19 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

FARAONII DE LA CONSILIUL CONCURENTEI – Dupa 10 ani la sefia Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu se pregateste pentru al treilea mandat de presedinte. Gratie unei OUG date de "Guvernul meu", numarul mandatelor de presedinte al Consiliului Concurentei a devenit nelimitat. In timp ce Guvernul Orban emitea OUG de modificare a Legii Concurentei, in Parlament se lucra avansat la noua forma a actului normativ. Comisia economica a Senatului a respins ordonanta lui Orban

Scris de: E.D. | pdf | print

14 April 2020 15:27
Vizualizari: 4837

Lumea Justitiei dezvaluia in urma cu circa doua luni cum Guvernul condus de Ludovic Orban a reusit sa trimita la Monitorul Oficial o alta forma a unei ordonante de urgenta decat cea propusa de coinitiator, in speta Consiliul Concurentei, dar si decat cea votata in sedinta de Guvern. Era vorba despre OUG nr. 6/2020 care prevedea modificarea unei alte ordonante de urgenta, OUG nr.77/2014, si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, fiind introdusa astfel, nu se stie nici pana in prezent cum, o noua modificare si completare a art. 15 din Legea Concurentei. Ce sa vedeti, astfel cum subliniam si in articolul din februarie 2020, completarea Legii concurentei prin OUG 6/2020 a permis tocmai ca presedintele Consiliului Concurentei sa poata fi numit in functie un numar nelimitat de mandate, includerea fiind facuta, curios, cu o luna inainte ca actualului presedinte, Bogdan Chiritoiu (foto), sa ii expire si cel de-al doilea mandat in aceasta functie.


 

Desi la acea data am semnalat neregulile legate de modul de introducere a unor noi modificari in Legea Concurentei, altele decat cele asupra carora s-a pronuntat Consiliul Concurentei, in calitate de coinitiator, modificarea a fost rapid imbratisata, astfel incat la data de 3 martie 2020 pe site-ul Consiliului Concurentei a fost publicat anuntul prin care Colegiul Consultativ al Consiliului Concurentei anunta declansarea procesului de selectie a candidatilor pentru Plenul Consiliului Concurentei, respectiv functia de presedinte si de vicepresedinte al acestui for. Iar, dupa cum veti vedea, acest Consiliu Consultativ joaca un rol extrem de important in procedura de numire a noii conduceri a Consiliului Concurentei.


Conform cadrului in vigoare, mandatele membrilor Plenului, si deci si ale presedintelui si vicepresedintelui Consiliului Concurentei, sunt de cate 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii acestora, prin depunerea juramantului in fata presedintelui Romaniei. Odata cu intrarea in vigoare a OUG 6/2020 prin care a fost modificat si completat art. 15 din Legea nr. 21/1996, s-a permis ca numarul mandatelor sa fie nelimitate, ceea ce inseamna ca in prezent, actualul presedinte al Consiliului Concurentei ar ocupa al treilea mandat in aceasta functie pe care o detine din 5 mai 2009. De precizat ca cel de-al doilea mandat de presedinte al lui Bogdan Chiritoiu a expirat in data de 3 martie 2020, in prezent acesta asigurand interimatul functiei.


Colegiul Consultativ, mai tare decat Parlamentul, Guvernul si Presedintia


Din aceasta procedura, astfel cum veti vedea, mai rasare insa o problema. Anume ca alegerea noului presedinte se face de catre Consiliul Consultativ, colegiu fara personalitate juridica, ce are ca rol selectia de drept si de fapt a membrilor Consiliului Concurentei, celelalte institutii implicare in procedura de numire a acestora membri (Parlament, Guvern, Presedinte) avand un rol formal.


Practic, Consiliul Consultativ – al carui seretariat este asigurat de Consiliul Concurentei, iar sedintele sunt prezidate de presedintele Consiliului Concurentei – este cel care selecteaza noii membri ai Consiliului Concurentei, inclusiv conducerea acestei institutii.

Pentru deciziile adoptate de acest organism nu a fost pana in prezent prevazuta o procedura de contestare a selectiei, astfel incat nu se poate poate preciza ce se intampla in situatia in care mai multi candidati intrunesc criteriile prevazute pentru postul pentru care candideaza si cum pot fi deciziile contestate.

Dupa cum precizeaza si Consiliul Concurentei in anuntul sau, "calitatea de membru al Colegiului Consultativ este benevola", durata mandatului este de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii acestuia. Organismul care urmeaza sa desemneze noua compunere a conducerii Consiliului Concurentei este compus din fosti presedinti ai autoritatii de concurenta, reprezentanti ai mediului universitar de concurenta, juridic si economic, desemnati prin consultare cu facultatile de resort, reprezentanti ai mediului de afaceri, desemnati prin consultare cu asociatiile profesionale si de afacerisi reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia consumatorilor, experti in domeniul economic, juridic ori al concurentei din alte state membre ale Uniunii Europene, care provin din structuri academice sau alte organizatii similare.


Astfel, cu o procedura neclara, cu un Consiliul Consultativ amplu, dar si cu o legislatie schimbata de la Guvern la Monitorul Oficial prin OUG nr. 6/2020, in 3 februarie, presedintele Consiliului Concurentei a demarat procedura de reinvestire in functie, avand in vedere ca al doilea mandat a expirat.


Procedura pe OUG, desi in Parlament era in lucru un proiect legislativ


Extrem de important, aceste modificari sub spectrul carora se desfasoara noile alegeri de la Consiliul Concurentei au fost efectuate intr-un context cel putin interesant.

Concret, in timp ce OUG 6/2020 era publicata in Monitorul Oficial cu modificari asupra carora Consiliul Concurentei nu isi exprimase acordul, in Parlament exista un proiect de lege de modificare a Legii concurentei, care elimina o serie de anomalii existente in actul normativ si care se refereau chiar la articolele care tin de partea organica a legii.

Exista deja decizii ale Curtii Constitutionale care consacra ca fiind anticonstitutionala utilizarea delegarii de catre Parlament catre Guvern a functiei de legiferare in cazul in care exista legi pe aceeasi tema la Parlament, insa acest lucru pare ca nu a mai contat in cazul Ordonantei de Urgenta nr. 6/2020.

De precizat ca proiectul de lege aflat pe finalul procesului de adoptare in Senat (L163/2017), dupa ce a trecut de Camera Deputatilor, a fost votat in Plenul Senatului pe 8 aprilie 2020, iar in procesul de aprobare prin lege a OUG nr.6/2020, Comisia economica a Senatului a respins ordonanta.

Desi proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat din motivele cunoscute deja (coronavirus), el se afla in prezent la Camera Deputatilor pentru analiza, fiind posibila respingerea lui.

Se pune, totusi, o intrebare legitima: Care este urgenta si caracterul exceptional pentru a modifica art. 15 din Legea concurentei printr-o ordonanta de urgenta?

Greu de gasit un raspuns, in afara de faptul ca expirase al doilea mandat al actualului presedinte si trebuia eliminata prevederea care limita la doua mandate orice functie de demnitate publica in Consiliul Concurentei.


*Cititi aici mai multe detalii despre Ordonanta de Urgenta nr. 6/2020

Comentarii

# DODI date 14 April 2020 19:51 +7

Pe lângă acest matyusalem liberal mai există unul detașat de la UDMR și care sare ca ars atunci când românii spun despre romi că sunt țigani, despre unguri că sunt bozgori dar care linge fesele lui ciolanis atunci când spune că MUIE PSD este o interesantă teză filozofică. Să nu uităm nici de cei care și-au prins Kurul cu holșuruburi în scaunele primăriilor fiind la al ”n” mandat. Dacă dorim cu adevărat o nouă clasă politică ar trebui ca numărul de mandate pentru TOATE funcțiile (alese sau numite) să fie de maxim 2, fără posibilitate de prelungire, iar numirea în funcții semnată de președinte să fie cu avizul obligatoriu, nu consultativ, al instituțiilor abilitate de lege. Atunci putem vorbi de o competiție corectă nu cu gunoaie umane plasate de SRI pe tronul de președinte sau cu pupincuriști și sinecuriști vopsiți de președinte pentru avantaje personale cu nesocotirea avizului negtiv al CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.11.2024 – Imagini cu prabusirea de la TMB (Galerie foto-video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva