31 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GHID DE MARE INTERES PENTRU NOTARI - Ioana Olaru formator la INM si reprezentant al UNNPR in grupul de lucru "Comitetul pentru chestiuni de drept civil" din cadrul Consiliului UE, a lansat cartea "Dreptul European al Succesiunilor internationale". Presedintele UNNPR Dumitru Viorel Manescu: "Lucrare se constituie intr-o punte intre traditia succesiunilor internationale si viitorul european al acestora"

Scris de: L.J. | pdf | print

24 April 2014 13:33
Vizualizari: 19748

Notarul public Ioana Olaru (foto) a lansat cartea "Dreptul European al Succesiunilor internationale", aparitie care se doreste a fi un ghid practic pentru toti practicienii din mediul juridic interesati de noua problematica a succesiunilor internationale. Lucrarea recent lansata si publicata de Editura Notarom, cuprinde explicatii asupra noilor dispozitii aduse in materie de succesiuni, precum si corelari cu textele in vigoare. Cartea "Dreptul European al Succesiunilor internationale" se constituie astfel intr-o punte intre traditia succesiunilor internationale si viitorul european al acestora, venind atat in ajutorul studentilor cat si al teoreticienilor si practicienilor dreptului.


Ioana Olaru a dobandit calitatea de notar public in anul 1999, fiind in acelasi timp formator la Institutul Notarial Roman si reprezentant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania in grupul de lucru Comitetul pentru chestiuni de drept civil (Succesiuni) constituit in cadrul Consiliului Uniunii Europene cu ocazia adoptarii regulamentului (UE) nr. 650/2012.

Notar public Dumitru Viorel Manescu: "Cartea ofera atat explicatii practice ale dispozitiilor noi in materie de succesiuni cat si corelarea cu textele in vigoare, dintr-o perspectiva juridica noua"

Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notarul public Dumitru Viorel Manescu a caracterizat lucrarea scrisa de notarul Ioana Olaru drept o carte alcatuita pe baza consultarii unui "bogat material documentar", dar bazata si pe experienta notarului Olaru in functia de membru al grupului de lucru Comitetul pentru chestiuni de drept civil (Succesiuni) constituit in cadrul Consiliului Uniunii Europene, care a realizat forma definitiva a Regulamentului european in materie de succesiuni. In Cuvantul Inainte redactat de presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu precizeaza ca lucrarea cuprinde detalii despre noile prevederi privind materia succesiunilor, analizate dintr-o perspectiva juridica noua ce-si doreste mentinerea si dezvoltarea unui spatiu de libertate, securitate si justitie pentru cetatenii Uniunii Europene.

Prezentam in continuare Cuvantul Inainte al presedintelui UNNPR Dumitru Viorel Manescu din lucrarea "Dreptul European al Succesiunilor internationale" a notarului Ioana Olaru:

"Intrat in vigoare la data de 16 august 2012, Regulamentul (UE) nr. 650/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 4 iulie 2012 privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si acceptarea si executarea actelor autentice in materie de succesiuni si privind crearea unui certificat european de mostenitor, ridica practicienilor in drept dificultatea unui text nou, cu notiuni si solutii uneori mai putin familiare traditiilor juridice din statele membre.

Noul drept european al succesiunilor internationale mentine insa, in functie de data decesului, si aplicarea dreptului comun actual.

Lucrarea de fata este alcatuita pe baza consultarii unui bogat material documentar, beneficiind totodata de experienta autoarei ca membru al grupului de lucru Comitetul pentru chestiuni de drept civil (Succesiuni) constituit in cadrul Consiliului Uniunii Europene, care a realizat forma definitiva a Regulamentului european in materie de succesiuni.

Ea ne ofera atat explicatii practice ale dispozitiilor noi in materie de succesiuni cat si corelarea cu textele in vigoare, dintr-o perspectiva juridica noua ce-si doreste mentinerea si dezvoltarea unui spatiu de libertate, securitate si justitie pentru cetatenii Uniunii Europene.

Experienta profesionala a autoarei a inceput cu promovarea examenului de definitivat ca notar public cu nota maxima si a continuat cu numeroase stagii de specializare in dreptul international si dreptul privat al Uniunii Europene, desfasurate de Camera Notarilor din Quèbec-Canada, Consiliul Superior al Notariatului Francez, Academia de Drept European (Trier), Institutul European pentru Administratie Publica (Maastricht) si Fundatia Italiana pentru Notariat.

Autoarea a participat ca expert al Comisiei Europene la realizarea lucrarilor preliminare adoptarii proiectului de Regulament european in materie de proprietate matrimoniala si parteneriate inregistrate si este membra a grupurilor de lucru din cadrul Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana (C.N.U.E.) cu activitate in materia testamentelor, succesiunilor, contractelor si actelor autentice europene.

in anul 2013, Ioana Olaru a participat ca expert in cadrul Programului “imbunatatirea cooperarii dintre judecatorii si notarii publici in materie civila cu caracter transfrontalier” organizat de Ministerul Justitiei din Romania si ca expert in cadrul Programului “Regulamentul (UE) nr. 650/2012-noi perspective asupra succesiunilor internationale in Europa“ organizat la Milano de Fundatia Italiana pentru Notariat si C.N.U.E..

Autoarea desfasoara activitatea de formare a notarilor in domeniul dreptului international privat si drept privat al Uniunii Europene in cadrul Institutului Notarial Roman.

Aceasta lucrare se constituie astfel intr-o punte intre traditia succesiunilor internationale si viitorul european al acestora, constituind un instrument juridic util atat pentru studenti, pentru teoreticieni cat si pentru practicienii dreptului".

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 24 April 2014 15:57 0

ma intreb daca MOSERIESEI NANA i l/ati trimis(gratuit???)??

# Valeriu Mangu date 24 April 2014 16:37 -1

Articolul “Considerente preliminare despre inalta tradare” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.03.2023 – Justitie, nu justitiarism. Masacrul asupra istoriei romanilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva