19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII ARSI LA BANI – PROJUST acuza Ministerul Justitiei si PICCJ ca nu au inclus toate drepturile salariale ale personalului auxiliar in bugetul pe 2017: “MJ a transmis proiectul de buget pe anul 2017 la Ministerul Finantelor, fiind incluse fondurile necesare pentru achitarea drepturilor salariale doar pentru magistrati. In proiect nu au fost prevazute sumele necesare si pentru personalul auxilar de specialitate si conex”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

30 January 2017 13:59
Vizualizari: 16712

Federatia Nationala Sindicala PROJUST condusa de Stefania Teleman (foto) acuza Ministerul Justitiei ca nu a inclus in bugetul pe anul 2017 fondurile pentru achitarea drepturilor salariale ale personalului auxiliar din instante si parchete, fiind prevazute in documentul transmis la Ministerul Finantelor doar bugetul pentru plata indemnizatiilor magistratilor. PROJUST reclama ca modul de realizare a bugetului este in totala contradictie cu normele legale, dar si cu prevederile Deciziei nr. 794/2016 a CCR, prin care s-a stabilit ca nu poate exista o salarizarea diferita raportata la mai multe valori de referinta sectoriala. Singura diferenta de salarizare intre membri familiei ocupationale “Justitie” trebuie sa rezulte exclusiv din coeficienti de multiplicare specifici fiecarei functii si grad, care se aplica valorii de referinta sectoriala maxima, de 405 lei, la care se adauga majorea de 10% prevazuta de Legea nr. 293/2015. In schimb, sustine PROJUST, Ministerul Justitiei si PICCJ au pus in aplicare reglementarile legale doar pentru magistrati, netinand cont de cererile si adresele grefierilor care au solicitat sa se procedeze si in cazul lor in mod similar. In acelasi timp, PROJUST reclama ca in aceasta perioada sefii instantelor si parchetelor, in calitate de ordonatori de credite, se pregatesc sa emita noi decizii de salarizare pentru personalul auxiliar de specialitate, respectiv pentru personalul din parchete, avand in vedere o alta valoare de referinta sectoriala, mai mica.


In urma protestelor desfasurate in zilele de 26-27.01.2017, Lumeajustitiei.ro a solicitat Federatiei Nationale Sindicale PROJUST o pozitie fata de aceste evenimente. Conform precizarilor presedintelui PROJUST Stefania Teleman, grefier de sedinta la Curtea de Apel Bucuresti, protestele grefierilor au fost declansate in lipsa reprezentantilor sindicali, intrucat acestia participau la acel moment la o intrevedere de lucru cu membri noului CSM, insa au avut la baza decizia Ministerul Justitiei si a PICCJ de a aplica legea intr-un mod discriminatoriu in ce priveste salarizarea personalului auxiliar de specialitate si conex din instante si parchete.

In concret, Stefania Teleman ne-a precizat ca sefii instantelor si parchetelor incalca dispozitiile legale si Decizia Curtii Constitutionale nr. 794/2016, publicata in Monitorul Oficial din 21.12.2016, prin care s-a stabilit ca hotararile judecatoresti privind valoarea de referinta sectoriala unica, sunt aplicabile intregii familii ocupationale 'Justitie'”, nu doar magistratilor.

PROJUST acuza insa ca, la randul sau, Ministerul Justitiei condus de ministrul Florin Iordache a transmis la CSM o adresa in care informeaza ca bugetul pe anul 2017 al MJ a fost comunicat Ministerului Finantgelor Publice, in cuprinsul acestuia fiind incluse fondurile pentru achitarea drepturilor salariale doar pentru MAGISTRATI, “raportate la o valoare de referinta sectoriala de 405 lei la care se adauga majorarea de 10% prevazuta de Legea nr. 293/2015”.

In aceste conditii, PROJUST denunta bugetul pe 2017, si sustine ca in acesta au fost prevazute sumele necesare majorarilor cu 10%, conform Legii nr. 293/2015, doar pentru magistrati, nu si pentru personalul auxilar de specialitate si conex, desi Decizia nr. 794/2016 a CCR, definitiva si general obligatorie, stabilea ca aceste dispozitii sunt aplicabile intregii familii oupationale "Justitie".

Amintim ca zeci de grefieri au protestat la finalul saptamanii trecute impotriva bugetului pe care Guvernul l-a intocmit, personalul auxiliar de specialitate din mai multe instante din tara, reclamand ca, in modul in care a fost intocmit, bugetul va fi insuficient pentru salarizarea intregului personalului auxiliar din sistem. Proteste spontane ale grefierilor au fost inregistrate nu doar in Bucuresti, ci si in Constanta, Tulcea, Sighisoara, Timisoara, Braila, Urziceni, Toplita, Slobozia, Slatina, Galati, Iasi sau Arad.

Iata precizarile presedintele PROJUST Stefania Teleman facute pentru Lumeajustitiei.ro:

"Protestele au fost declansate in lipsa reprezenantilor sindicali, acestia fiind la o intrevedere de lucru cu membri noului CSM. Motivul protestelor il constituie nerespectarea dispozitiilor legale si a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 794/2016, publicata in Monitorul Oficial din 21.12.2016.

Prin aceasta decizie CCR a recunoscut practic hotararile judecatoresti privind valoarea de referinta sectoriala unica, aplicabila familiei ocupationale "Justitie".

Precizam ca prin adresa nr. 2/1244/19.01.2017, transmisa de Ministerul Justitiei catre Consiliul Superior al Magistraturii, se comunica faptul ca MJ a transmis proiectul de buget pe anul 2017 la Ministerul Finanelor Publice, fiind incluse fondurile necesare pentru achitarea drepturilor salariale doar pentru MAGISTRATI, raportate la o valoare de referinta sectoriala de 405 lei la care se adauga majorarea de 10% prevazuta de Legea nr. 293/2015. In acest proiect de buget nu au fost prevazute sumele necesare si pentru persoanalul auxilar de specialitate si conex, in conformitate cu prevederile Deciziei nr. 794/2016 a CCR, definitiva si general obligatorie, desi aceste categorii de personal fac pare din familia ocupationala "Justitie".

Precizam ca in data de 10.01.2017, reprezentantii FNS PROJUST au avut o intrevedere cu Ministrul Justitiei, in cadrul careia s-a discutat si acest aspect, respectiv aplicabilitatea Deciziei nr. 794/2016 a CCR si fata de categoriile de personal reprezentate de organizatia sindicala, ca parte a familiei ocupationale "Justitie". De la aceasta data nu am mai avut niciun contact cu Ministerul Justitiei, desi au fost adresate acestuia mai multe solicitari in vederea respectarii legii si Deciziei nr. 794/2016 a CCR, fara a primi niciun raspuns la acestea. In intervalul scurs de la momentul intalnirii cu dl. ministru Florin Iordache au existat mai multe informatii cu privire la faptul ca pentru personalul auxiliar de specialitate si conex nu vor fi avute in vedere prevederile legale referitoare la valoarea de referinta sectoriala – element constitutiv al salariului, recunoscuta prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. De asemenea, se constata ca pentru aceste categorii de personal ca s-au nesocotit prevederile Deciziei nr. 794/2016 a CCR, definitiva si general obligatorie, aspect ce rezulta din adresa transmisa de Ministerul Justitiei catre Consiliul Superior al Magistraturii.

In cursul zilei de 25.01.2017 am luat cunostinta de continutul adresei emise de MJ - ordonator principal de credite, solicitand, inca o data, respectarea legii. Totodata, am transmis o adresa similara catre Ministrul Finantelor Publice, precum si catre Primul Ministru al Romaniei, in care aduceam la cunostinta faptul ca la intocmirea bugetului pe anul 2017 si estimarile pentru anii 2018-2020 nu au fost avute in vedere toate categoriile profesionale din familia ocupationala "Justitie".

Avand in vedere ca in urmatoarele zile urmeaza a fi adoptat bugetul pe anul 2017, in care nu au fost incluse sumele necesare pentru alocarea diferentelor pentru personalul auxilar de specialitate si conex, exista o mare tensiune in randul acestor categorii de personal care constata incalcarea repetata a prevederilor legale, cu atat mai mult a deciziilor Curtii Constitutionale, ceea ce poate duce la blocarea sistemului.

De altfel, domnul Ministru al Justitiei a fost informat cu privire la existenta protestelor din tara, atat personal, pe adresa de e-mail de serviciu, cat si la Cabinetul Ministrului, pana la acest moment neexistand nicio reactie.

Facem public invitatie domnului Ministru al Justitiei sa vina la sediul Curtii de Apel Bucuresti pentru a discuta cu personalul auxiliar de specialitate si conex si, eventual a comunica masurile ce pot fi luate pentru remedierea situatiei."


*Cititi aici comunicatul PROJUST din 30 ianuarie 2017

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 30 January 2017 14:14 -2

ba birlica!!!!!!!!iar le dai la tirintori bani?mai bine baga bani in refacerea inchisorilor ,ca nenorocitii astia si asa au cele mai nerusinate pensii si salarii.tu nu vezi cita nemultumire/i in tara pe nenorocitii astia si cite nenorociri au facut!!!!!trezeste/te birlica!!!!!!!!

# . date 30 January 2017 14:51 +3

care salarii nesimtite? Stii ce salarii au acum grefierii in raport cu munca depusa , cu interdictiile identice cu acle judecatorilor si da, salariul judecatorilor ? Mi-e rusine sa scriu aici. sunt grefier de 20 de ani si am un salariu de 2013 lei. DA, si fac 80 la suta din munca intr-un dosar, iar dintr-o sedinta la o instanta de fond, fara complete specializate, intru cu aproximativ 60 dosare saptamanal. Din cele 60 lucrez in totalitate peste 90 la suta. Cauta Regulamentul de Ordine interioara si o sa te crucesti cate trebuie sa faca un grefier. Stii ca acum electricianul care lucreaza tot in sistem are salariul cat al meu ? Am facut o facultate inainte de sistemul Bologna, am facut un sng si un muncitr are salariul mai mare ca al meu !

# uinul din lumea cea mare date 30 January 2017 16:04 +1

ptr ,,.,,//nu ma refeream la voi la grefieri IN CEEA CE PRIVESTE SALARIUL. stiu cit munciti si cit de GRETOS ESTE TOT PERSONALUL DIN TRIBUNALE!!!!! TOTI VA PURTATI CU JUSTITABILI CA NISTE DZEI!!!!!!!!DE LA PRESUL UNUI TRIBUNAL LA ULTIMUL GREFIER......nu mai vorbesc de cei de pe la arhive si ragistraturi.si cu complicitatea voastra se FURA PAGINI DIN DOSARE CACI NICI NU SUPRAVEGHEATI DOSARELE SI NICI NU LE NUMEROTATI!!!!IN TOATA JUSTITIA/I HAOS!!!! SI CORUPTIE

# ION date 30 January 2017 16:07 0

DEMISIA SI IN P|RIVAT sa nu te mai vaieti...

# Pif date 30 January 2017 16:58 +1

Inteleg, inclusiv din poza, ca auoxiliarii justitiei sunt disperati pt. salariile disproportinat de mici, prin raportare la munca depusa.Si am priceput ca , adeseori , multi dintre ei, cu studii juridice,muncesc ca scalvii pe plantatie in locul judecatorilor la motivarile dispozitiveloi. Imi pare rau pt. ei, insa au toate drepturile constitutionale sa fie revoltati si sa protesteze . Judecatorii trebuie OBLIGATI sa-si motiveze singuri dispozitivele,. Nu exista nicio oblgatie legala pt. auxiliari sa depuna nici cel mai mic efort intelectual in locul judecatorilor.

# Edelweiss - Iconom de Bukowina date 30 January 2017 17:21 0

O fost și vineri o „manifestație” dintr-asta de protest, pe treptele de la Trebunalul Cremeneal din Suceava. Adicătelea asta cu spontanul s-o crează doar Mutu și cu Consuela, că știe orice bebelaș că grephierii sunt „săgețile” golanilor cu robe, cu salarii de 1,5 - 2,5 miliarde le galbini valahi vechi, care nu pot face grevă ( L. 62 a dialogului social) și-i bagă la înaintare pe grefieri. Apăi o scris și-n ziarele de-aici despre protest, dar tătă lumea comentacilor din Bokowina o fost de acord că solicitanții merită să primească taman produsul cel bârzoet al țarinii din „Povestea p..oveștilor” a bunicului nost Creangă. Reprezentantul greviștilor întră pe Net și mă-ntreabă cu tupeu „Oare ce salariu ar merita un grefier ce lucrează lângă un jude cu salariu de 10.000 de lei?” *. Nu pot să scriu aicișa ce răspuns i-am dat! Bârzoet! /// * adicătelea cânele primește ciolane după strălucirea vestmintelor stăpânului? (bizară și tulburătoare logică!)

# Codlea Brașov date 30 January 2017 18:47 0

Bre, ori te prefaci ori chiar ești dezinformat: În urma unei decizii din decembrie a Curții Constituționale, magistrații au primit deja cei 18 la sută, inclusiv retroactiv pentru perioada august 2016-ianuarie 2017. Mai documentează-te și apoi "combate" în cunoștință de cauză... Grefierii sunt propriile lor "săgeți"...

# Stefi date 30 January 2017 20:48 +1

Nu este adevărat. Doar procurorii au primit in luna Ianuarie ceea ce susțineți Dvs. Judecătorii sunt si ei sclavi pe plantație si asteapta ca de fiecare data ca Ministerul Justiției sa respecte legea măcar o data la 7 ani. Dupa ce Doamna Pruna i a lasat cu buza umflata, a venit Dl Iordache sa le umfle ochii. Pana se va lua o decizie in ceea ce i privește, judecătorii si procurorii sa faca bine si sa se judece cu MJ- ul. In câțiva ani obțin o hotarâre, in alți câțiva o pun in executare, banii in 100 de transe. Dupa care se pensionează. Sa mai zică cineva ca nu toți cetățenii sunt egali in fata legii:))

# Codlea Brașov date 30 January 2017 23:17 +3

Interesați-vă și veți afla că  prin efectu deciziei CCR iau și judecătorii cei 18 la suta, dar din februarie, plus restanțele din august 2016-ianuarie 2017, fără să mai fie nevoie de acțiune civilă. Așa că cei care "jubilau" prin presă și pe forumuri că au stopat "marea nerușinare" a magistraților care cereau doar să nu fie discriminați, au "lătrat", scuzați-mă, degeaba, la "caravana" care a trecut atât de impasibilă pe lângă ei, că unii nici nu și-au dat seama și o țin în continuare pe-a lor :) Din păcate, din câte știu, grefierii trebuie să-și obțină drepturile salariale cuvenite, prin acțiune civilă, ceea ce unii au și întreprins.

# Edelweiss - Animal „Equal” de Bukowina date 31 January 2017 07:19 -2

Acestea erau foi de hîrtie care trebuiau acoperite cu un scris mărunt şi, îndată ce erau umplute în acest fel, se ardeau în sobă. Aceste lucruri erau de cea mai mare importanţă pentru prosperitatea fermei, zicea Squealer. Totuşi, nici porcii, nici cîinii nu produceau deloc hrană prin propria lor muncă şi erau foarte mulţi, iar pofta de mîncare le era mereu foarte bună.” (G Orwell - „Ferma animalelor”)

# unul din lumea cea mare date 31 January 2017 10:43 0

ptr stefi// ba da ce tupeu de regele stanescu aveti voi astia cu minjitii statului voestru de ,,drept si reformat,,(ca urlati mai acusile freo 2 anisori ca asa/i la mermelica).toti din justitie ar trebui sa aveti salariile diminuate cu 50% SI NICI ACEL SALARIU NU L/ATI MERITA!!!!!!!!NUMAI NULITATI SI ,,ARDELENI,, ATI AJUNS IN MERMELEALA ASTA DE JUSTITIE DE RAHAT,NICI MACAR TURCESC.doamne sa/i dea lui hitlerica in spilhozeni GINDUL AL BUN sa mai o intinda cu protestele ,ca poate da dzeu sa iasa una lata si sa/i adune pe judecatori si pe procurori in LOCURI PUBLICE SI SA/I JUDECE PUBLIC ASA CUM SE ZICE CA/I JUSTITA ,,PUBLICA,,!!!INSHALAAAAA!!!!!!!!

# Edelweiss - Ciufuleț dă Bokowina date 30 January 2017 22:02 -1

Nu vrau să grăiesc cu tini fincă iești din Brașov. Din Brașov e și odalisca de pripas aciuită la Judecăcătoria de pe lângă Parchetul Diribau Rădăuți care, săgeată fiind a Întemeietorului Școlii Peripatetice a Nelegiuirii și Ticăloșiei din Rădăuți, a simulat o stare de auto-alarmare, dimpreună cu acoliții ei mi-au instrumentat dosar penal pentru ultraj judiciar și hărțuire comis cică... prin postări online, pe pagina ediției electronice a unui ziar local ( mijlocirea directă sau prin terță persoană dă-o draaqului, atâta timp cât e vorba de ...„ magistrați, că doară a postulat testamentar livia stanciu-button că SYSTEMUL CÂȘTIGĂ ÎNTOTDEAUNA și că prevederile de drept material și procedural se suspendă atunci când e vorba de omuleți în robă) și m-au căpătuit cu 2 condamnări însumând 4.200 de lei amenzi penale și 1.000 cheltuieli de judecată. Așa că mia mamica mi-o lasat cu limbă de moarte să mă feresc și să nu vorbesc cu Omul Roș, cu Omul Spân sau cu Omul Pruost din Brașov! AM ZÂS!

# Edelweiss - Petent vocațional la Cooperativa Nufărul date 30 January 2017 17:30 -3

Yupiiii! După 87 de zile mi-am primit motivarea hotărârii din speța ale cărei dezbateri s-au încheiat pe 31 oct, pronunțarea a fost amânată pe 5 dec. redactarea a fost în 20 ian. iar expedierea comunicării în 27 ian. Apăi, dacă tot prevederile art. 391, 406 C.proc.pen și art. 53, lit. g) coroborate cu art. 131, alin. (8) din ROIJ (Hot. CSM nr. 1375/2015) SUNT DOAR NIȘTE ÎNDRUMĂRI FACULTATIVE pentru ăștia din system, iar Jupiterul bucureștean nu știr ce face Bowl sucevean, Io* zîc că „se merită” de înjumătățit salariile lor GREȚOS DE NESIMȚITE și dublarea numărului de juzi și grephieri, astfel încât să fie respectate prevederile exprese, limitative, referitoare la efectuarea lucrărilor. Aimintrelea art. 99 lit h) din L 303/2004 a Cyborgului și Androidului Judiciar scrie pe baveta ăstora cu robe. AM ZÎS! (p.s. vai, da ci „frumos” le-am scris la cei din Cooperativa Nufărul! Numa' cu pu... și cu pi... nu poci să zâc aicișa! :P )

# oltean de oltean date 3 February 2017 22:39 0

Crecă ai intrat pe feisbuc la grephfieri, muică! :D :D :D Yupiiiii!

# elena date 12 March 2017 11:15 0

Nu este normal sa se vorbeasca urat de grefieri salariile lor sint mai mici decit sumele care se cheltuie pentru un arestat. Acestia au numai drepturi nu se uita nimeni ca au facut o fapta sau mai multe rele. Sint oameni care dupa o luna de munca salariul nu le ajunge sa plateasca datoriile si utilitatile fara sa le ramana bani si pentru mancare inclusiv grafieri. Arestatii sa fie pusi si la munca sa isi plateasca ce se cheltuie pentru ei, iar cei care au furat si si-au facut averi care nu se justifica sa le fie confiscate nu cind ies sa le foloseasca. Grefierul cind munceste peste program nu este platit iar liber nu poate lua ca nu are cine sa ii tina locul. Sint multi care se angajaza in cadrul tribunalelor si dupa o luna pleaca pentru ca munca este multa si grea nefiind platita. La un patron poti negocia salariul dar la stat ti se spune ca sint multi la usa care asteapta locul de munca si asa esti nevoit sa taci si sa muncesti. Nu este usor sa stai printre dosare mucegaite

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva