24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GIRBOVAN A FACUT ANUNTUL DESPRE PRELUAREA MINISTERULUI JUSTITIEI – Presedinta UNJR, judecatoarea Dana Girbovan, refuza functia de ministru al Justitiei: “Nu voi fi eu nominalizarea pentru functia de ministru al justitiei deoarece, judecator fiind, nu pot ocupa o asemenea functie... Am avut o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu in cadrul careia am discutat si aspecte ce privesc buna functionare a justitiei”

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 February 2017 14:33
Vizualizari: 9672

Anuntata de o parte a presei ca posibil viitor ministru de Justitie, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan (foto), a pus punct speculatiilor. Girbovan a anuntat ca refuza functia de ministru al Justitiei.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de marti 21 februarie 2017, Dana Girbovan a precizat ca nu ea va fi noul ministru de Justitie, intrucat o asemenea functie este incompatibila cu cea de judecator. Girbovan dezvaluie totodata ca a avut o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu, discutand cu acesta inclusiv aspecte ce tin de buna functionare a Justitiei.


Iata postarea presedintei UNJR Dana Girbovan:

In urma mai multor solicitari din partea presei, reafirm public ceea ce am spus si altor jurnalisti care mi-au cerut un punct de vedere: nu voi fi eu nominalizarea pentru functia de ministru al justitiei deoarece, judecator fiind, nu pot ocupa o asemenea functie.

Confirm faptul ca am avut o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu in cadrul careia am discutat si aspecte ce privesc buna functionare a justitiei si care au fost cuprinse inclusiv in 'Memorandumul privind justitia'. Am gasit din partea premierului o deschidere privind rezolvarea problemelor din justitie si astept din partea viitorului ministru o colaborare institutionala eficienta pentru implemetarea solutiilor incluse in Memorandum”.

Comentarii

# bobo date 21 February 2017 14:52 +4

Foarte Rau ! Dar Pivniceru cum a putut sa fie Ministru ?! Se pare ca in randul judecatorilor se practica lasitatea ! Sunteti doar buni de gura,de la inaltimea scaunului pe care il ocupati,dar cand este sa dati dovada de curaj si sa faceti ceva concret ptr tara asta,va lasati pagubasi ! sau va este frica de Kovesi ! aveti schelete prin dulap?! vreun elefant,ceva...?!

# Un_justitiabil date 21 February 2017 15:07 +6

@bobo - Tu ai lăsa o pensie specială de judecător pentru o funcţie de ministru ce, la prima remaniere .... poate fi zburat? Nu mai revii de unde-ai plecat, iar ca ministru ... adio carieră. Deci ... ce-ai alege?  :lol:

# bobo date 21 February 2017 16:57 +2

In primul rand ,mai are mult pana la pensie...timp in care poate sa isi permita un mandat de cel putin 4 ani de Ministru si sa puna in ordine dezastrul din justitie,tot ceea ce a bramburit Macoveaica ptr interesul unora...De ce sa nu revina de unde a plecat ?! Ce ar putea sa o opreasca ?! Un adevarat profesionist nu isi face probleme de genul acesta.In plus,daca esti onest si te-ai declarat de partea buna a justitiei,aceea cu balanta dreapta,atunci FACI CEVA !!! Nu te rezumi doar la declaratii.

# remember date 21 February 2017 19:04 0

Eu cred ca este o hotarare inteleapta.Are functii importanta in justie, are un cuvant cu greutate in randul magistrat iar functia de ministru, chiar si al justitiei, nu trebuie ocupata decat de politicieni. Guvernul este politic si partidul va deconta daca  ministru nu-si face treaba. Eu sunt convins ca cei din PSD ne vor suprinde cu o nominalizare si mai soc decat cea cu Florin Iordache, dupa care, sincer, regret. Domnule Savaliuc, dumneavoastra de ce nu va inscrieti in PSD sau ALDE??   

# Steluta date 22 February 2017 01:35 +1

daca Savaliuc s-ar afilia politic ar gresi deoarece opinia sa (astazi cvasi-respectata ) ar fi contestata fiind acuzat de lipsa de obiectivitate . Ar merita acest sacrificiu doar daca i s-ar oferi functia de ministru al justitiei ceea ce este imposibil deoarece PSD e blat cu sistemul si nu va permite asa ceva . PSD il aduce pe Tudorel Toader si mermeleste mermelica compromisurilor jegoase ca la CCR .

# remember date 22 February 2017 18:45 0

STELUTA, e pacat. Ar fi fost, in opinia mea, un ministru foarte bun. Are practica suficienta si ca meneger iar de legislatie nu mai vorbim.

# Matei date 21 February 2017 15:12 -2

Are logica argumentatia lui Bobo. Poate ca era prea mare orizontul nostru de asteptare in ceea ce va priveste, doamna judecator. Dar si dumneavoastra ar trebui sa stiti ca oportunitatile in viata sunt rare. Pe aceasta ati pierdut-o. Sau poate va mai ganditi pana maine?

# Pif date 21 February 2017 15:15 +5

Ai memorie foarte scurta. D-na Pivniceru a fost nevoita sa-si dea demisia din magistratura deoarece CSM a respins solicitarea de detasare in functia de ministru al justitiei, fiind contrara legii.De ce arproceda altfel CSM in cazul judecatoarei Garbovan, fiind si dumneai o persoana incomoda pt. Sistem ?"Este o problema usor inedita si cam lipsita de cadru legislativ ca un judecator de cariera sa fie ales pentru investitura de ministru de Justitie in conditiile in care functiunile sunt incompatibile, fiecare este apartinatoarea unei alte puteri. Sunt totusi cateva texte in legislatia noastra care ar permite o detasare la Guvernul Romaniei si de acolo in aceasta investitura. ...Ca judecator apartin puterii judecatoresti, ca ministru al Justitiei apartin puterii executive. Deci la logica simpla ele sunt incompatibile. Sa vedem care vor fi modalitatile juridice", a explicat Pivniceru in august, 2012.

# Nu date 21 February 2017 17:40 0

Aiurea! Si secretarii de stat sunt pe functie de demnitate publica, in cadrul Executivului. Il inlocuiesc pe ministru in exercitarea atributiilor, de cate ori e nevoie etc. Perfect legal. Si pot proveni din randul magistratilor, printr-o simpla detasare la minister, aprobata de CSM. Ceea ce s-a si intamplat des.  Prin urmare, daca un judecator poate fi secretar de stat, ministru de ce n-ar putea fi?! Eventual, pentru o rigoare absoluta ( desi nejustificata), cata vreme indeplineste functia de ministru, respectivului magistrat se poate suspenda din magistratura, cu pastrarea postului. Dar pentru asta trebuie modificate legile macoviste, ceea ce actualul guvern pare a nu avea de gand sau stiinta sa o faca.

# Pif date 22 February 2017 09:26 +1

Da, ai dreptate ca potrivit art.58 din L303/2004 CSM dispune detasarea la MJ a judecatorilor sau procurorilor in orice functie, inclusiv cele de demnitate publica. In mod cert, cazul Monei Pivniceru a fost unul de exceptie din moment ce , dupa respingerea detasarii de catre CSM (cu unanimitate), si-a dat demisia din CSM iar ulterior si din magistratura. Femeie hotarata. :-)

# free BALACEANCA date 21 February 2017 16:44 0

DUPA CE SECURISTUL COABITANT PONTA I-A TRAS CLAPA MAGISTRATULUI PIVNICERU care si-a dat demisia din magistratura in lipsa avizului CSM , PENTRU CA ULTERIOR SA O PROPUNA EL PERSONAL PE KOVESI LUI BASESCU conform BLATULULUI PONTA-GHITA-KOVESI parafat in vie inca din 2012 cand ponta ne amagea cu sloganul -Dreptate pana la Capat! .... NICI UN MAGISTRAT SERIOS NU MAI PUNE BOTUL LA VRAJELILE PSD

# jo Ben date 21 February 2017 15:38 0

....... si aspecte ce privesc buna functionare a justitiei si care au fost cuprinse inclusiv in 'Memorandumul privind justitia'. Dar celelalte aspecte care au fost?

# Nu vrea sau nu o lasa legea? date 21 February 2017 15:53 +8

Atent fiind la comunicatul d-nei Garbovan, nu am dedus ca " nu vrea sa fie ministru", ci ca nu poate, pentru ca nu ii permite legea, care o obliga sa demisioneze din magistratura pentru a deveni ministru! Trebuie schimbate urgent legile astea macoviste, care impiedica un judecator sa devina ministru al justitiei. Este absurd, e o aberatie nedemocratica.

# Tica date 21 February 2017 16:19 +2

La momentul actual una din solutiile viabile pentru functia de ministru al justitiei ar fi senatorul Serban Nicolae. Nici Ana Birchall nu e de neglijat, ambii se pare ca au sange in instalatie. Grindeanu o cam lalaie cu consultarile cand are rezolvarea sub nas si ar fi mare pacat sa numeasca o persoana care sa dezmageasca din nou. Asteptarile sunt mari, timpul nu prea asteapta. Oricum cu legea raspunderii magistratilor au fasait-o total.

# Adrianss date 21 February 2017 16:23 +1

Bine asa. Imi era teama de asta. Functia de ministru e o caterinca. E supusa ridicolului si publicului halitor de luminite.

# xxx date 21 February 2017 16:47 0

CSM poate aproba detaşarea, dar numai cui vrea muşchii lui. În 2012 muşchii lui CSM nu a vrut să dea detaşarea pentru Pivniceru, care a trebuit să demisioneze din magistratură pentru a prelua ministeriatul la MJ, dar a putut da detaşare pentru Kovessi pentru Comisia Europeană. Acum e alt CSM, decât cel precedent şi ar putea da şi d-nei Gârbovan detaşare. D-na Gârbovan aplică însă regula: "Nu las pasărea din mână pentru pasărea de pe gard!"

# YYY date 21 February 2017 17:18 +1

Compari mere cu pere. Yo zic s-o propuna Grindeanu pe Kovesi ministresa a justitiei, macar la caterinca si pt. experiment, sa vedem cum se face pres CSM-ul sub picioarele ei si ale generalilor din SRI.

# Edelweiss - Fuhrer de Bukowina date 21 February 2017 17:58 +5

Dacă așă stă treaba - magistrații NU SE IMPLICĂ * ÎN DOMENIUL LOR DE ACTIVITATE - apăi atunci venim noi - MELTENII SĂ PUNEM ORDNUNG UND DISZIPLIN în tractirurile, vespasianele,haznalele și cloacele din justiție. Inga mă ofer Io* să fiu ministru. Mai am oleacă de dat de gard cu 2 acțiuni infame ale cârdașilor de la Parchetul Diribau, reabilitarea în drept e împlinită de mult, așa că pot să vin Io* să implementez ce a lăsat cu limbă de moarte baba Maria Cociorvan din Iaslovăț: SCHIMBAREA ÎN SISTEMUL JUDICIAR ȘI A COZII DE LA MĂTURĂ! :D /// * „Implicarea” însemnând doar cerșetoria a noi sporuri salariale, respectiv opoziția disperată față de Răspunderea magistratului.

# Edelweiss - Gânditor pe prispă (din Bukowina) date 21 February 2017 19:43 +1

Mey, inga cum se vede treaba asta de la mine de la Bortilenii de Câmpie: 1. În loc să-și bage nasul în tot felul de trebi ale executivului și legislativului, în tot felul de avize nesolicitate, sau s-o facă pe-a părerologii în toate situațiile când nu li se cere părerea, MAGISTRAȚII ar trebui să se preocupe de CURĂȚENIA ȘI BUNUL MERS AL TREBILOR DIN PROPRIA CASĂ. să nu se mai uite peste gard și să bârfească despre cât de koorvă e fata vecinilor și cât de bețiv e băiatul vecinilor. SĂ-ȘI FACĂ ORDINE ÎN BOJEDUCA PROPRIE! 2. În loc să se preocupe de alegații gen „Ba pe-a mamei executivului, că-i mai mare, și a mamei legislativului, că-i mai neagră, duomnii magiștri mai bine ar constata un anacronism al legii funcționale (L303/2004): lipsa posibilității legale, constituționale, de suspendare a contractului de muncă LA CERERE, pe perioadă determinată. În loc să se preocupe de panorama pădurii valahe, mai bine ar băga de seamă amănuntele copacilor din huciul ocupațional propriu. Părerea mea!

# Edelweiss - Cârcotaș de Bukowina date 21 February 2017 19:48 +1

Așadar, până la urmă tot propunerea mea remâne în picioare: Mariana Rarinca - Ministru, cu dispensă de la Parlament față de prevederile legii 90/2001, avându-i drept secretari de stat pe Adrian Toni Neacșu, Marian Nazat și Nils Holgersson - fata asta care nu dă gâsca zburătoare din mână pe demnitatea din par.

# Edelweiss - (di)Rector de Bukowina date 21 February 2017 21:02 0

Auz', uăi, că ministru o să fie Tudorel Toader, diRectorul de la UAIC. Cică-l anunță mâni că-i dă caftanul de agă peste Cybrogi și Androizi.

# Steluta date 22 February 2017 01:37 0

TRIST - candidatura acestuia este primita cu entuziasm de reprezentantii PNL si de Rares Bogdan trompeta lui Hellvig cecea ce arata ca sistemul il doreste pe Toader si PSD a tradat promisiunea de a pune un guvern Politica 100% facuta in campanie de Dragne aadica fara tehnocrati

# Ceir date 22 February 2017 09:53 0

Dovada ca mai sunt oameni deosebiti in justitie ,cu coloana , stie ca acolo este ceva putred .

# Vladimarrr...!!! date 22 February 2017 09:53 +1

O vorba spune ca CINE POATE SA FACA, FACE, IAR CINE NU POATE, II INVATA PE ALTII !!! In alta (dez)ordine de idei, imi manifest satisfactia ca "institutia" PENSIEI SPECIALE este o inventie recenta, ca altfel, cati eroi ai neamului s-ar fi incumetat sa-si rateze linistea batranetilor, lasandu-si neamul de izbeliste in clipele de grea cumpana. Asa ca stimata doamna Dana, ramaneti garbovita de suficienta care va apasa si va tine in esalonul doi al adevaratei justitii, pentru ca linia intai este doar pentru cei care isi iubesc cu adevarat meseria si mai ales semenii si doar acolo se nasc adevaratii eroi. Si asa, servim inca o dezamagire, care ne face tot mai sceptici ca s-ar putea gasi vreun Fat Frumos care sa se ia la lupta dreapta cu Balaurul cu (n + 1) Capete, preferand sa se confrunte cu acesta prin "mirosirea ciorapilor".

# V date 22 February 2017 13:41 0

D-na Garbovan a facut bine ce a facut. Un ministeriat intr-un guvern relativ ezitant nu este deloc tentant. Acest Guvern nu poate face nimic fara un Parlament activ in spate. Justitia nu este inca un domeniu in care sa se schimbe ceva fara perierea legislativa prealabila. Ai doua variante : razboi intre puterile statului si probabil si civil cu ajutorul media, chestie de evitat si,din pacate, drobul de sare pe care sare pisica sistemului sau dezamorsarea sistemului prin corectarea plajelor de interpretare si inchiderea portitelor de scapare din actualele legi, manarite si produse la comanda sistemului. Odata reparata aceasta nenorocire, putem vorbi si de o "sigilare" constitutionala a formei si fondului acestora functie de oportunitate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva