19 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GEORGESCU NU ESTE INTERZIS PE VIATA – Avocatul Adrian Toni Neacsu prezinta consecintele juridice ale hotararii CCR privind blocarea lui Calin Georgescu la alegerile din mai 2025: “Excluderea dintr-un rand de alegeri nu ramane valabila la urmatorul rand de alegeri, programat dupa un ciclu electoral normal. Calin Georgescu va putea candida peste 5 ani de exemplu, atunci CCR urmand sa verifice integral comportamentul si profilul constitutional al candidatului”

Scris de: G.T. | pdf | print

14 March 2025 14:49
Vizualizari: 1826

 

Hotararea prin care CCR a mentinut decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii lui Georgescu la alegerile prezidentiale din mai 2025 (click aici pentru a citi) produce patru consecinte juridice. Precizarea ii apartine cunoscutului avocat Adrian Toni Neacsu (foto).



Astfel, intr-un comentariu facut pe pagina sa de Facebook, vineri, 14 martie 2025, Neacsu explica faptul ca desi a fost interzis la aceste alegeri, pentru motive de fond constand in pretinsa nerespectare a valorilor democratice, Calin Georgescu va putea candida la viitoarele alegeri prezidentiale. Asta intrucat interdictia nu este valabila decat in cazul actualului ciclu electoral.

De asemenea, o alta consecinta a hotararii CCR este aceea ca Diana Sosoaca va fi respinsa pentru alegerile din mai 2025, iar invalidarea va fi facuta chiar de catre Biroul Electoral Central. Motivul: toate constatarile CCR privind legalitatea si constitutionalitatea candidaturilor de la alegerile din noiembrie 2024, cand Diana Sosoaca a fost respinsa de CCR, raman valabile.


Prezentam analiza avocatului Adrian Toni Neacsu privind hotararea CCR de interzicere a candidaturii lui Calin Georgescu:


Prin motivarea Hotararii nr. 7 /11.03.2025 CCR a validat integral argumentele juridice si factuale folosite de BEC pentru a respinge candidatura d-lui Calin Georgescu, dandu-le insa in acelasi timp o aplicabilitate temporara, doar pentru acest rand de alegeri.

Pe fond, interzicerea a operat intrucat din interpretarea Hotararii nr. 32/6.12.2004 privind anularea alegerilor ar rezulta ca CCR a fi statuat ca aceasta candidatura nu intruneste conditiile de legalitate, intrucat candidatul, prin nerespectarea procedurilor electorale, a incalcat insasi obligatia de a apara democratia, care se intemeiaza tocmai pe sufragii corecte, integre si impartiale, in conformitate cu legea, in lipsa carora este alterat insusi fundamentul ordinii constitutionale actuale.

Ca atare, BEC, vazand ca un astfel de criteriu este prevazut in Hotararea 2/2024, a facut o proprie analiza constitutionalitatii candidaturii, tragand concluzia ca nerespecatarea regulilor de finantare si campanie elecotorala contravin Constitutiei.

Concret, a spus ca intrucat alegerile s-au anulat datorita comportamentului d-lui Calin Georgescu acesta nu mai indeplineste conditiile constitutionale de a candida chiar la alegerile reluate.

CCR a validat aceasta motivare, stabilind insa ca BEC nu va putea verifica indeplinirea conditiilor de fond constitutionale decat in aceste alegeri, intrucat ele sunt o consecinta directa a alegerilor anulate si cele doua procese electorale nu pot fi disociate. In afara acestor alegeri CCR a reafirmat ca este singura autoritate care poate verifica in mod direct indeplinirea conditiilor de fond constitutionale ale unei candidaturi, asa cum deja decisese in Hotararea 2/2024.

CCR a mai decis ca excluderea unei persoane din alegerile pentru presedintie nu produce efecte perpetue, ci ca analiza constitutionalitatii candidaturilor se analizeaza de la caz la caz si au o anumita temporalitate raportata la ciclicitatea alegerilor si la evaluarea respectarii de catre candidati a principiilor si valorilor constitutionale in perioadele respective.

Consecintele juridice directe sunt urmatoarele:

- noile alegeri fiind in prelungirea celor anulate, toate constatarile CCR privind legalitatea si constitutionalitatea candidaturilor anterioare raman valabile. Astfel fiind, probabil d-na Diana Sosoaca nu va putea trece chiar de BEC, hotararea anterioara ramanand valabila.

- posibilitatea ca BEC sa invalideze o candidatura pe motive constitutionale a fost valabila doar o data si doar in ce-l priveste pe d-ul Calin Georgescu. Nici o alta candidatura, cu exceptia celei de mai sus, nu ar mai putea fi respinsa pe motive de neconstitutionalitate de catre BEC.

- excluderea dintr-un rand de alegeri nu ramane valabila la urmatorul rand de alegeri, programat dupa un ciclu electoral normal. D-ul Calin Georgescu va putea candida peste 5 ani de exemplu, atunci CCR urmand sa verifice integral comportamentul si profilul constitutional al candidatului.

- criteriile de excludere a unui candidat sunt cele hotarate in cazul Diana Sosoaca, le poate analiza doar CCR, si constau in comportamentul, atitudinile si declaratiile publice care ar intra in contradictie vadita cu valorile constitutionale. In mod normal nici o alta candidatura nu ar mai urma sa fie exclusa de CCR daca nu se identifica actiuni si declaratii de aceeasi gravitate”.

Comentarii

# Visu date 14 March 2025 15:35 +8

Cam 5 ani sa ți se amâne ție dac-atâta poți! Ce proces judiciaro-constitutional înțelegi tu fără citați, fără părți și fără contradictoriu?! Nu e pur adm cu posibilitatea obligatorie a contenciosului?!

# culmea justitiei date 14 March 2025 16:00 +14

Culmea justiției. Judecători CCR au decretat că totuși aberațiile judecătorilor ÎCCJ, deși în mod normal nu s-ar aplica, trebuie aplicate de data asta, dar numai de data asta. De ce? Că trebuie. Ăsta este dreptul particular, după reguli particulare, nu universale. Reguli croite la comandă în afara legii. Asta se studiază la facultatea de drept. „După noi potopul” e deviza juriștilor din România.

# camelia date 14 March 2025 17:03 +10

Pâna atunci, peste 5 ani, multă apă trece pe Dunăre ! TREBUIE DE URGENTA : - SCHIMBATA LEGISLATIA ELECTORALA, ca un asemenea abuz sa nu se mai repete - SCHIMBATA CONSTITUTIA PRIN REFERENDUM ( desființată aceasta instituție CCR care reprezintă un mare pericol pentru democrație) - noul Președinte suveranist sa desființeze Parlamentul si sa fie organizate anticipate, actuala coaliție a mințit si mani******t poporul - declanșarea unei anchete penale pentru Lovitura de stat din 2024

# rationament date 14 March 2025 21:11 +9

CCR afirmă că a făcut bine BEC, chiar dacă nu a adus nicio dovada pentru afirmatia ca cg nu a respectat democrația și constituția decât o hotarire ccr care nu îi menționeaza deloc numele. Nu mai punem ca acea hotarare ccr nu inseamnă o dovadă si s-a bazat exclusiv pe acuzatii ale serviciilor de informatii conduse de președinte si guvern.

# 26.93.2025 date 14 March 2025 21:25 0

Data la care,CXR poate scoate in afara legii organizația (iar nu partidul) UDMR. Pt abandonarea drapelului NAȚIONAL și arborarea unui steag nerecunoscut. Pentru manifestări și comportamente in contradicție cu principiile UE. Pentru secretari (verbale) de valori nonUE, Cine vine maine'n secuime sa sărbătorim cu o țuică și o brânză tăvălită prin piper sau ardei roș'?

# Toni zice lucruri trasnite date 14 March 2025 22:01 +25

„CCR a validat integral argumentele juridice si factuale folosite de BEC pentru a respinge candidatura d-lui Calin Georgescu”. Care argunente factuale? BEC nu a avut niciun argument factual. S-a bazat exclusiv pe hotaririle CCR, nu a examinat nimic din atitudinea lui CG sau declaratiile lui. CCR nu a validat niciun argument juridic, doar a spus că BEC are dreptate si face ce vrea atit timp cit CCR e de acord cu ce face. Pare că Toni Neacsu concureaza cu Tudorel Toader pentru funcția vacantă-ocupată de avocat al poporului. Încearcă să se recomande prin talentul de a face albul neggru. Tudorel apara CCR la TV, Toni pe facebook. Se vede că se pricep la alba-neagra.

# ?????? date 16 March 2025 20:07 0

@ Pentu astfel de spețe, cu Șoșoacă și Georgescu, probabil că sunt de decizii ale CCR și nu de hotărâri, observând că este despre drepturi stabilite și prin tratate și acorduri internaționale pe care România le-a ratificat, hotărârile CCR adoptate cu legea de organizare și funcționare a CCR probabil fiind în contradictoriu cu acorduri și tratate internaționale pe care România le-a ratificat , ,,articolul 147, (3) În cazul în care constituţionalitatea tratatului sau acordului internaţional a fost constatată potrivit articolului 146 litera b) , acesta nu poate face obiectul unei excepţii de neconstituţionalitate'' ?

# ?????? date 16 March 2025 20:20 0

@ Considerați că respigerea candidaturilor de la alegeri prezidențiale implică decizii și nu hotăâri ale CCR, fiind și despre acorduri și tratate internaționale ratificate ?

# ?????? date 16 March 2025 21:28 0

@ Deci, dacă hotărârile CCR sunt acte de competența instanțelor de contencios administrativ când încalcă drepturi ale persoanelor , stabilite prin tatate și acorduri ratificate?

# ?????? date 16 March 2025 21:31 0

@ Deci, dacă hotărârile CCR sunt acte de competența instanțelor de contencios administrativ când încalcă drepturi ale persoanelor , stabilite prin tratate și acorduri internaționale ratificate ?

# ?????? date 16 March 2025 22:43 0

3. dexonline.ro hotărâre Act adoptat de organele de conducere ale unor organizații, partide etc. în urma unor dezbateri și a aprobării date de majoritatea membrilor prezenți. Constituția României ,,Folosirea căilor de atac ARTICOLUL 129 Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii'' Instanţele judecătoreşti ARTICOLUL 126 (6) Controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat, cu excepţia celor care privesc raporturile cu Parlamentul, precum şi a actelor de comandament cu caracter militar. Hotărârile administrative despre drepturi stabilite prin convenții, acorduri, tratate ratificate de Parlament , chiar și hotărârile de la CCR ca autoritate publică, sunt de competența instanțelor de contencios administrativ ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva