18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

FERPAR – Asociatiile profesionale ale magistratilor anunta moartea Justitiei: „Adoptarea proiectului legii de modificare a pensiilor de serviciu ale magistratilor – incluzand si modificarile intempestive aduse acestui proiect – echivaleaza cu 'sinuciderea asistata' a unui sistem aflat deja in cea mai grava criza de personal... Tentativa de modificare iresponsabila si lipsita de loialitate... 'Reforme' agresive, cu consecinte dramatice asupra sistemului judiciar, deja aflat la limita rezistentei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 May 2023 18:50
Vizualizari: 6259

Asociatiile profesionale ale magistratilor reactioneaza in termeni duri in legatura cu propunerile de modificare a pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, precum impozitarea pensiilor cu 30%, pe partea care depaseste salariul minim brut si care nu este supusa principiului contributivitatii sau cresterea varstei de pensionare la 60 de ani (click aici si aici pentru a citi).


 

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto stanga), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), condusa de judecatoarea Andreea Ciuca (foto a doua de la dreapta la stanga), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), condusa de judecatoarea Florica Roman (foto a doua de la stanga la dreapta), si Asociatia Procurorilor din Romania (APR), condusa de procuroarea pensionara Elena Iordache (foto dreapta) au dat publicitatii marti, 30 mai 2023, un comunicat comun de presa in care denunta modificarile iresponsabile la regimul pensiilor. Atragand atentia ca sistemul de justitie se afla oricum intr-o situatie extrem de grava, fata precedent, cu mii de posturi vacante si cu in interes tot mai scazut pentru magistratura, cele patru asociatii sustin ca proiectul de lege privind modificarea pensiilor de serviciu nu va face altceva decat sa puna cruce Justitiei din Romania.


Prezentam comunicatul AMR, UNJR, AJADO si APR:


Adoptarea proiectului legii de modificare a pensiilor de serviciu ale magistratilor – incluzand si modificarile intempestive aduse acestui proiect – echivaleaza cu 'sinuciderea asistata' a unui sistem aflat deja in cea mai grava criza de personal

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) condamna ferm tentativa de modificare iresponsabila si lipsita de loialitate constitutionala a conditiilor de pensionare ale magistratilor.

Asa-numitele 'reforme' agresive, cu consecinte dramatice asupra sistemului judiciar, deja aflat la limita rezistentei, in conditiile deficitului acut de judecatori si procurori, coroborat cu o diminuare evidenta si ingrijoratoare a interesului pentru aceasta profesie, din partea absolventilor facultatilor de drept cu rezultate profesionale foarte bune si bune, echivaleaza cu o sinucidere asistata a sistemului de justitie.

Instantele sunt, in prezent, depopulate, existand deja 1.129 de posturi de judecatori vacante, unele dintre instante desfasurandu-si activitatea cu mai bine de jumatate din personal lipsa. Tot surplusul de dosare ramas este gestionat prin eforturi suplimentare de catre judecatorii inca in activitate, insa consecintele suprasolicitarii si aglomerarii cu dosare, soldate cu cresterea termenelor de solutionare a cauzelor si scaderea calitatii actului de justitie, vor fi, in final, suportate tot de cetatenii romani. Situatia este dramatica si la parchete, din perspectiva insuficientei resurselor umane.

Desconsiderarea justitiei, negocierea acesteia la masa politica europeana, in afara competentelor conferite Guvernelor si Comisiei Europene, prin Constitutie si prin Tratatele Europene, subrezirea constanta si vadita a statutul magistratilor au condus, in ultimii ani, la plecari masive din sistem, corelate cu scaderea dramatica a profesionalismului candidatilor la concursurile de admitere in magistratura. Asa s-a ajuns ca, de exemplu, din cele 580 locuri scoase la concurs in anul 2022, sa ramana neocupate 141 de locuri, adica aproape 25%, chiar si in conditiile in care nota minima de intrare a scazut la sase.

In situatia in care Comisia Europeana intelege prin 'justitie puternica' si 'stat de drept' un sistem obosit, lipsit de meritocratie, imprevizibil si la mana modificarilor politicianiste, atunci reprezentantii ei sunt datori sa isi asume raspunderea in fata cetatenilor pentru modul in care functioneaza justitia.

Consolidarea, previzibilitatea si stabilitatea statutului judecatorilor si procurorilor se numara printre directiile de actiune asumate de noul Consiliu Superior al Magistraturii, in acord cu care este imperativ ca: 'modificarile legislative in materie sa nu conduca la crearea unei discriminari negative pentru magistratii in functie, de natura a afecta previzibilitatea si stabilitatea statutului acestora. Sub aspectul specific al adoptarii varstei standard de pensionare, Consiliul va propune ca o astfel de modificare legislativa sa nu afecteze drepturile magistratilor aflati in functie si sa faca obiectul unei reglementari cu caracter gradual, etapizat, corelata cu ritmul de imbunatatire a conditiilor de munca.'

Aceasta cerinta minimala, absolut necesara pastrarii stabilitatii sistemului judiciar, a fost deja votata in adunarile generale ale tuturor instantelor de judecata, ce au adoptat unanim Hotararea nr. 5 din data de 31 octombrie 2022 a Inaltei Curti de Casatie din Justitie, prin care s-a cerut celorlalte puteri ale statului 'sa respecte statutul constitutional al judecatorilor, ale carui repere constitutionale se regasesc in prevederile art. 124 alin. (3) si art. 125 din Constitutia Romaniei, si sa isi asume principiile stabilitatii si previzibilitatii acestui statut'.

De asemenea, in unanimitate s-a solicitat executivului si legislativului 'sa respecte principiul cooperarii loiale intre puterile statului, astfel incat orice demers legislativ privind modificarea conditiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecatorilor sa fie facut cu consultarea reala si efectiva a sistemului judiciar, evitand afectarea statutului judecatorilor in functie prin masuri intempestive si populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar si garantiile de independenta ale acestuia'.

In privinta varstei de pensionare, aratam ca directia de actiune asumata in campania electorala a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii reflecta necesitatea unei corelari stringente a acesteia cu un volum de munca adecvat si cu conditii decente de desfasurare a activitatii in toate instantele si parchetele. Propunerea din spatiul public privind pretinsa etapizare exclude, in esenta, posibilitatea pensionarii pentru colegi care au o vechime considerabila exclusiv in magistratura, caracterul gradual fiind, prin urmare, doar clamat.

Referitor la cuantumul pensiei de serviciu a magistratilor, in scrisoarea Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ-AEM), adresata Parlamentului si Guvernului Romaniei in septembrie 2019 (www.iaj-uim.org/iuw/wp-content/uploads/2019/09/EAJ-letter-Romania_Sept-2019.pdf), s-a evidentiat ca atat salariul, cat si pensia tin de demnitatea magistratilor, pensia lor trebuind sa fie in concordanta cu responsabilitatile categoriei profesionale din care fac parte. De asemenea, s-a subliniat aspectul important potrivit caruia o garantie a unui viitor sigur din punct de vedere financiar la pensie va fi un stimulent puternic pentru independenta in perioada de activitate a unui judecator. Conform Cartei europene privind Statutul Judecatorilor, cuantumul pensiei acestora trebuie sa fie la un nivel cat mai apropiat posibil de cuantumul ultimului salariu.

Ignorarea cu totul a standardelor minime de dialog, transparenta si buna-credinta, reflectate prin amendamentele ce desconsidera fatis toate cerintele legitime ale corpului de magistrati denota, in fond, ignorarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor romani, pentru care accesul la justitie si dreptul la un proces echitabil reprezinta garantia apararii libertatilor lor fundamentale.

In consecinta, avand in vedere dezinteresul manifestat de executiv si legislativ fata de statutul magistratilor, sustinem adoptarea tuturor mijloacele legale necesare pentru apararea acestuia, in scopul asigurarii unui act de justitie eficient si de calitate”.

Comentarii

# Justitia a murit cand a mutit legea si a domnit tagma. date 30 May 2023 19:43 +52

Puteati fi profesionisti. Ati ales sa nu fiti. Puteati sa fiti normali. Ati ales sa fiti speciali. Puteati sa tineti cu tara asta. Ati ales bancile straine. Puteati face bine. Ati ales sa va bateti joc d e oameni ( nu vb de penal..aia sunt 1% ...z8c de oropsitii judecati in civil..teroristilor caci aia sunteti daca mani******ti emotii in scop politic). Acum, nu mai e nevoie de voi. Sunteti ca un bilboard ce si-a pierdut rostul. Ferpar? Sictir va trebuie nu vorbe cu sens.

# Fuji date 30 May 2023 19:48 -13

IMPOTENTILOR!Lasati lamentarile si treceti la FAPTE!Macar in al 23 -lea ceas ,TREZITI-VA!

# cârcotaș date 30 May 2023 20:47 +9

Din păcate dragilor voi sunteți primii care ne ignorați drepturile: plângerea unui om obișnuit foarte rar conduce la tragerea la răspundere penală a agresorului, despăgubirea pagubei este o rara avis, acțiunile în civil se soluționează dintotdeauna greu, cu anii durează, pedepsele de la fond se transforma în achitării în apel pentru cine trebuie, recuperarea unei cauțiuni e un calvar birocratic șamd. Cum îți așterni, așa dormi! Nu va ieși nimeni în strada pentru voi. Dacă aveți demnitate, acceptați ca nu mai vrem sa va plătim atât de bine pentru o muncă atât de proastă. Cca 10% din magistrați merită ceea ce primesc acum toți.

# Nicu24 date 30 May 2023 21:07 +3

Vai de capul vostru! Sa nu se stingă nimeni de pensiile voastre speciale ca luați foc imediat, fierbe justiția, de de să nu ieșiți la pensie la 65 ani asa cum iese tot romanul??? Când justiția era la comanda zeiței nu mai sătești atât de tur în sus ca se fac abuzuri peste abuzuri... Foarte bine sa va taie pensiile nesimțite guvernul ca prea sunteți și va credeți voi dumnezei pe pământ!

# DODI date 30 May 2023 21:39 +92

Când nulitatea umană, pupincuristul feselor preşedenţiale şi care răspunde la numele de perdoiu, a măcelărit Codurile şi a călcat în picioare deciziile CCR, profesionaliştii din justiţie nu au sărit ca arşi. Acum că se încearcă o ajustare a veniturilor magistraţilor raportat la celelalte categorii de personal din România se stabilesc recorduri la săriturile la înălţimea... pretenţiilor. Ar fi cazul ca Parlamentul (sau chiar magistraţii) să încerce eliminarea discrepanţei dintre veniturile încasate şi lipsa totală de răspundere materială sau penală. Atunci am avea de ce să credem că magistraţii doresc binele ţării şi nu doar al lor personal.

# Robert date 30 May 2023 22:34 +10

E induiosator sa vezi cum acesti "oameni minunati care slujesc justitia", s-au prins ca zeita lor e moarta, imbalsamata si deja oale si ulcele, tocmai cand niste "politicieni" s-au avantat sa le dea la gioale, taindu-le privilegiile nemeritate! Nemeritate, nu pentru ca unii judecatori n-ar merita aceste privilegii ci, nemeritate pentru ca marea majoritate a celor care-s numiti "magistrati", au dovedit ca sunt inferiori celui mai prapadit bulibasa care prezideaza un stabor! Sa-mi amintesc de Stan Mustata? Era dintre ei si a murit in puscariile pastorite de ei, trimis de "cinstitii" lui colegi, ca asa au fost ordinele! Dar Obreja? Dar atatea mii de anonimi care si acum zac prin puscarii, nemeritat?

# Robert date 30 May 2023 22:40 +18

Mai "superiorilor", dar unde-ati fost in 2014 cand au intrat in vigoare noile Coduri, care au picat aproape de tot la CCR? Dar cand tara asta s-a transformat intr-o cazarma SRI, unde voi sunteti executanti? Dar cand din PNA "a rasarit" DNA-ul actual, cu bufnitele, portocalele si toate dihaniile lumii, puse doar pe "paradeala"? Cate sute sau mii de cereri NELEGALE ale unor executori corupti pana-n maduva oaselor, semnati zilnic, condamnand mii de oameni la pierderea amaratelor de acoperisuri pe care le au deasupra capetelor, pentru ca voua va e lene sa verificati macar existenta unui titlu executoriu valid si mergeti pe principiul idiot "cui nu-i convine, sa conteste!", de parca toti ar avea veniturile voastre lunare? Sa inteleg ca acum cantati prohodul justitiei pe care-ati ucis-o tot voi, acum peste 20 de ani???

# jUSTie date 30 May 2023 22:49 +35

Desconsiderarea justitiei este un proces ale carui cauze se regasesc (si) in cadrul categoriei din care faceti parte. Nu este ceva care se intampla de azi, de ieri. Un exemplu infim: cand o asociatie profesionala sau reprezentant al acesteia manifesta bucurie si enumera public vrute si nevrute la plecarea din functie a unui coleg de breasla (nu conteaza numele si prenumele), la ce va asteptati? Sa va considere societatea altfel? NU. Pentru ca v—ati desconsiderat singuri. Si de o parte si de alta! Un alt exemplu: cand o alta asociatie profesionala vine si distrage atentia de la problema de fond prin invocarea unor aspecte fara legatura pentru a nu permite meritocratiei sa isi faca loc, credeti ca poate cine sa mai creada ca exista interes pentru principii, valori etc? NU. Exemple sunt multe. Pe scurt: justitia este un serviciu public destinat sa deserveasca societatea in ansamblu, dreptatea si adevarul. Fiti un model in sine si dati dovada de maturitate. Schimbarea abia asa va incepe …

# Robert date 30 May 2023 22:49 +35

Oricărui drept subiectiv, îi corespunde o obligaţie corelativă ,deoarece nu există drepturi fără obligaţii. Va suna cunoscut, celor care plangeti acum dupa decedata "justitie"? Unde naiba sunt obligatiile voastre corelative imenselor drepturi pe care le aveti?Unde sunt caile legale si EFECTIV APLICABILE, prin care javrele dintre voi, sa raspunda PENAL, nu numai disciplinar sau administrativ, cand distrug vieti, cand inventeaza sau contrafac probe, numai pentru ca pot?

# Robert date 30 May 2023 22:57 +9

Sa ne intelegem, nu sunt absolut deloc de acord cu marirea varstei de pensionare pentru personalul din justitie, pentru ca STIU, fiind din interiorul sistemului, ce munca si stress presupune munca asta! Nu sunt deloc de acord cu micsorarea salariilor/pensiilor, celor putini din sistem, care-si fac treburile cu maxima inteligenta si probitate! Dar sa va plangeti VOI, ca justitia a murit ACUM si, ce sa vezi, taman din cauzele astea, e cel putin mizerabil, in conditiile in care justitia a murit de facto, cu mult timp in urma, cu larga voastra complicitate! Ipocrizie dusa peste orice limite si cu cerere de iertare pentru putinii chiar merituosi dintre voi, jelania voastra falsa si neavenita, n-arata decat dispret si desconsiderare pentru cei care nu sunt din acelasi "club" cu voi!

# Gica date 30 May 2023 23:07 +8

Daca nu le convine sa faca schimb cu salariul si pensia profesorilor! Abia astept sa vada diferenta!

# Dragos Pavaluc date 30 May 2023 23:28 -220

Adica, mai pe intelesul si al analfabetilor functional, tot mai numerosi de la un an la altul, tinerii se indreapta spre magistratura pentru ca-s tentati de pensiile anticipate. Altfel, se intelege, sa s-ar face profesori avand in vedere ca salariile sunt aproape la acelasi nivel! Pai imi zicea ,,un grevist profesor'' care inca sta la bloc ca s-ar detensiona lucrurile daca profesorii ar face cu magistratii rotativa ca sigur sigur lucrurile n-ar putea sa mearga si mai rau decat sunt in vremurile pe care am ajuns sa le traim; ar renunta chiar si la pensiile speciale daca ar primi salariu macar jumate din cat iau in prezent magistratii''. Ii raspund cat se poate de politicos ca avand in vedere ca magistratii au trecut prin mana profesorilor ideea ar putea fi macar discutata. Apoi m-am gandit ca ar putea ca profesorii sa ajunga sa-si doreasca rotativa si cu doctorii ...

# Maya date 31 May 2023 07:41 +111

Stimate doamne asta este și vina dv pentru ca nu sunteți uniți in aceasta breasla.La aceasta mascarada de lege a lui Ciolacu a contribuit ff mult și presa pentru ca de câțiva ani presa a terfelit breasla magistratilor de dimineața pana seara cum au vrut ei și nimeni de la dv nu a spus nimic. Sunteți o putere in stat , de ce ați tăcut?le-ati dat voie sa facă ce vor ei , dar voi nu aveți veniturile lor ,nu aveți afacerile lor, nu munciți ca ei 2 zile pe saptamana și atunci de ce nu luați atitudine ?Macar acum in ultimul ceas uniți-va și atacați aceasta mizerie făcută de Ciolacu ci acoliții lui la CCR , pentru ca aveți toate motivele.Va doresc o zi liniștita.

# Maya date 31 May 2023 07:41 -16

Stimate doamne asta este și vina dv pentru ca nu sunteți uniți in aceasta breasla.La aceasta mascarada de lege a lui Ciolacu a contribuit ff mult și presa pentru ca de câțiva ani presa a terfelit breasla magistratilor de dimineața pana seara cum au vrut ei și nimeni de la dv nu a spus nimic. Sunteți o putere in stat , de ce ați tăcut?le-ati dat voie sa facă ce vor ei , dar voi nu aveți veniturile lor ,nu aveți afacerile lor, nu munciți ca ei 2 zile pe saptamana și atunci de ce nu luați atitudine ?Macar acum in ultimul ceas uniți-va și atacați aceasta mizerie făcută de Ciolacu ci acoliții lui la CCR , pentru ca aveți toate motivele.Va doresc o zi liniștita.

# dragos barna date 31 May 2023 08:52 +7

nu mi poate muri a doua ora, ca deja este moarta.

# Sunteti ingrijorate ca moare Justitia? date 31 May 2023 09:17 +18

Justitia a murit in ziua in care ati acceptat sa primiti informari secrete de la SRI (si in civil, nu numai in penal) si niciunul dintre dumneavoastra nu s-a revoltat. Justitia a murit in momentul in care tot felul de ciudati complexati au inundat spatiul public cu faptele lor de arme (Danilet, Portocala, Camelia Bogdan, etc.) iar voi i-ati protejat. Justitia a murit cand ati inceput sa judecati dupa bunul-plac si nu dupa lege. Pe scurt, asa cum bine spunea Tribunalul de la Nurnberg condamnand judecatorii nazisti (nu, nu sunteti departe de modul lor de a gandi!), Justitia a murit cand sub roba de magistrat ati ascuns pumnalul criminalului. In rest ... dispretul meu profund ....

# # AJUNGE!!! date 31 May 2023 11:34 +12

:cry: 8) :lol: <img src=ops:' /> :P Mare dezamagire, va consideram AMAZOANELE ACESTEI BRESLE!!! Deziluzie totala!!! NU VA AJUNGE CIT CISTIGATI, NU VA AJUNG PENSIILE? VA GRABITI SA IESITI DIN SISTEM, SA VA APUKTI DE AVOCATURA!!! Si-o sa fiti AVOKTI, pina la adinci batrineti...Banii v-au distrus circumvolutiunile... Voi le mai aveati, NU ma refer la ORK, PORTOKLA, BAN, ARDELEAN, ONEA, PAPICI, EVA, ETC... Astia au PLATFUS la creier!!! :zzz

# Nu moare nimeni,stati calmi! justitiareala.ro date 31 May 2023 12:52 +1

Nu moare nimeni,stati calmi! Sistemul judiciar este la pamant de mult timp! justitiareala.ro

# nae din dealul feleacului date 31 May 2023 20:01 +80

Ma cocotelor,mars de aici!Nu va e rusine?Ati transformat Justitia intr-o "lucratura"nefunctionala ,iar Sistemul de Justitie in cel mai eficient Grup Infractional Organizat din aceasta tara.Voi ati facut scoala ca sa-i prindeti pe hoti si sa impartiti prada cu ei!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva