FACIAS cere PICCJ si DNA sa se sesizeze cu privire la abuzul europarlamentarei Monica Macovei. Lumeajustitiei.ro a publicat hotararea Plenului CSM prin care s-a constatat ca Macovei a comis “o ingerinta in activitatea de urmarire penala” printr-un mail trimis Laurei Kovesi
In urma articolului publicat de Lumeajustitiei.ro referitor la Hotararea Plenului CSM din 22 mai 2012 prin care s-a constatat ca europarlamentarul Monica Macovei a comis ”o ingerinta in activitatea de urmarire penala, de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorului", Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat, azi, 4.09.2012, prin intermediul unui comunicat de presa, ca Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationale Anticoruptie sa se autosesizeze in cazul abuzului comis de fosta sefa a Justitiei din Romania. De asemenea, FACIAS cere public Monicai Macovei demisia din functia de europarlamentar.
Apel la declaratiile lui Barosso cu privire la independenta Justitiei
Conform comunicatului FACIAS, ”pe data de 22 mai, plenul Consiliului Suprem al Magistraturii a constatat ca Monica Macovei a comis “o presiune asupra procurorului investit cu solutionarea dosarului”. In fapt, desi aceasta nu avea nicio calitate procesuala, europarlamentarul PDL a solicitat Procurorului General al Romaniei sa preia un dosar aflat in curs de solutionare la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov pentru a fi instrumentat la PICCJ. Avand in vedere principiile institutiilor europene, recent reconfirmate prin vocea presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso, conform carora politicienii sunt responsabili sa asigure respectarea independentei justitiei si garantia lipsei oricui tip de imixtiune in infaptuirea actului de justitie, demisia Monicai Macovei din functia de europarlamentar roman este un act firesc.
Cu atat mai mult cu cat abuzul comis a fost deja constatat si confirmat de plenul Consiliului Suprem al Magistraturii care a concluzionat ca,in acest caz, presiunea exercitata de Monica Macovei, prin cererea formulata la PICCJ “constituie o ingerinta in activitatea de urmarire penala, de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorului de caz”.
In egala masura, FACIAS considera ca ar putea fi util pentru DNA si Parchetul General sa afle numele partilor si obiectul dosarului aflat in cercetarea Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, informatii care pot explica presiunile pentru preluarea dosarului instrumentat de procurorul Negulescu”.
Povestea prescurtata a unui abuz premeditat!
CSM a analizat in sedinta de plen din de 22 mai 2012 rezultatele verificarilor Inspectiei Judiciare ca urmare a cererii unui procuror din Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, Mihai Negulescu, care s-a plans Consiliului ca fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, prin demersurile sale, a incercat sa-i stirbeasca independenta si reputatia profesionala. Monica Macovei, solicitase Procurorului General al Romaniei sa preia un dosar aflat in curs de solutionare la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov pentru a fi instrumentat la PICCJ, ca sa fie solutionat "mai rapid" si "profesionist". Evident, procurorul care lucra in acest dosar, Mihai Negulescu, a considerat ca aceasta este o ingerinta crasa in activitatea sa independenta si a cerut CSM sa-i apere aceasta independenta si s-a adresat Inspectiei Judiciare a CSM.
In urma verificarilor, Inspectia Judiciara a concluzionat ca Ministerul Public nu a dat curs solicitarii europarlamentarului Monica Macovei - pe care nu stim ce a determinat-o sa faca presiuni pentru preluarea dosarului instrumentat de procurorul Negulescu la Brasov, mentionandu-se ca implicarea in cursul unui dosar a unei persoane care nu are calitate profesionala poate fi considerata ca o "ingerinta in actul de justitie, concretizata intr-o presiune exercitata asupra procurorului investit cu solutionarea dosarului". Plenul CSM, intrunit in 22 mai 2012 pentru a dezbate admiterea cererii de aparare a independentei, impartialitati si reputatiei profesionale a procurorului brasovean a concluzionat ca, in acest caz, presiunea exercitata de Monica Macovei, prin cererea forumulata la PICCJ, desi nu este parte in acest dosar, "constituie o ingerinta in activitatea de urmarire penala, de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorului".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# BERCEA MONDIAL: ,,durere și manevra la frații miei,, 4 September 2012 18:43 +12
# naivi mai sunteti.... 4 September 2012 19:55 +17
# Istratie 4 September 2012 20:12 +14
# ana 4 September 2012 21:05 +12
# lili 4 September 2012 22:50 +7
# lili 4 September 2012 22:52 +5
# votatdemis 5 September 2012 09:01 +8
# patrik 5 September 2012 14:10 +2