13 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXECUTARILE SILITE, RECLAMATE GRESIT - Consiliile de Disciplina ale CEJ sunt asaltate in mod eronat cu petitii prin care se contesta legalitatea actelor de executare, si nu conduita executorului judecatoresc. Curtea Constitutionala spune clar ca singura in masura sa aprecieze legalitatea unui act de executare este instanta. CAB: "Legiuitorul a prevazut calea legala de contestare a actelor de executare considerate a fi indeplinite nelegal, si anume, contestatia la executare" (Deciziile)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

3 June 2014 12:44
Vizualizari: 20390

Numarul tot mai mare al debitorilor obligati de instante sa inapoieze creantele datorate a dus la o crestere proportionala a reclamatiilor indreptate impotriva executorilor judecatoresti, insarcinati cu executarea silita a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii. Pentru ca nu toti debitorii care nu isi respecta de bunavoie obligatia inteleg corect statutul si rolul executorului judecatoresc in cadrul procesului civil, multi dintre acestia, nemultumiti de postura in care au fost pusi de instante, aleg sa adreseze petitii Consiliilor de Disciplina de pe langa Camerele Executorilor Judecatoresti. Problema este ca demersul este adesea gresit formulat.


Mai multi specialisti din UNEJ au atras atentia ca o buna parte dintre cei care se simt nedreptatiti de hotararile cu titlu executoriu nu contesta la Consiliile de Disciplina ale CEJ posibila maniera defectuoasa in care executorul judecatoresc si-ar fi exercitat atributiile in instrumentarea dosarului, ci ataca, in mod nejustificat, legalitatea actelor de executare. Petitionarii neglijeaza astfel instrumentul pe care il au la dispozitie in situatia unei eventuale nelegalitati a actului de executare, si anume, contestatia la executare, care, odata folosita, poate determina instanta sa suspende executarea pana la solutionare.

Asa se face ca la Consiliile de Disciplina ale CEJ ajunge un numar urias de petitii, iar reclamantii se aleg cu un numar similar de solutii nefavorabile si cu o pierdere de timp. Aceasta, intrucat singura in masura sa faca aprecieri cu privire la legalitatea unui act de executare este instanta de judecata, practica intarita de Curtea Constitutionala a Romaniei (Decizia nr. 1.339/2008), dar si de Curtea de Apel Bucureti (Decizia nr. 5.822/2013), hotarari din care, in continuare, vom reda esentialul.

Curtea Constitutionala a Romaniei: "Actele de executare silita sunt supuse controlului judecatoresc"

Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat, prin Decizia nr. 1.339 din 9 decembrie 2008, asupra unei exceptii de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 371 indice 1-8 si ale art. 373 indice 1-4 din Codul de procedura civila. Autorii exceptiei au sustinut ca aceste dispozitii ar incalca prevederile art. 126 alin. (1) si (5) din Constitutie, intrucat ar stabili efectuarea de catre executorii judecatoresti a unor proceduri specifice instantelor de judecata, prin care se modifica titlurile executorii, fara ca aceste instante sa poata efectua un control asupra modificarilor efectuate. Executarea hotararii judecatoresti este proprie activitatii judecatoresti, aratau autorii exceptiei, iar procedura de executare silita prin institutia executorului judecatoresc are caracterul unei proceduri derulate de o instanta specializata. Judecatorii constitutionali au respins insa aceasta exceptie, cu urmatoarea motivare:

"Curtea constata ca este neintemeiata critica de neconstitutionalitate, deoarece dispozitiile criticate nu reglementeaza o procedura de competenta instantelor judecatoresti, ci o procedura executionala, data in mod firesc in sarcina organului de executare. In cadrul acestei proceduri executorul judecatoresc nu are de solutionat un litigiu, ci de executat titluri executorii, intre care si hotararile judecatoresti, care se investesc cu formula executorie, in cazul in care au ramas definitive, iar punerea lor in executare se realizeaza de executorul judecatoresc. Operatia de actualizare a obligatiei stabilite in bani, efectuata de acesta, intruneste elementele unui act juridic administrativ, impotriva caruia persoana care se considera vatamata in drepturile sale - debitorul sau creditorul obligatiei de plata - are deschisa calea contestatiei la executare, potrivit art. 399-404 din Codul de procedura civila, iar instanta poate suspenda executarea pana la solutionarea contestatiei. Pe cale de consecinta, Curtea constata ca dispozitiile criticate nu incalca dispozitiile art. 126 alin. (1) si (5) din Constitutie, deoarece actele de executare silita sunt supuse controlului judecatoresc."

Decizia nr. 5.822/16.12.2013 a CAB: "Legiuitorul a prevazut calea legala de contestare de catre persoanele interesate a actelor de executare pe care acestea le considera a fi indeplinite nelegal, si anume, contestatia la executare"

Intr-o hotarare pronuntata la sfarsitul anului 2013, Curtea de Apel Bucuresti a statuat ca o eventuala incalcare a unor dispozitii ale Codului de procedura civila in materia executarii silite nu este de natura sa le aduca executorilor judecatoresti o grava atingere a onestitatii si probitatii profesionale. Judecatorii Corina Podaru, Daniel Marian Draghici si Melania Bejenar, de la Sectia a VIII-a de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, aratau in motivarea Deciziei nr. 5.822 din 16 decembrie 2013 ca persoanele care se indreapta impotriva actelor de executare pe care le considera a fi indeplinite nelegal au la dispozitie calea legala a contestatiei la executare:

"In legatura cu al doilea aspect retinut de Comisia Superioara de Disciplina, in sensul ca executorul judecatoresc D.B. ar fi adus o atingere grava onestitatii si responsabilitatii executorilor judecatoresti prin faptul ca nu a indeplinit procedura legala ce se impune alcatuirii unui dosar executional, incepand de la cerere si pana la arhivarea acesteia (vezi art. 371 indice 1 alin. (1)-(3), art. 580 indice 2 din Codul de procedura civila), Curtea arata ca si aceasta apreciere este gresita, analiza aspectelor respective fiind in competenta exclusiva a instantei de executare, care poate fi investita cu o contestatie la executare de catre debitor sau o alta persoana afectata de executarea silita.

Este fortat a se considera ca incalcarea unor dispozitii ale Codului de procedura civila in materia executarii silite este de natura a aduce o atingere grava onestitatii si probitatii profesionale a executorilor judecatoresti, in conditiile in care legiuitorul a prevazut calea legala de contestare de catre persoanele interesate a actelor de executare pe care acestea le considera a fi indeplinite nelegal, si anume contestatia la executare.

De altfel, in ceea ce priveste referirile la art. 373 indice 1 alin. (1)-(3), Curtea retine ca exista practica a instantelor de executare, in sensul ca, atat timp cat executarea silita se incuviinteaza in considerarea creditorului si a debitorului mentionati in titlul executoriu, iar nu a executorului judecatoresc care sesizeaza instanta cu cererea, actionand astfel in calitate de mandatar al creditorului, este evident ca acest creditor poate folosi incheierea respectiva la un alt executor judecatoresc, nefiind necesar ca acesta din urma sa sesizeze instanta de executare cu o noua cerere de incuviintare a executarii silite (a se vedea sentinta civila nr. 9057/06.12.2011 a Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti)".

*Cititi aici Decizia nr. 1.339/2008 a Curtii Constitutionale a Romaniei

*Cititi aici Decizia nr. 5.822/2013 a Curtii de Apel Bucuresti

Comentarii

# visu date 3 June 2014 20:10 +4

Nu acoperiti abuzurile executorilor pe dupe nelegalitatea de competenta instantei! Abuzu e abuz, nelegalitatea dintr-o culpa e alta.

# Geronimo date 3 June 2014 22:32 +2

Cele 2 hotarari nu au nicio legatura cu subiectul articolului. Putin de tot cea de-a doua dar slab. Poate mai apare vreo stire noua si la Realitatea?

# santinela date 5 June 2014 08:50 +4

Este o mare mizerie ce se intimpla in aceasta materie a executarii.Pentru a cistiga bani executorii accepta dosare vechi de 5-10 ani de zile cind este evident,fara alte documente,ca a intervenit prescriptia,obtine de la judecator incuviintarea executarii,fiindca asta vede numai contractul si apoi solicita poprirea salariala.Tertul incepe imediat retinerile salariale si astfel debitorul a ramas in aer.Veti spune ca exista calea contestatiei la executare dar 10 % din persoanele aflate in aceasta situatie isi permit sa angajeze un avocat sau sa depuna cautiunea,mai ales la cei care au 10-12 milioane salariu.Si uite asa desi a intervenit prescriptia executia merge inainte.Sint mii de cazuri de aceasta speta.

# Mihai date 5 June 2014 10:21 -2

@santinela Stimata Doamna/Stimate Domn, Or avea multe pacate executorii astia, nu zic nu, dar legat de prescriptie fie sunteti in totala necunostinta de cauza, fie, din motive pe care pot doar sa le banuiesc, dati dovada de cea mai crunta rea credinta. Executorul judecatoresc ar savarsi un abuz daca ar refuza punerea in executare a unui titlu executoriu pe motiv ca acesta ar fi prescris, prevederile art. 2512 Coc Civil fiind mai mult decat elocvente in acest caz: \"Invocarea prescripţiei de partea interesată (1) Prescripţia poate fi opusă numai de cel în folosul căruia curge, personal sau prin reprezentant, şi fără a fi ţinut să producă vreun titlu contrar ori să fi fost de bună-credinţă. (2) Organul de jurisdicţie competent nu poate aplica prescripţia din oficiu. (3) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile chiar dacă invocarea prescripţiei ar fi în interesul statului sau al unităţilor sale administrativ-teritoriale \". E clar, nu?

# Mihai date 5 June 2014 11:13 0

@visu si Geronimo Stimati Domni, Legislatia care reglementeaza organizarea si functionarea profesiei de executor judecatoresc da dreptul comisiilor de disciplina de a aplica sanctiuni disciplinare in cazul in care un anumit procent al contestatiilor care au privit actele acestuia, depuse pe parcursul unui singur an, au fost admise, aceste sanctiuni nevizand in nici un caz legalitatea actelor de procedura ci slaba pregatire profesionala a executorului judecatoresc reflectata de numarul mare de contestatii admise de instanta. Cei care propavaduiesc dreptul comisiilor de disciplina de a se pronunta cu privire la legalitatea actelor de executare, ar trebui sa se gandeasca la situatia in care un executor judecatoresc este sanctionat de o comisie de disciplina ca urmare a unui act de executare pe care comisia respectiva il considera a fi nelegal, iar instanta sesizata pe calea contestatiei la executare introduse cu privire la acelasi act, respinge contestatia respectiva.

# popescu simona. date 27 June 2016 18:58 0

ei sa stiti ca nu-i chiar asa stimate domn.Mihai,Aflati ca datorita faptului ca un executor face o gresala(care este intentionata) doar pentru a incasa urgent onorariul ,dupa care instanta aproba intoarcerea executarii (pentru care de fapt ai luptat mult si cu multa cheltuiala si stres ca sa ajungi sa-l executi pe debitorul institutie a statului,)fara ca macar executorul sa aibe vreo remuscare ca si-a batut joc de creditor .Asta cum se numeste???Asta trebuie aspru pedepsita de catre organele justitiei.Daca nu-i capabil sa faca executarea conf. legii.atunci sa se dea deoparte si sa nu nenoroceasca oamenii.Cu obtinerea de catre debitor, a intoarcerii executarii,creditorul este transformat in debitor si i se cere sa inapoieze institutiei statului, de citeva ori suma luata aplicindu-se actualizarea la zi. Asta cum sa o mai catalogam??Nu bataie de joc a executorului fata de cel ce ii solicita serviciul???

# Cata ipocrizie! date 7 June 2014 08:32 +1

\"Mai multi specialisti din UNEJ au atras atentia ca o buna parte dintre cei care se simt nedreptatiti de hotararile cu titlu executoriu nu contesta la Consiliile de Disciplina ale CEJ posibila maniera defectuoasa in care executorul judecatoresc si-ar fi exercitat atributiile in instrumentarea dosarului, ci ataca, in mod nejustificat, legalitatea actelor de executare\"-Haida de!.Sezisez Cam Nat si Uniunea Europ.Cam Nat, dupa 60 zile imi scrie ca a transmis sesizarea mea la Cam Execut de pe langa Curt de Ap... .Cam Europ imi comunica ca asteapta solutia Cam Nat.Dupa 45 zile imi raspunde si Cam Execut de pe langa CAp ... \"executorul a actionat conform legii\"!Dup 3 zile, instanta de executare anuleaza toate formele de executare, si toate actele de executare, onorariu execut ... etc. TOT. Halal judecata la rezolvarea contestatiilor!

# Si totusi, date 7 June 2014 08:36 +1

Ce se intampla, atunci cand in sedintele de bilant, constatati ca : - sunt desfiintate acte de executare? - forme de executare? - sunt reduse onorariile nesimtite? - executorul refuza sa ii comunice creditorului actele ce le intocmeste? Ce se intampla atunci cand executorul este presedintele CamExecut de pe langa CAp, iar Cam Nat, trimite sesizarea catre Cam Executde pe langa Cap? Curatati-va grajdurile si potoliti-va batausii !!! E de notorietate bataia intre executorii din Ardeal cu cei europeni din Dobrogea !

# @si totusi date 9 June 2014 13:16 0

Intre executorii din Ardeal si cei din Dobrogea exista o buna intelegere, reflectata chiar in structura de conducere a UNEJ. Lasand asta, la o parte, nu stiu ce loc isi au aici mandriile zonale. Dobrogea este un teritoriu european, un exemplu de toleranta si civilizatie. Nu vad de ce o frustrare legata de activitatea unui executor din zona respectiva, te face sa arunci cu noroi si in intreaga regiune. Daca, in loc de Dobrogea, ai vrut sa spui Bucuresti, ori ai lipsit de la ora de geografie a Romaniei, ori habar nu ai cum sa-ti maschezi aluziile stupide. In alta ordine de idei, tocmai pentru a se evita sitiuatii asemeni celor descrise de tine, judecatorul trebuie sa fie unicul indreptatit in a se pronunta cu privire la legalitatea actelor de executare si nu niste comisii din care fac parte colegi ai executorului care sa-l sprijine sau, care, dimpotriva, sa manifeste un interes in a-l sanctiona fara motiv.

# C.A.P. Bucuresti date 18 June 2014 09:33 +1

Intrebarea era : "ce faceti, atunci cand constatati nerespectarea procedurii, de catre instantele de judecata". Raspunde, si nu te mai eschiva. In rest, ma prapadesc de ras cand citesc maiestuasa DECIZIE a CAP Buc. Din formularea distinsului complet (neatent si neglijent), lipseste cuvantul competent. "Acest creditor poate folosi incheierea respectiva la un alt executor judecatoresc - competent !!!

# torro date 27 June 2014 17:49 +1

Multi prea multi executori judecatoresti isi fac de cap cu aplicarea popririlor pe salariu si mai ales in cazul in care exista mai multe popriri cu diversi executori judecatoresti. Este cunoscut un astfel de personaj ,chiar si de colegii de breasla . respectiv Cojocaru Mihai Bogdan care abuzeaza de calitatea pe care o are intr-un mod care intra flagrant pe latura raspunderii penale.Cu asa executori care dupa ce au onorariile destul de nesimtite ,pun oamenii pe drumuri sub diverse pretexte , si mai primesc si drepturi salariale peste puterea mea de intelegere, se apuca si mai fac si abuzuri ,iar ca dovada vedeti de curiozitate numai cati au fost condamnati definitiv cu executare la inchisoare pe ani buni . :eek: Halal Justitie

# Torro date 6 July 2014 09:13 -1

@Torro, abuzuri? Jegosule, toti improscati cu noroi si toti sunteti cu datorii neachitate! Puneti mana si platiti-va obligatiile contractuale si nu are nimeni nimic cu voi. Si vezi cum deviezi de la subiect...... Jegule!

# maria maryariana60@yahoo.com date 20 October 2014 15:47 0

dar cind nu primestinici un act doveditor ca esti dator tuce ai face

# just you date 27 May 2016 19:54 0

torroo joaca in contnuare la pacanele si ala pe care il sustii si mananca ceafa de porc  :-x

# Antiexecutori date 15 July 2014 14:41 +1

Este culmea tupeului acestor executori care percep onorarii dincolo de orice prevedere legala intr-o evaziune fiscala groaznica si se intrec in cheltuieli care mai de care mai nesimtite. (ex. redactare comunicare x -34 lei). Statul se intrece in a acoperii acesti executori care incalca legea. Nu vreau sa mai fac comentarii deoarece este o mizerie si o nesimtire a tuturor autoritatilor la care incerci sa te plangi.

# Antiexecutori date 15 July 2014 14:47 0

Vreau sa intreb cum acesti executori in marea lor majoritate inainteaza spre executare o creanta neprobata din punct de vedere legal si instanta in lipsa partilor accepta orice magarii. In speta Firma X neautorizata de Banca Nationala a Romaniei ,deci prin acte de camatarie aplica dobanzi bancare, dobanzi penalizatoare ,etc umfland suma de executat.

# chicharito date 17 July 2014 00:42 +1

Bai saracule nu-ti placea ca stateai cu ******, ca aveai ciment in baie si Dacie 1300? Ai luat credit, acum stai in garsoniera, ai gresie dichisita in baie si Logan rosu fara A/C. Ai dat mucul la toti vecinii!

# Anti Executori date 20 November 2014 13:33 +1

Pentru ca cei care trebuie sa-i verifice sunt zero barat si intr-o cardasie dubioasa. Pai cum explica autoritatile ca acesti excroci sunt ajutati de stat si obtin incuviintari fara a te putea apara pentru orice suma doresc ei si pentru oricine cere. Apoi isi baga cheltuieli de executare dincolo de orice limita legala si in cuantumuri greu de inteles.Intr-o mizerie de tara numita Romania fiecare fura cat poate iar justitia este ZERO barat...

# taloi luminita date 14 February 2016 10:09 0

Desi mi-am achitat obligatia catre un executor judecatoresc,acesta, dupa aproape doi ani, se face ca uita si imi pune poprire pe salari. Am facut contestatie, am castigat , dar vreau sa-i fac dosar pentru abuz. Toti avocatii cu care m-am sfatuit in aceasta privinta imi spun ca e pierdere de timp si bani ca nu am nici o sansa cu legile din acest domeniu. Executorii sunt aparati de legile acestea chiar si atunci cand gresesc sau fac abuz. Ce ma sfatuiti ?

# @luminita date 14 February 2016 13:04 0

Exista Legea 188/2000 in care va puteti sfatui avocatii sa caute solutii inteligente pt. problema dvs. http://www.executori.ro/Legislatie/Legea.aspx

# Moscu Cristina date 7 October 2016 14:14 0

Ce am de facut daca un executor judecatoresc ,a pus prpprire pe conturile mele chiar daca am o hotarare de respingere a orcarei executari .In motivarea respingerii este explicat faptul ca nu poate dovedi de unde am eu datorie catre acea societate.Hotirarea este definitiva si irevocabila . Va multumesc !

# Gherghina Gabriela date 21 December 2016 09:14 0

Din cauza executorului Popescu Marian si Popescu Adina Vali in semn de protest la neregulile si abuzurile pe care le face ma gândesc foarte serios sa ma sinucid. Am sa las acte si dovezi ale abuzului si avocatul meu o sa ii tragă la raspundere. Sunt singura întreținătoare a mea si a copilului meu minor iar executorul mi-a golit contul de salariu,ma lăsat muritoare de foame. Rușine

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.01.2025 – Lia a scapat la ICCJ. Georgescu a aflat primul termen

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva