iarta-l, Doamne, pe anonimul fara compatimire, ca nu stie ce spune!\"

# jhfjdsfcj date 9 December 2013 15:24 +2

[quote name=\"nu-i compatimesc\"]Ar trebui vazut cat au depus fiecare, pentru ca actiunile lor au crescut exponential. Nu sunt de acord sa le platim din banii nostri lacomia. Cel mult puteau pretinde cat au depus. Este absurd sa le platim din bani publici un castig camataresc.[/quote] exact atat le-a dat si justitia, cat au depus dar cu actualizare, smechere...

# Feneica date 14 March 2013 23:59 +1

Alooo Bruxelles! vedeti ça Fondul Proprietatea nu respecta ordinu executorului judecatoresc,se aduna cu comisionarii CNVM si decid ca fnistii mai asteapta! ce conteaza ca au hotarari judecatoresti in Romania? Alo, CSM?? MCV? presa? Asta sa fie si soarta micutilor actionari ai Fomdului Proprietatea !  Nue blestem e predictie?

# Beloia date 29 March 2013 08:50 -1

Dezvaluiri de exceptie privind conducerea CNVM,  pe   http://detectivsauinvestigatorprivat.blogspot.ro/2013. Cinci materiale ce atesta ilegalitatile savarsite de conducerea FNI si cercetarile facute de catre DIICOT, finalizate cu trimiteri in judecata.

# adrian date 18 April 2013 22:28 +4

ALOOO !!! DOMNULE MINISTRU PONTA , FACETI DREPTATE IN PROCESUL PENAL FNI , SI PESTE 500 000 DE OAMENI VA VOR TINE MINTE TOATA VIATA , CA ATI FACUT DREPTATE IN ACEST DOSAR DUPA 13 ANI!!!!

# PANCU GHEORGHE date 8 May 2013 15:09 +4

DOMNULE PRIM MINISTRU PONTA ! FACEM LEGI PENTRU AI DESPĂGUBI PE CEI CARE ȘI-AU PIERDUT AVEREA ÎN REGIMUL COMUNIST (CARE S-AU DUS PE LUMEA CEALALTĂ) ȘI NU FACEM NIMIC PENTRU CEI PĂGUBIȚI LA F N I CU AJUTORUL INSTITUȚIILOR STATULUI ACTUAL ( CEC,CNVM) ZIS DE DREPT

# sotirca alexandru date 14 July 2013 22:11 +4

Reamintesc tuturor pagubitilor FNI ca acel contract cu CEC este valabil pentru toti cei care am investit in fond,nu numai pentru cei care au facut parte din asociatiile pagubitilor care au castigat procese.Acestia au primit banii integral de multa vreme si noi am ramas nedespagubiti.Este timpul sa cerem executarea silita a institutiilor care trebuiau sa ne dea banii si tergiverseaza asta

# dionisie marian adrian date 11 September 2013 23:16 +1

fratilor ce se intampla eu am primit bani acum 2 ani si acuma in septembrie a-m avut proces cu AAAS la care nici nu am fost citat prin care se anuleaza executarea silita INTOCMITA DE BEJ DUICA CLAUDIU PTR NERESPECTAREA LEGIIsi se da o noua hotarare prin care sunt obligat sa restitui suma de bani incasata inclusiv onorariu executorului.pentru persoanele care ma pot ajuta in vrun fel sau ptr alte persoane care au patit ca mine email meu este dioma_adrian@yahoo.com

# mariana date 9 October 2014 16:43 0

:zzz Sa va auda bunul Dumnezeu de sus si sa primim bani odata ca santem satui de minciuni.

# Ileana date 16 January 2015 21:19 +1

Am  sentinta 13732 din 2004 si nu am primit banii!Nu pot sa mai spun decat GHINION!!!!Cei de la guvernare, dupa alegeri, au uitat de noi !

# stoica adrian date 1 March 2015 15:49 0

AM DEMARAT EXECUTAREA SILITA IN ANUL -2011- SI DUPA -4 ANI DE ASAZISE CONTESTATII LA EXECUTARE - PROMOVATE DE CATRE DEBITORII - C.N.V. M. SI MAI NOU - A.A.AS. - CARE SUNT NISTE -GOLANI - AM REUSIT SA CASTIG IN INSTANTA = ACESTE ASAZISE - CONTESTATII LA EXECUTARE CARE IN REALITATE NU AU TEMEI LEGAL SI MORAL . CITA -GOLANIE POATE SA EXISTE IN - ROMANIA -ANULUI -2015- DACA - NOI CA SIMPLII CETATENI AM DATORA UNEI INSTITUTII A STATULUI ROMAN - O SUMA DE BANI - AM FI EXECUTATI SILIT - DE INDATA - STATUL ROMAN - PRIN INSTITUTIILE SALE - SE COMPORTA CA UN MARE -G O L A N

# STOICA ADRIAN date 1 March 2015 16:42 0

ACESTI GOLANI DE LA -AAAS - BAT MONEDA IN INSTANTE CA VEZI DOAMNE NU AU BANI SA DESPAGUBEASCA TOTI CEI -130.000 DE CREDITORI DI SENTINTA -PENALA-423/2007-- FALS , FALS ,, FALS - IN ROMANIA AU DEMARAT EXECUTAREA SILITA - 10.000 DE CREDITORI ALE CAROR DOSARE SE AFLA LA DIVERSI EXECUTORI SI IN INSTANTE IN DIFERITE STADII PROCESUALE - BANIIII -GOLANILOR

# peter laszlo date 20 April 2015 22:27 +1

Doamna Kovesi ! cum puteti tolera comportarea guvernulu roman care influenteaza justitia si anuleaza in mod grosolan executarea hotaririilor definitive a justitiei ? ma refer la FNI.Va ruram sa luati la raspundere cei vinovati si dispuneti incatusarea lor.

# YAMUR DENIZA date 12 October 2016 09:54 0

DE CE NU SE MAI VORBESTE NIMIC DESPRE F.N. I. DOMNILOR JUDECATORI LUATIILE AVERILE CELOR CARE AU FURAT SI DATINE BANI . VREM SUMELE NOASTRE CARE L-AM DEPUS NU VREM NIMIC MAI MULT. EI AU FACUT AVERI COLOSALE PE URMA NOASTRA . SA SE FACA DREPTATE ODATA SI CU F. N.I.

# ValerIa ciubotariu @yaho.com. date 16 February 2022 11:25 0

Mam judecat cu f n i am castigat procesu Am trimis toate Actele cerute la Bucuresti Dar de atunci si pana in prezent nu am primit nici un ban Daca eram eu datoare la STAT imi lua tot dar sa dea nu au dat vreau sa stiu daca sau mai dat sau se mai da ceva la noi oameni care lam inbogatit pe VANTU multumesc pentru intelegere

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva