20 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FURT DIN CALCULATOARELE JUDECATORILOR – Iata circulara CSM trimisa in instante prin care a fost suspendat procesul de centralizare a sistemului ECRIS si a calculatoarelor judecatorilor pe un server administrat de Ministerul Justitiei: “Documentele in lucru sau inforrmatiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate... monitorizarea activitatilor, accesarea, copierea si modificarea flsierelor de pe orice computer... Incalcarea secretului deliberarii” (Circulara)

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 August 2024 11:13
Vizualizari: 5546

Asa cum Lumea Justitiei a anuntat in premiera, Consiliul Superior al Magistraturii a decis in urma cu cateva zile suspendarea de indata a procesului de centralizare a sistemului Ecris si a calculatoarelor judecatorilor pe un server administrat de Ministerul Justitiei. In acest sens, CSM a atras atentia asupra “vulnerabilitatilor generate de procesul de inrolare a echipamentelor din instante intr-un sistem centralizat, administrat din exteriorul autoritatii judecatoresti”, subliniind ca exista riscul ca functionari ai unei institutii din afara autoritatii judecatoresti sa aiba acces la informatii din dosare. Totodata, CSM a dispus trimiterea unei circulare in instante pentru suspendarea respectivului proces de inrolare (click aici pentru a citi).


 

Lumea Justitiei prezinta in editia de astazi circulara CSM ajunsa la conducerea curtilor de apel, tribunalelor, tribunalelor specializate si judecatoriilor. Astfel, prin Circulara nr. 2/13760/2024 din 28.08.2024, semnata de presedinta Consiliului Denisa Stanisor (foto), CSM atrage atentia ca mutarea sistemului ECRIS si a calculatoarelor la Ministerul Justitiei, proces initiat deja de MJ, ar da posibilitatea unor persoane din afara autoritatii judecatoresti sa controleze, manipuleze si sa acceseze neautorizat documente si informatii din dosare, fara ca magistratul investit cu solutionarea cauzei sa cunoasca aceste lucruri. De asemenea, exista riscul incalcarii secretului deliberarii prin accesarea dosarelor de catre persoane neautorizate inainte ca judecatorii sa dea pronuntarea.


Iata circulara CSM (vezi facsimil):


“S-a constatat ca Ministerul Justitiei a demarat un proces de inrolare a tuturor calculatoarelor din instantele de judecata, inclusiv servere, si a conturilor judecatorilor in domeniul just.ro. Acest proces este operationalizat deja in cazul laptopurilor predate instantelor de catre Ministerul Justitiei pentru accesul la distanta prin VPN, precum si in cazul serverelor ECRIS, in procesul privind virtualizarea si centralizarea aplicatiilor specifice sistemului judiciar.

Pana la aceasta decizie, unilaterala, de centralizare a intregii infrastructuri IT din instante la nivelul Ministerului Justitiei, nu a mai existat o situatie simliara care sa creeze posibilitatea unui acces neingradit la inforrmatii din dosare din partea unei institutii din afara puterii judiciare.

Astfel, pana la aceasta initiativa, inforrmatiile din sistemele informatice ECRIS erau stocate in mod descentralizat, existand baze de date distincte pentru fiecare instanta, nefiind asadar o arhitectura centralizata. De asemenea, echipamentele din cadrul instantelor sunt, in unele situatii, organizate centralizat, insa centralizarea se realizeaza la nivel de instanta sau instanta superioara, nicidecum la nivelul Ministerului Justitiei.

In acest context, referitor la inrolarea echipamentelor si utilizatorilor intr-un sistem centralizat gestionat din exteriorul autoritatii iudecatoresti, au fost identificate vulnerabilitati care creeaza posibilitatea ca din afara sistemului judiciar sa poata fi accesate computerele utilizate de judecatori.

O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizata a informatiilor care circula pe echipamentele inrolate in domeniul JUST.RO, din afara autoritatii judecatoresti, fara un mecanism eficient de supraveghere. Documentele in lucru sau informatiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fara ca persoana responsabila de dosar sa stie si fara ca operatiunea de citire/modificare sa poata fi identificata in mod direct, la nivelul instantei, ci doar cu concursul administratorului sistemului informatic, situat in afara autoritatii judecatoresti.

Un astfel de sistem centralizat in afara autoritatii judecatoresti creeaza cadrul care permite monitorizarea activitatilor, accesarea, copierea si modificarea flsierelor de pe orice computer din retea fara a exista un sistem eficient de stopare a acestui lucru, daca se intampla, ori de detectare a activitatilor neautorizate, daca ele s-au intamplat.

Trebuie subliniat ca echipamentele vizate de procesul de inrolare sunt utilizate pentru redactarea motivarilor, iar pronuntarea sentintei poate coincide cu momentul motivarii, in materie civila, in timp ce, in materie penala, regula este ca pronuntarea poate avea loc doar impreuna cu motivarea. Aceasta inseamna ca orice acces neautorizat la aceste sisteme inainte de pronuntare poate duce la incalcarea secretului deliberarii. Mentinerea secretului deliberarii este esentiala pentru asigurarea integritatii si impartialitatii procesului judiciar, iar compromiterea acestuia poate submina increderea publicului in sistemul de justltie.

In plus, intr-un sistem centralizat, devine neclar cine poarta responsabilitatea legala in cazul unei brese de securitate sau al unui acces neautorizat. Intr-un sistem descentralizat, instantele sunt direct responsabile pentru gestionarea propriilor date, ceea ce faciliteaza identificarea si remedierea problemelor.

Prin urmare, este imperativ ca sistemele informatice utilizate de magistrati sa fie protejate astfel incat sa nu existe posibilitatea tehnica a unui acces neautorizat, din afara autoritatii judecatoresti, si sa ramana exclusiv sub controlul compartimentelor de informatica juridica infiintate la nivelul instantelor, conform Hotararii Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 3243/2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interloara al instantelor judecatoresti, sau sa se realizeze intr-un mod centralizat, insa la nivelul autoritatii judecatoresti.

Asigurarea unui astfel de control este cruciala pentru a garanta ca deliberarile judiciare raman confldentiale si pentru a preveni orice influente externe care ar putea afecta desfasurarea corecta si echitabila a actului de justitie.

In consecinta, modalitatea tehnica aflata in curs de implementare, care conduce la crearea unui sistem informatic centralizat in afara autoritatii judecatoresti, contine premisele afectarii principiului separarii puterilor in stat si este de natura sa afecteze perceptia asupra independentei sistemului judiciar.

Pana in prezent, instantele judecatoresti au avut la baza un sistem tehnic descentralizat, fara a exista probleme majore raportate la nivel de securitate sau functionare.

Schimbarea acestui sistem fara o justificare solida este de natura sa genereze riscuri semnificative din perspectiva functionarii justitiei”.

 


Comentarii

# Cetateanul date 30 August 2024 11:57 +13

Dincolo de tufele de Veneția cu inițiativă poate cineva sa răspundă de ce dispar dosarele de pe portal.just? Asta dincolo de pretinsa arhivare? Tot "furt" îi? Sau îi despre cum să ne ascundem mai bine? PS Asta îi că la draga de ani care după "modernizare" or șters declarațiile de avere/interese dinainte de 2022. La ce drac se mai dau zeci de milioane pe sisteme ce oricum par a folosi exclusiv pentru profitul vanzatorilor?

# Csaba D date 30 August 2024 12:25 0

Cineva duce lipsa celebrelor protocoale și a echipelor mixte.

# ionica date 30 August 2024 12:30 -20

Auzi la ei ca le afecteaza "principiul separarii puterilor in stat" pentru niste operatiuni administrative .... Pai tot asa ar trebui sa nu mai primeasca bani sau alte resurse de la stat si sa se descurce cu ceea ce produc.... in acest caz nu se mai aplica "principiul separarii puterilor in stat"?

# Pai futu-i "secretu deliberarii" date 30 August 2024 12:50 -16

mamei lui ! pai mai puisorior, toate trataele de psi'ologie stabileste ca deliberarea este un act pur mental (n'are nimic suspect de tangibilitate), de ... (a se vedea si dosarele solutionate de catre ICCJ , si unu de pe rolul CEDO, in care pulimea se plange ca astia-angajati cu stat de plata de judecatorasi-nu stie regulile elementare ale logicii si psi'ologiei - desi facultatile absolvite e de stiinte psiologice si soceale). Cum rahat sa furi modul de deliberare din calculator, cand aia e in mintea celor ce pronunta ? Poate, fura solutia, inainte de afisare / publicare ... da' aia e altceva ! Si oricum, devine publica prin afsare. Asa ca e secreta intre ora 14:00 data concluziilor si data de 14:00;01 (ca la CApPloiesti, sau CAp Buc - cand iesi din sala ai si solutia pe tefon...inca putin si te suna ei). Apropos, si cu solutiile afisate eronat pe ECRIS (de aia care chefuiau ca au castigat si au fecut infract mortal cand le-a venit cartia ca au perdut? pentru alea, cine raspunde?)

# Da cand dispar părți întregi din dosar date 30 August 2024 15:06 0

Probe,cereri,... Etc. Iar juzii zic nu a fost și nu este, Cum e? Da cand în calea de atac demonstrezi că a fost..cum este? Sa vina și tata SRIului,daca doar la mai poate fi corect. Luam de la judecători,și le dam lor. Normal,cine merita, are pus de o oarte

# lipirea puterilor în stat date 30 August 2024 15:21 -15

CSM își arată din nou incompetența. În primul rând că s-au lăcumit la banii din proiecte și au aprobat niște imbecilități. În al doilea rând, când au fost trași de mânecă de specialiștii de la IT, informaticienii le-au zis că angajații de la MJ (strânși cine știe de pe unde de PNL) pot copia sau modifica documentele la care lucrează judecătorii fără ca lucrul ăsta să poată fi detectat la nivelul instanței. Iar ei dau cu sepoarația puterilor. Asta nu are a face cu separarea puterilor ci cu validitatea hotărârilor judecătorești. Practic pune sub semnul întrebării integritatea dosarelor și deschide larg poarta suspiciunilor de fraudă (devreme ce fraudele nu pot fi detectate). :-x

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.09.2024 – Demisie si reincadrari in magistratura (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva