16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FACIAS cere lege de responsabilizare a magistratilor: “CSM functioneaza ca un sindicat, nu ca organ de control! Justitia romana e plina de erori judiciare, pe care Inspectia CSM nu le sanctioneaza, desi in lege s-a prevazut reaua-credinta si grava neglijenta”

Scris de: L.J. | pdf | print

16 December 2012 18:44
Vizualizari: 11397

 

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului - FACIAS, reprezentata de directorul executiv Oana Florea (foto) a dat publicitatii un comunicat prin care cere ca in Romania sa se instituie o lege care sa instituie o raspundere reala a magistratilor. Redam integral comunicatul:


FACIAS atrage atentia asupra faptului ca un nou legislativ trebuie sa aiba printre prioritati si necesitatea adoptarii unei legi de responsabilizare a magistratilor.

Un astfel de act normativ se impune a fi adoptat intr-un stat in care magistratii nu raspund nici pentru deciziile pe care le iau cu rea-vointa sau din grava neglijenta. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii si Inspectia Judiciara functioneaza mai curand ca un sindicat si nu ca un organ de control, iar plata pentru erorile judiciare se face de la bugetul de stat, din buzunarul fiecarui contribuabil.

Institutiile din sistemul judiciar nu au reusit niciodata sa se puna de acord asupra unui mecanism prin care judecatorii si procurorii sa raspunda material ori disciplinar pentru situatiile în care pronunta condamnari fara probe sau hotarari contrare legii.

Orice condamnare fara probe este inacceptabila intr-un stat de drept. Nu conteaza numele sau calitatea inculpatului. Daca nu sunt probe nu trebuie sa existe condamnari. Un judecator care, din rea-credinta, sub presiunea unor factori de influenta sau din grava neglijenta, condamna fara probe trebuie sa raspunda profesional, civil si penal.

Erorile judiciare au consecinte deosebit de grave si ireversibile asupra vietilor celor implicati. Dovada o constituie cazuri precum “Tundrea”, „Mihai Moldoveanu” sau „Constantin Rauta”. Acestuia din urma, in anul 2008 i-a fost mentinuta o condamnare cu pedeapsa cu moartea pronuntata in timpul regimului comunist.

Intr-un caz similiar, in Franta – o tara care din punct de vedere al modului de organizare a sistemului judiciar este cea mai apropiata de Romania, eroarea judiciara si condamnarea fara probe din cazul “Outreau” a determinat Parlamentul sa puna in dezbatere trei legi dure de responsabilizare a magistratilor, iar un judecator a fost audiat de catre o comisie a Legislativului.

Cele trei propuneri ale executivului pentru reformarea sistemului judiciar vizau intarirea masurilor disciplinare contra magistratilor, stabilirea modului de intrare si pregatire a acestora in magistratura, si, mai ales, infiintarea institutiei “Mediatorul Republicii’, care sa primeasca de la cetateni plangerile contra magistratilor si sa decida, chiar si peste capul ministrului justitiei (cel care are abilitatea de a sesiza CSM-ul francez cu actiuni disciplinare), trimiterea in judecata disciplinara a unui judecator sau procuror.

In acelasi timp, in Belgia, controlul judiciar este asigurat de catre Consiliul Superior al Magistraturii, format din 22 de judecatori si 22 de persoane civile (avocati, profesori universitari, societate civila) si de catre Consiliul National de Disciplina, un organ similar Inspectiei Judiciare de la noi.

In ultimii ani, in Romania, CSM a preluat mai toate atributiile ministrului, institutia garant al independentei justitiei devenind, de departe, Consiliul cu cele mai mari atributii din Europa. Rezultatele lasa insa de dorit. Justitia romana e plina de erori judiciare, pe care Inspectia CSM nu le sanctioneaza, desi in lege s-a prevazut reaua-credinta si grava neglijenta si exista cazuri de condamnare a Romaniei la CEDO, pentru culpe ale unor magistrati.”

Comentarii

# XX date 16 December 2012 18:51 -15

Mai citeste legea FACIAS inainte de a vorbi prostii.

# oana date 16 December 2012 19:19 -14

Penibila Asociatie. Penibil comunicat. Toti nimeni in drum vor responsabilizare. Sa fie altii responsabilizati ca ei sunt niste zero barati. Hai sictir asociatia caca maca.

# penibili sunt profitorii, nulitatile date 17 December 2012 09:30 +9

lumea j are tot ce vrei insa putini profesionisti; aparitia unora care insista ptr raspundere este binevenita; malpraxis este zero fiindca nulitatile sunt cele care isi dau mana iar la mag. nu e nicio masura cine si cum a fost sanctionat prin teoreticul malpraxis, vreun jurist?

# eu date 16 December 2012 19:50 -7

oare care e interesul persoanei de mai sus? sa nu imi spuna ca moare de grija sarmanilor oameni, ci mai degraba de grija unor corupti suspusi!

# experti date 16 December 2012 20:25 0

Au venit alti experti in locul Laurei Stefan? Ce ar fi sa va faceti voi judecatori si sa raspundeti? Idiotilor, orice tara civilizata are raspundere de mal praxis inclusiv in justitie...Doar noi avem..experti!

# FELICITARI FACIAS date 16 December 2012 20:33 +6

FOARTE BINE CA CINEVA MAI GANDESTE CORECT; legea rasp.m era la mj acum 2 ani, akuma e alt mj, candva, cand leprele vor fi contracarate cat de cat avem si asta, deocamdata estem tranzitie

# Tudor Iancu date 16 December 2012 20:46 +11

Felicitari FACIAS-ului si dnei OANA FLOREA pentru aceasta initiativa. Este binevenita nu numai pentru ca este conforma cu prevederea art. 52 alin. 3 Constitutia Romaniei (...„raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta”), ci si pentru ca numai pe aceasta cale se va putea pune capat dependentei unor magistrati de unele cercuri de interese/politice de natura mafiota. Rog sa se vada - de exemplu - crimele judiciare savarsite de unui judecatori de la ICCJ prin Decizia nr. 155/22.03.2010 pronuntata in Dosarul nr. 333/1/2010 privind falimentarea Bancii Internationale a Religiilor. Este cert ca daca ar fi stiut ca vor trebui sa raspunda material si penal pentru crimele judiciare comise, acei judecatori nu ar fi indraznit sa scoata basma curata pe unii membri ai familiei dlui Catalin PREDOIU (socrul Calin ZAMFIRESCU si nasul Arin STANESCU). Acesta este doar unul din miile de dosare batjocorite de unii procurori si judecatori necinstiti. Legea promovata de FACIAS ar putea fi un obstacol temeinic in calea bunului plac al multor procurori si judecatori, un mijloc eficace de insanatosire a justitiei romane, de afirmare a prestigiului si credibilitati sistemului nostru judiciar.

# CI date 16 December 2012 21:34 -5

Pe fufa asta am văzut-o des pe Antena 3 scoţând din ea prostie după prostie. Se băga în legi, discuta proceduri...fără excepţie prostii! Nu se găseşte nimeni să-i spună ăsteia că e neghioabă şi jenantă?

# pe cine păcălești date 16 December 2012 21:41 -6

adevăratul CI nu face afirmații dintr'astea la adresa femeilor- este subtil -tu nu ești CI

# CI date 16 December 2012 22:42 -3

Mda, mă simt pus la punct cu abilitate...Nu-mi place. E genul de comentariu care mă face să roşesc! Adevărul e că puteam să spun acelaşi adevăr, ambalat altfel...M-am moralizat, nu se mai întâmplă! <img src=ops:' />

# salve ,omule date 16 December 2012 23:03 +4

eu nu-ți fac morală - imi place modul subtil în care ... <img src=ops:' /> iar nu-mi găsesc cuvintele-TI VOGLIO BENE!

# gigi date 17 December 2012 07:50 +4


Citeza pe CI
Pe fufa asta am văzut-o des pe Antena 3 scoţând din ea prostie după prostie. Se băga în legi, discuta proceduri...fără excepţie prostii! Nu se găseşte nimeni să-i spună ăsteia că e neghioabă şi jenantă?
Asa o fi, insa ea nu face parte din clubul vostru corupt, arogant si suficient; profesionist doar in imaginatia voastra. Deci, orice ar spune e mai buna decat oricare membru al clubului.

# avocat BB date 16 December 2012 21:56 +8

D-na PRESEDINTA "m-ati plagiat" cu aceasta ocazie intrucat eu de 2/3 ani spun ca CSM-ul s-a transformat in SINDICATUL magistratilor si ca acesta ar trebuii format din juristi independenti si nu din magistrati activi in profesie. De ce legislativul nu modifica legea si sa nu mai faca parte din CSM magistrati si numai juristi independenti intrucat "corb la corb nu-si scoate ochii"

# avocat BB-CONTINUARE date 16 December 2012 21:59 +5

Am sa va caut si doresc sa ma inscriu in FACIAS

# IOAN DUSCAS date 16 December 2012 22:13 +1

IN ROMANIA SECURISTO-MAFIOTA EXISTA UN OM CINSTIT CARE DE APROAPE SAPTE ANI DE ZILE ESTE TINTA UNOR ACTIUNI DE TIP MAFIOT VIZAND IZOLAREA DISCREDITAREA SI ELIMINAREA IN STIL MAFIOT  ! ACESTE ACTIUNI DE TIP MAFIOT FIIND ORCHESTRATE DE O GRUPARE MAFIOTA FORMATA DDIN INFRACTORI DIN RANDUL MAGISTRATILOR , INFRACTORI DIN MINISTERUL DE INTERNE SI INFRACTORI DIN SERVICIILE SECRETE  CARE ALATURI DE MARI INFRACTORI DIN ZONA POLITICA AU HOTARAT ELIMINAREA IN STIL MAFIOT AL ACESTUIA ! IAR SESIZAREA ACESTOR INCALCARI DEOSEBIT DE GRAVE PRODUCE DOAR ZAMBETE IN CSM ! CSM-UL ESTE DOAR UN ORGAN DE REPREZENTARE ALE INTERESELOR FINANCIARE SI FUNCIARE ALE UNOR GRUPURI DE MARI INFRACTORI ! CSM-UL SI JUSTITIA ROMANA TREBUIESC REFORMATE RADICAL 

# stn date 16 December 2012 22:44 -5

sigur.....sa-i transformam încet si sigur pe judecatori în functionari publici la dispozitia oricui. felicitari, luju.ro devine încet si sigur antena 3, otv.

# DCN date 17 December 2012 07:08 -1

Referitor la raspunderea magistratilor, ce parare aveti despre jud.Cuzuc Mihaela de la Tribunalul Bucuresti?

# Horia-Eugen Cristea date 17 December 2012 07:59 +4

Responsabilizarea magistratului in caz de malpraxis a devenit imperioasa, intr-un stat european in care sunt declansate procedurile de infringment de catre C.E. Raportul MCV pe justitie are puncte pozitive doar pe cazurile de mare coruptie. Legi ca 112/1995, 10/2001, 1/2009 sunt aplicate haotic, incalcand flagrant accesul cetateanului la un act de justitie profesionist efectuat. Judecatorul reprezinta in exercitiul functiunii, un functionar public bine retribuit comparativ cu un medic, spre exemplu. Cu atat mai mult, magistratul are datoria de a citi dosarul dincolo de simpatii sau antipatii, vis-s-vis de participantii la judecata sau de initiatorul legii. Grava neglijenta in serviciu intalnim si la Cluj, unde probele materiale sunt date la o parte, iar cel ce plateste in final este cetateanul, care prin intermediul art.6 CEDO i se garanteaza dreptul la un proces impartial. Asta in oglinda cu zecile condamnari ale Romaniei la CEDO, din ultimii 22 de ani. Salut initiativa !

# obiectiva date 30 July 2013 09:48 0

un singur amendament...MEDICUL NU ESTE FUNCTIONAR PUBLIC....NICI MACAR FUNCTIONAR....orice medic ca sa activeze are nevoie de AUTORIZATIE DE LIBERA PRACTICA, adica este profesie liberala...poate raspunde pentru MALPRAXIS....dar este o profesie liberala.... ceea ce indica ca toti medicii arestati pentru MITA au fost arestati fara baza legala....

# mos date 17 December 2012 11:57 +1

Toti cei implicati in acest sistem care ar sti sau ar putea sa se exprime intr-un mod concret impotriva magistratilor care comit cu rea credinta sau dintr-o grava neglijenta, erori judiciare,distrugand viata unor oameni. Consider ca ca acasta organizatie, chiar daca in opinia unora constituie o oportunitate de ai disretita, este un mod de a ne aduce la cunostinta ca sistemul judiciar este plin de fapte ce ar trebui sanctionate in cel mai scurt timp, pentru a da posibilitatea celor capabil;i sa inteleaga ca drepturile si viata fiecarui cetatean intr-un stat de drept trebuiesc respectate conform legii si nu politic sub peresiunea oamenilor politici sau celor influenti care au anumite functii prin care se considera ca pot actiona oricum in detrimentul altora.VEZI CAZUL LEAUTA nu NUMAI TUNDREA SAU MOLDOVEANU, cred ca sistemul a creat mult mai multe erori judiciare decat ne imaginam! ESTE F. GRAV si nimeni nu face nimic.

# vali date 17 December 2012 12:08 +1

Pana la cazurile "celebre" de erori judiciare, soarta justitiabilului este batjocorita de mii de hot jud aberante, unele corectate de instantele de control, altele nu. In aceste hot jud aberante nu e vorba despre crime, nici despre fapte grave de coruptie, ci de viata de zi cu zi a omului amarat, care se judeca pentru o casa, pentru o pensie alimentara, pentru niste drepturi banesti, si care se lovesc adesea de o crasa incompetenta, de o totala lipsa de disponibilitate a instantelor de a asculta, evalua o situatie dedusa judecatii. Acestia sunt miile de justitiabili batjocoriti, care pleaca cu vietile facute vraiste de cate o instanta habarnista, care nu mai au bani, timp, resurse sau chiar intelegerea necesara pentru a cauta un remediu. Acestia sunt miile de victime ale judecatorilor fara judecata! O multime distrusa si muta, de a carei "mici" drame nu afla nimeni, nu scrie nimeni, nu-i pasa nimanui!

# vali date 17 December 2012 12:11 0

Iata cum sar ca arsi doamnele si domnii judecatori cand aud ca, ia uite culmea!, ar putea si domniile lor sa raspunda in exercitiul profesional. De ce raspunde dr Bradisteanu si nu raspunde judele Popescu? Nu sunt toti egali in fata legii?

# L 3/48 date 17 December 2012 13:02 -4

Poate ar fi mai bine ca in Ucraina: sa le luam gatul ! sa vezi ce s-ar citi dosarele şi s-ar lumina sentintele !

# ai incurcat-o date 17 December 2012 22:03 +2

Omule ai incurcat-o pentru instigarea ta. promit sa te caut prin orice mijloace si sa te chem in judecata. sa vezi atunci justitie dreapta. numai un nebun poate face asemenea afirmatii. eu zic ca maine vine alt nebun si propune sa le tai gatul la medici. poate intr-o zi se gandeste unul sa le taie gatul si avocatilor paraleli botanisti asa cum esti tu. te gasesc prietene. poate nu stii dar la instigari de genul asta luju va fi obligata sa divulge ip-ul tau. ai rabdare si ai sa vezi ce proces te paste

# obiectiva date 30 July 2013 09:51 -1

sa mori tu, @ai incurcat/o ???? ce ai cu omul, si/a spus OPINIA peronala....asta NU e instigare...@L3 /48...sau ca in GERMANIA, unde au impuscat un procuror in sala de judecata....daca vrei IP ul meu, sa imi comunici !!!! nerodule !!!

# obiectiva date 30 July 2013 09:53 0

daca ai nevoie si de IP ul meu, cere/mi/l direct, NU baga pe LUJU in afacerea asta !!! da` vezi ca nu il spun decat in privat, nu pe public !!!! asa ca trebe` sa imi dai emailul...

# NEDREPTATE date 17 December 2012 14:07 -1

Fundatia Stefan cel Mare Voivodeasa. De 10 ani de zile organizatia noastra cere raspunderea magistratilor,procurori si judecatori pentru erori judiociare intentionate.Drept raspuns,zeci de dosare penale si condamnari ilegale impotriva celor ce ridica glasul.Toti cei din Consiliul director al organizatiei au dosare pernale si au fost condamnati ilegal,fara probe relevante sau cu probe inventate de cei interesati,de gindirea ingusta a unor magistrati schilozi, influientati de anumite categorii profesionale jenante.Este cutrenurator cu cita usurinta magistratii suceveni judeca cu rea-credinta ,grava neglijenta si condamna oameni nevinovati motivat de faptul ca nimeni nu-i trage la raspundere.Salutam initiativa FACIAS si va propunem o COLABORARE in domeniul justitiei.Contactatine!

# V. date 17 December 2012 17:19 +4

unde erau aceasta facias si aceasta doamna cand au pus in dezbatere legea de modificare a legii magistratilor din 2011 unde la abateri disciplinare mai aveau un pic si terminau alfabetul, legea care a intrat in vigoare dupa dezbatere publica. ce urmareste prin aceasta iesire la rampa? parca aceasta organizatie urmarea si reintroducerea RECURSULUI IN ANULARE, RECURS BLAMAT DE CEDO SI PENTRU CARE AM FOST CONDAMNATI LA IMPORTANTE SUME DE BANI IN NENUMARATE ORI. oricine poate sustine ce vrea, oricine se poate asocia in astfel de organizatii, ce ar fi daca as spune ca maine ar putea sa apara oranizatia care sa militeze pentru scurtarea fustelor la femei? eu ii propun acestei Oana Florea sa se faca magistrat - putin probabil - si sa lupte din interiorul sistemului, sa vada cum e, ca din afara, iata, cum si eu imi dau cu parerea ca este un sistem juridic perfect.

# mesm date 17 December 2012 17:23 +3

alta peroana care vine sa remodeleze sistemul, tot aceeasi persoana care o sa fie distrasa de la acest scop cand o sa vada ca este depasita. cred ca magistratii sunt singurii care pot face curatenie in propria ograda.

# constanta date 17 December 2012 17:27 0

acesti oameni aduc in lumina o mana de cazuri din milioanele de dosare solutionate de judecatori in romania. nu zic ca paguba anumitor persoane este o statistica (pe principiul ??un mort este o tragedie, 100 de morti este statistica??), dar nu trebuie generalizat. auzind numai lucruri negative de un numar de cauze, ajunge sa fie umbrita activitatea majoritatii care isis face treaba.

# ADEVARAT date 18 December 2012 01:04 -2

O munca grea pentru magistrati,este foarte adevarat.Stiu foarte bine unde este locul judecatorilor chiar si intr-o dictatura.Peste tot in lume locul judecatorului este special,responsabil,Dumnezeesc!dar,ce facem cu magistratii romani care din exces de zel si l-a comanda in mod intentionat, judeca cu rea-credinta si maxima neglijenta nenorocind destine ???

# Eu date 21 December 2012 11:07 +1

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fundația_pentru_Apărarea_Cetățenilor_Împotriva_Abuzurilor_Statului  Deci, cine cere si ce cere?  Iar pentru legile cretini pe care jud sunt obligați sa le aplice, cine răspunde?

# Cosmin date 30 July 2013 02:16 0

CI   eu sunt doar un simplu cetatean, care din intamplare am cunoscuto personal, pe accea fufa ,si imi cer scuze Oanei, ca am folosit acest cuvant,are un suflet bun,si este un om ca si noi care nu merita asemenea jigniri ......si nu ma pot aptine, cu toate ca sunt de accord cu stoparea mitei,tu ai da bani grei sa ai neuronii ei.ps inca o data scz Oana

# obiectiva date 30 July 2013 09:55 +1

FACIAS, legi exista...garla....da` NU SE APLICA EXACT DE CATRE STAT......de catre guvernanti, de catre magistrati !!! adicalea, ei sunt mai presus de lege.....ca atare, NU suntem stat de drept, deoarece insusi statul NU isi aplica legile, ci STAT MAFIOT si TERORIST !!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva