19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXERCITAREA FUNCTIEI CU GRAVA NEGLIJENTA A FOST STEARSA – ICCJ a desfiintat pe jumatate hotararea CSM de sanctionare a judecatoarei Adina Macovei de la Judecatoria Lehliu-Gara. ICCJ a respins actiunea Inspectiei Judiciare exercitata impotriva judecatoarei Macovei pentru exercitarea functiei cu grava neglijenta, dar a mentinut pedeapsa pentru intarzieri in solutionarea cauzelor. Macovei ramane cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de trei luni (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

22 May 2023 13:01
Vizualizari: 3643

Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si justitie in materie civila a desfiintat pe jumatate o hotarare disciplinara aplicata de Sectia pentru judecatori a CSM. Este vorba despre hotararea prin care Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, a fostului CSM condus de Marian Buda (foto stanga), a sanctionat-o pe judecatoarea Adina Eugenia Macovei de la Judecatoria Lehliu-Gara.


 

Astfel, luni, 22 mai 2023, ICCJ a anulat actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva judecatoarei Macovei pentru abaterea disciplinara constand in “exercitarea functiei cu grava neglijenta” (art. 99 lit. t teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor). In schimb, Inalta Curte a mentinut partea din hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM nr. 8J din 6 iulie 2023 de sanctionare disciplinara a judecatoarei Macovei pentru “nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor” (art. 99 lit. h teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

In final, desi a scapat de una dintre acuzatii, judecatoarea Adina Eugenia Macovei de la Judecatoria Lehliu-Gara a ramas cu sanctiunea aplicata de CSM constand in diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o periodada de trei luni.


Prezentam minuta Deciziei civile a ICCJ nr. 125 din 22 mai 2023 (dosar 2630/1/2022):


Admite recursul declarat de doamna judecator Macovei Adina-Eugenia impotriva Hotararii nr. 8J din 6 iulie 2022 pronuntate de Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 5/J/2022. Caseaza, in parte hotararea recurata, in sensul ca: Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei judecator Macovei Adina-Eugenia pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004, Republicata. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 22 mai 2023”.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara nr. 8J din 6 iulie 2022 (dosar nr. 5/J/2022):


“Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei MACOVEI ADINA‐EUGENIA, judecator in cadrul Judecatoriei Lehliu-Gara. In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei MACOVEI ADINA‐EUGENIA, judecator in cadrul Judecatoriei Lehliu-Gara, sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 10% pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. h) teza I si lit. t) teza a II a din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva