5 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

EXECUTORII JUDECATORESTI, LA CEAS ANIVERSAR – Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a marcat 20 de ani de executare silita romaneasca in sistem liberal. La Congresul UNEJ au participat inclusiv judecatoarea CSM Evelina Oprina si avocatul Ioan Chelaru, seful UJR: „Umanismul, profesionalismul, integritatea, curajul, transparenta – garantii ale unui act de justitie eficient... In afara unei pregatiri teoretice si psihologice, situatiile-n care sunteti pusi necesita calitati speciale”

Scris de: L.J. | pdf | print

25 May 2021 15:25
Vizualizari: 6594

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) a marcat vineri, 21 mai 2021, doua decenii de executare silita in sistem liberal pe teritoriul Romaniei.



Al douazecilea congres al executorilor judecatoresti din Romania a sarbatorit 20 de ani de la infiintarea UNEJ odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.188/2000 privind executorii judecatoresti. Dupa cum Lumea Justitiei a explicat deja, in 2001 a inceput sa-si produca efectele Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, care le-a permis executorilor judecatoresti sa functioneze independent, iar nu pe langa judecatorii, ca pana atunci (click aici pentru a citi).

Revenind la Congresul UNEJ de vineri, 21 mai 2021, trebuie sa spunem ca evenimentul a fost organizat in sistem de videoconferinta, lucrarile fiind conduse de catre presedintele Uniunii, executorul judecatoresc Marius-Iacob Morari (foto 1).


Redam intregul comunicat al UNEJ:


Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de executare silita in sistem liberal in Romania si de la infiintarea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.188/2000 privind executorii judecatoresti a avut loc cel de-al XX-lea Congres anual, eveniment ce a fost organizat in data de 21.05.2021, in sistem videoconferinta.

Lucrarile Congresului al XX-lea au fost conduse de Presedintele in exercitiu al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, domnul executor judecatoresc Marius-Iacob Morari.

La sedinta au fost convocati sa participe reprezentantii legali ai Camerelor Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtile de Apel, conducerea Centrului National de Pregatire si Perfectionare al Executorilor Judecatoresti, a Comisiei Superioare de Disciplina, a Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti, precum si membrii Comisiei de Cenzori.

Au onorat invitatia Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti: doamna Laura-Iuliana Scantei - Presedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei, doamna Prof. univ. dr. Evelina Oprina - Judecator, Membru al Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Mircea Ursuta - Secretar de Stat in cadrul Ministerului Justitiei, domnul Prof. univ. dr. Marian Nicolae - Conducator stiintific al Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, domnul Prof. univ. dr. Adrian Stoica - executor judecatoresc, membru al Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Constanta si Consultant permanent al Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti, domnul Marc Schmitz - Presedinte al Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti, domnul Valeriu Devderea - Presedinte al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Republica Moldova, domnul Ducu Mihai – fost Presedinte al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, domnul Gheorghe – Marius Crafcenco - executor judecatoresc in cadrul Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si fost Presedinte al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti.

Cu prilejul acestui moment de o importanta deosebita pentru profesia de executor judecatoresc au fost prezentate si mesajele video de felicitare transmise din partea domnului Bogdan Ilea – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Justitiei, domnului Conf. univ. dr. Ioan Chelaru - Presedinte, Uniunea Juristilor din Romania, domnului Alain Ngongang - Presedinte al Uniunii Africane a Executorilor Judecatoresti, domnului Patrick Gielen - Consilier international al Camerei Executorilor Judecatoresti din Belgia, domnului Malone Cunha - Presedinte ASSOAJG al statului Para, Brazilia, doamnei Naifissa Amrani - executor judecatoresc, Algeria, domnului Omar Ruiz - membru al Comisiei Nationale a Uniunii Europene, Argentina si doamnei Ferdaws el Behi - executor judecatoresc, Tunisia.


Lucrarile Congresului au debutat cu urmatoarele alocutiuni ale invitatilor:


Mesajul de felicitare transmis de doamna Laura-Iuliana Scantei - Presedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei pentru activitatea depusa de executorii judecatoresti si a scos in evidenta rolul important pe care il are executorul judecatoresc in randul profesiilor liberale, ca factor determinant in asigurarea ducerii la indeplinire a actului de justitie: „20 de ani de existenta in slujba unui serviciu public, adesea criticat, adesea apreciat dar, cu siguranta, extrem de necesar pentru conditionarea societatii si respectarea cadrului de legalitate in ceea ce priveste indeplinirea raporturilor juridice care sunt o componenta economica, o componenta financiara, adeseori neadusa la indeplinire in mod voluntar de catre cei obligati”.



Doamna judecator Evelina Oprina – membru al Consiliului Superior al Magistraturii:

La acest moment aniversar, imi reafirm increderea si valorile comune dintre profesiile noastre, de judecator, dar si de procuror, si cea de executor judecatoresc pentru ca vreau sa cred ca numai o cooperare si un dialog interprofesional intre noi poate sa conduca la o mai buna intelegere a raporturilor dintre noi ca profesionisti ai dreptului, la o mai buna intelegere a rolului fiecaruia dintre noi in societate, in general, si in infaptuirea actului de justitie, in special. Eu cred ca profesiile noastre au niste principii comune, respectiv: umanismul si profesionalismul si integritatea, buna credinta, curajul si asumarea si transparenta. Cred ca acestea sunt garantii ale unui act de justitie eficient si de inalta calitate profesionala si umana”.

 



Domnul Mircea Ursuta – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Justitiei a transmis un mesaj de felicitare, de unitate, de colaborare si buna comunicare interinstitutionala intre Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, aducand totodata, in prim plan, nevoia de digitalizare necesara eficientizarii desfasurarii activitatii de executare silita si necesitatea asigurarii unui cadru legislativ de actualitate.

 



Domnul prof. univ. dr. Marian Nicolae – Conducator stiintific al Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti:

Executarea silita este un element esential procesului civil si fara o executare silita eficienta, fara ca drepturile subiective civile consfintite in hotarari judecatoresti sau in alte titluri executorii, acestea nu ar putea fi considerate drepturi efective si reale, ci pur si simplu drepturi pur formale si iluzorii. Trebuie aduse si realizate efectiv si de multe ori presupun interventia executorului judecatoresc. [...] Imi exprim bucuria si satisfactia ca ordinul profesional al executorilor judecatoresti a devenit un ordin respectabil, evident ca este si trebuie sa fie consolidat in continuare, acest lucru depinzand in primul rand de executorii insisi dar si de stat pentru ca statul este, dupa cum stim, cel care trebuie sa asigure executarea in mod prompt si eficient a oricarui titlu executoriu.”

 



Domnul prof. univ. dr. Adrian Stoica – executor judecatoresc, membru al Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Constanta si Consultant permanent al Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti:

20 de ani reprezinta o varsta la care o profesie ajunge la o maturitate, este un moment in primul rand de bucurie, dar in acelasi timp un moment al bilanturilor, al evaluarilor pe care le putem realiza in ceea ce priveste evolutia acestei profesii in Romania”.

 



Domnul Marc Schmitz – Presedinte al Uniunii Internationale a Executorilor Judecatoresti:

Atributiile executorilor judecatoresti din Romania sunt similare cu cele ale executorilor judecatoresti din Franta, Belgia, Luxemburg si Regatul Tarilor de Jos in privinta executarii hotararilor judecatoresti si a masurilor provizorii, notificarea actelor judiciare si extrajudiciare, recuperarea amiabila a creantelor, constatarile faptelor materiale”.




Domnul Valeriu Devderea – Presedinte al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Republica Moldova a felicitat colegii executori judecatoresti din Romania si a transmis multumiri fata de buna colaborare interinstitutionala ce a existat si exista intre cele doua tari.

Noi, cei ce vorbim aceeasi limba, vom avea posibilitatea sa fim alaturi unul de altul, sa ne sustinem si sa mergem cu pasi siguri pentru a dezvolta aceasta profesie.”




Domnul Ducu Mihai – fost Presedinte al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti a prezentat cateva momente istorice ce au condus la consolidarea profesiei de executor judecatoresc si implicit a Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, incheind cu felicitarile aferente momentului aniversar.




Domnul Gheorghe – Marius Crafcenco – Executor judecatoresc in cadrul Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si fost Presedinte al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti:

Traim un moment de sarbatoare dar si unul de bilant la 20 ani de la punerea in aplicare a Legii 188/2000, lege-cadru care reglementeaza activitatea noastra, a executorilor judecatoresti”.




Mesajele video de felicitare transmise si de alti reprezentanti ai Ministerului, ai profesiilor juridice, colegi, executori judecatoresti din alte tari, sunt prezentate in cele ce urmeaza:


Domnul Bogdan Ilea – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Justitiei:


Profesia de executor judecatoresc reglementata de Legea 188/2000 este de-o importanta majora in cadrul sistemului judiciar, fiind o profesie liberala si independenta. […] Executorii judecatoresti indeplinesc acte de autoritate publica, fiind participanti indispensabili la executarea silita, parteneri importanti ai justitiei, avand in vedere rolul deosebit pe care il indeplinesc in cadrul procesului civil, precum si consecintele activitatii lor. Se poate sustine cu totul intemeiat ca este necesar ca profesiile liberale, inclusiv profesia de executor judecatoresc, sa fie asezate pe criterii de profesionalism, competenta si etica profesionala.[…]Ministerul Justitiei in activitatea desfasurata la nivel legislativ, cu ocazia exercitarii rolului sau institutional, va urmari cu maxima preocupare perfectionarea cadrului legal in materia profesiei de executor judecatoresc”.




Domnul Conf. univ. dr. Ioan Chelaru – Presedinte, Uniunea Juristilor din Romania:

Profesia de executor judecatoresc „este o profesie speciala in sensul in care prezinta dificultati pe care alte profesii din zona juridica nu le au si pentru a exercita o asemenea profesie toti dintre dumneavoastra trebuie sa aiba niste calitati speciale. In afara unei pregatiri teoretice, in afara unei pregatiri psihologice, situatiile in care sunteti pusi in procedura de executare silita de cele mai multe ori sunt inedite, si aceasta inseamna calitati speciale pe care ca persoane cei care exercita profesia de executor judecatoresc trebuie sa le aiba”.




Domnul Alain Ngongang - Presedinte al Uniunii Africane a Executorilor Judecatoresti

 


Domnul Patrick Gielen - Consilier international al Camerei Executorilor Judecatoresti din Belgia

 


Domnul Malone Cunha - Presedinte ASSOAJG al statului Para, Brazilia

 


Doamna Naifissa Amrani - executor judecatoresc, Algeria

 


Domnul Omar Ruiz - membru al Comisiei Nationale a Uniunii Europene, Argentina

 


Doamna Ferdaws el Behi - executor judecatoresc, Tunisia

 


Domnul Julio Piumato - secretar general UEJN, Argentina

 


La finalul alocutiunilor invitatilor, conducerea Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti a multumit pentru cuvintele adresate si a asigurat pe toti cei prezenti de intreaga deschidere pentru o colaborare mai stransa interinstitutionala.

In continuarea lucrarilor Congresului a fost prezentata activitatea Consiliului Uniunii, punctandu-se interventiile avute de reprezentantii profesiei in plan legislativ, colaborarea cu institutii semnificative pe plan national, masurile luate in plan organizatoric si eforturile depuse in directia imbunatatirii starii profesiei. De asemenea, a fost prezentata activitatea Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti, a Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, a Comisiei Superioare de Disciplina si masurile luate de conducerile acestora pentru imbunatatirea activitatii si cresterea prestigiului profesiei”.

 


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.11.2024 – Bine ati venit la DNA! (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva