19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GALA PREMIILOR STIINTIFICE ALE UJR – Presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru: "Un popor care are cultura juridica este un popor care are speranta". Lista completa a autorilor premiati pentru cele mai bune lucrari stiintifice din domeniile Dreptului in anul 2022 (Galerie foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

9 December 2022 13:42
Vizualizari: 3876

Eveniment de seama la sediul Uniunii Nationale a Juristilor din Romania! Joi, 8 decembrie 2022, a avut loc cea de-a 32 editie a Galei Premiilor Stiintifice ale Uniunii Juristilor din Romania, cacii "unii spun 30, noi spunem 32", astfel cum a punctat presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru in cadrul evenimentului. A fost prilejul ideal pentru ca profesionistii dreptului sa se intalneasca pentru a lua parte la decernarea premiilor pentru cele mai bune lucrarii stiintifice din domeniul Dreptului care au fost lansate in anul 2022.

 


 

Presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru: "Am incercat sa transformam momentul pe care de mai mult de 30 de ani il sarbatorim in fiecare an, momentul Galei premiilor intr-un moment cu dedicatie speciala"

 

In acest an, invitatul de onoare al Galei a fost prof. univ. dr. Andrei Marga, care nu doar ca o luat cuvantul in deschiderea evenimentului, dar i-a fost acordat si Premiul de Excelenta de catre Uniunea Juristilor din Romania pentru "o viata dedicata apararii si promovarii libertatii, democratiei, demnitatii si identitatii nationale romanesti in lume".



Evenimentul s-a incheiat cu lansarea cartii "Criza si democratie" a prof.univ.dr. Ovidiu Predescu, lansarea oficiala a lucrarii urmand sa aiba loc in cadrul targului Gaudeamus din acest weekend.



Inainte insa, prof. univ.dr. Gheorghe Gheorghiu, presedintele Societatii Academice Titu Maiorescu a acordat Premiul Societatii „Titu Maiorescu”, pentru contributia semnificativa la dezvoltarea si promovarea culturii juridice domnului prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru, numele castigatorului acestui premiu fiind tinut "la secret" pana in momentul anuntului facut de domnul Gheorghe Gheorghiu.



"Este o sarbatoare pentru ca si noi, cei de aici care traim si celebram asemenea momente, dar si lumea noastra, lumea juridica, apreciaza ca ceea ce facem, ceea ce fac dumnealor, mai ales cei care scriu si publica, reprezinta un act de cultura si cred ca exista cu adevarat cultura juridica. Un popor care are cultura juridica este un popor care are speranta. Astazi am incercat sa transformam momentul pe care de mai mult de 30 de ani il sarbatorim in fiecare an, momentul Galei premiilor intr-un moment cu dedicatie speciala. In afara de gala in sine, am invitat pe cineva special, drag sufletului nostru, si vorbesc de domnul profesor Andrei Marga. Avem si un moment dedicat colegului nostru, profesorul Ovidiu Predescu care va lansa cea mai nou aparitie de carte, iar la final vom avea si lansarea revistei pentru care facem un efort special, este vorba despre numarul 4 a revistei Palatul de Justitie", a afirmat presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru in deschiderea evenimentului.

"Premiile de suflet ale Uniunii", astfel cum a numit presedintele UJR Premiile de Excelenta acordate anual in cadrul Galei Premiilor Stiintifice au fost acordate in acest an prof.univ.dr. Andrei Marga si prof. univ. dr. LUCIAN BERCEA, decan al Facultatii de Drept (UVT).


Premiul special de Excelenta

Domnului prof. univ. dr. ANDREI MARGA (a se vedea LAUDATIO) pentru o viata dedicata apararii si promovarii libertatii, democratiei, demnitatii si identitatii nationale romanesti in lume


LAUDATIO -PROFESOR UNIV. DR. ANDREI MARGA sustinut de presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru:

"Fara nici urma de indoiala, Uniunea Juristilor din Romania cinsteste cu precadere tinuta intelectuala a unor alesi ai sortii, oameni cu destine si prestatii speciale, cu vocatie si dedicati profesiunii, dar mai ales tine sa pomeneasca in analele sale nume si personalitati posedate de daimonul unic al modelului emblematic.

Modele sunt, pentru cartea de temelie a Uniunii noastre, acei intelectuali care poseda virtutea rara de a sta fata in fata cu propria constiinta in fiecare moment al vietii lor publice. Vorbim despre oameni cu tarie de stanca si realitatea insasi nu poate fi modificata daca nu le urmeaza sfatul, temeiul de gandire, directia pe care o indica.

Am avut, si avem, cu totii privilegiul de a fi contemporani cu o personalitate publica pe care cultura larga, logica si echilibrul personal dat de o corecta asezare in spatiul argumentativ, ne-au impus-o drept ceea ce numim MODEL de urmat in spatiul public si politic romanesc. O personalitate care, in gestica interventiilor publice, s-a pastrat in echilibru perfect fata de orice ideologie deturnata: o logica structurata dupa interesul national, deloc patetic, deloc nationalist. „Mi-este drag Platon, dar mi-e mai drag Adevarul” pare a fi sintagma antica potrivita prestatiilor si elocintei profesorului universitar Andrei MARGA.

Un om si un destin asupra caruia nu pare sa fi lasat urme plecarea din functii publice importante; pentru ca domnia sa nu poate fi exclus si nici ignorat atunci cand isi afirma pozitia sau punctul de vedere in afacerile tarii. Dumnealui a ramas, asa cum spuneam, stanca, pentru ca activismul sau politic nu a fost vreodata cu intentie partinica, ci doar intentia de a ilustra si apara o convingere, o perspectiva benefica momentului si salutara viitorului.

Profesorul Marga stie din experienta istoriei politice cum stau lucrurile, iar cultura sa mare in domeniu ii confera autoritatea de a-si spune punctul de vedere, chiar daca acesta cadreaza ori nu pozitiei oficiale. Cu atat mai laudabila este atitudinea de fronda argumentata si sfidarea autoritatii cand la temeiul pozitiei adoptate sta stiinta, experienta si patriotismul nedisimulat si curat.

Spuneam, la debutul acestui scurt Laudatio ca Uniunea noastra cinsteste Omul al carui daimon il asaza drept MODEL uman de exceptie pentru o natiune, pentru o generatie cel putin.

Premiul special de excelenta pe care il oferim azi profesorului universitar Andrei Marga nu priveste doar pozitia domniei sale in chestiunile arzatoare ale momentului sau ale momentelor ultimilor ani, ci il acordam pentru modelul de atitudine si tinuta publica a unui intelectual roman care a gandit si actionat avand patria in suflet.

Memoria ni-l indica si reaminteste pe omul care a pus tehnica cercetarii logice, cultura politica si umanista in apararea imaginii tarii, suveranitatii si independentei sale.

Premiem astazi Modelul uman si intelectual ANDREI MARGA.

Felicitari, domnule Profesor!"



Premiul special de Excelenta

Domnului prof. univ. dr. LUCIAN BERCEA, decan al Facultatii de Drept (UVT) pentru coordonarea si editarea volumului de reflectii privind modul in care dreptul este surprins in imagini, Imago iuris. Imaginarul dreptului


LAUDATIO PROF. UNIV. DR. LUCIAN BERCEA, DECAN AL FACULTATII DE DREPT, (UVT) sustinut de presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru:

"Cand Arta si Dreptul isi dau mana, rezultatul nu poate fi decat un regal de o inalta tinuta estetica. Imago iuris. Imaginarul dreptului reprezinta o carte-obiect care cuprinde intre paginile sale un potpourri” de eseuri maiestrit scrise de condeiul profesionistilor Dreptului, juxtapuse unor celebre opere de arta vizuala semnate de mari artisti ai timpurilor trecute sau ai lumii contemporane.

Conceptul in sine presupune o interdisciplinaritate pe cat de rationala si dinamica, pe atat de delicata si avangardista: Justitia, in esenta sa, reprezinta atat una dintre marile valori ale umanitatii, cat si arta de a distinge intre Bine si Rau, asa cum Arta, cu precadere cea vizuala, invita la reflectii asupra acelorasi valori fundamentale ale umanitatii – Binele, Adevarul, Frumosul. Principii inerente Justitiei si, implicit, Dreptului.

Unsprezece capitole si un pretext, toate sub bagheta magicianului” prof. universitar LUCIAN BERCEA, editorul vizionar care a adus la lumina acest proiect temerar. De la Alegorii, Simboluri, Metafore, Instantanee, Geneze si Perspective, pana la Judecati, Constructii, Orizonturi, Sfere si Relatii, sectiunile cartii-obiect ne incanta cu o luxurianta calatorie prin Istoria Artei filtrata prin lentila cristalina a Dreptului.

Capodopere ale artelor plastice construite in jurul metaforei Justitiei (sau care sugereaza acest concept) au constituit piatra de temelie pe care s-au cladit eseuri superbe, profund filozofice, demonstrand inca o data ca iubitorii Dreptului sunt posesorii unei vaste culturi, cu ramificatii in diverse arii, iar gustul lor estetic , precum si dexteritatea lor in a „manui” instrumentele discursive specifice criticului de arta, ii plaseaza, absolut legitim, in galeria personalitatilor plurivalente si a rafinamentului cultural.

tinuta grafica exceptionala a lucrarii- o carte cu greutate, atat in sens propriu, cat si in sens figurat - ne obliga, in calitate de cititori, la o anumita reverenta: cartea-obiect trebuie citita si vizualizata pe indelete, cu voluptatea iubitorului de Arta si a pasionatului de Drept.

De la clar-obscurul lui Caravaggio, pana la formele abstractizate propuse de Kandinsky, autorii eseurilor ne-au delectat cu rafinate cronici artistice, cu insertii de intertextualitate bine dozate si cu o eleganta a scriiturii demna de un om de Litere sau de un filosof.

Ca o concluzie in urma lecturii/ vizualizarii acestei carti, eu personal nu pot afirma decat ca Lumea Dreptului, cu rigoarea si cerebralitatea sa, poate fuziona, in cel mai fericit mod, cu Lumea Artei, asemenea unei acuarele ale carei pete de culoare se intrepatrund suav, fara stridente inutile, pe suprafata alba a colii de hartie.

Sincere felicitari profesorului -editor Lucian Bercea, autorilor textelor si intregii echipe, tuturor celor care au colaborat in cadrul acestui proiect de anvergura, o munca titanica ce a daruit publicului larg aceasta nestemata editoriala pe care astazi o cinstim acordandu-i pe deplin merit Premiul Special de Excelenta al Uniunii Juristilor din Romania.

As dori ca aceasta carte-obiect sa deschida apetitul cititorilor atat pentru sfera artelor vizuale, cat si pentru sfera stiintelor juridice si sa devina un precedent de bun augur pentru sectorul aparitiilor editoriale care nu vizeaza strict segmentul profesionistilor din anumite domenii, ci si pe acela al unui public mai putin specializat, dar care este interesat de cultura.

Felicitari, domnule Profesor!"


Prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru: " A fost o lupta pentru a fi desemnate cele mai bune lucrari"


Dupa acest momente speciale, presedintele UJR a decernat premiile stiintifice, nu inainte de a face "o scurta introducere":

"A fost o lupta pentru a fi desemnate cele mai bune lucrari in diverse domenii ale Dreptului care au aparut anul acesta. In fiecare an exista dificultati obiective in a desemna acesta lucrari pentru ca incercam sa depasim aceste dificultati cat se poate de obiectiv, Consiliul Uniunii a desemnat doua comisii formate din profesori universitari din centre universitare diferite care sa selecteze propunerile si lucrarile care au ajuns la noi pentru premii. Este vorba de subcomisia de Drept privat formata din colegii nostri, toti universitari, Nicoleta Tandareanu, Brandusa Stefanescu, Smaranda Angheni, Gabriel Olteanu, Radu Rizoiu, si subcomisia de Drept public formata din colegii nostri universitari, Mirela Gorunescu, Monica Ratiu, Bogdan Micu, Stefan Deaconu si Dan Claudiu Danisor. In final, concluziile exprimate in procesele verbale in fiecare dintre aceste comisii au fost aprobate de catre Consiliul de Conducere si ceea ce a rezultat urmeaza sa va prezint dumneavoastra".


 

Premiul „Mihail Eliescu”, in domeniul dreptului civil

Domnului CRISTIAN DUTESCU - Teoria generala a bunurilor, Editura Universul Juridic

"Cartea domnului Cristian Mircea Dutescu, Teoria generala a bunurilor, publicata de ed. Universul juridic, cred ca reprezinta o lucrare de referinta in domeniu si din capul locului as vrea sa spun ca ea, ca o opera monumentala, reuseste sa fundamenteze nevoia crearii unui regim juridic unitar aplicabil tuturor bunurilor. Uriasa provocare autorului, si apreciam noi, foarte reusita si inovatoare. Ca atare, domnul avocat Cristian Mircea Dutescu, recunoscut practician cu precadere in domeniul pietei de capital si nu numai, si-a propus sa demonstreze trei chestiuni esentiale interdependente si mai putin abordate in lucrarile actuale din domeniul dreptului civil. Acestea ar fi: 1. imprejurarea ca toate bunurile sunt incorporale si ca este o contradictie in termeni in folosirea notiunii de „bun corporal”; 2. Opinia ca toate bunurile trebuie sa fie supuse unui regim juridic unitar, indiferent de natura corporala sau incorporala a lucrului pe care este grefat un bun; 3. Bunurile sunt limitate la numarul drepturilor subiective recunoscute de societate prin intermediul legilor, cutumelor sau practicii judiciare.

Toate acestea argumentate si explicate extrem de coerent si logic pe aproape 1000 de pagini, cu o bibliografie de 700 de titluri", a precizat presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru.



Au mai primit nominalizari:

Serban Diaconescu si Paul Vasilescu – Introducere in Dreptul civil, Vol. I, Editura Hamangiu


Premiul „I. L. Georgescu”, in domeniul dreptului civil – pentru lucrari in legatura cu relatiile comerciale

Domnului RADU BUFAN

Doamnei ANDREEA DELI-DIACONESCU

Doamnei MIHAELA SARACUT

Tratat practic de insolventa, volumul I, Editura Hamangiu


"Lucrarea Tratat practic de insolventa vol. 1, aparuta sub patronajul Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa si a Centrului pentru Dreptul Afacerilor Timisoara avand in calitate de coordonatori o tripleta academica de mare anvergura compusa din domnul RADU BUFAN, doamna ANDREEA DELI-DIACONESCU si doamna MIHAELA SARACUT, reuseste pe parcursul a 1200 de pagini sa sintetizeze cu spirit critic, in mod riguros si coerent o indelungata cercetare efectuata cu un efort intens de un colectiv extrem numeros - 35 de persoane, intr-o carte monumentala.

Tratand in mod complet procedura insolventei in detaliu analizata si explicata, autorii au apreciat ca ea trebuie vazuta atat din perspectiva teoretica a conceptelor, principiilor si regulilor stabilite de legiuitor, dar mai ales din perspectiva practica a mult prea numeroaselor interpretari, in spete si ipoteze de lucru, care se regasesc in practica judiciara aparuta dupa 2014(legea 85)

Drept urmare s-a gasit pe deplin justificata de catre UJR acordarea distinctiei si, asteptam cu interes profesional si nu numai elaborarea si publicarea urmatorului vol. care sa analizeze atat actul normativ de implementare Directivei 1023/2019 UE cat si aspectele economice relevante degajate in procedura insolventei", a afirmat presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru.


Au mai primit nominalizari: Dan Adrian Caramidariu, Contractul standard in afaceri, Ed. Universul Juridic



Premiul „Viorel Mihai Ciobanu”, in domeniul dreptului procesual civil si dreptului international privat

-Doamnei RAMONA ELISABETA CIRLIG - Conflictul de legi in arbitrajul international, Editura Universul Juridic


Presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru: "Cartea doamnei RAMONA ELISABETA CIRLIG Conflictul de legi in arbitrajul international se ocupa in esenta sa de - determinarea legii aplicabile procedurii si fondului de catre tribunalele arbitrale atunci cand este vorba de un raport juridic in care exista un element de extraneitate.

Din capul locului, doamna avocat remarca cu justete ca mecanismele de gestionare a conflictelor de legi in cadrul arbitrajelor internationale sunt mult mai flexibile decat normele conflictuale clasice dintr-un sistem de drept national si au desigur, ca atare, si un mai mare grad de incertitudine.

Constatam in lucrare, ca sunt avute in vedere teoriile viziunile si mentalitatile reflectate in literatura de specialitate, in legislatiile nationale si in regulile de arbitraj, iar cartea premiata este consecventa in principal bazandu-se pe analiza jurisprudentei arbitrale, acolo printr-o munca intensa si un efort intelectual de apreciat al tinerei juriste se identifica si se extrag tipare, modele, bune practici sau practici repetative adoptate ori preferate de arbitri in solutionarea complexelor probleme de drept international privat.

Si nu in ultimul rand este pusa in evidenta importanta autonomiei procedurale a partilor care in arbitrajul international este considerabila avand restrictii minime".

 


Premiul „Vintila Dongoroz”, in domeniul dreptului penal si al dreptului procesual penal

-Doamnei LUMINITA CRISTIU-NINU - Apelul in procesul penal, Editura Universul Juridic


Presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru: "Lucrarea doamnei Luminita Cristiu-Ninu este o carte de referinta emanata din spiritul studios, meticulos si profund al unui magistrat cu experienta.

In justitia represiva, hotararile perfecte reprezinta un ideal imposibil de atins de unde si nevoia existentei in sistemul judiciar a unor cai de atac care sa dea posibilitatea verificarii hotararilor instantei de fond. Lucrarea premiata este fundamentata pe o analiza profunda a cadrului normativ vechi si nou in materia apelului penal, al literaturii de specialitate, a dreptului comparat si, desigur, a jurisprudentei romane si straine. In egala masura constatam ca autoarea si-a propus, si apreciem noi ca a si reusit, printre obiectivele studiului urmatoarele: identificarea elementelor de noutate aduse de legislatia penala si procesual-penala in Romania, intrate in vigoare la 1. 02.2014, stabilirea locului si rolului apelului in actuala configuratie a cailor de atac, modalitatea in care reglementarile existente dau eficienta dreptului la doua instante in materie penala (in acord cu dispozitiile art. 2 din Protocolul nr. 7 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului) modalitatea in care noul apel devalueaza cauza in fata instantei de control, suficienta si concludenta dispozitiilor care reglementeaza procedura apelului, dar si a celor care prevad solutiile pe care instanta de apel le pronunta la sfarsitul celei de-a doua judecati a fondului cauzei".


Au mai primit nominalizari:

-Anca Ioana Negru, Administrarea si aprecierea probelor in procesul penal, Ed. Universul Juridic.

-Cristina Nicorici, Infractiunea comisiva prin omisiune, Ed. Universul Juridic

-George Alexandru Lazar, Andra Roxana Trandafir, Raspunderea penala a persoanei juridice, Ed, Solomon



Premiul „Anibal Teodorescu”, in domeniul dreptului public – pentru lucrari altele decat cele din domeniul dreptului penal

Domnului IOAN LAZAR - Dreptul finantelor publice, volumul I, Dreptul bugetar, Editura C.H. Beck


"Lucrarea apare intr-un domeniu in care se cauta mereu informatia exacta si actuala si ea se remarca printr-o structura originala ceea ce i-a permis autorului o mai usoara integrare a diferitelor si complexelor teme cuprinse in cartea premiata. S-a remarcat de asemenea echilibrul existent intre expunerea si analiza principiilor care reglementeaza fiecare tema si, in mod special, a acelor elemente care raman perene. Este evidenta experienta in scriere si in practica pe care le are autorul si apreciem ca aceasta carte reprezinta o foarte buna pledoarie pentru intelegerea temelor principale ale dreptului finantelor publice", a evidentiat presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru.

 

 

 

Domnului OLIVIU PUIE - Tratat teoretic si practic de contencios administrativ (3 volume), Editura Universul Juridic


Presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru: "Monumentala lucrare Tratat teoretic si practic de contencios administrativ, elaborata in trei volume in aproape 4000 de pagini reflecta un efort intelectual imens pe care autorul l-a facut in ultimii ani in contextul mutatiilor semnificative aduse institutiei contenciosului administrativ, prin dispozitiile legii 212/2018 ale Codului administrativ, ale Codului de procedura fiscala si ale altor acte normative speciale din domeniul dreptului intern, dreptului conventional si dreptului unional. Tratatul scoate in evidenta in mod exhaustiv, complex si disciplinar, atat din punct de vedere teoretic, cat si din punct de vedere practic, cea mai complexa si controversata institutie a dreptului public, institutia contenciosului administrativ. Apreciem ca el reprezinta un punct de referinta in dreptul romanesc, atat pentru autoritatile publice cu atributii in materie, practicienei ai dreptului, cat si pentru cadrele universitare si studenti. Subliniem ca valorificand doctrina si jurisprudenta romana si straina precum si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, a Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg, lucrarea analizeaza si acorda o atentie deosebita, intregii materii, fara a neglija problematica executarii, atat a hotararilor judecatoresti pronuntate in materia contenciosului administrativ, cat si a celor pronuntate de alte instante decat cele de contencios administrativ".


Au mai primit nominalizari:

1. Ovidiu Podaru, Drept administrativ, Vol. I, Ed. Hamangiu

2. Andrei Razvan Lupu, Constitutia si Dreptul Uniunii Europene, Ed. C. H. Beck





Premiul „Andrei Radulescu”, in domeniul stiintelor juridice interdisciplinare

Domnului GEORGE-ALEXANDRU LAZAR

Doamnei ROXANA STANCIU

Doamnei ANDRA-ROXANA TRANDAFIR

Domnului NICOLAE-HORIA TIT

Poprirea. O tripla perspectiva – civila, fiscala si penala, Editura Hamangiu


Presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru: "Cartea celor patru autori este o lucrare de sinteza care trateaza materia popririi intr-o modalitate ce urmareste sa clarifice numeroasele probleme pe care practica le-a evidentiat. Institutia este analizata dintr-o tripla perspectiva intr-o maniera noua fiind reunite consideratiile cu privire la poprirea asiguratorie si cea executorie in materie civila si fiscala, precum si cele in legatura cu masura asiguratorie a popririi in procesul penal. Prin urmare este evident ca raspunde in principal practicienilor la numeroasele dileme aparute si tratate cu raspunsuri diferite, in principal de catre instantele de judecata, lucrarea reprezentand rodul unei cercetari indelungate si fiind in mod evident un reper de anvergura pentru cercetatorii in domeniu".


Au mai primit nominalizari:

1. Enciclopedia juridica romana, vol. II sub coordonarea prof. Iosif Urs si prof. Adrian Severin, Ed. Universul Juridic

2. Mircea Dan Bob Bocsan, Sevastian Cercel, Despre r (evolutii) in Drept. Studii dedicate centenarului Vladimir Hanga, Ed. Academiei Romane

3. D. A. Caramidariu, Contractul standard in afaceri, Ed. Universul Juridic

4. Ramona Elisabeta Cirlig, Conflictul de legi in arbitrajul international, Ed. Universul Juridic

5. Nicoleta Mirela Nastasie Cooperare, comunicare si coordonare in insolventa transfrontaliera a grupului de societati, Ed. Universul Juridic



Premiul „Grigore G. Paucescu”, pentru debut in doctrina juridica


Doamnei ALINA-EMILIA CIORTEA - Uzufructul – modalitate de exprimare a drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor, Editura Universul Juridic


"Beneficiara premiului „Grigore G. Paucescu”, este lucrarea "Uzufructul – modalitate de exprimare a drepturilor succesorale ale sotului supravietuitor" Elaborata dupa absolvirea scolii doctorale, o laborioasa cercetare si un competent studiu de doamna Alina-Emilia CIORTEA.

Ne-a atras atentia motivul care a determinat-o pe autoare sa se aplece spre cercetarea profunda dedicata dreptului de mostenire al sotului supravietuitor.

S-a gasit justificata nevoia unei analize evolutive a materiei succesiunii legale rezultand dupa un studiu aprofundat importanta factorului uman cat si desigur impactul pe care actualele relatii sociale le imprima asupra pozitiei partenerului de viata in sanul familiei si in egala masura asupra naturii juridice a dreptului dobandit din mostenirea defunctului.

Este evident ca dintr-o lucrare elaborata cu o asemenea acuratete nu putea lipsi - identificarea trasaturilor fundamentale ale dreptului de uzufruct si a modului in care drepturile si obligatiile titularilor pot fi ajustate astfel incat - subliniaza autoarea- sa contribuie la o exploatare sustenabila a bunului.

Asa fiind constatam ca ecoul declansat de decesul unei persoane care se resimte puternic atat in intensitatea si profunzimea sentimentelor traite de familie implica, vrem sau nu vrem si angrenaje juridice complexe pentru care exista solutii legale dar si umane", a punctat presedintele UJR, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru.


Au mai fost nominalizate:

-Luminita Cristiu-Ninu, Apelul in procesul penal, Ed. Universul Juridic

-Cristina Nicorici, Infractiunea comisiva prin omisiune, Ed. Universul Juridic

-Despina Marhta Iluca, Operatiuni de finantare participativa in dreptul comertului international, Ed. Hamangiu

-Nicoleta Mirela Nastasie, Cooperare, comunicare si coordonare in insolventa transfrontaliera a grupului de societati, Ed. Universul Juridic

 


10. Premiul Revistei „Dreptul”, pentru publicistica stiintifica in domeniul juridic

Doamnei IOANA-ANAMARIA FILOTE-IOVU




Evenimentul poate fi vizionat integral aici:



Comentarii

# santinela date 9 December 2022 14:56 +233

Deci profesorul universitar spune nici mai mult nici mai putin ca; "un popor care are cultura juridica are speranta" ,deci tradus, noi romanii sintem un popor de idioti fiindca NU avem cultura juridica.Mai grav este insa ca NU au aceasta cultura nici cei care reprezinta justitia din Romania. "Specimene" celebre din toate domeniile-procurori(DNA-ul da tonul),judecatori de jos si pina sus(ICCJ-vezi-l pe Matei ) CSM-ul (care exceleaza-Bobita,Buda etc.),CCR-ul-(virf de lance Livia Stanciu ,Tarcea) ,plus pelticul neamului Predoiu,sint cele mai clare dovezi in acest sens.

# Botomei Vasile,doctor in drept, Presedinte UNBR,CIF 36584210 date 13 December 2022 17:24 0

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania-UNBR,infiintata in baza L.51/1995,cu statut juridic,succesoare de drept a Uniunii Avocatilor din Romaania,conform Certificat ANAF nr.31065/25-05-2022,prin dr.av.Botomei Vasile,considera ca nici-unul din premianti nu-si merita elogiul UJR.Cititi art.7.1 din CEDO,in versiunea reala publicata pe legislatie.just.ro,in care scrie:,,Nu este fapta penala daca nu este prevazuta in dreptul national si international,in comparatie cu traducerea falsificata de pe site-ul www.lege5.ro,in care este utilizata sintagma:drept national sau international".Cititi art.10(1),art.15,art.17 din CEDO,art. 30,art.(1),(2),art.148(2),(4) din Constitutie,si veti vedea ca,, oamenii" care se premeiaza intre ei, nu stiu despre faptele penale inventate prin abuz de drept,pt.ca nu sunt prevazute in dreptul international.Apoi cercetati fapta penala din art. 59(6) din L.51/1995.Cereti admiterea amendamentelor din anexa 2 la PL-x463/2022,din Camera Depututatilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva