13 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

EXECUTORII NU SUNT IMPOTRIVA ANRP - Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti face precizari dupa afirmatiile presedintelui ANRP, George Baesu: “Folosirea in spatiul public a unor termeni de genul 'haiduci' sau 'banditi', la adresa executorilor judecatoresti pot fi de natura a crea grave prejudicii de imagine institutiei executorului judecatoresc” (Comunicatul)

Scris de: L.J. | pdf | print

9 March 2015 14:15
Vizualizari: 12877

Afirmatiile presedintelui Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu (foto), la adresa executorilor judecatoresti din cadrul Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti continua sa provoace ecouri. Dupa reactia conducerii Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoriesti, Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti a emis un comunicat de presa ca urmare a pozitiilor exprimate public de catre George Baesu.

Astfel, conducerea CEJ-CAB explica faptul ca executorul judecatoresc nu poate refuza indeplinirea unui act dat de lege in competenta sa, iar activitatea de executare silita este supusa cenzurii instantelor de executare. In acelasi comunicat, se arata faptul ca executorul judecatoresc nu transforma „hartiile” in titluri executorii, caracterul de titlu executoriu fiind conferit de lege si consfintit de instanta judecatoreasca, prin incuviintarea executarii silite.


De asemenea, conducerea CEJ-CAB atrage atentia ca folosirea in spatiul public a unor termeni de genul „haiduci” sau „banditi”, la adresa executorilor judecatoresti pot fi de natura a crea grave prejudicii de imagine institutiei executorului judecatoresc. Nu in ultimul rand, Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti asigura ANRP de intreaga colaborare.

Iata comunicatul Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti:

Ca urmare a pozitiilor adoptate de Presedintele ANRP, domnul George Baesu, cu ocazia unor emisiuni televizate si a afirmatiilor efectuate la adresa executorilor judecatoresti din cadrul Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, conducerea CEJ – CAB se considera datoare sa aduca la cunostinta opiniei publice lamuriri fata de aceste informatii incomplete.

Executorii judecatoresti indeplinesc in temeiul Legii 188/2000 un serviciu de interes public, iar actul indeplinit de executorii judecatoresti, in limitele competentelor legale este un act de autoritate publica.

Executorul judecatoresc nu poate refuza indeplinirea unui act dat de lege in competenta sa, decat in cazurile si in conditiile prevazute de lege, iar aceste acte se indeplinesc la cererea justitiabilului.

Executorul judecatoresc investit cu punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii nu actioneaza in exercitarea unui drept personal sau, pentru satisfacerea unui interes propriu, ci in virtutea competentelor legale, actioneaza pentru realizarea drepturilor creditorilor care se afla in posesia unui titlu executoriu si numai la staruinta lor.

Pentru serviciul prestat, executorul judecatoresc are dreptul la onorariu in limitele stabilite de lege, onorariu care apare ca o sanctiune procesuala pentru debitorul aflat in executare silita, pentru neindeplinirea de buna-voie a obligatiei pusa in executare, fiind suportat de acesta.

Sediul institutiei publice in cauza atrage competenta teritoriala a executorilor judecatoresti din circumscriptia Curtii de Apel Bucuresti.

Asa fiind, executorii judecatoresti din cadrul CEJ – CAB au competenta legala sa puna in executare, titlurile executorii impotriva oricaror institutii publice al caror sediu este situat in Bucuresti.

Activitatea de executare silita este supusa cenzurii instantelor de executare, debitorul beneficiind de o serie de garantii procesuale prevazute de lege, avand la indemana contestatia la executare si suspendarea executarii silite.

Privitor la perioada 2012 – 2014, la care s-a facut referire in aparitiile televizate, toate procedurile de executare silita au fost demarate in baza unei hotarari judecatoresti de incuviintare a executarii silite.

Institutia publica in cauza a uzat de toate garantiile procesuale conferite de lege, formuland cereri de suspenadre a executarii silite si contestatii la executare.

Executorul judecatoresc nu transforma “hartiile” in titluri executorii, caracterul de titlu executoriu fiind conferit de lege si consfintit de instanta judecatoreasca, prin incuviintarea executarii silite.

Referitor la afirmatia ca sumele executate silit “au fost trase din conturile ANRP” aratam ca, in cazul oricarei institutii publice debitoare, executarea silita prin poprire pe conturile deschise la trezorerie, urmeaza procedura prevazuta de OMFP 2336/2011, potrivit caruia, transferul sumelor poprite se efectueaza numai in temeiul dispozitiei exprese de plata, data de catre institutia publica debitoare, prin completarea Anexei nr. 2 la acest Ordin.

Practic, plata sumelor poprite se realizeaza numai dupa ce acestea au fost prevazute si aprobate la buget, de catre ordonatorul principal de credite al institutiei publice debitoare, in speta, ANRP.

In acest context mai precizam si faptul ca, exista institutii publice debitoare care au popriri infiintate pe conturile deschise la trezorerie, inca din perioada 2010 – 2011, iar sumele nu au fost recuperate nici pana in prezent, fapt ce conduce la concluzia ca executarea silita are loc numai aupra sumelor prevazute la buget, potrivit legii.

Pentru toate cele aratate mai sus, apreciem ca folosirea in spatiul public a unor termeni de genul „haiduci” sau „banditi”, la adresa executorilor judecatoresti pot fi de natura a crea grave prejudicii de imagine institutiei executorului judecatoresc.

Camera Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti asigura ANRP de intreaga colaborare.

Cu deosebita consideratie,

Conducerea CEJ – CAB

*Cititi aici comunicatul Camerei Executorilor Judecatoresti de pe langa Curtea de Apel Bucuresti

Comentarii

# marius date 9 March 2015 16:53 +1

Limbajul folosit de presedintele anrp este tipic sistemului pe care-l pastoreste.Ce pretentii sa ai!Mai bine ar munci si sa gaseasca solutii pt rezolv.unor probleme reale.Sunt hotarari nevalidate de peste 5-6 ani la anrp!Normal ca-i deranjeaza ca singurii bani luati de la anrp sunt pri executorii jud in ultima vreme

# chisca date 10 March 2015 08:15 +2

Un executoe judecatoresc care pretinde intr-un dosar executional avand de recuperat ca si debit suma de 130 lei si pretinde cheltuioeli de executare de 500 lei nu prejudiciaza cumva imaginea acestei profesi? Cazul nu este singular.Instanta poate cezura suma pretinsa ca si cheltuieli de executare dar pana la instanta CEJ-CAB are vreo menire in aceasta situatie?

# Giuberneac date 25 February 2016 18:17 +1


Citeza pe chisca
Un executoe judecatoresc care pretinde intr-un dosar executional avand de recuperat ca si debit suma de 130 lei si pretinde cheltuioeli de executare de 500 lei nu prejudiciaza cumva imaginea acestei profesi? Cazul nu este singular.Instanta poate cezura suma pretinsa ca si cheltuieli de executare dar pana la instanta CEJ-CAB are vreo menire in aceasta situatie?
Am si eu aceeasi problema cu un executor Tranca Bogdan din Bucuresti. Bani ca si cheltuieli de executare cu nemiluita pentru rovignete neplatite. Nu vorbim de onorariile care sunt stabilite potrivit legii. Si normal sa poarte ceasuri scumpe ca doar isi permite domnul executor! Cand am fost la el m-a tratat de sus!

# conu date 10 March 2015 09:05 +3

Pe vremuri "haiducii"lua de la cei bogati si mai dadeau din ceea ce lua si la saraci. Astazi " haiducii "iau de la toti si opresc totul pentru ei.Priviti la onorariile percepute de executorii judecatoresti. Exemple cate vreti.debit 130 LEI onorariu executor 500 LEI lei; 247 LEI debit 440 LEI onorariu etc.Si ma refer la debite infime. Cam cat este onorariu la un deit de 1.000.000 euro.Imi este frica sa ma gandesc. Dar nu ai ce face.Executori judecatoresc au baza legala cand solicita aceste onorarii pe linga legea de functionare a breslei mai exista si statutul aprobat tot de dansii unde sant trecute onorarii ,altele dect cele din legea de functionare.De exmplu onorariu de consultanta cu tarife deloc neglijabile.

# constantin date 11 March 2015 11:27 0

vai cum e posibili sa-i facem pe ingerii de executori judecatoresti haiduci si banditi.ei sunt cei mai curati iar admiterea in tagma lor se face cu mana pe biblie.colaborez de vre-o 30 de ani cu executorii judecatoresti asa ca ii stiu si de buni si de rai.ei sunt niste draci un pic mai albi ca avocatii incolo numai de bine.

# Floris date 11 March 2015 12:52 -1

Da, executorii sunt niste haiduci la drumul mare deoarece legea este permisiva in favoarea lor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.11.2024 – Judecatorul antinational sta departe de instanta. Corbu putea evita beleaua

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva