24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GIRBOVAN IL DEMASCA PE IOHANNIS – Sefa UNJR Dana Girbovan acuza manevra presedintelui: “Propunerea de a include problema justitiei intr-un 'acord/pact national', pe care sa il semneze toate partidele, este pur si simplu demagogie si folosirea – pentru a cata oara? – a subiectului justitiei in scop electoral si populist... Daca Iohannis doreste intr-adevar o justitie independenta, sa publice hotararea CSAT care a creat fundamentul pentru ingerinta serviciilor de informatii in justitie”

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 June 2019 13:14
Vizualizari: 11701

Sefa Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj (foto), il distruge pe presedintele Klaus Iohannis. Girbovan il acuza pe Iohannis ca foloseste Justitia in scop electoral si populist. Presedinta UNJR se refera la intentia lui Iohannis de a include Justitia in acordul national pe care l-a propus partidelor politice, propunere pe care Girbovan o catalogheaza ca fiind pur si simplu demagogie.

Dana Girbovan are insa la randul ei o propunere chiar pentru Klaus Iohannis. In acest sens, judecatoarea ii transmite presedintelui ca daca doreste cu adevarat o Justitie independenta, asa cum pretinde, atunci are obligatia sa publice hotararea CSAT din 2005 care a facut posibila ingerinta serviciilor de informatii in Justitie, asa cum are obligatia de a declasifica si publica toate hotararile CSAT care au vizat sau afectat Justitia.


Iata comentariul presedintei UNJR Dana Girbovan, postat pe pagina sa de Facebook:

“Independenta justitiei este o valoare constitutionala, nu subiect al protocoalelor, acordurilor sau parteneriatelor politice!

Propunerea Presedintelui Klaus Iohannis de a include problema justitiei intr-un 'acord/pact national', pe care sa il semneze toate partidele, este pur si simplu demagogie si folosirea – pentru a cata oara? – a subiectului justitiei in scop electoral si populist.

Independenta justitiei se respecta de catre toate institutiile, de catre toate partidele politice si de catre fiecare cetatean, nu se negociaza la masa verde intre partidele politice! Romania a mai trecut prin experimente similare, in ani electorali, si efectul a fost mereu nociv pentru justitie.

Garantarea independentei justitiei revine numai si numai Consiliului Superior al Magistraturii.

Apararea independentei justitiei ca si valoare constitutionala revine Curtii Constitutionale.

Aceasta este arhitectura statului de drept din Romania si competentele fiecaruia trebuie respectate.

In rest, despre apararea justitiei prin discursuri politice si prin pacte pe justitie si de coabitare, istoria recenta a Romaniei ne-a aratat deja pericolele grave pe temen lung ale acestora pentru institutiile din justitiei si credibilitatea lor.

Sa ne reamintim aceasta istorie recenta.

Ideea unui pact pe justitie a fost folosita in campania electorala din 2009, dezbatuta in Parlament si apoi abandonata imediat dupa alegeri. https://www.mediafax.ro/…/parlamentul-a-respins-raportul-co…

Ulterior, in 12.12.2012, Presedintele Basescu si Premierul Ponta semnau celebrul 'pact de coabitare', prin care, printre altele, se refereau la independenta justitiei si suprematia legii.

Semnatarii pactului isi asumau consolidarea independentei justitiei in raport cu influenta politica, respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonanatelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale, asigurarea functionalitatii institutiilor afectate si identificarea de garantii pentru pastrarea atributiilor institutiilor statului de drept, numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor grupuri parlamentare si introducerea unui proces transparent de numire la varful parchetului.

http://gov.ro/…/stir…/acord-de-colaborare-institutionala.pdf

Ce a urmat pactului a fost exact opusul celor enuntate in acel pact:
-numirea procurorilor de rang inalt s-a facut prin troc politic;

-s-au constituit echipele mixte procurori-ofiteri SRI si creat planuri comune de actiune;

-Guvernul a continuat adoptarea OUG-urilor, inclusiv in domeniul justitiei;

-au fost deschise mii de dosare penale vizand judecatori si procurori, inclusiv deschise din oficiu sau pentru solutiile pronuntate;

-CSM, Inspectia Judiciara si Inalta Curte de Casatie si Justitie au semnat la randul lor protocoale cu SRI.

Pactul respectiv a fost pur si simplu folosit politic, prezentat ca trofeu si la aceea vreme ambasadelor si reprezentantilor Uniunii Europene care, cu totii, au aplaudat 'progresele' facute cu pretul prejudicierii independentei justitiei, prin intruziunea SRI-ui in actul de justitie, si a incalcarii drepturilor omului si normelor democratice intr-un stat pretins de drept.

Pactul nu a avut o viata lunga, el fiind denuntat de premierul Ponta, pe motiv ca presedintele Basescu ar fi afirmat ca l-a 'pacalit' cand l-a convins sa semneze pactul.

Ca atare, problemele recurente ale justitiei nu doar ca nu s-au rezolvat prin acel pact dintre Basescu si Ponta, ci, mai grav, justitia a fost tarata in certuri si lupte dintre adversari politici, intr-o zona care ar trebui sa ii fie complet straina. Mai mult, vechilor probleme cu care se confrunta justitia li s-au adaugat altele noi, de o gravitate fara precedent.

Lectia e simpla: justitia trebuie scoasa din absolut toate jocurile si trocurile politice, nu mai trebuie folosita ca arma electorala si fiecare institutie trebuie DOAR sa isi respecte atributiile si obligatiile ce ii revin dupa Constitutie si lege.

Daca Presedintele Klaus Iohannis doreste intr-adevar o justitie independenta, asa cum pretinde, atunci trebuie sa:

1. Publice hotararea CSAT 17/2005, care a creat fundamentul pentru ingerinta serviciilor de informatii in justitie;

2. Declasifice si publice orice alte hotarari CSAT care au vizat sau afectat justitia.

Aceste doua lucruri pot fi facute de Presedintele Iohannis fara sa fie necesar un pact.

Guvernul trebuie pur si simplu sa nu mai adopte ordonante de urgenta decat cu respectarea stricta a Constitutiei.

Ministerul Justitiei este dator sa publice rapoartele privind arhiva SIPA, un episod intunecat din istoria recenta a justitiei.

CSAT trebuie sa faca verificari efective privind legaturile judecatorilor si procurorilor cu serviciile de informatii si sa faca publice rezultatele acestora.

O justitie independenta poate exista doar in conditiile in care politicienii abandoneaza dorinta de a prelua tutela asupra justitiei si doar daca fiecare institutiei isi respecta pur si simplu atributiile si competentele legale si constitutionale”.

Comentarii

# Ioan Barbatei date 7 June 2019 12:00 +20

FELICITARI, DISTINSA DOAMNA!!! ACEST FARISEU, PENALUL-PENALILOR, VA IGNORA, VREA SA FIE "TATUCA JUSTITIEI", EL CARE, IMPREUNA CU CONSOARTA-SA AU VINDUT COPII PRIN CANADA...

# DODI date 7 June 2019 14:43 +10

1. Reacția lui ciolanis se datorează faptului că în cutia lui craniană nu pot fi generate mai multe teme. Și cu atât mai mult naționale. Pe el îl preocupă justiția pentru că încearcă, precum disperatul, să scape de propriile sale probleme penale. 2. Singurele probleme pe care el le consideră naționale sunt cele legate de interesle Germaniei și aservirii României. 3. Disperarea lui ciolanis mai înseamnă și faptul SRI a renunțat la ciolanis ca președinte. Faptul este demonstrat prin frauda majoră din 26 mai, prin care SRI a avantajat major USR (partidul de suflet) și cât era necesar UDMR pentru a-l folosi ca și cal troian atunci când interesele SRI o cer. Iar UDMR s-a revanșat aruncând pe piață falsa temă a cimitirului pentru a masca tema fraudării alegerilor. 4. Într-o țară normală am avea un președinte normal. Așa avem un gunoi uman, cu interese meschine, mărunte, personale, iar temele majore ale societății au devenit marginale sau au fost ignorate.

# Gilu date 7 June 2019 12:14 +8

Justitia independenta este aceea care nu se leaga de casele MELE . Nici de partidele MELE . Justitia care coseste pe stanga si spala pe dreapta . O sa mai scriu o carte despre asta : " Prostia la romani " . Pas cu pas spre prapastie ...

# SILE SPERIATU date 8 June 2019 11:51 +1

Lovit în cel hobby nevinovat de a colecționa căși, KWI dă în clocot de revoltă: „…judecătoarele Ropotă Cristina şi Ionel Mia îndrăznesc să spună că în noua cauză…” „Din nou instanţa porneşte bine dar termină prost ”; „… în cazul reclamanţilor i-a trebuit instanţei să inventeze chestiunea cu…” "Păi, chiar aşa, cum de şi-au permis judecătoarele să judece cinstit şi să-l lase fără casele furate cu trudă pe cel mai iubit dintre sibieni, pe omul care a spart orice bariere electorale, câștigând alegerile aproape la fel ca Ceauşescu în vremurile lui de glorie?! Oare pentru ele prietenia dintre Iohannis şi Băsescu nu reprezintă chiar nimic?! Sau, decorarea primarului, „marele cârmaci, om între oameni, fiu iubit al poporului”, cu cele mai înalte distincţii de către acelaşi Băsescu, întâmplător preşedinte al României, dar şi de statul german, sunt egale cu zero pentru aceste judecătoare rău intenţionate? Unde se cred aceste doamne, chiar într-un stat de drept... JUSTITIARUL.RO

# un mizantrop date 7 June 2019 12:55 +10

Inainte de asta, judecatorii trebuie sa se puna, naibii, de acord, ca m-am saturat de procurorasi cu pretentii de judecatori care judeca dupa protocol, de cesemisti care se dau cu lupul ca are ala informatii despre ei, de judecatori indolenti, manati ca vitele de interesele politicului si balind la aparitia mirobolanta a marelui nimic de la Cotroceni (aici vor veni un ii sa spuna ca nimicul e doar nimic si nu face rau, doar ca, in virtutea viitorului care ne pashte, ala al dominatiei chineze, e cazul sa imbratisam, macar in parte, filizofia lor care defineste nimicul ca fiind foarte important atat in viata individului, cat si a societatii, e ca o gaura neagra, adica inghite resurse si provoaca haos...)...E vremea ca judecatorii sa-si asume facerea de justitie si sa-si faca ordine in ograda proprie, ca, dupa Tarcea, Danilet, Matilet, Bogdan, Selaru Matei, Tranca, etc. meseria asta a ajuns mai temuta si mai dispretuita decat securismul...

# livia date 7 June 2019 13:19 +5

Klaus Werner Iohannis sta mereu in gura cu ”justitia” nu in scop pur electoral sau politic, ci in scop cert infractional. Acest ins a acaparat subiectul Justitie / coruptie/penali asa cum si tortionarii din inchisorile comuniste acaparasera dreptatea ,legea si ordinea , doar pentru a impune crima impotriva umanitatii Propagandistul politruk nazisto/stalinist Klaus Iohannis crede ca daca ”moare” de grija justitiei toate crimele socio economice, toate crimele transfrontaliere de trafic de fiinte umane, savarsite de el vor fi uitate, nejudecate , necondamnate.

# profesionalism date 7 June 2019 13:57 +12

Daca pe Carmen ar fi saltat-o dupa ce a refuzat sa se prezinte in fata procurorului si daca justititia nu ar fi intervenit in procesul cu ANI si daca nu ar fi existat certitudinea obtinerii unor imobile in urma falisificarii unor acte as mai fi inteles sa aiba tupeul sa discute despre independenta justitiei. Johanis vrea justitie dar nu si pentru el. Pana una alta, face circ pe tema asta?! Face?! Castiga voturi?! Castiga?! Foloseste justitia ca pe un instrument impotriva adversarilor politici?! Foloseste! Pacat ca PSD-ul nu are un contracandidat redutabil. De fapt, oricine din PSD ar incerca sa se ridice la ora actuala ar fi susceptibil de dosar penal si de arest. Asta intelege Iohannis prin independenta justitiei.

# Viașiu date 7 June 2019 14:00 +5

Excelent a-ți punctat dnă judecător.

# Pintea date 7 June 2019 14:21 +8

D-na Garbovan invoca exceptia lipsei interesului legitim al d-nului Johannis in aceasta chestiune? Se respinge! Pt ca interesul sau este maaare de tot in ceea ce priveste jușticia! Pai, daca nu are ca temă justitia de dimineata pana seara, d-nul presedinte nu se simte bine! Cum altfel sa activeze partea tâmpă a poporului? Cum sa nu aiba ”oamenii mei” la DNA, la parchete, unde se fabrica dosarele adversarilor politici? Si unde se musamalizeaza tot ce a facut si face el! Asa ca in mod compulsiv, scrâșnitor, ”jos labele de pe justitia mea!” , de dimineata devreme si pana seara tarziu! In problema recenta cu maghiarii a avut vreun interes don Johannis? Noo! Parsque are nevoie maare de votul bozgorilor in Parliament, ca sa ii cada guvernul in cap.

# SPARTAKUS date 7 June 2019 17:47 +8

In mod cert se poate vorbi de o MANERVRA,numai ca incarcerarea adversarului real,este vorba de L.Dragnea il lasa pe Iohannis,in situatia de a face doar box cu umbra,postura istovitoare si mai ales inselatoare pt.un pugilist care se crede invingator inainte de lupta decisiva.Kaiserul nu intelege ca iesirea lui Dragnea din cursa devine o capcana in care va fi prins si lipsit de reactie la un nou adversar,iar atasamentul fara rezerve la cauza Merkel ar putea fi o piatra de moara pt.prezident in lunile ce urmeaza,dupa ce M.WEBER,ca viitor sef al Comisiei Europene va pierde suprematia PPE,lucru ce se prefigureaza!!!!!

# Mathieu date 7 June 2019 19:07 +3

O minte limpede.

# Toata stima judecatoarei Dana Girbovan ! date 7 June 2019 20:14 +2

Deja e un obicei s-o ascultam cu placere si sustinere ; mai e si frumoasa de parca nu avea destul ;-)

# nae girimea date 8 June 2019 07:28 0

Ca Johannis face jocul Germaniei a reiesit clar din cele petrecute la Valeau Uzului. Ungurii sint mercenarii entuziasti ai oricarei cauze antiromanesti . Ei sint folosit intotdeauna pt a ne fragezi cu diferite ocazii. Aduceti-va a minte ca Ungaria a inceput sa plimbe Garzile nationale la granita cu Rou , iar Johannis ceruse demisia imediat dupa alegeri a cui ? Exact al celor care trebuia sa contracareze ev "programate "de la Valea Uzului : Min Interne , Min Externe. A dreak coincidenta !

# propadandistul rosu date 8 June 2019 09:23 0

Foarte bine dna. Excelent. Nu stiu ce mai cautati in justitie. Abilitatile dvs pot fi folosite si chiar sunt necesare in politica.

# escu date 8 June 2019 19:06 +1

Felicitări, stimată Doamnă! Poate ar trebui să-l invitați pe acest profesoraș de fizică pentru a-i acorda câteva ore de meditații, deoarece este paralel cu tot și toate. În schimb își permite să jignească persoane, indiferent de gradul lor de pregătire. poate ar trebui ca mai multe personalități de seamă, intelectuali de marcă, să-i dea lecții de bună cuviință și discurs demn de un președinte de țară, nu de asociație de locatari sau fost CAP.

# Homoroceanu Adrian Camil date 10 June 2019 18:49 0

"600 de mil.euro aruncati de G.Firea pe infiintarea ilegala a 22 de S.C de catre consilieri vinovati ai CGMB.zisre com.CAB a decis definitiv nelegalitatea HCGMB.23.XI.2018... .G4 media 5 iunie 2019Ne afecteaza ,ganditi va ca suma de 115 mil de euro ce trebuie date de Primarie lui Costandache" Ar fi nevoie de un miliard de euro,Primariei ii e necesar urgent un miliard de europt.a si asigura activitatea." Firea a pretins inca de acum 6 luni de zile ca i s a dat um buget mai mic de catre guvern din cauza presedintelui psd L.Dragnea.De 8 luni de zile Firea stie de la dir DGJCL din PMBA.Iordache ca procesul de la ICCJ cu COSTANDA va fi pierdut motiv pt care a fost tergiverdat Hotnews8 iunie19 "Conducerea PMB depune eforturi pt majorarea la rectificarea bugetului a sumelor repartizate municipiuluiprecum si pt obtinerea de imprumuturi din trezoreria statului.Discutii tehnice pe langa ministrul finantelor public.Sper ca de aceasta data sa fim uniti Sper ca macar de data aceasta"G.FP 18.3.8

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva