16 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FENTA SUB FALIMENT – Familia fostei asociate a Elenei Udrea in Baile Boghis, Lia Stanca, produce bani in timp ce creditorii asteapta de ani de zile sa isi recupereze investitiile. Dupa ce Curtea de Apel Cluj a dispus declansarea falimentului SC Bai Boghis SRL, statiunea a fost inchiriata pana in 2025 unei firme detinute de fiica Liei Stanca. Chiria data SC Bai Boghis este de 40.000 lei/luna, desi anul trecut doar intr-o singura luna statiunea a adus venituri de 800.000 lei (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 July 2022 11:24
Vizualizari: 4581

In timp ce Elena Udrea se afla la inchisoare in urma unei condamnari politice dispuse printr-un sir de decizii nelegale, familia fostei asociate a acesteia la firma SC Bai Boghis care detine statiunea Baile Boghis, Veronica Elena Stanca, zisa Lia Stanca (foto), produce bani chiar si sub faliment. Totul se intampla in conditiile in care creditorii – printre care Elena Udrea insasi sau compania Erbasu, ca sa dam doar doua nume cunoscute – asteapta sa isi primeasca banii investiti in statiune.


 

Despre Baile Boghis si modul in care Lia Stanca si familia acesteia au incercat sa isi impuna controlul asupra masei credale a SC Bai Boghis SRL, Lumea Justitiei a scris pe larg in ultimii doi ani. De curand insa, familia Liei Stanca a facut o operatiune prin care a reusit sa isi asigure venituri din exploatarea statiunii Baile Boghis, desi firma care detine statiunea (SC Bai Boghis SRL) a intrat in faliment.

In 17 ianuarie 2022, Curtea de Apel Cluj a dispus declansarea procedurii de faliment pentru SC Bai Boghis SRL: “Admite apelul declarat de apelantul C.I. S.C. impotriva incheierii civile din data de 05.10.2021 a Tribunalului Salaj, pronuntata in dosarul nr. 135/84/2019, pe care o anuleaza in parte in ceea ce priveste solutia data cererii formulate de C.I.I. S.C. avand ca obiect stabilire onorariu administrator judiciar si trimite cauza spre rejudecare judecatorului sindic cu privire la aceasta cerere. Admite apelul declarat de SC C.E. SA impotriva sentintei civile nr. 903/2021 pronuntata la data de 22.10.2021 de Tribunalul Salaj in dosarul nr. 135/84/2019 pe care o anuleaza si trimite cauza judecatorului sindic pentru a deschide procedura falimentului debitoarei SC B.B. SRL. Fara cheltuieli de judecata. Decizia este definitiva si executorie. Pronuntata in sedinta publica din data de 17 ianuarie 2022 prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin intermediul grefei” (vezi facsimil 1).

 


Ulterior, in 15 aprilie 2022, ca urmare a deciziei Curtii de Apel Cluj, Tribunalul Salaj a hotarat intrarea in faliment a SC Bai Boghis SRL (vezi facsimil 2): “In baza art. 145 alin.1 lit. B. din Legea nr. 85/2014, dispune intrarea in faliment a debitorului B.B. SRL Zalau. Dispune totodata dizolvarea debitorului persoana juridica”.

 Aflata in faliment, SC Bai Boghis i-a dat statiunea fiicei Liei Stanca pana in 2025


Conform legii, dupa intrarea in faliment urmeaza ca bunurile din averea societatii comerciale sa fie lichidate, iar sumele provenite din vanzarea acestora sa fie distribuite creditorilor. Ceva foarte interesant s-a intamplat insa in aceasta perioada, intre 17 ianuarie 2022 - data deciziei Curtii de Apel Cluj si 15 aprilie 2022 - data deciziei Tribunalului Salaj. Mai exact, la doua luni de la momentul la care Curtea de Apel Cluj a dispus declansarea procedurii de faliment, statiunea Baile Boghis a fost inchiriata, in urma unei adunari a creditorilor, unde majoritatea este detinuta de Lia Stanca impreuna cu fiica sa, Nadine Stanca, si firmele sale.

Astfel, in 10 martie 2022, SC Bai Boghis SRL a incheiat un contract de inchiriere (semnat de administratorul special si administratorul judiciar) a statiunii cu SC Smarald Invest SRL, firma detinuta de, atentie, fiica Liei Stanca, Nadine Stanca, la randul ei creditoare a SC Bai Boghis SRL, cum precizam mai sus. In SC Smarald Invest SRL Nadine Stanca are 50% din actiuni, restul procentelor apartinand Patriciei Stanca (probabil nepoata Liei Stanca), administrator fiind mama Liei Stanca, Maria Ciurte (vezi facsimil 3).

 


Conform contractului consultat de Lumea Justitiei, SC Bai Boghis a cedat catre SC Smarald Invest SRL “folosinta temporara a spatiilor si a bunurilor, dotarile acestor spatii, astfel cum sunt ele denumite 'Statiuna Boghis'”. De asemenea, prin acelasi contract s-a decis ca destinatia spatiului inchiriat este de “desfasurare a activitatilor turistice balneare”, durata inchirierii fiind intre 1 iunie 2022 si 30 octombrie 2025. Asadar, statiunea detinuta de societatea SC Bai Boghis SRL intrata in faliment si bunurile ei care trebuie valorificate in procedura de faliment pentru returnarea sumelor catre creditori au fost cedate pana in 2025 unei firme detinute de una dintre creditoare. O fi normal?


Statiunea a facut 800.000 lei pe luna, chiria e de 40.000 lei


In ceea ce priveste chiria pe care SC Smarald Invest SRL trebuie sa o achite catre SC Bai Boghis SRL aceasta este de 40.000 de lei pentru lunile iunie, iulie si august, pentru ca pentru perioada ianuarie-mai si septembrie-decembrie sa scada la 2.500 lei pe luna.

Chiar si chiria de 40.000 de lei pe luna este totusi infima avand in vedere sumele pe care statiunea Bai Boghis le produce. Spre exemplu, asa cum reiese dintr-un Raport de activitate al administratorului judiciar, intocmit in octombrie 2021, SC Bai Boghis SRL a obtinut in luna iulie a anului 2021 din exploatarea statiunii, ca urmare a incasarilor de la persoane fizice, aproape 800.000 lei. In ceea ce priveste luna augst 2021, veniturile au fost de aproape 820.000 lei. Practic, SC Smarald Invest SRL va achita catre SC Bai Boghis SRL pentru lunile de varf o chirie de 40.000 lei pentru exploatarea statiunii, insa va putea realiza venituri de 800.000 lei daca se mentine acelasi ritm de cazare si vizitare din 2021, din care evident se vor scadea cheltuielile de intretinere si administrative.

Pe de alta parte, trebuie spus ca banii obtinuti din chirie de catre SC Bai Boghis SRL vor ajunge in cele din urma la creditorii societatii. Or, asa cum spuneam, cea mai mare parte din masa credala este detinuta de Lia Stanca, fiica sa Nadine Stanca, precum si firmele controlate de Lia Stanca.

In tot acest timp, restul creditorilor societatii asteapta sa isi recupereze investitiile facute in statiune Baile Boghis. Iar sumele nu sunt deloc mici, ci de ordinul milioanelor de euro.


* Cititi aici cum firmele oamenilor de afaceri Ion Tiriac si Cristian Erbasu s-au luptat sa isi recupereze banii de la fosta asociata a Elenei Udrea, Lia Stanca

* Cititi aici despre operatiunea de lasare a Elenei Udrea fara banii bagati in Baile Boghis

* Cititi aici despre infrangerea din instanta a Liei Stanca

* Cititi aici motivarea exploziva a Curtii de Apel Cluj despre cum s-a incercat tepuirea investitorilor de la Baile Boghis

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva