20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GHICA A INVINS SECTIA DE JUDECATORI – Inalta Curte obliga CSM sa aprobe transferul judecatorului Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj. Sectia pentru judecatori a fostului CSM a refuzat in 2022 mutarea lui Ghica la Curtea de Apel Cluj: “Transferul unui judecator de la Tribunalul Cluj este de natura a genera disfunctionalitati in buna desfasurare a activitatii instantei” (Hotararea)

Scris de: G.T. | pdf | print

12 November 2023 13:29
Vizualizari: 3237

Judecatorul Mihai Ghica (foto) de la Tribunalul Cluj a invins Consiliul Magistraturii la Inalta Curte de Casatie si Justitie. CSM a fost obligat de ICCJ sa dispuna transferul lui Ghica de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj.


 

Mihai Ghica a atacat la instanta suprema hotararea luata, cu majoritate, de Sectia pentru judecatori a vechiului CSM in 10 noiembrie 2022, prin care cererea sa de transfer de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj fusese respinsa. La fix un an de la acel moment, vineri, 10 noiembrie 2023, judecatoarele Gabriela Bogasiu, Doina Visan si Maria Carmen Ilie de la Inalta Curte au admis actiunea lui Ghica si au anulat Hotararea nr. 2371 din 10 noiembrie 2023 a Sectiei pentru judecatori a CSM.

De asemenea, ICCJ a obligat Sectia pentru judecatori a CSM CSM sa emita o noua hotarare prin care sa dispuna transferul lui Ghica la Curtea de Apel Cluj.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 5179 din 9 noiembrie 2023 (dosar 196/1/2023):


“Admite contestatia formulata de contestatorul Ghica Mihai Stefan. Anuleaza Hotararea nr. 2371 din 10 noiembrie 2022 a Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru Judecatori. Obliga intimatul Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru Judecatori sa emita o noua hotarare prin care sa admita cererea de transfer a contestatorului, de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj. Definitiva. Pronuntata astazi, 9 noiembrie 2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.


CSM: “Ponderea posturilor vacante de judecator la Tribunalul Cluj, peste cea existenta la Curtea de Apel Cluj, volumul de activitate al Curtii de Apel Cluj, sub media nationala”


In ceea ce priveste motivele pentru care Sectia pentru judecatori a vechiului CSM a refuzat mutarea lui Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj, acestea au avut in vedere atat situatia posturilor vacante de la cele doua instante, cat si volumul de munca. In acest sens, Sectia pentru judecatori a vechiului CSM a explicat la momentul respectiv ca ponderea posturilor vacante de la Tribunalul Cluj era peste cea de la Curtea de Apel Cluj, iar volumul de activitate de la Curtea de Apel Cluj era sub media nationala. Cu alte cuvinte, deficitul de judecatori era mai mare la Tribunalul Cluj decat la Curtea de Apel Cluj, in timp ce volumul de munca de la CA Cluj nu era unul atat de ridicat precum la alte curti. Oricum, concluzia CSM a fost ca un eventual transfer al lui Mihai Ghica ar fi perturbat activitatea Tribunalului Cluj.


Prezentam motivele pentru care Sectia pentru judecatori a CSM a respins in 2022 transferul judecatorului Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj (hotararea CSM este atasata integral la finalul articolului):


“Analizand cererea de transfer formulata, prin raportare la criteriile legale mai sus aratate, care nu au o ordine de prioritate si reclama o evaluare comparativa si cumulativa, precum si la necesitatea mentinerii unui echilibru intre interesul public – buna functionare a instantelor – pe care Consiliul Superior al Magistraturii are obligatia sa-l ocroteasca in exercitarea rolului sau de garant al independentei justitiei si interesul legitim privat al persoanei care a formulat o cerere de transfer, Sectia pentru judecatori retine ponderea posturilor vacante de judecator raportat la schema de personal la Tribunalul Cluj, situata peste cea existenta la Curtea de Apel Cluj, precum si volumul de activitate al Curtii de Apel Cluj, situat sub media nationala, astfel incat apreciaza ca in prezent nu este oportun transferul unui judecator de la Tribunalul Cluj la Curtea de Apel Cluj.

Raportat la cele mentionate anterior, Sectia apreciaza ca indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru ca un judecator sa obtina transferul confera acestuia o vocatie la transfer, care poate fi valorificata doar in anumite conditii care sa corespunda, totodata, nevoilor sistemului judiciar pentru asigurarea premiselor unui act de justitie de calitate, efectuat cu celeritate. Astfel, motivele invocate de domnul judecator in sustinerea prezentei solicitari nu pot prevala fata de interesele instantei la care acesta isi desfasoara activitatea, respectiv asigurarea resurselor umane necesare bunei functionari si echilibrarea volumului de munca.

In raport de considerentele de mai sus, fara a ignora motivele invocate in sustinerea cererii de transfer de domnul judecator Ghica Mihai Stefan, retinand gradul de ocupare a schemei de personal la Tribunalul Cluj, Sectia pentru judecatori va respinge cererea de transfer formulata de magistratul mentionat, apreciind ca transferul unui judecator de la Tribunalul Cluj in prezenta sedinta este de natura a genera disfunctionalitati in buna desfasurare a activitatii instantei”.

 


Comentarii

# Noul CSM. date 12 November 2023 15:26 0

Aceștia sunt reprezentanții judecătorilor în Consiliu. Judecătorii romani aleg și ei cum aleg toți cetățenii romani când au ocazia. Foarte intelept, cum altfel?

# Io date 12 November 2023 18:53 0

De la o vreme, ce zice CSM e infirmat de ICCJ.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva