26 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXPLODEAZA MAGISTRATURA: NOUA LEGE A PENSIILOR, BOMBA CU CEAS – Iata noul proiect de lege privind pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor. Se introduce o vechime minima de 25 de ani doar in magistratura. Pensiile in plata vor fi recalculate. Se doreste ca legea sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2023, fara o dezbatere serioasa (Proiectul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 December 2022 17:00
Vizualizari: 29144

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate proiectul de lege care aduce modificari la pensiile de serviciu ale magistratilor. Noul proiect, care modifica noua Lege 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, pe care Guvernul condus de premierul Nicolae Ciuca (foto) doreste sa fie adoptat pana la 1 ianuarie 2023, deci fara o dezbatere serioasa in ciuda promisiunilor date de liderii coalitiei de guvernare, contine prevederi care vor arunca in aer sistemul si vor provoca revolta in randul judecatorilor si procurorilor.


 

Pe scurt, se va introduce o vechime minima de 25 de ani doar in magistratura, iar pensiile aflate in plata se vor recalcula.


Iata proiectul de lege:


Art.I. Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 din 16 noiembrie 2022 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (1) al art. 211 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si sporurile cu caracter permanent aferente oricaror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate inainte de data pensionarii, actualizate la aceasta data prin raportarea la valoarea veniturilor cuvenite unui judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. Stabilirea bazei de calcul in conditiile prezentului alineat se face la cererea beneficiarului dreptului de pensie, depusa la angajator.

2. Dupa alineatul (1) al art. 211 se introduce un nou alineat (1/1) si va avea urmatorul cuprins:

(1/1) Presedintele lnaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, dupa expirarea unui mandat intreg, de pensia de serviciu, in cuantumul stabilit la alin. (1).

3. Alineatul (2) al art. 211 se abroga.

4. Alineatul (3) al art. 211 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani , cuantumul pensiei nete neputand depasi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse. Prevederile alin. (4) se aplica in mod corespunzator si persoanelor prevazute de prezentul alineat.

5. Alineatul (4) al art. 211 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile enumerate la alin. 1 se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si sporurile cu caracter permanent realizate, in ultimele 12 luni de activitate inainte de data depunerii cererii de pensionare, de un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional, cuantumul net al pensiei neputand depasi 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile.

6. Dupa alineatul (4) al art. 211 se introduce un nou alineat (4/1) si va avea urmatorul cuprins:

(4/1) In baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.

7. Alineatul (2) al art. 213 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza procentual ori de cate ori se majoreaza indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Actualizarea se realizeaza proportional cu majorarea componentelor bazei de calcul pentru un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional, fara ca pensia neta actualizata sa fie mai mare decat media veniturilor nete ale acestuia. Data actualizarii si procentul de majorare a indemnizatiei de incadrare brute lunare se comunica Casei Nationale de Pensii Publice sau casei teritoriale de pensii ori sectoriale competente de catre ordonatorii principali de credite implicati.

Art. II. Prin derogare de la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor pana in anul 2027, la calculul conditiei de vechime de 25 de ani se poate lua in considerare etapizat, in functie de anul pensionarii, si o perioada maxima in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor a indeplinit functiile de judecator financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, dupa cum urmeaza (n.r. vezi facsimil):


Art. III. (1) In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, pensiile de serviciu aflate in plata se recalculeaza potrivit prevederilor art. 211 din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, beneficiarii drepturilor de pensie de serviciu au obligatia de a transmite casei teritoriale de pensii ori sectoriale competente adeverinta emisa de angajator cu baza de calcul raportata la perioada de activitate pentru care opteaza beneficiarul de pensie de serviciu, in caz contrar angajatorul va emite o adeverinta cu baza de calcul aferenta ultimelor 12 luni de activitate anterior eliberarii din functie, actualizata la media veniturilor nete ale unui judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica aflat in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional.

(2) Cuantumul pensiilor recalculate potrivit prevederilor alin. (1) se plateste de la data de intai a lunii urmatoare expirarii perioadei de recalculare prevazute la alin. (1)”.

 



Comentarii

# Dios date 19 December 2022 18:18 +1104

De ce exploatează ???, chiar si prin noile prevederi, rămân "favoriții sortii", cu veniturile pe care le vor obține, resoectiv, cei mai favorizați de soartă pensionari din Romania. Sa facem o comparație ?, nu ar avea rost, pentrucă raman totuși și cu veniturile cele mai mari din Romania și nimeni nu le știrbește prestigiul, dimpotrivă, trebuie totuși să știe ca fac parte " nu dintr-o clasă superioară poporului român" ci din poporul român dar si cei mai privilegiați totuși. Nu au motive de nemulțumire

# Ultimul Charlot date 19 December 2022 18:42 +34

Au ******t bățul. Acum, cei cărora chiar le pasă de magistratură și nu de propriile buzunare, se pensionează

# Vlad date 19 December 2022 19:16 +46

Eu inteleg ca reprezinta a treia putere in stat...dupa Constitutie,asa zice...ce este cu mirarile astea?

# eu date 19 December 2022 19:21 +364

Sa vezi ,,proteste'' acum.

# COSMIN date 19 December 2022 20:48 +34

Sa vedem ce zice si Curtea Constitutionala

# HAI LA PENSII NEAMULE date 19 December 2022 20:55 +73

La contabilitatea PTB unii au cerut sa li se dea toti banii din drepturi salariale restante intr-o singura tranșă , nu eșalonat pe 5 ani cum prevede legea, pt a lua o pensie uriasă, ceea ce clar este infracțiunea de abuz în serviciu pt cine acceptă astfel de cereri.

# prost e cine da nu cine cere date 19 December 2022 20:58 +322

La diicot și dna să vezi ce se vor înghesui unii, care au parazitat sistemul, cu un an înainte de pensie pt a lua pensie de PÎCCJ. O grămadă de lepre au procedat așa. Și li se permite în continuare.

# Cetateanul date 19 December 2022 21:08 +7

Nimeni pe trepte!? Niciun mili taure, că că lin ori alt fere jerizd? Atunci bine ...și hai cu tăiete muuuult!

# Parerea mea date 19 December 2022 21:48 0

Cui ii pasa de magistrati? Astia sunt cateva mii, iar Romania are o po******tie de vreo cateva milioane, undeva spre 18, sa zicem....

# Nicolae Clivet date 19 December 2022 22:25 +509

PERSONALUL ASIMILAT JUDECATORILOR SI PROCURORILOR TREBUIE SCOS DIN ACEASTA LEGE. Daca se dorea o lege buna, nu lăsau consilierii juridici de la instanțe si parchete in aceeași lege cu magistrații. Se mai economiseau vreo 10 procente din fondul de pensie al magistraților. CONSILIERUL JURIDIC NU ESTE MAGISTRAT. ASTA sa vada, in primul rand reformatorii.Care este justificarea pensiei de serviciu pentru juriștii de la instanțe si parchete?

# DODI date 20 December 2022 00:22 +38

LIBERALII (dacă pot fi numiți liberali ratații profesionali ciolaniSS și măciucă) după ce au votat LEGEA majorării pensiilor românilor cu 45% și apoi au ignorat propria lege vin cu o nouă bombă. Aceasta se va aplica precum povestea cu cocoșul roșu (a se citi pensiile speciale de care Moș măciucă tocmai beneficiază!). Nu mă mai miră nimic: de fiecare dată când aterizează cel mai pupincurist jurist din România în funcția de ministru (numitul PERDOIU) se schimbă (aiurea!) codurile justiției. Acum că s-a pus în genunchi în fața europenilor și a călcat în picioare Constituția mai trebuia distrus și sistemul de pensii al magistraților pentru ca justiția românească să fie un exemplu de cum poți distuge o țară atacând bazele justiției. Ferice de o țară cu așa gunoaie umane: președinte, ministru justiției, șefi la CSM, ICCJ etc. Să nu-i uităm nici pe dirijorii ”câmpului tactic”: organizația antiromânească SRI.

# santinela date 20 December 2022 07:31 -63

Numai dupa mintea de tembel a lui Pedoiu poate cineva sa creada ca aceasta lege va intra in vigoare la 01.10.2023.Va fi atacata la CCR in mod sigur !

# tartya date 20 December 2022 08:14 +3

Astia nu au auzit de principiul constitutional al neretroactivitatii legii civile?

# Marius Budai (PSD) date 20 December 2022 09:22 +171

@DODI & SANTINELA, am inteles ca aveti PSD-ul in suflet dar mani******ti mai cu perdea. Predoiu are suficiente bube in cap, nu trebuie sa mai adaugati si pe ale altora. Legea este "scremuta" de ministrul PSD-ist Marius Budai de la Ministerul Muncii şi "Justiţiei Sociale"

# Marius date 20 December 2022 09:41 -13

O ființă omenească vie este suverană, poate să nici nu aibă un nume, dar asta nu înseamnă că nu trăiește și nu există, pe când o persoană înregistrată cu nume și cod numeric CNP nu este liberă, ci se supune legilor și celor care au făcut acele legi, devine o forță de muncă, o marfă de schimb, un simplu număr la evidența po******ției.NU AVEM JUSTIŢIE SI NICI CONSTITUŢIE! Actuala Constituție a României a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991.” – TOT ÎN ACELAȘI AN CÂND NE-AM TRANSFORMAT ÎN COLONIE PRIN LEGEA 28 15/03/1991! : https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/1476 Constituțiile României din 1991 și 2003 NU SE BUCURĂ DE LEGIMITATE ȘI NU AU INTRAT NICIODATĂ ÎN VIGOARE: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Constitu%C8%9Bia_Rom%C3%A2niei?fbclid=IwAR2hmpTzYm2XmTxlwTDMblqhvCBUwFIzUvGjNP-WaqpddX4ddwL_lfb5EAM

# . date 20 December 2022 09:50 +312

Da ce sa vezi, in proiectul de lege al personalului auxiliar, CSM introduce o alta categorie, adica pilele lor, neveste, fii, fiice, nepoti, amante, etc., ajutorul judecatorului. Persoane care nu exista pana acum, nu au statut, nu se stie cum vor functiona, ce drepturi si olbigatii au.... Cititi proiectul pus pe site-ul CSM. De tot rasul. Acestia vfor fi judecatorii care vor lua locul celor ce ies la pensie. Culmea este ca nu prea sunt doriti in instante, dar, na, sunt ,,cunostinte,, si trebuie sa li se faca loc...

# Dubla masura a CCR date 20 December 2022 10:06 +356

De curând, CCR a decis că suprataxarea contractelor part-time este constituțională ca urmare a sesizării depuse de USR, Forţa Dreptei şi Avocatului Poporului. Chiar dacă un angajat lucrează 2, 4 sau 6 ore, taxele plătite de angajator pentru acesta vor fi la nivelul taxelor pentru salariul minim. Pe de altă parte, CCR a decis că plata contribuţiilor de sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei pe lună e neconstituţională Ne putem astepta la orice alta decizie aberantă din partea CCR!

# magda date 20 December 2022 12:45 +263

Hopa...fata de proiectul initial,magistratii au recuperat 15 % si ajung astfel la procentul de 80%...suficient cat sa fie mai speciali decat ceilalti.Si atunci Bobita,ce naiba am facut,unde mai este reforma? Se implinesc 33 ani de la marea nebuloasa din decembrie 1989 iar meritul principal in revolutie il vedem si il simtim acum la tot pasul...este al magistratilor.Numai si numai din cauza acestei categorii slugarnice,tara noastra draga( inca) o duce din ce in ce mai rau( nu si unii tipi si tipe).Politicul nu poate fi acuzat,politicienii au cerut iar justitia a executat fara sa cracneasca.Practic acum,magistratii au cazut in propria capcana.Dar ,vorba cantecului...sfarsitul nu-i aici/

# Specialii specialiilor date 20 December 2022 13:52 +215

"Reforma" nu atinge însă și personalul de specialitate asimilat magistraților din Ministerul Justiției, CSM, PÎCCJ și alte instituții. Adică acei funcționari cu munca de funcționari, dar cu beneficii de magistrați. Ei își vor păstra pensiile de magistrați, fără să fi fost magistrați. Rămân cu statut de magistrați și judecătorii CCR, unii dintre ei nicio zi magistrați. „Președintele ICCJ, procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, procurorul-şef al DIICOT, procurorul-şef al DNA, precum și membrii aleși ai CS, pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu”. Adică, aceștia pot pleca cu pensie întreagă, indiferent de vechime.

# Nedelcu date 20 December 2022 13:54 -1

Modul de calcul al pensiei este cel prevăzut de legea in vigoare la momentul pensionarii, iar principiul neretroactivității legii noi nu e o descoperire a românilor! Mai mult, exista reguli care justifică și susține principiul drepturilor câștigate, cum ar aceea că dacă la recalculare rezultă un cuantum mai mic, se menține un cisntumul

# Nedelcu date 20 December 2022 14:10 0

Că aceste principii și reguli sunt cunoscute de actualii guvernanți, stau dovada alte acte normative având același obiect. Înseamnă că modul de reglementare abordat în prezentul proiect este voit de rea- credință, în scop electoral , de prostire a electoratului. A se vedea, recalcularea pensiilor militare. De asemenea, proiectul vine după intrarea în vigoare a legilor justiției, la 16 dec a,c, care au menținut statutul. Ce s-o fi schimbat în câteva zile?! Se vede clar pornirea guvernanților de a ridiculiza și minimiza importanta justiției într-o un stat de drept, și asta contrar unei directive UE potrivit cu care statul trebuie sa întărească încrederea în justiție! Denotă faptul că se conduce țara cu ura și dezbinare in scop imoral, punând în primejdie valori importante ale statului de drept. Nu poți să "pui la colț" o putere a statului , tu putere executive pentru simplu fapt că legea nu prevede acest lucru, ci reglementează f clar modul în care cele trei puteri funcționează,

# Nedelcu date 20 December 2022 14:24 +1

Modul de calcul al pensiei este guvernat de legea in vigoare la momentul pensionarii, așa că o "recalculare" pe alt mod de calcul încalcă principii de bază, precum neretroactivitate legii civile și teoria drepturilor câștigate. Aceste principii au fost avute în vedere pentru alte categorii, cum ar fi militarii, când recalcularea ar fi dus la o pensie mai mica, astfel că au rămas valabile pensiile in plata. In ceea ce priveste magistrații, scopul este abuziv, știut fiind că așa-zisa obținere a unei pensii mai mari decât salariul este prin efectul modificării codului fiscal, aplicabilă tuturor pensionarilor, așa încât luand de la magistrați aceasta facilitate legală, iar nu și de la ceilalți pensionari, se produce o discriminare. Discriminare se face și în raport cu celelalte categorii de pensionari speciali ( un termen pe care guvernanții îl explică la nivel comun , iar nu juridic) întrucât acestora li se aplica principiile general valabile recunoscute de toate democrațiile.

# C.N. date 20 December 2022 15:30 0

PENSIILE ÎN PLATĂ NU POT FI AFECTATE, în sensul scăderii cuantumului acestora. Recalculate pot fi. Însă, există PRINCIPIUL NERETROACTIVITĂȚII LEGII!! În acest sens, CCR a sti******t faptul că, și într-o eventuală reașezare a sistemului de calcul al pensiei, aceasta trebuie să fie în avantajul beneficiarilor, în sensul că, dacă la RECALCULARE rezultă un cuantum mai mic, statul este obligat să plătescă suma mai mare , calculată anterior!

# Noua lege a specialilor date 20 December 2022 16:09 +122

PSDistii (de această dată Budăi & Ciolacu) au făcut o altă lege specială, în loc să anuleze toate legile speciale. De pensii speciale beneficiază și funcționarii parlamentari, angajații Curții de Conturi, ziariști etc Indiferent cum sunt numite pensii de serviciu, pensii ocupationale etc – ele tot pensii speciale raman si sunt destinate privilegiatilor Romaniei!

# C.N. date 20 December 2022 19:26 0

Art III este vădit NECONSTITUȚIONAL !! Acest articol trebuie înlăturat. Magistrații reprezintă SINGURA CATEGORIE pentru care s-a introdus prevederea privind recalcularea pensiilor în plată. Principiul CCR este acela că pensiile în plată ale magistraților NU POT SCĂDEA ca urmare a recalculării. Curtea Constituțională s-a pronunțat demult în acest sens.

# C.N. date 20 December 2022 19:45 0

Sau ADĂUGAREA la Art.III a unei PREVEDERI EXPRESE, care să nu dea loc de interpretare (articolului III) și să reglementeze expres că, în situația în care, în urma recalculării pensiei în plată, rezultă un cuantum mai mic decât cel al pensiei în plată, rămâne valabil cuantumul pensiei în plată.

# Smecherie ieftina date 21 December 2022 09:28 +86

Budai & Ciolacu nu-i intereseaza daca art sunt constitutionale. "Reforma" e praf in ochi pentru fraieri. UE o sa le dea inca o smetie peste ochi cu PNRR si politrucii nostrii o sa recita iar poezia cu discriminarea Romaniei, similar Schengen. Am vazut filmul asta de prea multe ori

# Obs date 21 December 2022 13:56 +64

Sunt opinii pro si contra, firesti pana la urma, dar prevederea ca pensia sa nu fie mai mare decat salariul, este cel putin de bun simt.

# Alexandru date 1 April 2023 22:28 0

Pai tovarase, "magistratii" au ramas singurii bugetari cu pensii mai mari decat salariile si cu actualizare la actualizarea salariilor. Ori Constitutia statueaza foarte clar ca toti cetatenii trebuie tratati in mod egal. Vai de noi cu asa "magistrati"...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva