15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FAVORIZAREA INFRACTORULUI – Procurorul General Tiberiu Nitu a infirmat solutia frauduloasa de NUP data lui Basescu in vara lui 2012 de procurorii Carmen Damian si Horia Selaru. Infirmarea lui Nitu se bazeaza pe un raport al ONPCSB din mai 2015 care releva indicii de spalare a banilor pe ruta Casuneanu-Basescu-Ioana Basescu. Exista riscul ca dosarul sa ajunga la DNA unde sa fie ingropat pe vecie. Intre timp, Damian a ajuns la DNA, iar Selaru a fost facut peste noapte judecator ICCJ (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 May 2015 15:07
Vizualizari: 17591

Unul dintre cele mai clare dosare ale lui Traian Basescu, dosar musamalizat in perioada in care acesta a fost presedinte al Romaniei, este pe cale sa se redeschida. Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu (foto 2), a infirmat solutia frauduloasa de neincepere a urmaririi penale fata de Traian Basescu in dosarul de spalare de bani privind o serie de afaceri imobiliare derulate in care a fost implicat si celebrul asfaltator Costel Casuneanu. Este vorba despre rezolutia din vara anului 2012, cand, cu putin timp inainte de referendumul pentru demiterea lui Basescu, procuroarea Carmen Damian, atunci adjuncta procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ Horia Valentin Selaru (foto 1) a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Basescu. Solutia a fost confirmata ulterior de procurorul Horia Valentin Selaru. Important este ca ordonanta lui Tiberiu Nitu – care este atasata integral la finalul articolului - de infirmare a rezolutiei procuroarei Carmen Damian se bazeaza pe un raport al ONPCSB din mai 2015 care releva indicii de spalare a banilor pe ruta Costel Casuneanu-Traian Basescu-Ioana Basescu.


Dosarul a fost constituit dupa ce, la 15 februarie 2012, Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a formulat la PICCJ o sesizare penala impotriva lui Traian Basescu, pe care l-a acuzat de spalare de bani si luare de mita. In plangere, GIP a aratat cum Traian Basescu a cumparat in anul 2000, in conditii super-avantajoase, la un pret ireal de mic, un teren de 3708 m.p. in Bucuresti, Aleea Privighetorilor nr. 86. Achizitia s-a facut simultan cu una similara, a unui teren invecinat, identic ca suprafata, dar cumparat de afaceristul Costel Casuneanu, care a platit pretul de 4,9 miliarde lei vechi, desi Traian Basescu pentru felia sa identica de teren a platit numai 1,48 miliarde lei vechi.

Urmarea afacerii: in 2002 Traian Basescu si-a vandut terenul numitei Gabriela Blaj (despre care se afirma ca este cumnata lui Costel Casuneanu) la pretul exorbitant de circa 12 miliarde lei vechi, in conditiile in care boom-ul imobiliar nu se declansase. Din profitul astfel obtinut, Basescu a sustinut ca si-a cumparat vila din sos. Bucuresti-Ploiesti pe care a donat-o fiicei sale mai mari, Ioana. In aceste conditii, GIP a cerut trimiterea in judecata a lui Traian Basescu pentru infractiunile de spalare de bani si luare de mita.

PICCJ a dat NUP pe un dosar de competenta DNA

Extrem de interesant este cum s-a ajuns la solutia de NUP in acest dosar. Asa cum Lumeajustitiei.ro a prezentat, Carmen Damian a simulat o cercetare penala si, la 25 iunie 2012, i-a dat NUP lui Basescu pe motiv ca nu ar exista probe pentru spalarea de bani ori pentru infractiunea de mita. Ancheta s-a facut strict in birou, Basescu nu a fost audiat, cum nu a fost audiat niciun martor, totul fiind pro-causa, procurorii transformandu-se in aparatori ai lui Traian Basescu.

De asemenea, este de neinteles cum SUPC din PICCJ si-a permis sa ancheteze o infractiune de mita, in conditiile in care aceasta fapta este una de coruptie, de competenta stricta a DNA. De altfel, in rezolutia de NUP se observa ca se vorbeste despre acuzatia de mita, dar NUP-ul efectiv se da doar pentru spalarea de bani.

In acest context si avand in vedere ordonanta lui Tiberiu Nitu de infirmare a rezolutiei de NUP a procuroarei Carmen Damian, se nasc mai multe intrebari cat se poate de legitime. Spre exemplu, cum nu au vazut procurorii Carmen Damian si Horia Selaru in vara lui 2012 cand s-au grabit sa-i inchida dosarul lui Basescu, in timp ce acesta era speriat ca va fi demis la referendumul din 29 iulie 2012, probele care indicau ca fostul presedinte a vehiculat sute de mii de euro din provenienta necunoscuta? Cum au putut cei doi procurori sa comita abuzul de a solutiona cu NUP acest dosar in conditiile in care era vorba si de o infractiune de luare de mita, care nu putea fi de competenta PICCJ – SUPC, ci de DNA? Lumeajustitiei.ro solicita tragerea la raspundere a magistratilor Damian si Selaru pentru solutionarea acestui dosar pentru care nu aveau competenta sa-l “rezolve”.

De precizat este ca dupa acest moment, Carmen Damian a ajuns la DNA, iar Horia Valentin Selaru a fost facut peste noapte judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, trebuie spus ca, avand in vedere infractiunea de luare de mita, dosarul ar putea fi trimis la DNA, unde exista riscul ca el sa fie ingropat pe vecie, asa cum s-a intamplat si cu dosarul “Flota”.

Nitu a decis: Rezolutia este netemeinica si nelegala, fundamentata pe o cercetare incompleta

Revenind la ordonanta Procurorului General al Romaniei de infirmare a rezolutiei de NUP primita de Traian Basescu in vara lui 2012, Tiberiu Nitu a dispus aceasta masura constatand ca rezolutia procuroarei Carmen Damian, confirmata de Horia Valentin Selaru, este netemeinica si nelegala.

Ca urmare a disparitiei cauzei de impunitate, odata cu incheierea mandatului de Presedinte al Romaniei al numitului BASESCU TRAIAN, la nivelul Sectiei de urmarire penala si criminalistica s-a procedat la evaluarea solutiilor adoptate fata de respectiva persoana, context in care rezolutia nr. 94/P/2012, din 25.06.2012, a fost apreciata ca fiind nelegala.

Examinand actele dosarului nr.94/P/2012 constat ca se impune infirmarea, ca nelegala si netemeinica, a solutiei adoptata in cauza fundamentata pe o cercetare incompleta a faptelor sesizate”.

De asemenea, Procurorul General al Romaniei face trimitere si la un raport al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor depus la PICCJ in 8 aprilie 2015, privind existenta unor indiciii temeinice de spalare a banilor de catre Costel Casuneanu si Traian Basescu:

Mai mult decat atat, la data de 08.04.2015, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justilie a fost inregistrata sesizarea nr.C/XIV/22l2 a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, privind existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor de catre CASUNEANU COSTEL, BASESCU TRAIAN S.A.

(...)

Un aspect vizat prin plangerea formulata de Grupul de Investigatii Politice este cel al incheierii de catre CASUNEANU COSTEL a unor contracte cu Ministerul Transporturilor si Primaria Municipiului Bucuresti, in perioada in care cele doua institulii publice au fost conduse de BASESCU TRAIAN.

In acest sens este necesar sa se stabileasca daca sustinerile din plangere sunt reale, prin solicitarea de la cele doua institutii a eventualelor contracte incheiate cu CASUNEANU COSTEL in perioada de referinta. Trebuie subliniat si faptul ca una dintre sursele de alimentare a contului detinut de SC PA&CO INTERNATIONAL SRL a fost, potrivit sesizarii Oficiului, Administratia Nationala a Drumurilor.

Cu privire la achizitionarea de la CASUNEANU COSTEL a unui autoturism de catre BASESCU TRAIAN se impune a se verifica ce autoturisme a avut acesta in proprietate si daca a cumparat de la persoana mentionata autovehiculul marca Mercedes Benz model 5600, cu seria sasiu WDB 14005714309081. Autoturismul s-a aflat in proprietatea numitului CASUNEANU COSTEL in anul 2000 si a fost radiat din circulatie la 08.04.2000, cu motivarea transfer proprietate. Acelasi autoturism apare ca fiind radiat din nou din circulatie la 11.02.2011, "la cerere".

Pentru stabilirea unei corecte situatii de fapt, se impune a proceda si la audierea numitilor BASESCU TRAIAN, CASUNEANU COSTEL, BLAJ GABRIELA, PETICILA NICOLAE, STANESCU MARIA, TEODORU OLIMPIA, BASESCU IOANA si GHETEU VIRGIL DAN, precum si la administrarea oricaror probe necesare justei solutionari a cauzei”.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucuresti pentru confirmarea de catre judecatorul de camera preliminara a redeschiderii urmaririi penale. Termenul a fost stabilit pentru data de 19 mai 2015.

*Cititi aici integral ordonanta Procurorului General Tiberiu Nitu

*Cititi aici rezolutia de NUP a procuroarei Carmen Damian din 25 iunie 2012

Comentarii

# mihai date 8 May 2015 14:50 +22

La puscarie, uaaaaaaaaaaa !!!!!!

# alex date 8 May 2015 15:06 +21

bravo d-le Nitu ! jos palaria.

# TL - vizorul date 8 May 2015 15:23 +11

Mama , mama ce de mai dosare deschise pe capul bietului om ! In fiecare zi aflam , in special de la doua posturi tv ca s-au descoperit alte si alte probe si se deschid alte si alte dosare pe numele lui Basescu. SI ??? El le rade in nas tuturor ! Stie el ce stie si pe ce bazeaza,mai ales pe cine se bazeaza ca totul sa nu fie decat un mare FASSS !!!

# POESIE date 8 May 2015 15:51 +7

Navalnic iures tara azi strabate/Traian Basescu, sase jumatate !

# o pensionara date 8 May 2015 21:49 +5

absolut de accord cu tine....eu cred ca I-au deschis toate cele 9 dosare ca sa le poata inchide definitive si irevocabil.....basescu si tot neamul lui de infractori nu vor pati nimic......totul este un spectacol pentru satisfacerea poftei de sange a vulgului.....

# VIKY date 9 May 2015 13:29 +4

"...eu cred ca I-au deschis toate cele 9 dosare ca sa le poata inchide definitive si irevocabil..." Numai cei fara materie cenusie ar gandi ca va pati ceva fostul chirias de la Cotroceni. Este limpede ca dosarele au fost deschise la CEREREA lui, ca sa poata fi ingropate ca FLOTA, de coruptii dansului. El stie foarte bine ca sportiva de o "inteligenta" tulburatoare nu mai are multe zile la DNA, asa ca vrea sa stea linistit pe mosia de la NANA pana la adanci... batraneti. Pacat ca o tara intreaga este prostita si pacalita de o parasuta corupta pana in maduva oaselor, si de o prostie tulburatoare.

# colombo date 8 May 2015 15:26 +10

In sfarsit a fost invins si pus acolo unde ii este locul.

# dan coste date 8 May 2015 21:09 +15

Exact despre asta am scris in cotidianul ZIUA in 2007 sau 2008, nu-mi mai aduca bine aminte. Despre cum a spalat bani si a acoperit o mita frumoasa cuplul Basescu - Casuneanu, banii ajungand la Ioana Basescu, din care si-a luat si ea o vilisoara. Articolul de prima pagina se numea „Spală bani“.

# mulder, agentul mulder date 8 May 2015 23:41 +4

Dar azi ce ai scris? Tot peste 7, 8 ani se rezolva? P. S. Cel mai devreme?! :-) :-*

# mishulescu date 8 May 2015 21:49 +11

Nu-mi fac iluzii ca sa nu am deziluzii. Sa speram !

# George date 9 May 2015 10:53 +10

PICCJ nu vrea sa aplice leagea pentru toata lumea. Tara asta este in ruina in special din cauza procurorilor care aplica legea preferential.

# sorin date 9 May 2015 23:40 +7

o iesire in strada pentru schimbarea unei justitii corupte se poate face?

# chisca date 11 May 2015 13:41 0

Nimic nu se va intampla daca nu se primeste O.K. de la inalta poarta (inaltele porti). Luati exemplu celebrului an 2012.Este o simpla parere.In care eu cred.Sper sa nu se intample acest lucru si cei vinovati indiferent de numele demnitarului sa plateasca.Dar mai ales sa se recupereze bani capatati in mod fraudulos.

# Lulu date 11 May 2015 14:39 0

Se pune intrebarea cate persoane ca aceasta doamna au ajuns mari procurori ai DNA pentru "meritele lor" si care acum sunt sustinatori ai justitiei si statului de drept ? Aceasta este crunta realitate, in tot acest sistem mafiot de stat nu au intrat si nu sunt oameni competenti, ci numai oameni intrati prin cunostinte si relatii :( .. asteptam ziua in care se vor recunoaste aceste lucruri de catre cei care ameninta zi de zi ca vor face dezvaluiri cutremuratoare despre sistemul nostru judiciar si nu numai.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva