22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXTRASELE BANCARE ALE AVOCATILOR, SUB PROTECTIA CEDO – Un avocat portughez a castigat la Strasbourg impotriva procurorilor si judecatorilor care au pus interesul public mai presus de confidentialitatea profesionala. Avocatul refuzase sa puna la dispozitia autoritatilor fiscale extrasele de cont ale firmei de avocatura, dupa ce Fiscul constatase ca acesta nu si-ar fi platit TVA-ul aferent unor onorarii incasate in contul de persoana fizica (Hotararea)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

2 December 2015 15:02
Vizualizari: 10162

Dupa recentul succes pe care zeci de membri ai Baroului Cluj l-au repurtat la Curtea de Justitie a Uniunii Europene in cauza Smaranda Bara si altii impotriva CNAS si ANAF, cand CJUE a stabilit ca dreptul comunitar se opune transmiterii si prelucrarii de date personale intre doua autoritati ale administratiei publice a unui stat membru fara informarea prealabila a persoanelor vizate, a venit randul unei alte instante internationale sa emita o hotarare de interes pentru avocati: Curtea Europeana a Drepturilor Omului.


Sectia a IV-a a Curtii de la Strasbourg, prezidata de judecatorul maghiar Andras Sajo (foto), s-a pronuntat, marti 1 decembrie 2015, in cauza de Brito Ferrinho Bexiga Villa Nova vs. Portugalia (cererea nr. 69436/10), constatand in unanimitate incalcarea dreptului la respectarea vietii private garantat de Art. 8 din Conventie, intr-un caz ce a vizat accesul autoritatilor portugheze la conturile bancare ale unei firme de avocatura apartinand unei avocate cercetate intr-un dosar de frauda fiscala. Cauza are un grad sporit de relevanta, intrucat, odata cu publicarea solutiei, instanta europeana a emis si un comunicat de presa.

Judecatorii CEDO au constatat ca operatiunea de ridicare si consultare a extraselor de cont ale firmei de avocatura a avocatei a echivalat cu o ingerinta in dreptul la respectarea secretului profesional, aflat in sfera de aplicare a notiunii de viata privata. Curtea a observat ca procedura de ridicare si consultare a documentelor bancare confidentiale s-a derulat fara participarea avocatei Silvia Maria de Brito Ferrinho Bexiga Villa-Nova, care nu a avut in niciun moment posibilitatea de a-si prezenta argumentele, si, mai mult, ca autoritatile nu au solicitat avizul Baroului Avocatilor asa cum prevede, in asemenea situatii, Codul de procedura penala portughez:

"In continuare, Curtea observa ca art. 135 alin. (4) din Codul de procedura penala si art. 87 para. (4) din Statutul Ordinului Avocatilor prevad consultarea Ordinului Avocatilor in cadrul procedurilor ce vizeaza ridicarea de documente ce intra in sfera secretelor profesionale". (paragraful 57 din hotarare)

Avand in vedere lipsa unor garantii procedurale si a unui control judiciar efectiv al procedurii de ridicare a inscrisurilor confidentiale, Curtea a stabilit, in unanimitate, ca autoritatile portugheze nu au reusit sa gaseasca un echilibru just intre cerintele interesului general si cerintele de protectie a dreptului la respectarea vietii private a avocatei reclamante.

Avocata a refuzat sa puna la dispozitia Fiscului extrasele de cont, invocand secretul profesional si secretul bancar

In timpul unei inspectii asupra conturilor firmei de avocatura a Silviei Maria de Brito Ferrinho Bexiga Villa-Nova, autoritatile fiscale portugheze au constatat ca aceasta nu ar fi platit Taxa pe Valoarea Adaugata aferenta unor onorarii incasate, in perioada 2005-2006, in contul de persoana fizica. Fiscul i-a solicitat avocatei extrasele de cont, insa aceasta a refuzat sa puna inscrisurile la dispozitia autoritatilor, invocand secretul profesional si secretul bancar. Ulterior, procurori ai Parchetului de pe langa Tribunalul din Faro au deschis pe numele avocatei un dosar avand ca obiect infractiunea de frauda fiscala.

La 30 octombrie 2009, organele de cercetare penala au inregistrat la judecatorul de instructie penala o cerere interlocutorie prin care au solicitat ridicarea secretului profesional si a secretului bancar, iar o saptamana mai tarziu, judecatorul de instructie a cerut Curtii de Apel din Evora sa autorizeze ridicarea impedimentelor. La 12 ianuarie 2010, instanta a admis cererea si a dispus ridicarea secretului profesional si a secretului bancar, pe motiv ca interesul public ar trebui sa primeze in fata intereselor private. Avocata a contestat masura, insa Curtea Suprema i-a respins apelul, ca inadmisibil.

Ulterior, printr-o ordonanta din 29 iulie 2011, Parchetul de pe langa Tribunalul din Faro a suspendat procedurile penale demarate impotriva avocatei sub aspectul infractiunii de frauda fiscala.

*Cititi aici hotararea CEDO pronuntata in cauza de Brito Ferrinho Bexiga Villa Nova vs. Portugalia

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva