16 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FRF E IN AER – Judecatoarele Raluca Focsa si Andreea Mateescu de la Curtea de Apel Bucuresti au trimis la rejudecare dosarul in care Federatia Romana de Fotbal forteaza inscrierea in Registrul federatiilor a modificarilor la Actul constitutiv, acuzate ca fiind adoptate nelegal. Judecatoarea Aneta Popa a facut opinie pentru FRF. Dosarul s-a intors la TMB, instanta care s-a pronuntat deja pentru respingerea validarii hotararii FRF. Au aparut acuzatii de fals si uz de fals (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 April 2025 17:07
Vizualizari: 1473

Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat marti, 15 aprilie 2025, decizia in dosarul in care Federatia Romana de Fotbal (FRF) condusa de Razvan Burleanu (foto) forteaza inscrierea in Registrul Federatiilor de la Tribunalul Bucuresti a modificarilor la Actul constitutiv, modificari acuzate ca fiind adoptate nelegal.


 

Curtea de Apel Bucuresti, in apel de divergenta, a trimis la rejudecare dosarul in care FRF urmareste inscrierea in Registrul Special al Federatiilor aflat la grefa Tribunalului Bucuresti a modificarilor Actului Constitutiv adoptate prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a FRF din 5 aprilie 2024, modificari cauzate de afilierea si dezafilierea unor membri. Cauza se intoarce la Tribunalul Bucuresti, instanta care s-a pronuntat deja pentru respingerea validarii hotararii FRF.

 

Verdict cu 2 la 1

 

Astfel, judecatoarele Raluca Focsa si Andreea Mateescu s-au pronuntat pentru trimiterea dosarului la rejudecare, iar Aneta Popa a facut opinie separata pentru inscrierea modificarilor la Actul constitutiv al FRF in Registrul federatiilor.

 

Iata minuta deciziei din 15 aprilie 2025 a Curtii de Apel Bucuresti (dosar 17083/3/2024):


In opinie majoritara: Respinge exceptia lipsei calitatii de reprezentant legal si conventional a FRF, ca neintemeiata. Respinge ca neintemeiate exceptiile inadmisibilitatii, tardivitatii si lipsei de interes invocate cu privire la apelul formulat de Asociatia Clubul Polisportiv 3 Kids Sport. Admite apelurile. Anuleaza sentinta apelata si trimite cauza spre rejudecare primei instante. Definitiva. Pronuntata azi, 15.04.2025, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. RF/GV

Cu opinia partial separata a dnei. jud. Aneta Popa, in sensul ca: Respinge exceptia lipsei calitatii de reprezentant legal si conventional a FRF, ca neintemeiata. Respinge ca neintemeiate exceptiile inadmisibilitatii, tardivitatii si lipsei de interes invocate cu privire la apelul formulat de Asociatia Clubul Polisportiv 3 Kids Sport. Respinge ca nefondate apelurile formulate de intervenienta FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA si de Asociatia Clubul Polisportiv 3 Kids Sport. Admite apelul formulat de apelanta Federatia Romana de Fotbal si de intervenientele Asociatia Clubul Sportiv Tenis Club Pamira si Asociatia Fotbal Club Rapid Bucuresti. Anuleaza sentinta apelata si, in evocarea fondului: Admite cererea. Dispune inscrierea in Registrul Special al Federatiilor aflat la grefa Tribunalului Bucuresti a modificarilor Actului Constitutiv adoptate prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Federatiei din data de 5.04.2024, pct. 6-8, inserate in Actul Aditional nr. 1 la Actul Constitutiv al FRF. Respinge toate cererile de interventie ca neintemeiate. Definitiva. Pronuntata azi, 15.04.2025, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei. AEP/GV Document: Hotarare 15.04.2025”.

 

TMB a constatat nereguli la Adunarea din aprilie 2024

 

Dosarul se va intoarce asadar la Tribunalul Bucuresti, instanta care, in iulie 2024, a respins deja, prin sentinta judecatoarei Andreea Lucretia Vilau (sentinta atacata cu apel de FRF), cererea FRF de inscriere in Registrul Special al Federatiilor aflat la grefa Tribunalului Bucuresti a modificarilor Actului Constitutiv adoptate prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a FRF din 5 aprilie 2024. O sentinta in care judecatoarea Andreea Lucretia Vilau a explicat ca hotararea FRF a fost adoptata nelegal, din cauza nerespectarii anumitor prevederi din Statutul FRF referitoare la convocarea Adunarii generale.

In plus, la dosar exista si alte probe care arunca in aer hotararea Adunarii generale extraordinare a FRF din aprilie 2024. Este vorba despre faptul ca FRF a afiliat 38 de asociatii judetene de fotbal (AJF), desi acestea sunt constituite nelegal.

Mai exact, cele 38 de asociatii judetene se afla in situatia Asociatiei Municipale de Fotbal Bucuresti, radiata din Registrul federatiilor de la Tribunalul Bucuresti, in septembrie 2024, pentru nerespectarea prevederilor din Legea 69/2000 (Legea sportului), prevederi care impun ca asociatiile sa fie constituite din membri persoane juridice, adica sectii sau cluburi de fotbal. Or, Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti era constituita doar din persoane fizice, fix asa cum e situatia in cazul celor 38 de asociatii afiliate nelegal la FRF.


Lumea Justitiei l-a contactat pe presedintele FRF Razvan Burleanu pentru a-si exprima un punct de vedere, dar acesta nu a raspuns apelului telefonic si nici la mesaj.

 

Miza: cheltuirea a zeci de milioane de euro

 

Cert este ca in urma solutiei Curtii de Apel Bucuresti situatia Federatiei Romane de Fotbal continua sa fie una incerta. Practic, FRF functioneaza in momentul de fata fara ca modificarile la statut, afilierea si dezafilierea unor membri sa fie validate legal prin inscrierea in Registrul federatiilor, desi acest lucru este obligatoriu.

Miza procesului este insa una mult mai mare, dupa cum Lumea Justitiei a scris si in alte articole publicat pe acest subiect. Ne referim la faptul ca mentinerea sentintei Tribunalului Bucuresti, de respingere a cererii FRF de inscriere a modificarii Actului Constitutiv in Registrul federatiilor, ar putea provoca solicitari de demisie sau demitere a actualei conduceri a FRF, urmand ca membrii afliliati la FRF sa ceara Tribunalului Bucuresti numirea unui administrator special, care sa se ocupe de intrarea in legalitate a Federatiei.

Numirea unui administrator special ar insemna insa oferirea posibilitatii realizarii unui audit care sa scoata la iveala modul in care zeci de milioane de euro au fost cheltuite in ultimii ani, audit care sa stabileasca daca au existat sau nu nereguli.


Acuzatii de fals si uz de fals


Pe de alta parte, asa cum Lumea Justitiei a scris deja, cu ocazia dezbaterilor de la Curtea de Apel Bucuresti au aparut acuzatii privind posibila comitere a unor infractiuni de fals si uz de fals. Concret, una dintre partile din dosar (apelant in cauza) – reprezentantul Asociatiei Clubul Sportiv 3 Kids Sport – a dezvaluit in fata instantei ca desi semnatura sa apare pe procesul verbal al hotararii din 5 aprilie 2024 de modificare a Actului constitutiv al FRF, el nu a semnat niciodata un asemenea act. Acesta a sustinut ca nici nu a fost prezent la Adunarea din 5 aprilie 2024, iar sigurele documentele pe care le-a semnat au fost la Adunarea Generala a FRF din iunie 2024, cand a fost aprobat bugetul.


 

UPDATE – Dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti, Federatia Romana de Fotbal a dat publicitatii urmatorul comunicat de presa:

“Astazi, 15.04.2025, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat in dosarul nr. 17083/3/2024, desfiintand in mod definitiv hotararea Tribunalului Bucuresti prin care se respinsese cererea de inscriere in Registrul Federatiilor a structurilor sportive a caror afiliere a fost ratificata prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare din 5.04.2024.

Hotararea a fost pronuntata in complet de divergenta, fiind esential ca atat opinia majoritara, cat si cea separata au admis apelul FRF si au desfiintat sentinta primei instante, in timp ce opinia separata a dispus chiar inscrierea tuturor structurilor sportive in Registrul Federatiilor.

Este o noua confirmare a legalitatii demersului Federatiei Romane de Fotbal de punere in aplicarea a Deciziei in interesul legii nr. 19/2023 si, corespondent, a caracterului grav defaimator, calomnios al sustinerilor cu privire la pretinsele nereguli in organizarea Federatiei. Pentru aceste sustineri, cat si pentru numeroasele demersuri de tergiversare a procedurii de inscriere in Registrul Federatiilor, Federatia Romana de Fotbal isi rezerva integral dreptul de a parcurge caile legale pentru obtinerea de despagubiri corespondente cu prejudiciul produs, inclusiv reputational.

Federatia Romana de Fotbal asigura membrii afiliati ca a intreprins si intreprinde toate demersurile legale pentru accelerarea procedurii administrative de recunoastere a componentei federatiei in registrele corespondente”.

Comentarii

# Parteneriate,frații,vrăjeală de Craiovita date 15 April 2025 18:17 +2

Pai, la Autoritatea Vieții țineți un pensionar caracalean? Pai, judecătoarii care au rămas,de ce au rămas? Cu ce sunt mai folositori,sau mai buni,decât cei care le-ați încetat detașările? Semnează eterna și competitivă

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2025 – Grozaviile lui Cami. Ghinion in cuplul de judecatori

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva