GREFIERII CER SOCOTEALA CSM – Sindicatul Dicasterial solicita CSM sa spuna ce masuri a luat cu privire la OUG 62/2024, ce obliga instantele sa sesizeze ICCJ pentru HP-uri. Grefierii intreaba daca CSM va ataca ordonanta la CCR, „avand in vedere efectele asupra dreptului la un proces echitabil”, si daca CSM va face propuneri legislative „pentru a corecta impactul OUG asupra actului de justitie”. Dicasterial: „Ordonanta poate genera o crestere a presiunii asupra judecatorilor si grefierilor”
Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial – condus de grefierul Catalin Traistaru (foto) – a anuntat miercuri, 13 noiembrie 2024, ca a trimis marti o adresa catre Consiliul Superior al Magistraturii, solicitand explicatii in legatura cu atitudinea CSM fata de celebra Ordonanta de Urgenta nr. 62/2024, care obliga judecatorii ca, in procesele de drepturi salariale, sa sesizeze Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru dezlegari de drept si care suspenda procesele similare din toata tara, chiar daca restul magistratilor nu au trimis sesizari catre ICCJ.
Concret, sindicatul grefierilor cere Consiliului sa precizeze daca are de gand sa atace ordonanta la Curtea Constitutionala a Romaniei, avand in vedere ca OUG 62/2024 incalca independenta justitiei, precum si dreptul la un proces echitabil si solutionat intr-un termen rezonabil.
De asemenea, SNGJ Dicasterial vrea sa stie daca CSM are de gand sa propuna amendamente pentru legea de aprobare a ordonantei – amendamente de natura sa remedieze problemele semnalate mai sus.
Iata comunicatul sindicatului:
„SNGJ Dicasterial solicita CSM clarificari privind OUG 62/2024 si impactul asupra actului de justitie
In data de 12 noiembrie 2024, Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat Federatiei PUBLISIND si membru al Blocului National Sindical (BNS), a trimis o adresa oficiala catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care a solicitat clarificari si o pozitie ferma din partea institutiei cu privire la impactul Ordonantei de Urgenta nr. 62/2024 asupra sistemului judiciar din Romania.
Ordonanta de Urgenta nr. 62/2024 a starnit ingrijorare atat in randul personalului auxiliar de specialitate din justitie, cat si in randul magistratilor, care si-au exprimat public dezacordul si au subliniat faptul ca aceasta ingreuneaza semnificativ activitatea de solutionare a cauzelor in instante.
In contextul acestor reactii, conducerea Sindicatului Grefei Judiciare a solicitat mai multe informatii specifice despre pozitia si actiunile Consiliului in raport cu aceasta ordonanta.
Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial a subliniat necesitatea unei pozitii clare a CSM fata de implicatiile ordonantei asupra:
– Independentei justitiei si protectiei dreptului la un proces echitabil, subliniind riscurile pe care OUG 62/2024 le poate aduce pentru cetatenii care asteapta solutionarea dosarelor lor in conditii de corectitudine si echitate;
– Capacitatii de solutionare a cauzelor intr-un termen rezonabil, avand in vedere dificultatile suplimentare semnalate de judecatori si riscurile asupra eficientei sistemului de justitie.
In adresa, SNGJ Dicasterial a cerut CSM sa clarifice pozitia institutiei si sa comunice masurile adoptate pentru:
1. Clarificarea problemelor ridicate de ordonanta: Sindicatul doreste sa afle daca CSM a primit semnalari oficiale din partea magistratilor cu privire la provocarile aduse de noua ordonanta si daca s-au purtat discutii cu autoritatile legislative si executive pentru modificarea actului normativ.
2. Protejarea eficientei sistemului de justitie: Sindicatul intreaba daca CSM intentioneaza sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu constitutionalitatea prevederilor ordonantei, in vederea protejarii dreptului la un proces echitabil.
3. Sprijinirea personalului din justitie: Avand in vedere presiunea sporita asupra judecatorilor si grefierilor, sindicatul solicita masuri din partea CSM pentru sustinerea acestora si protejarea independentei profesionale a magistratilor, inclusiv prin consultarea asociatiilor profesionale.
Adresarea din partea Sindicatului National al Grefei Judiciare Dicasterial evidentiaza preocuparea continua pentru asigurarea unui act de justitie corect si eficient si reafirma rolul activ pe care sindicatul il joaca in apararea drepturilor personalului din justitie.
Raspunsul Consiliului Superior al Magistraturii este asteptat cu interes, fiind esential pentru clarificarea si rezolvarea problemelor generate de Ordonanta de Urgenta nr. 62/2024”.
Redam adresa sindicatului catre CSM (vezi facsimil):
„Doamnei judecator Denisa-Angelica STANISOR
Presedinte,
Consiliul Superior al Magistraturii
Stimata doamna presedinte,
Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federatia PUBLISIND (federatie reprezentativa la nivelul sectorului de negociere colectiva 48 – Justitie), membra a Blocului National Sindical (BNS), sindicat care reprezinta mai mult de 90% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex si personalul contractual din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie;
Fata de aspectele prezentate in articolul intitulat 'Reactie dura a judecatorilor la OUG 62/2024: Acest act normativ interzice practic solutionarea cauzelor', publicat de Clujust la data de 28.06.2024,
In lumina implicatiilor semnificative ale Ordonantei de Urgenta nr. 62/2024, care, conform opiniei exprimate public de mai multi judecatori, ingreuneaza activitatea judiciara si pune sub semnul intrebarii capacitatea sistemului de justitie de a solutiona in mod eficient cauzele, va rugam sa ne comunicati in scris:
1. Pozitia oficiala a CSM fata de aspectele semnalate in articol – Dorim sa cunoastem punctul de vedere oficial al Consiliului asupra prevederilor OUG 62/2024, in special in ceea ce priveste impactul acestuia asupra:
- Independentei justitiei si protectiei dreptului la un proces echitabil;
- Fluxului de activitate al instantelor si capacitatii acestora de a solutiona cauzele intr-un termen rezonabil;
- Oricaror dificultati suplimentare semnalate de judecatori, care ar putea fi contrare principiilor de baza ale actului de justitie.
2. Demersurile efectuate de CSM pentru clarificarea si remedierea problemelor – Va solicitam informatii detaliate despre orice actiuni intreprinse de CSM in raport cu:
- Semnalarile venite din partea instantelor sau a asociatiilor de magistrati referitoare la efectele nefaste ale OUG 62/2024.
- Discutiile avute cu autoritatile legislative si executive in vederea eliminarii, modificarii sau clarificarii unor prevederi care afecteaza desfasurarea activitatii judiciare.
- Analizele interne sau documentele oficiale elaborate de CSM in acest sens si transmise catre alte institutii ale statului, pentru a corecta sau adapta prevederile ordonantei in functie de nevoile reale ale justitiei.
3. Planurile pe care CSM le are in vedere pentru a proteja functionarea eficienta a sistemului de justitie – Dat fiind riscul ca prevederile ordonantei sa limiteze accesul la justitie si solutionarea cauzelor, va solicitam sa ne comunicati:
- Daca Consiliul a initiat sau intentioneaza sa initieze un demers de sesizare a Curtii Constitutionale in vederea verificarii constitutionalitatii OUG 62/2024, avand in vedere efectele asupra dreptului la un proces echitabil;
- Orice propuneri legislative sau recomandari pe care CSM le are in vedere pentru a corecta impactul ordonantei asupra activitatii instantelor si asupra actului de justitie.
4. Angajamentul CSM pentru sprijinirea judecatorilor si a personalului instantelor in contextul acestei ordonante – In conditiile in care aplicarea OUG 62/2024 poate genera o crestere a presiunii asupra judecatorilor si grefierilor, va rugam sa ne informati despre:
- Orice masuri de sustinere sau initiative de dialog cu reprezentantii instantelor, menite sa ajute la gestionarea acestei perioade si sa protejeze atat conditiile de munca, cat si independenta profesionala a magistratilor;
- Initiative de consultare a judecatorilor si asociatiilor profesionale cu privire la adaptarea practica a sistemului de justitie la noile conditii impuse de ordonanta.
Va solicitam ca raspunsul dvs. sa includa toate detaliile relevante referitoare la activitatile intreprinse de CSM in contextul OUG 62/2024, pentru a ne asigura ca sistemul de justitie este protejat si ca drepturile cetatenilor la solutionarea echitabila a cauzelor sunt respectate.
Va multumim pentru cooperare si asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra.
Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial,
Presedinte Catalin TRAISTARU”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# TRAISTARU 13 November 2024 13:47 +128
# Dic 13 November 2024 14:30 +34
# Ursul 13 November 2024 17:39 +135
# Sonik 13 November 2024 18:15 -16
# Geta 13 November 2024 18:48 -131
# Geta Bioenergeta 14 November 2024 01:21 +33
# #Sonik 14 November 2024 07:39 -6
# Ana 14 November 2024 09:16 +8
# @#Sonik 14 November 2024 13:28 +2
# maxtor 14 November 2024 15:41 0
# Greva 14 November 2024 20:02 +23
# Patricia 15 November 2024 08:58 +12