21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GHINION DE 5 SUTIMI – Obligata de ICCJ, Sectia de judecatori a continuat procedura concursului de promovare efectiva pentru judecatoarea TMB Ligia Munteanu, pe care initial o eliminase pentru o asa-zisa frauda. CSM i-a validat rezultatul, dar n-a promovat-o pe loc, invocand neincadrarea in maximul de posturi scoase la concurs. Judecatoarea Munteanu a obtinut nota finala 8,85, dar CSM a tras linie sub 8,90 (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 August 2022 13:05
Vizualizari: 3593

Chiar daca a invins Consiliul Superior al Magistraturii la capatul unui proces care a durat peste un an si jumatate, o judecatoare nu s-a putut bucura de victorie pana la capat. Iar ghinionul a rasarit dintr-o diferenta de numai cinci sutimi.Miercuri, 24 august 2022, CSM – condus de judecatorul Marian Buda (foto) a publicat Hotararea nr. 1993 din 19 iulie 2022, prin care Sectia pentru judecatori a pus in aplicare o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ne referim la decizia nr. 3727/2022 din dosarul nr. 7254/2/2020, prin care, la 22 iunie 2022, ICCJ a anulat procesul-verbal de frauda intocmit de Consiliu cu privire la judecatoarea Ligia Raluca Munteanu de la Tribunalul Bucuresti (Sectia a VIII-a Conflicte de munca si asigurari sociale). Pe cale de consecinta, instanta suprema a obligat CSM sa continue procedura cu privire la judecatoarea Munteanu in cadrul concursului de promovare pe loc derulat in sesiunea august-noiembrie 2020 (click aici pentru a citi). Ceea ce Sectia pentru judecatori din Consiliu a si facut: la 11 iulie 2022, a anuntat ca Ligia Munteanu (avand codul de candidat A1842) a promovat concursul cu nota 8,85 (vezi facsimil 1).


Amintim ca nu doar Ligia Munteanu a invins definitiv CSM la Inalta Curte cu privire la acuzatia de frauda, ci si alta judecatoare, specializata tot in dreptul muncii. Este vorba despre magistrata Manuela Nedelcu de la Tribunalul Dolj, care a apucat sa se pensioneze inainte de finalizarea procesului, motiv pentru care Sectia pentru judecatori a CSM i-a recunoscut gradul de curte de apel dupa ce Nedelcu a iesit din sistem (click aici pentru a citi).


Cinci sutimi i-au lipsit Ligiei Munteanu


Spre deosebire de Manuela Nedelcu, judecatoarea Ligia Munteanu nu a obtinut gradul de curte de apel, Sectia pentru judecatori a CSM sustinand ca fusese depasit numarul maxim de posturi alocat acelei sesiuni – respectiv 300 de posturi pentru obtinerea gradului de curte de apel, dintre care 60 de posturi pentru dreptul muncii (vezi facsimil 2).


Intr-adevar: dupa cum veti vedea in tabelul anexat la final (in special la paginile 13 si 14), CSM a fost initial nevoit sa suplimenteze cu 7 numarul total de posturi pentru curtile de apel, pe motiv de egalitate a mediilor. Doua dintre aceste sapte posturi au fost adaugate pentru specializarea de dreptul muncii. In final, a aparut si al optulea post (al treilea de dreptul muncii), pentru judecatoarea Manuela Nedelcu (avand codul de candidat A1524), care a obtinut nota 8,90 (vezi facsimil 3). Totusi, dupa cei 11 candidati cu nota 8,90, CSM a tras linie, lasand-o astfel pe dinafara pe judecatoarea Ligia Raluca Munteanu, cu punctajul ei de 8,85.

 Redam principalul pasaj din Hotararea 1993/2022 a Sectiei pentru judecatori din CSM (vezi facsimil 4):


Prin Hotararea nr. 1921 din 7 iulie 2022 a Sectiei pentru judecatori, s-a dispus punerea in executare a deciziei civile nr. 3727/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntate in dosarul nr. 7254/2/2020, prin continuarea procedurii de concurs pentru candidata avand codul de concurs A1842.

La data de 11.07.2022, a fost publicat, pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si lnstitutului National al Magistraturii, rezultatul obtinut de doamna judecator Munteanu Ligia Raluca in urma evaluarii raspunsurilor la intrebarue testului-grila prin procesare electronica, respectiv nota 8,85.

Doamna judecator Munteanu Ligia Raluca nu a formulat contestatie la notele obtinute la proba scrisa tip grila, in termen de 48 de ore de la publicarea rezultatului, astfel ca rezultatul a devenit final.

La concursul din data de 25 octombrie 2020, pentru promovarea pe loc in gradul profesional de judecator de curte de apel, la materia dreptul muncii si asigurarilor sociale, au fost alocate 60 de locuri, conform art. 4 din Regulament. Pe pozitiile 53-62 s-au clasat 10 candidati cu aceeasi medie – motiv pentru care, prin Hotararea nr. 1404/26.11.2020 a Sectiei pentru judecatori, s-a dispus suplimentarea cu 2 locuri la aceasta materie de concurs, in conformitate cu art. 29 din regulamentul de concurs.

Totodata, prin aceeasi hotarare, au fost validate rezultatele concursului de promovare in functii de executie pe loc a judecatorilor, desfasurat la data de 25 octombrie 2020, si s-a dispus promovarea pe loc, in grad profesional imediat superior a candidatilor declarati admisi, incepand cu data de 01.01.2021.

Ulterior, prin Hotararea nr. 987 din 14 martie 2022 a Sectiei pentru judecatori, s-a dispus suplimentarea cu inca 1 loc a posturilor scoase la concursul de promovare in functii de executie, desfasurat la data de 25 octombrie 2020, ca urmare a validarii rezultatului final obtinut la acest concurs de catre doamna judecator Nedelcu Manuela, ca urmare a punerii in executare a sentintei civile nr. 244 din 28 aprilie 2021 a Curtii de Apel Timisoara – Sectia contencios administrativ, ramasa definitiva prin decizia nr. 621 din 3 februarie 2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sectia pentru judecatori constata ca nota obtinta de doamna judecator Munteanu Ligia Raluca, respectiv 8,85, nu se lncadreaza in nurnarul maxim de locuri scoase la concurs corespunzator gradului profesional de curte de apel si materiei dreptul muncii si asigurari sociale, astfel incat nu sunt aplicabile prevederile art. 29 din Regulament, care stipuleaza ca 'La note egale, Sectia pentru judecatori suplimenteaza numarul de locuri scoase la concurs, astfel incat sa poata fi declarati admisi toti candidatii care au obtinut note egale cu cea a ultimului candidat declarat admis, corespunzator gradului si materiei pentru care a candidat'.

Conchizand cele expuse, Sectia pentru judecatori va dispune validarea rezultatului final obtinut de candidatul avand codul A1842 la concursul de promovare pe loc in functii de executie a judecatorilor, desfasurat la data de 25 octombrie 2020, insa, ca urmare a neincadrarii in numarul maxim de locuri scoase la concurs, nu va fi dispusa promovarea magistratului in cauza in gradul profesional pentru care a concurat.

 

 


* Cititi aici Hotararea nr. 1921/2022, prin care Sectia de judecatori a continuat concursul pentru Ligia Raluca Munteanu

* Cititi aici tabelul cu rezultatele concursului inainte de validarea notei obtinnute de Manuela Nedelcu

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva